hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2008. január 2. szerda   13:10
nincsen hozzászólás

szerző: Eugene
The Black Dahlia Murder, Job For A Cowboy, The Red Chord
2007. december 1., Budapest, Kultiplex

  A 2007-es év utolsó hónapja egy kiemelkedő koncerteseménnyel kezdődött, ugyanis az elég nagy népszerűségnek örvendő The Black Dahlia Murder és az újonnan felkapott Job For A Cowboy látogattak el Budapestre, hogy megzúzzák a Kultiplex fiatal hallgatóságát. Számomra a komplex zenét játszó The Red Chord jelentette inkább a vonzerőt, így korán érkeztem, hogy véletlenül se maradjak le a fellépésükről.
  
  Nos a kapunyitás előre meghirdetett időpontjára való helyszínre érkezés túl korainak bizonyult, és kint várakozhattam a hidegben, valamint a tolakodó közönséggel harcolva préselődhettem be a Kultiplex-be. Mint később kiderült, az elég suttyó módon viselkedő, főként petyhedző állú sihederekből álló, szivárványsapkás, csónakláncos közönséggel való küzdelem az est visszatérő eleme lett. Ugyanis voltam olyan balga, hogy a The Red Chord koncertjének kezdetekor az első sorban álltam, és az első másodpercekben ezt az elővigyázatlanságot valaki egy jól irányzott jobbhoroggal és elgáncsolással honorálta. Utána hátrébb botorkálva sem volt jobb a helyzet, a nagy számú jelenlévőnek köszönhetően csak nyomorogva lehetett figyelni a koncerteket. Na és az a mondat végképp betette a kaput, amikor mellettem az egyik szembe hajtott hajú leányzó konstatálta kis barátnőjének a The Red Chord zenéjét hallgatva, hogy Te, ebben nem is énekelnek. Nem tudom, mikor fog már leáldozni a metalcore trendnek, de lassan már tényleg ideje lesz
  
  A koncertre visszatérve, az amerikai The Red Chord fél órában demonstrálta eddigi munkásságát. Az 1999-ben alakult banda idén adta ki Prey For Eyes címre hallgató harmadik lemezét, és a rövid bulin mindegyik albumukról játszottak szerzeményeket. Az öttagú brutálbrigád nagy vehemenciával adta elő a komplex, matekos számokat: Guy Kozowyk énekes kidagadó erekkel üvöltötte az énektémákat, Mike Gunface McKenzie és Mike Keller gitárosok laza kézmozdulatokkal reszelték az elborult gitárriffeket, Brad Fickeisen dobos és Greg Weeks basszer pedig a fifikás megoldásaik mellett biztos alapot szolgáltattak a muzsikához. Ugyan a hangzás elég kásás és tompa volt, de így is átjöttek az olyan kiváló szerzemények, mint az új lemezről a címadó és a Dread Prevailed, a Clients albumról az Antman, a Fixation On Plastics és a Blue Line Cretin, valamint a Dreaming In Dog Years az első lemezről. Tehát egy király koncerttel kezdődött az este, szívesen megnézném a The Red Chord-ot máskor is hosszabb műsoridővel és nyugodtabb körülmények között.
  (Barna)
  
  A Job For A Cowboy nevét már első látásra zseniálisnak tartottam, a zenéjüktől azonban nem ájultam el teljesen, amikor belehallgattam pár szerzeményükbe. Szó mi szó, tehetséges legényekből áll ez az amerikai brigád, de főként bevált sablonokból építkeznek, minden különösebb egyéniség nélkül. Erről bizonyosodtam meg a Kultiplexben is. Mikor színpadra járultak a cowboyok, leginkább egy heringekkel teli konzervhez hasonlított a hely, a levegőt jobb híján egymás elől szívták el a mazochista hajlamú nézők. Igazából csak a zenekar volt kényelmes helyzetben, ők mással mit sem törődve darálták le programjukat, mi több, pengeéles hangzást kaptak az ülepük alá. Úgy voltam velük, hogy az első szám kimondottan tetszett, a második már kevésbé, s ezután már inkább Brent Riggs basszusgitáros fülbevalóján meregettem a szemeim, valamint, hogy a lehetőségekhez mérten meg tudjak állni a lábamon. A záró Knee Deep (zseniális dallammenete) még utoljára a zene fele irányította a figyelmemet, tehát jó szájízzel hagyhattam el a konzervet.
  
  A The Black Dahlia Murder-en már moccanni sem lehetett, csak a hátsó ajtón tudtam valahogy bepréselődni, s némi helyet találni magamnak. Így azonban nem láthattam, hogy Trevor Strnad vajon megint egy szál fürdőnadrágban, mezítelen felsőtesttel vezényli-e le a bulit, ahogy azt a Brutal Assault-on tette idén (rettentő ízléses dolog volt). A látással szemben a hallással nem volt gondom, egy rosszul megszólaló csapat metalcore-t igyekezett belepréselni a füleimbe, illetve feldobni, de a zajmasszának köszönhetően ennek ellentettjét érték csak el: kis híján elaludtam. Egy éve nem adtak rossz koncertet, sőt, a Brutal Assault-on is végignézhetőek voltak, de ezúttal idő előtt hagytam el a termet. Sok pályatársukhoz hasonlóan ők is hozott(-lopott) anyagból dolgoznak, de zeneileg mégis a jobbak közé tartoznak ez a maga (ugyebár) zajos módján most is megmutatkozott. Van a tarsolyukban minden, mint a bucsuban: őrjítő grind-tempók, krákogás, göteborgi riffek, gurgulázós, virga gitárszólók; úgy látszik a jelenlévő, szépszámú tini titánoknak (valaminek köszönhetően) bejön ez a kavalkád, hát ütnek, zúznak, vágnak, rúgnak is reá rendesen. A magamfajta idősebb korosztály pedig a hátsó sorokból nézi őket, no nem csak nosztalgiából, inkább testi épségének megvédése végett. Az idő előtti kivonulásommal nem vesztettem sokat, szinte ugyanúgy szóltak, mint amikor benn voltam. Érdekes, de ez van.
  
  A koncert végeztével aztán ruhatárnál is folytatódott a küzdelem a kabátok kivételéért, úgy tűnik, még maradt bőven tartalék a fiatalokban, amit nem sikerült felemészteni az este alatt. Zeneileg megkaptam, amire számítottam, de a körülmények messze nem voltak ideálisak. Legközelebb, talán már ezzel sem lesznek problémák.
  (Eugene)



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

A The Black Dahlia Murder myspace oldala

A The Red Chord myspace oldala

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
Slaughter To Prevail
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 bridge & tunnel    slamo    sziget fesztivál    god dethroned    stormhammer    esti    trollfest    sinister    assassin    vam design center    titanic    szupercsapat    tűzkerék    leleményes hugo    3d    eat pray love    bolondos dallamok    wasp    lord of the lost    revocation    u.d.o    paul rudd    testcsere    szemtől szembe    checkmate  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!