hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2001. február 2. péntek   13:47
nincsen hozzászólás

szerző: mily
Kolozsvári egyetemi gólyabál Kispál és a Borz
2000 november 11, Kolozsvár

   Egyedül indultam útnak - a legszabadabb és legteljesebb érzés, egyedül és együtt az egész világgal
   Szolnokon felszáll egy erdélyi hölgy, aki Tiszakécskén ment férjhez egy magyar pasihoz. Beszélgetünk, mesél, kérdezek: milyen ételek vannak, milyenek a sörök, pálinkák, milyenek az emberek. Elmondja, hogy ha hazamegy (Marosvásárhelyre), mindig megtisztul: a levegő, a légkör, a fényből átszűrődő nyugodtság. Azt mondja a román ember más, mint a magyar, mert nem akar kitörni, megelégszik azzal, ami van, ami adatott neki, sokkal magának valóbbak. A magyaroknál elképzelhetetlen, hogy házukat pár száz méternél messzebbre építsék egymástól, a románok nomádabbak. Az ételek sokkal ecetesebbek, savanyúbbak, mint Magyarországon, a borok finomak, édesek, nem annyira testesek, mint itthon. Nincs nálam egy kanyi lei sem. Mondja a hölgy, hogy nála van, vegyek tőle. És majd a sógorának is bemutat, akinek az egyik barátja Kolozsváron lakik, biztos meghívnak majd ebédre. Zavarba jövök. Nem veszek tőle lei-t, majd csak lesz valahogy.
  
   A fenyveseket felváltják a hegyoldalak, patakok tűnnek fel, és nyeli el őket újra meg újra a rengeteg, birkanyájak, fekete bivalycsordák legelésznek. Erdély.
   Délután öt körül érek Kolozsvárra - Cluj-Napoca. Elindulok valamerre, érdekes illat, vagy inkább szag. Nem mertem remélni hogy szép lesz. Nagyvárad után. Arrafelé jártam már, és nyomor, szegénység, vízhiány, áram nincs, koszos utcák, omladozó falak De ez itt Kolozsvár. Itt is érződik a szegénység, a szerény életmód, de valami megfoghatatlan atmoszféra árad az utcákból, terekből. Szép. Daciak mindenfelé, a legkülönbözobb színekben. Elérem a Szamost, ekkor már tudom, hogy jó felé indultam. Noémi segítőkész: az orvosi egyetemen végzett, most munkanélküli orvos. Találkozója van, de úgyis mindig késik, elkísér egy darabon. Segít pénzt váltani, megmutatja Mátyás szülőházát (évszázadokat utazok egyetlen pillanat alatt), elmagyarázza merre van a Sportcsarnok. Felírja a címét, telefonszámát, közel lakik a Sportcsarnokhoz. Igaz, nem lesz otthon este, de hívjam bátran, ha valami baj van, valaki biztos lesz odahaza.
  
   Majdnem telihold van, hatalmas a korongja, jéghideg éjszaka lesz. Kóválygok az utcákon, enni kéne valamit, két magyar lányt kérek meg, hogy ajánljanak valami helyet.
   Több szintes kocsma, fent biliárdasztal, játékgépek. A pultos lánnyal magyarul próbáljuk egymást megértetni. Valami levest ajánl, meg kapok valami káposztát kenyérrel, tejföllel. Finom minden, Silva sört iszom, barnát.
   Elindulok a Szamos partján. A Magyar Színház pénztárosával elcsevegek, azt mondja nem érdemes villamossal menni, gyalog alig 15 perc a Sportcsarnok, de ne a parkon át menjek, veszélyes. Inkább a vízparton.
   A Szamos sötéten hömpölyög. Mindenféle lépcsők, meg kövek, meg gondolom szemét is, feltartják útja során, zubog, csorog, nagyon zajosan folyik. Mögöttem lépdel egy alak, nem akarom hogy utolérjen, de állandóan megállok körülnézni. Lassan beér. Kérdezem, hogy véletlenül nem a gólyabálra megy-e. De, mondja, Kispálra
   Michelle-nek hívják, amerikai, Massachussets államból, kutató, a rendszerváltás utáni román rendszerre specializálta magát, tanult Budapesten is, nagyon szépen beszél magyarul, románul nem annyira. Néha angolul, néha magyarul beszélünk. És ismeri a Kispált.
   Találkozunk egy lánnyal, Emesével, aztán a Sportcsarnok előtt is van egy találkozónk: Melindával és Tiborral, meg az ötéves Bencével. Tibor kamerázni fog, a kolozsvári tv-nél dolgozik, a bukarestiek kérték meg, hogy segítsen.
   Ingyen megyünk be. Mondom, hogy én emiatt a koncert miatt, hét óra vonattal, és igen egyedül, és tulajdonképpen senkit sem ismerek, és nem, nem félek, nem alszom sehol, elvileg megyek haza a hajnali vonattal, és hát igen, az énekes a Lovasi, a felkötött karú a Kispál, nem pedig fordítva, és igen, szoktam járni koncertre, kiderül, hogy Bence kedvenc száma az Emese, és meg is kéri a zenekart hogy játsszák el neki.
  
   Bevásároltam olvasni valót az vonatútra: Hvg, Magyar Narancs, Élet és Irodalom, Népszabadság. Mondom a lányoknak-fiúknak, hogy van nálam magyar újság. Michelle kikapja kezembol a Hvg-t, Melinda a Magyar Narancsot, Tibor az ÉS-t. Látom, már nincs menekvés: persze, hogy nektek adom. Én majd veszek másikat. Hiszen bármikor megtehetem. (Az EU-hoz való csatlakozásunk után - várhatóan 2004-2006 - a romániai magyarok CSAK vízummal látogathatnak Magyarországra.)

   Loviék hangolnak, rettenetesen hideg van a csarnokban. A Tuborg kb. 110 forint, valami román sör meg 85. A kóla kétszer drágább a sörnél.
   Előzenekar: Role. Magyar banda. Jól eső, rég nem hallott dalokat játszanak: István a király, Piramis, régi Republic, LGT, Bródy. Sok évet utazom újra, pedig a fene egye meg, még csak 22 vagyok, és mégis nosztalgiázom. Az énekesnőnek blues-osan rekedtes, de valahogy szépen csengő hangja van. Nem nikotin és alkohol áztatta, Janis Joplin-t is énekel, egyre többen érkeznek. A sörcsapnál a srác kér a Pall Mall-omból, azt mondja, ő nem igen tud ilyet venni, olcsóbban adja a sört. A wc-ben magyarul beszélnek a lányok, selyemblúzban, csizmában. Van valami testes a beszédükben.
  
   Nagyon jó koncert, rengeteg ember, táncolnak, csókolóznak, nem törődnek a hideggel. Nem igen tudják a dalszövegeket, de itt vannak, mert itt a helyük, nagyon itt. Ez valami nagyon magyar, az nagyon nekik szól: „Magyarország legnagyobb popzenekara” itt és most, az ő gólyabáljukon. Román rendfenntartók rohangásznak katonai ruhában, de ez most senkit nem érdekel, mert az Emese a mi Emesénk, mert az emberek úgyis megértik, és ez most olyan, amilyen még sohasem volt, és nem számít, hogy ott lapul az útlevél a farzsebemben, nem számít, hogy nem Kolozsvár van kiírva az állomáson, hanem Cluj-Napoca, nem számít, hogy forintot csak utcán váltanak. Ez a Kispál és a Borz, és itt, Kolozsváron énekel ennek a több száz magyar fiatalnak Bence Melinda nyakában táncol, énekli, üvölti az Emesét
   Reggelig dáridó az öltözőben, Lovi asztalon táncol, de rájön, hogy nem jó a stratégiája: minden iható kilöttyen a poharakból-üvegekből. Lecsó gitározik, Lovi magánkoncertet ad, valahonnan előkerül egy laposüveg tele viszkivel, hajnalban kaját hoznak a sztároknak - sült csirke, kenyér, csemege uborka - gondolom hálásak, Dióssy zongorát keres valahol, de nem talál, marad a csörgődob. A zenekar józanabbik fele lelép valamikor valahová, aztán a részegebb fele is.
   Örülök, hogy mégiscsak hoztam kesztyűt, és hálás vagyok a forró reggeli zuhanyért. Nem akartam elmenni a hajnali vonattal. Jó itt. Igazán jó.
   Hideg van, kóválygok a városban, reggeli köd, forró tea valami presszóban, felkopogok Michelle-hez, biztos, ami biztos még a koncert előtt megadta a címét, telefonszámát.
  
   Délután kimegyünk a kolozsvári temetőbe, sétálunk, eltévedünk. Michelle is szavazott az amerikai elnökre - postán. Kérdezem kire, mire: egy harmadikra. Estére házibuliba vagyunk hivatalosak. Iszunk egy kv-t a Bahiaban. Mindenhol plakátot keresgélünk a tegnapi gólyabálról. Nem találunk, mert arra a plakátra, ami már nem aktuális programot hirdet, rögtön ráragasztanak valami újat. Egyet mégiscsak sikerül beszereznünk. Michelle viszi haza. Nem bánom.
   A buli az állomáshoz legközelebb lévő háztömbben van. Elég az utolsó pillanatban elindulnom a vonathoz. Kb. 20-an vagyunk, franciák, olaszok, magyarok, románok, amerikaiak, japánok, dél-afrikaiak. Találkozom Mónival, ösztöndíjjal tanul Kolozsváron, Loviék nála voltak vendégségbe péntek este. Szegedi lány, megadja a címét, telefonszámát, ha van két szabadnapom, menjek Kolozsvárra. Komolyan gondolja. (Én is. Nem olyan könnyu elszakadni ettől a helytől.)
   Éjjel 1.20-kor indul a vonatom. Megköszönöm a vacsorát (zakuszka - erdélyi specialitás, poppa - francia specialitás, gyümölcssaláta is volt). Michelle elkísér a vonathoz, jövő héten jön Pestre, majd felhív.
   Hamar hazaérek. Tudtam aludni a vonaton, bár a román oldalon egyáltalán nem fűtöttek. Az elmúlt hétvégen hagytam magam sodródni, és mindig annak az embernek a bűvkörében találtam magam, aki épp segíteni tudott, akart, mert. Mindegy, hogy egy rövid sétáról volt-e szó a hideg, ódon utcákon, vagy egy ebédről a csöppnyi albérletben. Kolozsvár - az ott élő, küzdő emberekkel - és én egymásra találtunk. Szerelembe estünk. Menedéket találtam.
   Még valami:
  
   „Szállást adtál, egy éjszakára,
   megosztva párnád. Evangélium
   Gyönyörű vagy. Semmit se értek.
   Csak jóság van, és nincsenek nemek.
  
   Újra és újra sírok. Nem miattad,
   érted. Értem. Boldogok, akik sírnak.
   Szállást adtál egy éjszakára,
   megszálltál mindörökre.”

   - P. J. -
  
   A hétvége ebben a jegyben telt el és maradt meg mindörökre.
   Köszönettel maradok, aki mindig is voltam (leszek).



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 dance or die    u2    szalóki Ági    fesztivál    neochrome    turbo    the edge    a-team    avatar    hordes of chaos    gio geraca    csizmás    revamp    ramones    utcazene fesztivál    big miracle    lion twin    great american ghost    u.d.o.    brain drill    napalm death    arcok az efottrol    mastic scum    josé carreras    crown the lost  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!