hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2008. január 26. szombat   13:40
nincsen hozzászólás

szerző: Bandi
Ghymes
2007. december 26. Papp László Sportaréna

  Nagyszabású karácsonyi ünnepségre készült az idén 25 éves fennállását ünneplő Ghymes együttes. 1983-ban a Nyitrai Pedagógiai Főiskolán alakult zenekar méltó módon kívánta megünnepelni a keresztények legnagyobb ünnepét. Ez a törekvés már akkor is érezhető volt, mikor a karácsonyi étkektől feltöltődött tömeg megpróbálta felküzdeni magát az Aréna jegyes lépcsőin, és meglepetésre az Aréna előtt egy már kora délután felállított Betlehem fogadta őket színészekkel, gyermekkórussal és élő állatokkal. A szükséges és elégséges motozás után elfoglalva ülőhelyünket konstatáltuk, hogy éppen háromnegyed háznyi Ghymes-rajongóval fogjuk eltölteni karácsony utolsó estéjét.
  
  A koncert a Zuglói Hunyadi János Általános Iskola Gyermekkórusának bevonulásával indult. Miután elfoglalták helyüket, ünnepélyesen bevonult a zenekar is, és megkezdődött az est.
  
  Az előadás Pápai Erika művésznő a Bibliából és a Parasztbibliából vett felolvasásai köré csoportosult. A Bibliából merített történetek főbb pontjai Mária üldöztetése, csecsemőgyilkosságok, Mária számkivetettsége és a Kisded születése voltak. Pápai Erika dekoratív megjelenésével, szuggesszív játékával igen szépen megragadta az ünnep hangulatát. Ez talán akkor domborodott ki igazán, mikor a Kisded születéséhez érve akkora erővel adta elő a szülő nő fájdalmát és boldogságát, hogy tagadhatatlanul ez volt az est legemlékezetesebb fénypontja. A Ghymes dalok azonban néha csak hangulatukban követték a mondanivalót, de úgy nagyon, ezért igazán nem lehetett hiányérzetünk.
  
  A felolvasások között régebbi és újabb, ez alkalomra írt Ghymes dalok hangzottak el. A kezdő szám a Bazsarózsa talán az egyik legszebb Ghymes dal jó választásnak tűnt, megalapozta az este hangulatát. Az ismert lemezek majd mindegyikéről elhangzott egy-egy szám (Ne nézz hátra, Szárnyaskezű szeretők) az új lemez (Mendika) dalai mellett. A Ghymes zenéjéhez immár szervesen kapcsolódik különböző gyermekkórusok szerepeltetése, és a koncerten is jelentős szerepet kaptak a fiatalok. Az előadást még az sem csorbította különösképpen, hogy Szarka Tamás láthatóan megfázással küzdött, így egy-két dalt szinte csak suttogva tudott előadni, mint pl. a Tánc a hóban-t, mi meg helyette is izgultunk, hogy végig tudja játszani a koncertet.
  
  A hangulatot tovább fokozta az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes szereplése, akik több számot végigtáncoltak különböző népviseletekben.
  
  A Ghymes együttes karácsonyi produkciójával a bibliai történetek ilyen stílusban és ilyen nagyszabású produkcióban történő feldolgozásával hiánypótló szerepet tölt be a magyar kultúrában, mivel nemcsak szívet-lelket gyönyörködtet, hanem segít egy kicsit elcsendesedni és befele figyelni, amire nem csak így ünnepek tájékán, hanem egész évben szükségünk lenne.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 jerry lee lewis    lion twin    másnaposok    callisto    autumn    witchburner    antropofagus    greg graffin    alexandra    whitesnake tribute band    hangsúly    edguy    donots    metal church    kung fu panda    sziget 2010    jason rouse    agalloch    jack és jill    freedom is a lie    arvas    tales of evening    semmiből a semmin Át    radiohead    barn burner  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!