hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2001. június 22. péntek   15:54
7 hozzászólás

szerző: Dino
Die Toten Hosen
2001 június 14, E-Klub

   A tavaly nyáron Campino keresztszalag-szakadása miatt lemondott Pepsi-szigeti fellépés miatt rengeteg magyar Toten Hosen rajongó szomorkodott, hogy az utoljára három évvel ezelőtt, a Vans Warped Tour keretében hazánkban járt együttes mégse lép fel Budapesten. Az elmaradást az együttes most négy közép-európai fellépése egyikeként, két lengyelországi és egy prágai koncert mellett június 14-én pótolta be, egy nagyon-nagyon jó hangulatú előadással az E-Klub színpadán.
  
   A 7 órai kapunyitás előtt rajongók százai álltak sorban az E-Klub előtt, köztük rengeteg külföldi, elsősorban német ajkú emberrel. Míg a hátsó bejáratnál a szervező cég kedves munkatársára vártunk a jegyekért, az együttes pár tagja is elsétált előttünk, az ott álló fekete buszba visszaszállva. Miután bejutottunk, kerestünk egy nyugodtabb helyet, ahonnan jól lehetett a színpadot látni (rajta Marshall erősítőket, a dobfelszerelést, mögötte meg az együttes egyik jelképét, a sas-csontvázat), majd vártunk a koncert elkezdésére. Nyolc órára már vagy 1000 ember állt a színpad előtti részen. Ha megláttak egy-egy tagot a színpad mögötti ajtónál, azonnal hangosan az együttes nevét kezdték skandálni, mire az oldalsó teremből is bejöttek az ott várakozók. Fél órával később végre színpadra is lépett az együttes, teljes jelenlegi felállásában: Campino éneklése mellett Breiti és Kuddel gitározott, Andi kezében egy fehér, Last Gang in Town feliratú basszusgitár volt, a dobok mögött pedig a Wöllit 1999 óta helyettesítő Vom Ritchie ült.
  
   A Ramones egyik számával, a Blitzkrieg Boppal nyitott koncerten az elmúlt 10 év albumairól kaptunk egy nagyszerű válogatást, szokás szerint megtűzdelve angol nyelvű számokkal. Breiti technikai problémái szerencsére hamar megoldódtak, így hamarosan teljes volt az összhang és már az ő gitározását is hallhattuk a többiekével együtt. Az első másfél óra alatt vagy 20-25 számot adtak elő. A legutóbbi, Unsterblich című albumról csak pár számot játszottak (Schön sein, Call of the Wild és a Bayern München focicsapatot leszóló Bayern Soha nem leszek az F.C. Bayern München tagja), inkább a koncertjeikről megszokott klasszikusok kerültek az előtérbe az est folyamán. Így nem maradt el a pár mondatot (Ezek igen tartalmasak: jéghideg Bommerlunder és sonkás szendvics) egyre gyorsabban ismétlő Eisgekühlter Bummerlunder, a Hier kommt Alex, a Liebesspieler, a Wünsch DIR Was és a Bonnie & Clyde (a háttérben előkerülő megafon láttán lehetett sejteni, hogy ez lesz a soron következő szám :-), és persze a nem-rajongók által talán leginkább ismert 10 kleine Jägermeister. A feldolgozások közül nagy tetszést aratott a Clash Should I Stay or Should I Go száma, a Guantanamera és a XVIII. században Robert Burns által feljegyzett skót népdal, az Auld Lang Syne enyhén átírt változata is.
  
   A közönség folyamatosan csápolt, ugrált, együtt ordította a számok szövegét, az első sorokból meg valaki mindig felmászott a színpadra, hogy onnan ugorjon vissza a többiek fejére (valaki olyan jól érezte magát, hogy ezt legalább 25-ször előadta, közben meg egyszer-egyszer beleivott az odakészített sörbe is :-). Szinte nem volt olyan pillanat, amikor csak a zenekar lett volna fent a színpadon. Szerencsére a biztonságiak igen nagy nyugalommal és megfelelő óvatossággal tolták le az embereket vissza a helyükre (pár akció után pedig már rutinból ugrottak a sörös dobozok elé). Amúgy Campino nem spórolt a folyékony kenyérrel, miután ivott egy pár kortyot, a doboz repült a közönség felé, vagy ömlött az első sorban állók nyitott szájába. Valaki egészen odáig merészkedett, hogy elvegye a mikrofont Campinotól, anélkül, hogy teljesen tisztában lett volna a dalszöveggel. Amikor pár perc múlva végül visszaadta a mikrofont jogos tulajdonosának, Campino hasonló stílusban folytatta a számot: Bla-bla-bla bla-bla-bla.
  
   Az egész együttes hozta a megszokott színpadi formáját. Campino jobbra-balra rohangált, rátámaszkodott a mikrofonra, lóbálta a mikrofonállványt (egyszer majdnem fejbe vágva az egyik biztonsági embert), énekeltette a rajongókat, a koncert vége felé pedig az egyik hangszóró tetejéről ugrott a közönségbe. A többiek is fel-alá mászkáltak gitárjaikkal, a dobos emelvényéről Andi és Breiti ugrált le többször, Kuddel pedig a hagyományoknak megfelelően besegített Campinonak egy-egy szám refrénjének végszavában (Bonnie & Clyde, 10 kleine Jägermeister). Vom kicsit merevnek tűnt, állandóan a plafont bámulta és úgy csapkodott a dobütőkkel. A korábbi koncertfelvételeket elnézve Wölli sokkal lazábban püfölte a dobokat, kár hogy nem vele turnéznak már.
  
   A Schönen Gruss, auf Wiedersehn kezdőakkordjainak felhangzásakor már sejteni lehetett, hogy vége felé közeleg a koncert, de a hangos Zugabe ordibálás és tapsolás eredményeként háromszor is sikerült visszahívni a csapatot, akik 3-3 további számmal folytatták. A harmadik visszajövetelnél mondta Campino, hogy mivel éjjelre Budapesten maradnak, ők ráérnek, így ha a rajongók is ráérnek, ők folytatják. A közönség kérésére lejátszották az Alles aus Liebe-t (ennek különösen örültem, hogy végül mégsem maradt ki) és Bis zum bitteren Ende-t is. Valaki ez utóbbi refrénjénél mászott fel a színpadra, és magyar változatban kezdte énekelni: sör, bor, pálinka a Korn, Bier, Schnaps und Wein helyett. Ezután tekintve, hogy Vom először járt Budapesten a First Time című szám jött, végül pedig a Johnny Thundersnek dedikált Born to Lose-zal zártak.
  
   A hazai Toten Hosen rajongók igazán elégedettek lehettek a koncerttel, a két órában az együttes legjobb számait hallhattuk, egy fantasztikusan jó hangulatú előadás keretében, melyet kár lett volna kihagyni. Bízom benne, hogy hamarosan ismét útba ejti hazánkat a düsseldorfi csapat.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 Necro 2003. május 24. 21:35  #7
Ki nem szarja le a szövegeket?! szerintem nem a Hosen az egyetlen,amiét nem értjük és mégis szeretjük! de miért is nem?! mi van,ha vki mégis érti?talán létezik még olyan rajtad kívül! amúgy meg a szigetes koncert kurva jó volt,rohadt sokan voltunk és király volt a hangulat!!!!!!!!!

 Lecsóka 2003. április 28. 14:04  #6
Partyarc mélyen egyetértek veled.

 partyarc 2003. március 28. 01:16  #5
Én amikor megismertem őket, már 14 éves ihaj-csuhaj kisleányoknak nyomták a Top of the Pops műsorban..Innentől kezdve már nem is érdekelt. És ez nem ma volt...

 magnificoo 2003. március 27. 11:30  #4

Mivel ti nem érthetitek a szövegét, nem is tudtok reális képet alkotni a Hosen-ről. Szóval maradjatok csak a finnugornak közelről sem mondható nyelvcsalád-beli magyar dalszövegeknél.

 mogyoro 2003. március 14. 07:16  #3
magnificoo: ezt most nem értem. Te nyitottad ezt a Topicot, s azonnal fikázod is, aki olvassa? Nem gondolod, hiogy az jön be ide, akit érdekel a DTH?

S mit értesz "alsóbbrendű szar"-on? Ezt kifejtenéd? Csak kicsit csiszoltabb stilusban, nem szeretném a válaszod moderálni!!!!

C= x

 partyarc 2003. március 13. 18:24  #2
Miért alsóbbrendű. és, miért?!
Személyes vélmeményem a DTH-ról: egy rakás fos, business punk(?) a Viva matiné műsorának kedvencei ) Nevetséges

 magnificoo 2003. március 11. 11:35  #1

EZek vagytok ti!!!! Alsóbbrendű szarokról csavegtek és nem tudjátok, hogy mi az über alles! Aki ismeri és szereti a Hosent bátran írjon....Die TOTEn HOSEn sind die BEste! Alles Gute Bis zum Bitteren Ende!

 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 confronto    think again    fezen    gyár    esben and the witch    csík    mad sin    nemesis    billie joe armstrong    danko jones    enter shikari    infected mushroom    triptykon    metsatöll    nucleanus    extrema    chris evans    tales from the grave in space    red riding hood    scene    pecsa    myra    wass albert    tökéletlen trükk    armored dawn  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!