hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2008. január 16. szerda   11:52
nincsen hozzászólás

szerző: Bandi
Napra
2007. december 18. West Balkán

  A következő évek nagy világzenei reménysége a Napra zenekar jött lendületbe mostanság debütáló lemezük (Jaj, a világ!) megjelenésével. Ebből az alkalomból léptek fel a bezárás előtt lévő West Balkánban. A Barbaro-frontember Both Miklós igen tehetséges muzsikusokat gyűjtött maga köré. A csapatban cimbalmozik a világhírű, egymaga koncerttermeket betöltő Balogh Kálmán, de a csapatban muzsikál a Berkó együttesből ismerős Bobár Zoltánt „Boby” (harmonikán és brácsán), emellett meg kell említeni a tehetséges hegedűst Hegedűs Mátét (Hírös zenekar), valamit Pfeiler Ferencet (dob), Winter Csabát (basszusgitár), és Krámli Kinga énekest (Fondor zenekar) is.
  
  Ben Mandelson, a Womex (World Music Expo) produkciós igazgatója (aki a Bellowhead és Boban Markovic producere mellesleg), mikor meghallotta a Napra zenekar demóját, csak annyit tudott mondani angolul hogy WOW!. Mikor mi meghallgattuk a zenekart élőben Budapesten a West Balkánban, ehhez csak annyit tudtunk hozzátenni magyarul, hogy JAJ; amit még talán annyival lehetne kiegészíteni így utólag, hogy a világ!.
  
  Egyre többen és egyre jobb színvonalon kreativitással és tehetséggel nyúlnak a Kárpát medence népzenéjéhez, és ez így van jól, ez így helyes. Kezdenünk kell valamit ezzel a hihetetlen értékes zenei kinccsel, mivel a Kárpát medence a népek olvasztótégelyeként működött évszázadokon át, és ebbe beletartozik a különböző népek zenéjének kultúrájának keveredése is. Tudja ezt nagyon jól a Napra zenekar is, akik ebben a szellemben rendszeresen járnak Erdélybe cigányzenét gyűjteni. Új lemezük közel harmadát ezek a gyűjtések teszik ki.
  
  De nézzük, hogy mivel gyönyörködtették meg a közönség szívét ezen a karácsony előtti estén. Jó volt látni ezt a rengeteg hangszert a színpadon, az ember lassan elszokik attól, hogy minden egyes hang hangszerekkel kerül megszólaltatásra. Mint említettem a zene énekre, gitárra, basszusgitárra, hegedűre, harmonikára, cimbalomra és dobra épül, tehát a hagyományos hangszerek kerültek előtérbe. Both Miklósék a népzenét szövik keresztül-kasul különböző hatásokkal, a rockos elemek mellett klezmerzenéből vett motívumok, sőt indiai ízek is színesebbé teszik a muzsikát. A zenekar nem népzenét emeli be a rockba, hanem pont fordítva. A rockot emeli be a népzenébe, vagyis a Napra népzenei gyökerekből táplálkozik, ebből kiindulva hozzák létre azt a sajátos zenei világot, ami a csapat sajátja.
  
  A koncert folyamán tulajdonképpen az új lemezt hallgathattuk meg. Mivel a zenekar profi muzsikusokból áll, ezért nekünk sem lehet okunk panaszra. Ki kell emelnünk a fiatal énekest Krámli Kingát, aki gyönyörű hangjával igen erőteljesen hozzájárul a zenekar sikeréhez, dekoratív megjelenése marionettbábuszerű mozgása sokat lendít a színpadképen. Both Miklós, mint egy 21. századi prímás, gitárjátékával összefogja a zenét, és mint fordított metronóm működik: a ritmus mindig ott törik meg, ahol nem várnánk, a zene mindig ott vesz fordulatot, ahol nem gondolnánk. Balogh Kálmán cimbalomjátéka igazgyöngyként hull alá, és a zenét még teltebbé élettelibbé varázsolja a hegedű és a harmonika. A produkció fényét tovább emelte a koncert közben a színpadon megjelenő két néptáncos fiú, akik a táncot egy ugrással a közönség soraiban folytatták.
  
  Igazából lehetne még boncolgatni mitől olyan jó ez a zene. Talán annyiban más, hogy kiindulópontnak a népzenét tekinti, és oda is tér vissza, úgy, hogy a még sokat szidott és leszólt népies műdal jellegzetességeit is sikeresen emeli be. És néha olyan váratlan fordulatok tarkítják a produkciót, hogy az már több mint jó.
  
  Reméljük a jövőben sokan, és sok helyen okulnak a Napra együttes muzsikájából, akik egy kicsit hozzásegítik ahhoz az embereket, hogy megismerjék saját kulturális örökségüket.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 farrelly    balaton sound    contagion    nicole holofcener    szesztay dávid    confronto    conjurer    dustin hoffman    uma thurman    kukovecz gábor    meshuggah    emilrulez    blind channel    paramore    faster    lujuria    stone    yngwie malmsteen    lemmy    wind rose    nevermind    still got the blues    edvin marton    mark jansen    eat pray love  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!