hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
interjú [hazai hangok]  2008. február 23. szombat   14:25
nincsen hozzászólás

szerző: Morello
Morpheus interjú


  Sziasztok! Kérlek röviden mutassátok be a zenekart, mit kell tudni rólatok?
  
  A zenekar 1998-októberében alakult Kaposváron. 2000-ben megjelent a Látomás című EP 4 dallal. A 2001. márciusi budapesti Heavy Metal 2001 Fesztivál után a zenekar és Nachladal Nahi István énekes útjai elváltak, az új énekes Könnyű Tamás lett. 2001. augusztus 5-én a zenekar új énekessel való első bemutatkozása a nagyközönségnek a Sziget Fesztivál Metal Hammer Nagyszínpadán történt, hatalmas sikerrel. Még ebben a hónapban Pécsett felvettük a Gyötrelem című, három számos demot, két új nótával és a már a Látomás EP-n szereplő Éjszakai vadásszal.
  A 2001. őszén elkezdődött Ossian turnén a csapat vendégzenekarként volt jelen, majd az első, Morpheus c. nagylemezt bemutandó, a 2003. tavaszán induló 12 állomásos Ossian turnén újra elő zenekarként vehetett részt a banda.
  A Sziget Fesztiválra ismételten meghívást kapott a csapat, majd októberben egy kis szerencsével részt vehettünk az amerikai Nevermore turnéjának budapesti állomásán az E-klubban. Az Ossian turné zárására novemberben, a budapesti Petőfi Csarnokban került sor.
  2004-ben elkészült a zenekar első videó klipje a Szívem újra lángol című számra. Még ez év októberében a zenekar fellépett egy nagy Heavy Metal Fesztiválon a Petőfi csarnokban. Ezután elkezdtük megírni az új lemez nótáit. 2005 áprilisában megkezdődött a második Élet és Halál című nagylemez felvétele a P. Stúdióban Budapesten Paksi Endre (Ossian) irányítása mellett, a nagylemez július elején került a boltokba. A Faust c. dal szerepelt a Hammer World magazin júniusi országos cd válogatásán.
  A 2005-ös év nagyrészt a koncertezés jegyében telt el. 2006 ban a zenekar egy komoly tagcserén esett át. Pozsega Péter magánügyi elfoglaltságai miatt nem tudta folytatni a szólógitározást, ezért kiszállt a csapatból. Sikerült pótolni a posztot Varga Gergő személyében. Az új felállással ismét komoly koncertezésbe kezdett a zenekar. (Szombathely, Kaposvár, Nagykanizsa, Enying, Komárom, a pécsi Malomvölgyi Rockfesztiválon, a székesfehérvári FEZEN Fesztivál, Pecsa, WigWam, stb.)
  A 3. nagylemez felvétele 2007.augusztus 22.-én kezdődött az Audioplanet nevű stúdióban Jaya Hari das hangmérnökkel, a felvételek október elejéig tartottak. A Morpheus: III múlt év december 10-én jelent meg a HammerWorld ingyenes mellékleteként 7000 pld-ban.
  Jelenleg épp országos turnén vagyunk, már túl vagyunk egy fantasztikus teltházas pécsi koncerten és egy nagyon király pesti Avalon Rock Clubos bulin. Terveink szerint egész tavasszal, illetve nyáron koncertezni fogunk. A Pallai-s sportcsarnokos koncertek segítségével sok helyen remélhetőleg több ezres tömegek előtt is be tudjuk mutatni a Morpheus élő erejét!!!
  
  Ha már a tagságról van szó, nemrégiben váltatok meg Varga Gergőtől, a helyére Vörös Attila érkezett. Őt egyfajta gitárhősnek lehet tekinteni, hiszen számos (főleg tribute) bandában játszik. Hogy sikerült őt elcsábítanotok? Egyáltalán, tartós együttműködésre, tagságra számítotok vele, vagy csak kisegíti most a Morpheus-t?
  
  Attit ismerjük pár éve (anno tőle vettük az első 7 húrost),és játszott is már velünk a WigWam-beli koncertünkön, mint vendég. Nagyon tehetséges,és lelkes. Eredetileg csak az Inkvizíció szólóját játszotta volna a lemezre, de Gergővel történt elválásunk után leültünk megbeszélni a továbbiakat, és vállalta a végleges szólógitárosi posztot. Nagyon örülünk, hogy itt van, az ország legnagyobb gitárosai közt van a helye, ráadásul emberileg is abszolút egy húron pendülünk, úgyhogy a Morpheus valaha volt legerősebb felállása a mai.
  
  Sokan az Iced Earth-féle riff-centrikus power metalhoz hasonlítják a munkásságotokat. A ti véleményetek szerint miben hasonlít a zenétek az amerikai csapat munkásságához, és miben nem?
  
  Nagy megtiszteltetés az Iced Earth-höz való hasonlítás, igaz játszottunk tőlük dalokat (Melancholy, Hunter, I died for You), de nem hisszük, hogy annyira egyértelműen hasonlítanánk rájuk. Természetesen mi is a riffcentrikus, szikár metal vonalat visszük, de ennyi erővel a Savatage is lehetne amihez hasonlítanak. Mi alapvetően a saját utunkon jártunk mindig is, de ha valaki ezt mondja, nem sértődünk meg! Most viszont a keményebb hangzással sokan inkább már a Nevermore párhuzamot emlegetik. Ez is több, mint hízelgő.
  
  Ha már szóba került az Iced Earth, mi a véleményetek Ripper kirúgásáról és Barlow újbóli csatlakozásáról?
  
  A zenekarban mindenki nagyon örül Matt visszatérésének. A Ripperes lemezeket is nagyon jók, de a Dark Saga és a Something Wicked annyira tökéletesek voltak, hogy az a feeling már nem tudott Ripperrel visszatérni. Majd talán most ismét eljön az Iced Earth ideje, és vele együtt a power metálé!
  
  Nemrég jelent meg III. nagylemezetek, amelynek a címe is kimerül ennyiben. Mi volt a koncepciója ennek a címnélküliségnek?
  
  Eredetileg voltak különböző lemezcím ötletek, de végülis így döntöttünk. Ez egyértelmű utalás arra, hogy ez már a 3. nagylemez. Általában azt mondják a kritikusok, hogy a 3. lemez vízválasztó egy zenekarnál. Addigra kialakul a stílusuk, lecsengenek a kezdeti hibák és elválik ki tud-e törni a nagyon mély undergroundból. Nálunk ez most hatványozottan igaz, nagyon sok mindent tettünk fel erre a lemezre és ezáltal is próbáltunk nyomatékot adni ennek a III-as számnak. Egyébiránt a lemezeknél nincs különösebb koncepció csak annyi, hogy mindegyik lemezünkön vannak dalok, amik esetleg felfoghatók egy régebbi dal folytatásának. Annyit még szeretnénk elmondani, hogy Kiss Attila Etele remek festményei illusztrálják mind a 3 lemezen a szövegvilágunkat, ami abszolút illik a Morpheushoz. Ezúton is nagyon köszönjük neki az elmúlt években nyújtott segítségét, igazi művész.
  
  Az album az Audioplanet stúdióban készült Jaya Hari das vezetésével. Milyen volt vele együtt dolgozni, és elégedettek vagytok-e a végeredménnyel?
  
  Büszkék vagyunk rá! A hangzás nagyon bivaly lett, mondhatni nyugati színvonalú! Ezért is mentünk az Audioplanetbe. Modernebb megszólalást szerettünk volna, mint idáig. A 7 húros gitárok és a billentyű is más hangzást kívánt. Sokan meglepődtek azon mennyivel súlyosabb ugyanakkor dallamosabb is az anyag. A zenekar szövegvilágát, riffcentrikusságát megtartva sikerült továbblépni. Jaya Hari das fantasztikus szakember, minden zenekarnak csak ajánlani tudjuk mind szakmai, mind emberi szempontból. Maximálisan elégedettek vagyunk.
  
  A kemény, riffelős dalok mellett szerepel egy szokatlan szám is a lemezen, A Szerelem Mindent Legyőz. Nem képez ez a dal némi kontrasztot az eddig megismert nóták világával?
  
  Lehet, hogy első hallásra igen. De ha meghallgatod az első két albumot, azokon is vannak szerelmes dalok, csak férfi énekkel. Ez a téma örök a rockban is. Klári már énekelt az első albumunkon, de ott csak vokális szerepe volt. Most sikerült kihasználni az adottságait. Ez a dal tényleg megosztja a hallgatóságot. Sokaknak tetszik, sokaknak nem. Mi nem bánjuk, hogy szerepel a lemezen ez a dal, szerintünk nagyon kellemes hallgatnivaló a sok zúzás között.
  
  Talán kevesen tudják, hogy a Wisdom-ból ismert Nachladal István is a zenekar tagja volt a korai időkben. Már akkor is ezt az utat terveztétek bejárni, vagy Istvánnal a zenei világ is más volt?
  
  Igen, Nahi volt az első énekesünk, akit a mai napig nagyon tehetséges, jó énekes és kitűnő frontembernek tartunk. Vele is hasonló utat tervezett a zenekar, de különböző problémák miatt akkor elváltak az útjaink. Tamás és Nahi hangkaraktere nagyban különbözik egymástól, de szerencsére már az első lemezt is Tomi énekelte fel, így igazán széles körben már az ő arcával ismerték meg a Morpheus-t, így nem jelentett problémát az átállás. Zeneileg természetesen az elmúlt 10 évben sokat változott, fejlődött a banda, de ez alapvetően nem énekes kérdése, tehát az énekes váltás nem volt különösebb hatással a zenei világra. A klasszikus metaltól való távolodás egy természetes, egyébként is bekövetkező folyamat volt.
  
  A lemezen számos vendégzenész szerepel, többek között Bátky-Valentin Zoltán (Wendigo), Kenyér Klára, vagy a már említett Jaya Hari das, és Nachladal István. Meséljetek, hogyan alakult ki ez az együttműködés?
  
  Mindhárom énekes fantasztikus volt, de ezt mindenki hallhatja a lemezen. A Morpheus című számban pedig még Jaya Hari das is dalra fakadt! Mindegyik énekest felkerestük, és megkérdeztük lenne-e kedvük vokálozni a lemezen. Szerencsére mindenki igent mondott. Szó volt még Tóth Attila (Mindfields Factory) szerepléséről is, de sajnos ő nagyon elfoglalt volt, így nem tudott eljönni.
  
  Játszottatok már új számokat a koncerteken? Lehet tudni arról valamit, hogy milyen lett a lemez fogadtatása a közönség illetve a szakma körében?
  
  Természetesen nagyobb koncerteken a lassú dal kivételével - az egész albumot játsszuk, de 7 dal állandóan szerepel a repertoárban. Szerencsére nagyon jók a kritikák, büszkék vagyunk rá és örömmel tölt el minket, hogy ennyire tetszik az embereknek a zenénk. Bizakodóak vagyunk, hiszen az új tagokkal élőben is egy magasabb szintre lépett a zenekar. Az eddigi koncertek bizonyítják, hogy a közönség is nagyon leveszi a zenénket, és ez végtelen boldogsággal tölt el bennünket, hiszen ezért csináljuk.
  
  Felléptetek már több nagy nevű külföldi és hazai zenekar társaságában. Kikkel volt a legnagyobb élmény együtt zenélni, és kikkel voltak esetlegesen rossz tapasztalatok?
  
  Természetesen a Nevermore-ral! Fantasztikus érzés volt kétszer is egy színpadon játszani velük, hiszen ők az abszolút favorit a Morpheuson belül! Nagyon közvetlen arcok, nagyon jót beszélgettünk velük. Jó néhány zenekar példát vehetne róluk itthon is, milyen is egy sztár és hogy kell viselkedni! Semmi arcoskodás, csak közvetlenség. Ez az igazi profizmus. Magyarok közül az Ossian zenekar, akikkel szívesen turnéztunk. Végtelenül rendesek arcok, hálával gondolunk rájuk!
  
  Február 9-én volt a III-as lemez bemutatója az Avalon Clubban, majd egy országos turné is következik. Mi lesz a következő lépés?
  
  A tavasz elég sűrű lesz. A legfontosabb koncertezni-koncertezni-koncertezni, illetve lehetőség szerint ott lenni a különböző médiákban, a TV csatornákon, rádiókban, újságokban, valamint a nyári fesztiválokon. Plusz természetesen egy klip elkészítése a Morpheus című dalhoz. A konkrét koncertek a következők:
  február 15. Barcs-Művelődési Ház,
  február 16. Kaposvár- Szivárvány Mozi lemezbemutató,
  február 23. Szombathely-Savaria Aréna,
  március 21. Miskolc-JMD Rock Cafe,
  március 22. Nyíregyháza-Zrínyi Gimnázium Tornacsarnok,
  április 12. Szolnok-Olaj Sportcsarnok,
  április 18. Nagykanizsa-Hevesi S. Műv.Ház,
  április 26. Simontornya - Kaktusz Ranch,
  május 3. Tamási - Művelődési Ház,
  május 23. Setétpatak (RO) - Dark River Fesztivál II.
  A koncertek és egyéb hírek heti frissességgel megnézhetőek az oldalunkon.
  
  Mit szeretnétek még üzenni az olvasóknak?
  Csak annyit, hogy várunk mindenkit szeretettel a koncertekre. Gyertek el, nem fogtok csalódni!!!
  
  Köszi az interjút, további sok sikert nektek!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Morpheus

 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Dübörgő lóerők és a lélek – interjú Dolhai Attilával
Interjú az Auraleak vokalistájával, Hex-szel
A Barba Negra új helyre költözik!
Interjú az Ǝ.N.D. zenekarral
Nest of Plagues interjú: Közös tetoválás és fűnyírás, mint hobbi
Megjelent a Lélekhelyek kislemez: interjú az Illetve zenekarral
Talk2night: új nagylemez, új videóklip és interjú
Interjú Petrás Jánossal az Europica zenekar születéséről
Drawing interjú: „Egy hardcore koncert maga egy sport, egy kemény meccs, ha azt akarod, hogy igazán üssön a dolog!”
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 dawnstar    ready the prince    never say die    meshuggah    tim burton    new lows    erőszakik    gifts from enola    merzbow    jaden smith    flash    battleship    glen matlock    radare    rooney mara    steroid    no strings attached    demoshow    zöld lámpás    atlasz gábor    flotsam    dream theater    skeletonwitch    periphery    josh homme  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!