hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2008. január 26. szombat   13:40
nincsen hozzászólás

szerző: Bandi
Ghymes
2007. december 26. Papp László Sportaréna

  Nagyszabású karácsonyi ünnepségre készült az idén 25 éves fennállását ünneplő Ghymes együttes. 1983-ban a Nyitrai Pedagógiai Főiskolán alakult zenekar méltó módon kívánta megünnepelni a keresztények legnagyobb ünnepét. Ez a törekvés már akkor is érezhető volt, mikor a karácsonyi étkektől feltöltődött tömeg megpróbálta felküzdeni magát az Aréna jegyes lépcsőin, és meglepetésre az Aréna előtt egy már kora délután felállított Betlehem fogadta őket színészekkel, gyermekkórussal és élő állatokkal. A szükséges és elégséges motozás után elfoglalva ülőhelyünket konstatáltuk, hogy éppen háromnegyed háznyi Ghymes-rajongóval fogjuk eltölteni karácsony utolsó estéjét.
  
  A koncert a Zuglói Hunyadi János Általános Iskola Gyermekkórusának bevonulásával indult. Miután elfoglalták helyüket, ünnepélyesen bevonult a zenekar is, és megkezdődött az est.
  
  Az előadás Pápai Erika művésznő a Bibliából és a Parasztbibliából vett felolvasásai köré csoportosult. A Bibliából merített történetek főbb pontjai Mária üldöztetése, csecsemőgyilkosságok, Mária számkivetettsége és a Kisded születése voltak. Pápai Erika dekoratív megjelenésével, szuggesszív játékával igen szépen megragadta az ünnep hangulatát. Ez talán akkor domborodott ki igazán, mikor a Kisded születéséhez érve akkora erővel adta elő a szülő nő fájdalmát és boldogságát, hogy tagadhatatlanul ez volt az est legemlékezetesebb fénypontja. A Ghymes dalok azonban néha csak hangulatukban követték a mondanivalót, de úgy nagyon, ezért igazán nem lehetett hiányérzetünk.
  
  A felolvasások között régebbi és újabb, ez alkalomra írt Ghymes dalok hangzottak el. A kezdő szám a Bazsarózsa talán az egyik legszebb Ghymes dal jó választásnak tűnt, megalapozta az este hangulatát. Az ismert lemezek majd mindegyikéről elhangzott egy-egy szám (Ne nézz hátra, Szárnyaskezű szeretők) az új lemez (Mendika) dalai mellett. A Ghymes zenéjéhez immár szervesen kapcsolódik különböző gyermekkórusok szerepeltetése, és a koncerten is jelentős szerepet kaptak a fiatalok. Az előadást még az sem csorbította különösképpen, hogy Szarka Tamás láthatóan megfázással küzdött, így egy-két dalt szinte csak suttogva tudott előadni, mint pl. a Tánc a hóban-t, mi meg helyette is izgultunk, hogy végig tudja játszani a koncertet.
  
  A hangulatot tovább fokozta az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes szereplése, akik több számot végigtáncoltak különböző népviseletekben.
  
  A Ghymes együttes karácsonyi produkciójával a bibliai történetek ilyen stílusban és ilyen nagyszabású produkcióban történő feldolgozásával hiánypótló szerepet tölt be a magyar kultúrában, mivel nemcsak szívet-lelket gyönyörködtet, hanem segít egy kicsit elcsendesedni és befele figyelni, amire nem csak így ünnepek tájékán, hanem egész évben szükségünk lenne.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. március 22.
Sari Schorr Budapesten
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
2024. március 23.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
Slaughter To Prevail
 kiemelt 
Crypta: brazil death metal démonok csapnak le a Barba Negrára áprilisban
  
Második lemezét mutatja be április 12-én Budapesten a Crypta

Március végén érkezik az U.D.O.
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 disco ensemble    red hot chili peppers    dan fogelman    fuwdo    az utazás    pecsa    sziget 2011    kőváry zoltán    gábor andrás    electric bastards    pfa    wasp    twiggy ramirez    charlie    ian gillan    beszámolót erről    3 inches of blood    hellfreaks    sam worthington    star wars    orden organ    loch vostok    benedict cumberbatch    star positive    needless  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!