hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2008. február 19. kedd   16:57
nincsen hozzászólás

szerző: Bandi
Big Daddy Wilson, Ripoff Raskolnikov, Nagy Szabolcs és Little G. Weewil
2008. február 4. - A38

  Hazánkban kedvelt és szeretett blues zenészek adtak egymásnak találkozót a Hajón ezen a morcos februári napon a budapesti bluesmanok és blueswomanok nagy örömére.
  
  Az amerikai származású fekete énekes Big Daddy Wilson már nem először, és reméljük nem utoljára teszi tiszteletét hazánkban. Ez a mindig elegáns úriember otthonosan mozog nemcsak a blues világában, hanem többek között a soul és a gospel is hallhatóan hatással volt művészetére.
  
  Ripoff Raskolnikov az osztrák származású gitáros-énekes szintén kedvelt fellépője a magyar közönségnek, mint mesekönyvből kilépett jóságos hajóskapitány, az elmaradhatatlan vörös művirágcsokorral a szivarzsebében tiszteletbeli kapitánya immár az Artemovszk 38 hajó legénységének. Ő volt az, aki a 80-as évek végén megnyitotta fellépésével a Tilos az Á-t, és azóta is vissza-visszatér hol Ian Segallal Tom Waits-dalokat játszani, hol pedig saját dalaival szórakoztatja a közönséget alkalmi muzsikustársai kíséretében. Nemrég jelent meg új lemeze Everything Is Temporary címmel, melyet magyar zenészekkel rögzített.
  
  Nagy Szabolcs a magyar bluesélet elmaradhatatlan zongoristája, aki többek között Hobóval, Fekete Jenővel játszik, és a Tom Waits-projektek visszatérő zenésze.
  
  Little G. Weewil alias Szűcs Gábor hazánkból elszármazott blues gitáros-énekes nyitotta meg az estét. Mintha egyenesen az 1930-as évek poros Amerikájából lépett volna elénk, autentikus déli úriember-öltönyében, ritka példáját mutatja annak, amikor egy zenész nemcsak a zenéjével, hanem megjelenésével is igazolja saját magát. Első benyomásra azonban túl fiatalnak tűnt ahhoz, hogy úgy gondoljuk, hiteles produkciót tud nyújtani, ám mikor énekelni kezdett, felkaptuk a fejünket. Nagyon erős, öblös zengő blues-os hanggal áldotta meg a Magasságos, Joe Cooker rekedtes hangjához hasonlítanám, bár (még) közel sem olyan karcos.
  
  Nem véletlenül mondta Jimi Hendrix annak idején, hogy a bluest könnyű játszani, de nehéz érezni. Little G. Weewil (csakhogy maradjunk a művésznevénél) tudja játszani a bluest, a hangja is remek, ám egy kissé iskolásnak tűnt a produkció, kötelező körök megvoltak hibátlanul, csak valahogy a spiritusz hiányzott ezen az estén, bár a koncert arra alkalmas volt, hogy megfelelő hullámhosszra állítsuk a fülünket-szívünket.
  
  Kisebb átszerelés után színpadra lépett az alkalmi blues-triumvirátus Big Daddy Wilson, Ripoff Raskolnikov, és Nagy Szabolcs, és kezdetét vette a közös örömzenélés. A repertoár zömmel saját dalokból állt, hol Big Daddy dalaira rögtönzött improvizációt a két muzsikustárs, hol a gaz Raskolnikov gitárfutamaira épült a zene. Big Daddy-nél is többször előkerült az akusztikus gitár a közönség örömére. Nagyon jó hangulatú örömzenélésnek lehettünk tanúi, sok-sok improvizációval, mindhárom zenész tehetségének legjavát nyújtva. Raskolnikov gitárjátéka és dalai olyan atmoszférát teremtenek, mely alól nehezen vonja ki magát az ember, de minek is tenné, mikor minden szám egy-egy gyöngyszem, amit nem szabad hagyni kárba veszni, hallgatni kell őket. Big Daddy blues-os soul-os érzelemvilágával tette még színesebbé az estét, néha a produkciót árnyalva egy-egy gospel-es megnyilvánulással, szóval hozzátette mindazt, amit egy amerikai fekete bluesénekestől joggal elvárhat az ember. Mindezt tovább színesítette Nagy Szabolcs zongorajátéka, aki néha meglepő mélységekkel-magasságokkal töltötte meg az amúgy sem egyhangú zenét. Aztán pár szám erejéig Little G. Weewil is tiszteletét tette a triumvirátusnál, majd megkezdődött a one more song ráadássorozat, ami talán még azóta is tart.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 snow patrol    sziládi mónika    possessed    made of hate    the agonist    dfsdfs    szelíd teremtés    witchburner    x-men    heriot    vida rock band    diamond eyes    o´sullivan    nonverse    eluveitie    koós réka    slytract    the toy dolls    moby    zechs marquise    a-team    fred durst    volt 2012    matthew vaughn    karabély  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!