hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
beszámoló [party]  2001. január 12. péntek   12:39
nincsen hozzászólás

szerző: mily
Dj-k kontra akusztikusok
2000 december 29, Trafó Kortárs Művészetek Háza

   Vajon Apu sejti-e (sejtheti-e egyáltalán) mit jelent az, ha egyetlen kislánya bulizni indul Nagybudapesten a harmadik évezred fordulóján. Azzal nyilván tisztában van, hogy elmúltak azok az idők, amikor a szarukeretes szemüvegben serdülő fiúk és térd alá érő harangszoknyába bújt besütött hajú lányok visszafogottan ringatják csípőjüket a parkettázott teremben (körben támlás székek szépen sorba rakva) a dobogón játszó zenekar táncdallamaira. Nos, ezzel tisztában kell lennie, hiszen szombat reggel dj-kről, videó vetítésről, progresszív dallamokról és szövegekről, földöntúli fénytechnikáról, és olyan akusztikus hangszerekről meséltem neki, amelyekkel nem szégyeltek a művészek pörögni, forogni, vad táncba kezdeni (miközben sosem hallott hangokat facsartak ki belőlük).
  
   Kötődöm a Trafóhoz. Nem csak azért mert szeretem élénk, barátságos színeit (különösen az étterem mély-bordó fala fogott meg: megnyugtat, bátorít), hanem mert az utóbbi pár évben jelentősen meghatározta Budapest fiatal (huszonéves) értelmiségének életét. Színi előadásai, kiállításai, koncertjei, beszélgetős estjei, rendezvényei egyben találkozók is, ahol az említett fiatal korosztály (sokszor keveredve az érettebb, harmincas korosztállyal is) ehet-ihat, dínom-dánomozhat, véleményt és névjegykártyát cserélhet, elmondhatja-meghallgathatja, stb., no és pénzét is elköltheti (már ha van neki), azt remélve, hogy a bankókat nem fölöslegesen dobta ki az ablakon.
  
   (Locsogok, fecsegek bocs) Tehát a második évezred utolsó péntekén izgatottan léptem be a Trafó koncerttermébe (persze csak egy izgalmas konyak és egy finom kávé után) és szemfülességemet bizonyítottam: a székek előtt elhelyezett szőnyeg második sorában, középen sikerült helyet foglalnom. Kényelmes törökülés, és most már kezdődhet a mutatvány...
  
   A hangfalak és egyáltalán az egész színpad lepedővel borítva. Felhangzanak az első taktusok, Dj Shuriken kever, a színpad üres, csak a videóképek hancúroznak pajkosan a fehér falon és dimbes-dombos színpadon. Lassan az akusztikus zenészek is elfoglalják helyüket, köztük aktuális kedvencemmel, Ágoston Bélával, aki Kollektívájával nemrég mutatkozott be a Kispál és a Borz Pecsa-beli csendes-ülős koncertjén: akusztikus hangszerelésben, jazzesített Kispál feldolgozásokat játszottak (azt ígérték, hogy év elején kapható lesz a CD is).
  
   Tehát a színpadon összesen négy dj, egy klarinét, szaxofon, trombita, szitár, nagybogo, dob, cselló, szólógitár (a hozzá tartozó emberekkel) és egy bolondos figura, aki hihetetlen dolgokat muvel a szájával. Zenél vele, mint egy hangszerrel.
   A dalok teljesen improvizatívnak tűnnek, csak akkor jövök rá, hogy errol szó sincs, amikor a zenekar egy-egy tagja középre állva vezényelni kezd. Laci (a szájzenész) mesélni kezd egy történetet: „My dearrrrrrr, frrrrrriennnndssssss!”, mondandója tökéletesen idomul az elektronikus és akusztikus dallamokhoz. Egy cseh tv-stábról szól a történet, akik az „Electro Shock”-ot szeretnék megörökíteni az utókor számára egy elmegyógyintézetben. Az orvosok persze nem engedik, mondják menjenek, kérjenek engedélyt az igazgatótól, aki persze magából kikelve tiltakozik és az önkormányzat vezetoihez küldi a stábot, akik persze szintén ordítva utasítják vissza őket és az elmegyógyintézet igazgatóságára irányítják őket a bürokratizmus végtelen csapdája
  
   Aztán kezdődik a „Terrorist” című szám. A háttérben hatalmas pisztoly vetítődik a falra, majd vörösvérsejtek csöpögnek alá. A következő számból kiderül, hogy márpedig „Én számítok”. Ahogy ott ülök a sötétben és képtelen vagyok ellenállni a ritmusos dallamoknak, vállamat mozgatni kezdem, ringatom magam, mint egy hatalmas csecsemő, egyhelyben, ülve táncolok, alélok, merülök el a zene végtelenjében, tényleg elhiszem, hogy számíthatok. Nem akarom, hogy véget érjen ez az este, mindig ebben a hullámzásban, varázslatban akarok létezni, ebben a lemezlovas és fúvós-vonós-pengetős-ütos hangszeren játszó varázslók által életre keltett mesében.
   Apu! Hidd el kérlek, Neked is tetszett volna!
  
  Közreműködtek:
   Mc: Keszég László
   Vj: Valcz Gábor
   Anna trombita
   Ágoston Béla szaxofon, klarinét, hegedu
   Benkő Róbert bőgő
   Grencsó István szaxofon
   Hajnóczy Csaba gitár, sampler
   Hárságyi Péter dob
   Márkos Albert cselló
   Tóth Szabolcs szitár
   Dj Mango
   Dj Keyser
   Dj Shuriken
   Dj Titusz



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
 kiemelt 
Palaye Royale a Barba Negrában!
  
2024

Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 dragonforce    penélope cruz    dark wave    dilis    gamma ray    redneck zömbiez    crippled fox    rumahoy     hayley williams    smash mouth    veszprém    simpson család    barba negra track    timebomb    prometheus    exhumed    david yengibarian    sigma    lóci    new model army    into darkness    velvet revolver    esazlesa    brad pitt    adam young  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!