hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2001. március 22. csütörtök   17:51
nincsen hozzászólás

szerző: S.T.
Spirit 84, HoldXTrue, Resources
2001 március 16, Trafó Klub Gödöllő

   A gödöllői Trafó klub újabb korrekt koncert-kínálattal lepte meg közönségét. Fent említett napon Straight Edge Hardcore zenekarok léptek fel a helyszínen. Aki nem tudná mit takar a megnevezés, annak néhány szóban felvázolom:
   A Straight Edge (s X e) egy fiatalokból álló mozgalom, filozófiájuk lényege: a tiszta, dohányzás-, alkohol-, és drogmentes élet valamint a monogám párkapcsolat fenntartása!
  
   Mint sok más dolog, ez sem magyar találmány - Amerikából jött a 80-as évek elején. Az egyre halódó punk mozgalomból nőtte ki magát, majd szembe is fordult vele. A Straight Edge életstílust leghatásosabban és leggyorsabban a zene közvetítette.
   A hardcore legfontosabb és legpozitívabb ideológiai vetülete a STRAIGHT EDGE. Egy washingtoni kultuszzenekar, a MINOR THREAT énekese Ian McKaye volt az, aki ezt a mozgalmat az útjára indította, Out Of Step című számukkal, melynek refrénje:
  Dont smoke!
   Dont drink!
   Dont fuck!
  
   Persze útjára indulása óta a sXe jelentős mértékben megosztott lett. Sok mai sXe fiatal vegetáriánus vagy vegán (semmilyen állati eredetű terméket nem fogyasztanak), bár McKaye tiltakozik az ennyire lemondó uniformizálódás miatt. Ő csak annak idején megpróbálta tiszta életre ösztönözni a hallgatóit, nem volt szándékos a mozgalom-jelleg.
   Hazánkba a 80-as évek végén, 90-es évek elején szivárgott be néhány zenefanatikus ember segítségével, akik sokat tettek a hardcore magyarországi elindulásáért. Itt elsősorban a Sedative Bang nevű zenekarra gondolok, akik - ma is léteznek, de sajnos kevésbé aktívan - sok magyar fiatallal ismertették meg az alapokat.
   A mai színteret - bár sokan kétségbe vonják annak létezését - átfogóan 15 - 30 év közötti srácok alkotják (bár van kevés lány is közöttük), számukat nem lehet pontosan meghatározni.
   Szóval ezen az estén Straight Edge csapatok szórakoztatták a nagyérdeműt. Az első fellépő a budapesti Hold X True nevű fiatal csoportosulás volt. Tagjai 97 körül alakították meg az ´Aljas Indokból´ nevezetű zenekart.
   Tagjai:
   Egy (Akác Zsolt) - ének
   Madár (Vancsics Roland) - gitár
   Némó (Németh Sándor )- basszusgitár
   Szivacs (Sándor István) ült a dob
   Értékelhetőbb alkotásuk a Szavak helyett tettek című albumuk, melyen gyors hc-t nyomnak, viszonylag erőteljes megszólalással. Szövegeik sem rosszak, bár lehetne mit csiszolni rajtuk.
   Szivacs kivált a zenekarból, helyére a Seven Days A Week basszugiráros-énekese került Illés Attila és új néven - Hold X True - folytatták.
   Első demójuk - mely egyben átmenet az A.I.utolsó és a Hold True megjelenésre váró első albumuk között - 6 számot tartalmaz (3 régi, 2 új és egy Rain on the parade feldolgozást).A szóban forgó estén ebből láthattunk, hallhattunk némi ízelítőt. A közönség reakcióit figyelve az ismerőseik, barátaik által keltett jó hangulat dominált, a zene inkább csak másodlagos szerephez jutott. Nem lehúzóan akarok róluk nyilatkozni, csak hiányolom belőlük az erőt, a pörgős izzó lendületet, amiről ez az egész kéne, hogy zenei téren szóljon. Igyekezetük és akaratuk biztos a helyén van, úgyhogy nincs velük nagy gond. Remélem az idő majd megfelelő irányba csiszolja őket és beérik önmagukat. Sok sikert!
   Az utánuk következő zenekarról jóval kevesebb az információm.
   A RESOURCES kiskőrösi illetőségű Straiht Edge banda. Ők 1998-ban alakultak, elsősorban a Youth Of Today zenekar motiválta őket. A tagokról nem tudok sokat. Ráadásul nemrég jelentős átalakuláson mentek át, Kemény (ének) helyére a basszusgitáros lépett és nem is okozott csalódást. A hangulatot nagyon feldobta, kész mókamester. Zenéjüket tekintve is csak pozitívan nyilatkozhatok róluk, gördülékeny , dübörgő impulzív muzsikájuk nagy tetszést aratott. A hangzás is megfelelő volt az énekes színpadi mozgása HC koncerthez méltó volt.
  
   Sajnos a 3. zenekarról - műszaki okok miatt - lemaradtam, a nevüket sem sikerült kiderítenem (elnézést tőlük), legközelebb bepótolom.
   A est fénypontja a holland SPIRIT 84 volt.
   Az ő előadásmódjukban sem találtam kivetnivalót, komoly színpadi show-t produkáltak. Ez elsősorban az énekes ugrálásában, bukfencezéseiben látszott megnyilvánulni. Játszottak Misfits feldolgozást, ami számomra igen pozitív volt. A zene jól lejött a színpadról, bár nem váltott ki óriási mozgást, pedig pörögtek ezerrel. A hangszeresek is korrekt színpadi teljesítményt nyújtottak. Viszont hiába volt 2 gitár, többnyire csak az egyik játszott, a másikat nem nagyon lehetett hallani. Bár a srác előadásmódja - vérző homlok imitálásával - meggyőzőnek tűnt.
   Szövegeikben állást foglalnak a homo-fóbia (homoszexualitást elvető magatartás) ellen, kiállva az egyneműek közötti kapcsolatok mellett is. A következtetést le lehet vonni (nem csak az énekes légies, finom alkatából) Összességében, tehát színvonalas produkciók emlékével térhetett ki-ki nyugovóra.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 kellan lutz    69 eyes    of earth    mutiny on the bounty    twister    after rain    bérczesi    decapitated    bookmarks    the world alive    fit for an autopsy    jimi hendrix    emmure    rocket queen    esa holopainen    helgrind    converge    subscribe    eron mezza    cathedral    steve carrell    szekeres andrás    hell-vill    disco ensemble    shia labaouf  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!