hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2001. február 7. szerda   12:31
nincsen hozzászólás

szerző: mily
Grencsó Kollektíva Plusz lemezbemutató
Ádám Zoltán Új képek 2001 kiállításának megnyitója 2001 január 30, K. Bazovsky Galéria

  Szürreális este
  
   Mintha egy hetvenes évek művészvilágában játszódó kisregényben lennék epizódszereplő (aki remélhetőleg nem hal meg a kor divatját jellemző nemi betegségben a mű végén, legalábbis a szerző okosan eltitkolja az olvasó elől). Gyors sminkelés után a Horánszky utca felé vettük az irányt B-vel a szemerkélő esőben. Nem késünk el. 13-as szám, hatalmas kapu, a hirtelen balra kanyar után rozzant lépcsoház bujkál, a csigalépcső elbűvöl, hozzáérek a vörös, átázott vakolattól rojtos falhoz, a másodikra felérve harminc évet utazom vissza a múltba. Álmom valóra válik: parkettázott, mázolt falú, csupa ódon lakásgalériába érünk, mindig is ilyenre vágytam. A hatalmas szobákat művészek töltik meg, boros poharak a kézben, ablakok a dohányfüst menekülési útvonalát biztosítva sarkig nyitva. Egyszerű vonalú borkanapé a parkettán, benne garbós-szemüveges fiatalok, festett festőnők, körös-körül zenészek, művelők és szerzők, költők, szobrászok, képző- és életművészek, filmesek, fotósok, kifejezni és befogadni vágyók a korai húsztól a késői ötvenig, és ki tudja még milyen progresszív metamorfózisok alkotói-birtoklói találták meg maguknak Budapest e kicsiny második emeleti szögletét. A művészeken kívül menedzserek is felbukkannak vörösbort keresve.
  
  ” - Szia, hogy vagy? Rendezel mostanában?
   - Köszi. Ott vagyok a szemlén egy új filmmel, de nem rendezek. Producer vagyok.”
   Hallom a sarokból és eltöprengek: mit is jelent kicsiny hazánkban producernek lenni. És főleg miből.
  
  
  Látomás
  
   A második pohár fehérbor után (rejtegetik a vöröset, kicsit elszámolták magukat a házigazdák) oldódok, zsongani kezdek a tömeggel együtt, egyre otthonosabban mozgok a régi bútorok, fényes festmények között. A hátsó traktusban Tatai Erzsébet, művészettörténész megkezdi Ádám Zoltán festőmuvész kiállításának megnyitóját. Tibetről beszél, arról, hogy ott nincsenek, nem lehetnek csodák, hiszen minden, ami történik rendkívüli. A nyugalomról és békéről mesél, a hegyoldalak éles élni akarásáról. Elvarázsol.
   Ádám Zoltán képei olyanok, mint a napsugár. Bölcsességet súgó tibeti lányok, asszonyok arcképe tekint rám nyugodtan a falakról, narancs, vörös, és napfény-sárga színekben játszó hegyi kunyhók bújnak meg a képeken és minden egyes festmény a fény hangján zeng. Mindből árad valami erő és tér, mint amikor a hegytetőn teleszívom tüdőmet a friss, üde levegővel, aminek ráadásul zöld illata van.
   A kedvencem az öregasszony, kedves ráncaival az arcán. Apró teste sárga keretben fénylik, mint egy glóriába vonva eddigi életét. Az asszony maga a Nap minden tudásával, éltető zamatával együtt.
   Lekapcsolják a villanyt, cd-rom bemutató következik (Ádám Zoltán és Ádám Kálmán Lélegzet című cd-romja). Ikonok láthatók, képek, festmények a múlt évezred utolsó két évtizedéből. Ádám Zoltán kiállításai időrendben, aztán videók. Az egyiken festményt helyeznek egy Wartburg-ra, műalkotássá téve az egykor kétütemű behemót formákat.
  
  
  Jelenés
  
   Teletöltöm megüresedett poharamat és várakozom. Nem telik el sok idő s már táncolok. A szoba sarkában fellépő zenészek váratlan hangokat és ritmusokat csiholnak elo hangszereikből, majd dalra fakadnak. Nem is dal ez, inkább ima. Nem értem hogy lehet ez az egész Budapest szívében egy ódon bérházban. Egészen máshová csalogatnak a dallamok: újra Tibetben vagyok. Mese-jazz repít magával, Grencsó István szaxofonnal, Benkő Róbert bőgővel, Jeszenszky György dobbal, Hajnóczy Csaba gitárral kísér utamon, vezetnek ki a rengetegből, ki a bérházak és városi zajok fergetegéből, nem értem más hogy bírja tánc nélkül, hogy bírja bódulat és ámulat nélkül. A zenekar kedvesen kézen fog és visz magával. A hangszerek nem hangszerek többé hanem érző kis lények, akik énekükkel elvarázsolják a zenészeket, ők sem bírják soká, látom rajtuk, táncolni kezdenek, kezükben a dobverővel, gitárral, szájukban a szaxofonnal, hónuk alatt a bőgővel, most már nem is ok játszanak a hangszereken, hanem a hangszerek a zenészeken, ringatják őket, engem is.
   Felkészültem a váratlan fordulatokra, meglepő ritmusokra és szólamokra, hiszen a jazz olyan spontán, olyan szeleburdi, hogy figyelni kell, mert orvul támad disszonanciájával, meglepő hangzataival. Ez a zene azonban olyan mint egy lélegzetvétel, olyan egyszerű és egyértelmű, mintha az egész csak egy pillanat lenne, valami olyan, ami nem hagy minket meghalni, ami életben tart. Mint egy falat kenyér, vagy bölcsodal oly ismerős. Most hallom eloször, de mindig is bennem volt, egy gondolat, egy érzés, ami életre kel, egy jelenés.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 elm street    sonic syndicate    irie maffia    edvin marton    sarke    nucleanus    savages    safe house    just go with it    omega lithium    super 8    takács tamás band    winona ryder    amerika kapitány    livesound    tony blair    eva mendes    i killed the prom queen    rupert grint    idoru    efott 2017    kistehén    artweg    gurszky péter ádám    cattle decapitation  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!