hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2008. március 9. vasárnap   17:34
nincsen hozzászólás

szerző: Bandi
Gogol Bordello a PeCsában
2008. április 8. Budapest - Petőfi Csarnok

  A Gogol Bordello az évek folyamán lassanként bejárja Budapest jelentősebb koncerthelyszíneit. Két alkalommal a Szigeten, és tavaly novemberben az A38-on ötösre vizsgázott csapat most a PeCsát fogja pattanásig megtölteni.
  
  Akinek a tavalyi két és fél órás dugig tömött teltházas koncert nem lett volna elég, az most újra felkötheti a nadrágját. De küzdelemre, vérre és örömkönnyekre számíthat az is, aki eddig még csak szomszédjának/ osztályfőnökének/ másnapos kollégájának/ kedvenc hentesének/ kedvenc csaposának/ kedvenc unokájának elbeszéléséből értesült az ukrán-magyar-roma szimbiózisból született Eugene Hütz és bandájának a Gogol Bordellonak létezéséről.
  
  Aki ismeri az együttest, a következő sorokat nyugodtan átugorhatja, és elkezdheti körbetelefonálni az ismerősöket, hogy megszervezze magának az április 8.-i Bordello koncert előzményeit, a koncertjegy vásárlás módját, satöbbi. A többiek meg e sorok átfutása után fogják ugyanezt tenni.
  
  Munkácsról származó Eugene Hütz hazájában ismert underground arc volt, aki számos punkzenekarban játszott, de írt fanzine-okba, és koncertszervezéssel is foglalkozott. A csernobili katasztrófa után egész családját evakuálták, és ha már így történt, meg sem álltak Amerikáig, ahova 1993-ban érkeztek, és a mai napig is New York ukrán kolóniájában élnek. Eugene szintén zenész ukrán emigráns barátaival eleinte sima orosz lakodalmas zenét játszott, majd némi szellemi vérátömlesztés után feloldódva a new york-i undergroundban alapította meg zenekarát, és adta ki 1999.-ben első lemezét a Voi-La Intruder-t. Tessék megkapaszkodni: a bandát eredetileg Hütz and the Béla Bartóks-nak hívták, de Hütz elmondása szerint az Államokban nincs olyan ember, aki tudná, ki a vér az a Béla Bartók, és szerinte Gogolt sokkal többen ismerték. Tehát ezek szerint minden amerikai tisztában van azzal, hogy aki számít, Gogol Köpönyegéből bújt ki, ahogy azt a magyar diákok fejébe verték a kilencvenes években. Így keresztelkedett át a zenekar az elegáns Gogol Bordello névre.
  
  Mindegy, lépjük túl ezen (bár azért megjegyezném, hogy él egy Béla Fleck ezen a földön, a többszörös Grammy-díjas amerikai bendzsós, aki Bartók iránti tiszteletből vette fel az autentikus Béla nevet). Az tény, hogy Gogol Bordello napjaink igen meghatározó, magukat halmozottan hátrányos helyzetű gypsy punknak definiáló csapata olyan eredeti zenei keveredést hozott létre az idők folyamán, hogy attól minden jóérzésű punknak feláll a taréja. Számos nagyhírű fesztiválon játszottak már, olyan nevekkel turnéztak együtt, mint a Primus, vagy a Flogging Molly és túlvannak öt stúdiólemezen. Zenéjük félúton van Goran Bregović és a Clash között, de valószínűleg ha a Pogues-os Shane MacGowan-el kéne egy asztalhoz ülniük, nem jönnének zavarba. Koncertjeiken brecht-i hagyományokat idéznek, és büszkén nyúlnak az elektromos gitárhoz és a tangóharmonikához egyaránt. Zenéjükben jól kiegészíti egymást a kelet európai cigányzene, a jamaicai reggae, a ska, a balkáni és orosz népzene, így egy igazán eklektikus, tarkabarka, ízes, mulatós zene bontakozik ki. Mit is lehet mondani még egy olyan zenekarról, kiknek tagjai között jól megfér az izraeli az ukránnal, az orosz az etiópiaival és a floridaival? Gyúrjunk április 8.-ára, hogy testben és lélekben megerősödve alkalmasak legyünk eme eklektikájában is egységes, előremutató zene befogadására.
  
  Belépő: 5. 900 Ft.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Gogol Bordello

Live Sound Production

 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Dan Patlansky Budapesten
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 black spiders    halloween    contagion    skyforger    krinolin    sharon tate    dürer    green zone    auróra    noise of irrational    p.o.d.    tasters    the karate kid    sunrise avenue    brains    valerian swing    malevolent creation    ensign    judas priest    sunset    Ízek    arcadia    green zone    zságer    rdø  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!