hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
magazin [média]  2008. január 20. vasárnap   16:15
nincsen hozzászólás

szerző: Morello
Underground Magazin Évértékelő 2007


  A továbbiakban szerkesztőségünk összegzi azokat a lemezeket és koncerteket, amelyek szerintünk a 2007-es évben meghatározónak számítanak - akár pozitív, akár negatív értelemben, valamint a 2008-ra esedékes várakozásokat. Az alant leírtak egyéni vélemények, amelyek nyilván elsősorban az elkövető kedvelt zenei stílusaiból táplálkoznak.
  
  MORELLO:
  
  2007. év top lemezei:
  
  Szándékosan nem szoktam sorrendet írni, de úgy érzem, most mégis ki kell emelnem az első helyezettet:
  
  1. Machine Head The Blackening
  A zseniális. Az elképesztő. A megismételhetetlen.
  
  És akkor tovább, immár ABC sorrendben:
  Abandoned Thrash You!
  Arch Enemy Rise Of The Tyrant
  DevilDriver The Last Kind Words
  Dew-Scented Incinerate
  Dalriada Kikelet
  Exodus The Atrocity Exhibition... Exhibit A
  Forever In Terror Restless In The Tides
  In Slumber Scars Incomplete
  Sworn Enemy - Maniacal

  
  Remekbeszabott kis thrash albummal sunnyogott elő a német Abandoned, érdemes végighallgatni a legújabb Thrash You! című lemezüket.
  A svéd Arch Enemy bivalyerős koronggal jelentkezett 2007-ben, a Rise Of The Tyrant az egyik legjobb Angela-val készült lemezük lett.
  Dez Fafara a DevilDriver élén eddigi talán legjobb alkotását adta ki a The Last Kind Words képében.
  A Dew-Scented sohasem a változatosságról volt híres, de az Incinerate címet viselő legfrissebb lemezüket a legízesebb alkotásaik között lehet számon tartani.
  A Dalriada nem tud hibázni, a Kikelet album talán nem olyan elsőre ható, mint a korábbi lemezeik, de mindenképp az év egyik legjobb magyar termése. És ahogy ismerem őket, a 2008-ban érkező Szelek is az lesz...
  Ha nincs a Machine Head mindent letaglózó alkotása, akkor nagy valószínűséggel az Exodus The Atrocity Exhibition... Exhibit A végzett volna a listám élén. A veterán bay area thrasherek az egyik legsúlyosabb lemezüket hozták össze az újraegyesülésük óta. Jövőre pedig jön az Exhibit B...
  Új versenyző a színtéren az amerikai thrash/metalcore Forever In Terror, de valami olyan falbontóan erős debütalbumot hoztak össze a Restless In The Tides képében, hogy egyszerűen nem lehetett őket lehagyni a listáról.
  A szlovéniai Metalcamp-en ismerkedtem meg az In Slumber nevű osztrák thrash/death formációval, és rögtön a szívembe zártam őket, mert a labancok mesteri módon ötvözik a Machine Head súlyosságát és a Kataklysm fogós death metal-ját a 2007-es Scars Incomplete lemezükön.
  A Sworn Enemy szintén a bivalyerős lemezeiről ismert, a legújabb Maniacal című alkotás is gyönyörűen beilleszkedett az életműbe, pusztító thrash/metalcore zúzdával örvendeztették meg a stílus rajongóit.
  Egyébként megfigyeltétek, hogy az idei kedvencek most szinte csak az ABC első feléből kerültek ki...?
  
  A ”Futottak még” kategóriába azért még besuvasztok néhány lemezt, amelyeket mégis érdemesnek tartok megemlíteni, noha valamilyen ok miatt éppenhogy lecsusszantak a legjobbak közül.
  A jelek szerint egy újabb thrash aranykor van kialakulóban, ezt támasztja alá a nagy öregek újjáalakulása és ütős lemezei mellett az olyan ígéretes bandák debütalbuma, mint az Evile, Fueled By Fire, Wolfpack Unleashed, Bonded By Blood. Nagyon jónak találtam még az Ensiferum, Korpiklaani, Carnal Forge, Megadeth, Sonata Arctica, Epica, Overkill, One Man Army, Legion Of The Damned, Municipal Waste, Dekapitator, Hatesphere, Gamma Ray, Helloween 2007-es albumát.
  Szintén tetszett a „Ripper” Owens-szel készült nagyszabású Iced Earth mű, a Something Wicked opusz, bár kicsit nehezebben emészthetőbbre sikerült, mint az előző nagylemezük.
  Elsőrangú lenne az Annihilator Metal lemeze is, csak egy normális hangzást kellett volna összedobni neki. De azért így is találhatók rajta jó dalok.
  Érdekes projekt a Dublin Death Patrol Chuck Billy-vel, Zetro Sousa-val, és ezek pereputtyaival. Egy fiók mélyéről előkapart, igazi oldschool thrash örömzenével lepték meg a hallgatóságot.
  Ha már thrash, itthon az Archaic domborított még egy jó kis lemezzel, a Time Has Come To Envy The Dead-del. Továbbá minden szempontból igényes lett, és megérdemli az említést a Sear Bliss kiadványa, noha nekem ők egyáltalán nem vágnak stílusba.
  
  
  2007. év top koncertjei:
  
  A koncertek közül elvi megfontolásból csak a hazaiakat szoktam ide összeválogatni. Mégpedig azért, mert úgy gondolom, hogy a kedves Olvasót tökéletesen hidegen hagyja, hogy a tisztelt szerkesztő milyen fergeteges koncertet látott mondjuk Edinburgh-alsón... Sokkal érdekesebbek azok, amelyeken maga az Olvasó is részt vehetett, vagy lehetősége volt rá. Másrészt pedig ez a koncertszervezők felé is egyfajta visszajelzés, hogy mely bulik sikerültek a legjobban idén. Természetesen a külföldi bulik, fesztiválok is megemlítésre kerülnek, de különválasztva. Szóval a lista:
  
  1. Kataklysm 2007. október 2, Kultiplex, 2007. január 14, Kultiplex
  2. Korpiklaani, Kivimetsän Druidi, Dalriada 2007. október 22, A38
  3. Dalriada lemezbemutató 2007. december 28, Sopron Hangár Music
  4. The Haunted, Municipal Waste, Lyzanxia 2007. május 20, Kultiplex
  5. Apocalytpica, Sturm Und Drang 2007. november 7, Petőfi Csarnok
  6. Kárpátia, Dalriada - 2007. augusztus 5, Magyar Sziget
  7. Dew-Scented, Wackor, Archaic 2007. október 28, Kultiplex
  8. Ektomorf, Replika, Cadaveres, Gire 2007. január 19, A38
  9. Sonata Arctica, Epica, Ride The Sky 2007. november 20, Petőfi Csarnok
  10. Pokolgép akusztikus koncert 2007. április 6, Almássy Téri Szabadidőközpont

  
  A kanadai death metal mészárszék, a Kataklysm mindenkit széttrancsírozott a két Kultiplexes előadásuk során. Talán egy hajszállal az októberi bulit tartom jobbnak, ott még emelkedettebb volt a hangulat.
  A finn mulatós-metal Korpiklaani akármelyik évben jön ide, mindig elképesztő módon lehet velük bulizni. Ezúttal a szintén finn Kivimetsän Druidi, a Dalriada, és még mások is a segítségükre voltak a fantasztikus hangulat megteremtésében a Folk And Troll fesztivál keretében az A38-on.
  Hazánk vezető folk-metal bandája, a Dalriada egy fergeteges hangulatú, és maratoni hosszúságú lemezbemutatóval kedveskedett a rajongóinak Sopronban, sőt még egy vadiúj dalt is lejátszottak. Mindenképpen megérte az utazás az ország nyugati végébe.
  Bombasztikus előadást produkált a Kultiplexben a The Haunted, ebben nagy segítségükre volt az amerikai Municipal Waste, akik őrült buli-thrash metaljukkal szórakoztatták az egybegyűlteket.
  Én idén láttam először élőben az Apocalyptica-t, de nagy benyomást tett rám a finn csapat. Hihetetlenül látványos előadást produkáltak, ifjú előzenekaruk, a Sturm Und Drang pedig még sokra lehet hivatott.
  A Kárpátia és a Dalriada elképesztő hangulatú koncertet adtak a Magyar Szigeten, ráadásul utóbbi végre olyan kiváló hangzást kapott, hogy a hajam leraktam!
  Sajnos gyenge szervezés és gyér létszám jellemezte a Dew-Scented fellépését, de a német thrash hordát mindez nem zavarta, ledaráltak minden élő organizmust a teremben.
  Kis híján elsüllyedt az A38 hajó a rajongók ütemes ugrálásainak hatására, amelyet az Ektomorf koncertje váltott ki. A csapatot nagy szeretet és óriási létszám fogadta januárban, ők pedig fantasztikus hangulatú bulival hálálták meg mindezt.
  A Sonata Arctica vidám és élvezetes koncertet adott novemberben, őket szerencsére gyakran üdvözöljük errefelé. Jó volt látni az Epica-t is a gyönyörű Simone Simmons-szal, tőlük szintén remek előadást láthattunk.
  A Pokolgép akusztikus koncertje különleges esemény volt áprilisban az Almássyban. A csapat mágikus hangulatot varázsolt a klasszikus dalok újrahangszerelésével, hihetetlenül élvezetes és magas színvonalú produkciót láttunk tőlük.
  
  A külföldi koncertek közül fantasztikus élmény volt a decemberi Black Crusade turné Bécsben a Machine Head, Trivium, DragonForce, Arch Enemy, Shadows Fall közreműködésével. A Machine Head fergeteges, letaglózó koncertet adott. A többiek is, csak sajnos a rettenetesen elrontott hangzás miatt őket nem lehetett igazán kiélvezni.
  Szerencsére a Trivium-ot már láttam az év folyamán korábban, mégpedig májusban a bécsi Planet Music-ban az Annihilator társaságában. Akkor mindkét csapat iszonyatosan odasújtott, remek előadást láthattunk tőlük.
  A leghangulatosabb nyári fesztivál kétségtelenül a szlovéniai Metalcamp, idén is emlékezetes hetet töltöttünk Tolmin-ban. A csodálatos, édeni környezet, és az olyan bandák, mint a Kreator, Sepultura, Blind Guardian, Motörhead, Immortal, Satyricon, Sodom (a további fellépőkkel együtt) fantasztikus élményt biztosítottak.
  
  
  2007. év csalódásai:
  
  Bár sok jó koncertre került sor idén, a legnagyobb nevek sajnos továbbra is elkerülnek minket (Iron Maiden, Metallica, Machine Head, stb.). Remélhetőleg ez a tendencia a későbbiekben pozitív irányba fog változni.
  Személyes tragédiámnak érzem, hogy igazolvány érvényességi problémák miatt nem tudtam megtekinteni Bécsben a Tim „Ripper” Owens-szel felálló Iced Earth-öt. Ráadásul most már nem is fogom, ugyanis a csodahangú énekest ebből a bandából is bunkó módon lepattintották. Hiába, hogy visszatért Barlow (hogy fogja tudni ő minden elfoglaltságát összehangolni...?), nálam ezzel az inkorrekt lépéssel sokat vesztett az ázsiójából Jon Schaffer.
  Sajnálom továbbá, hogy kihagytam a Hatebreed koncertjét az A38-on, mert az amcsi banda kegyetlenül odasújtott. Fájóan érintettek viszont a Chimaira, Killswitch Engage, és a Hatesphere lemondott koncertjei, őket is szívesen megnéztem volna.
  Lemezek terén nem nagyon volt csalódásom. Az elvárásaim teljesültek, pro és kontra irányban is. Igazából csak a Sodom régi-új kiadványára, a The Final Signs Of Evil-re húztam a szám. Értem én, hogy direkt retro jellegű meg hangzású a cucc, de a feeling-en kívül nem láttam értelmét összerántani a zenélni azóta is csak minimális szinten tudó régi zenésztársakat. Az aktuális Sodom formációval feljátszva egy igazán harapós album születhetett volna, de így ez csak egy „nosztalgia deluxe”.
  Sajnos idén sem jött ki az új Testament lemez, szóval akkor ez megmarad 2008. év reménységének...
  
  2008. év reménységei:
  
  Szóval a már említett Testament album. Aztán nagyon kíváncsi vagyok, mit hoz össze ezúttal a Metallica. Remélem Rick Rubin kicsit gatyába rázta őket...! Ha a Kataklysm, Exodus, Orphaned Land, Korpiklaani, Soulfly, Brainstorm, Legion Of The Damned, Wintersun, Mercenary új lemeze is hasonló lesz az előzőhöz, akkor panaszra nem lesz okunk.
  Kíváncsi vagyok, hogy milyen irányba fog kalandozni az új Death Angel és Judas Priest korong. Visszaásnak a gyökerekhez, vagy valami szokatlannal próbálkoznak?
  A hazai színtérről a Dalriada Szelek lemeze az egyik legnagyobb várományosom, érzem hogy bennük nem csalódhatom. Az új felállással dolgozó Remorse-ban is bízom, remélem nekik is sikerül hozni vagy überelni a legutóbbi lemez színvonalát.
  Örömmel látom, hogy egy újabb thrash aranykor van kilátásban. Remélem ez a valóságban is teljesül, és számos igényes, harapós thrash metal koronggal leszünk majd gazdagabbak. A metalcore hullám szerintem szépen lassan le fog csengeni, a kópiabandák földbe állnak, és tényleg csak a stílus legjobbjai fognak talpon maradni.
  Koncertek terén a lap tetején látott bandák közül szívesen látok bárkit. Ami már biztos, az a Flotsam And Jetsam, Brainstorm, Onslaught, Carnal Forge koncertje, valamint a Paganfest (Ensiferum, Korpiklaani, Moonsorrow, Eluveitie, Tyr), tőlük jó bulikra számítok.
  Jöhetnének továbbá amerikai bandák, akiket itthon (de Európában is) méltatlanul kevesen ismernek (God Forbid, DevilDriver, Lamb Of God, Overkill, Sacred Reich, Forbidden, Jag Panzer, Shadows Fall, vagy a már említett Chimaira és Killswitch Engage).
  Minden valószínűség szerint idén is be fog játszani a csodálatos szlovéniai Metalcamp, valamint próbálok több európai metal fesztiválra is kijutni. Érdekes lesz még a Miskolci Operafesztivál a különleges műsorral készülő Epica-val, ezt jó lenne megnézni. Az egyre röhejesebbé váló Sziget Fesztiválról viszont jó lenne kivonni a rock/metal részleget egy külön fesztiválra.
  És úgy általánosságban is elmondható, hogy remélem a jövőben az igényes, minőségi rock/metal zene sokkal jobban előtérbe kerül az igénytelen, lejárt szavatosságú gagyi kárára. Úgy legyen, Ámen!

  BARNA:
  
  2007. év top lemezei:
  
  1. Despised Icon - The Ills Of Modern Man
  2. Cephalic Carnage - Xenosapien
  3. The Dillinger Escape Plan - Ire Works
  4. Dying Fetus - War Of Attrition
  5. Primordial - To The Nameless Dead
  6. Immolation - Shadows In The Light
  7. Beneath The Massacre - Mechanics Of Dysfunction
  8. Alabama Thunderpussy - Open Fire
  9. Machine Head - The Blackening
  10. Nile - Ithyphallic

  
  Úgy érzem, lemezek terén 2007-ben nem volt olyan erős a felhozatal, azonban még így is bőven vannak említésre méltó produktumok. Rögtön kezdem is az általam első helyre sorolt Despised Icon-al, akik egy méregerős deathcore albummal rukkoltak elő! Elsöprő energiával előadott muzsika ez, melyet hardcore-os málházások, komplex váltások, és tébolyult énektémák egyaránt jellemeznek, és amelyben az agresszió mellett a fogósság is jelen van.
  Az általam másodikként rangsorolt Cephalic Carnage egy elég komplex, sok stílusból építkező mesterművel örvendeztetett meg. Kiváló számok, változatos témák hallhatók a Xenosapien-en.
  A The Dillinger Escape Plan új lemezét már nagyon vártam, ugyanis számomra mindkét korábbi nagylemezük hibátlan produkció. Az Ire Works is más lett, mint elődei, de az elektronikusabb kísérletezések és a két dallamos szám mellett azért megmaradt a Dillinger-es zúzás is!
  A Dying Fetus az egyik kedvenc bandám, és a War Of Attrition a várakozásaimnak megfelelően egy kiváló album lett. A Stop At Nothing című előző lemez gyengélkedése után ismét magukra találtak, egy kíméletlenül brutális és fogós lemez született.
  A Primordial új anyaga hozta az előzőleg nagyon magasra beállított színvonalat, egy csodálatos, érzelmeket felkorbácsoló mestermű született az ír muzsikusoktól.
  Az Immolation új albuma kissé letisztultabb lett az előzőeknél, de fogóssága és a kiváló számok alapján ezúttal is egy remek művet adtak ki kezeik közül.
  A Beneath The Massacre a komplex death metal-t óramű pontosságú, szinte mechanikus oldaláról közelíti meg, és nem átall komolyzenei és egyéb témákat is bepakolni a fénysebesen tekerő számaiba. Mindenkinek ajánlott megismerkednie velük!
  Az Alabama Thunderpussy egy vérbeli, tökös stoner albummal lepte meg a zenerajongókat, melynek ikergitáros témái és délies riffjei minden arra fogékony metalosból kihozzák a vadállatot.
  A Machine Head új albuma sem maradhatott ki a top 10-ből, a The Blackening tényleg egy mestermű. Ugyan számomra kicsit hosszúak a számok, és nem mindegyik dal ugyanolyan erős, de így is a zenekar legjobb lemezei közé sorolható a The Blackening.
  A Nile új alkotása annyira nem ragadott magával, mint az előző Annihilation Of The Wicked. Kicsit néha önismétlőnek, és kevésbé fogósnak érzem az új anyagot, azonban ez csak önmagukhoz mérten értendő. A színtér többi bandájához viszonyítva még mindig toronymagasan kiemelkedik a Nile.
  
  Még azért felsorolnék pár albumot, amelyek nagyon jól sikerültek, és szerintem mindenképpen említésre méltóak. Ilyen például a belga Aborted Slaughter And Apparatus című új albuma, amely a listám 11. helyén szerepelne. A death/gore brigád zenéjébe egyre több metalcore hatás szivárog, de így is egy erőteljes robbanóelegyet alkot a zúzós muzsikájuk.
  A norvég Funeral a doom stílusában alkot, és a From These Wounds egy felsőkategóriás zenemű lett. Kesernyés, melankolikus hangulat, mesterien fogós és kiváló gitártémák jellemzik a lemezt.
  A mathcore stílusa is kitermelt két kiváló albumot az évben, a Psyopus és a Car Bomb alkotásai is feltétel nélkül ajánlhatóak a stílus szerelmeseinek.
  A groove-os death metalt játszó holland Gorefest új lemeze is remekül sikerült, valamint a mocskos death ´n´ roller Entombed is kezd újra magára találni a Serpent Saints című új CD-je alapján. Az Amorphis is egy jó lemezzel jelentkezett, valamint a Monstrosity és a The Red Chord albumai is érdemesek a figyelemre.
  
  2007. év top koncertjei:
  
  1. Suffocation - május 9., Budapest, Kultiplex
  2. Dying Fetus, Immolation, Haemmorhage - Brutal Assault, augusztus 9-11, Jaromer
  3. The Haunted, Gorerotted - Kaltenbach Open Air, július 13-14., Spital Am Semmering
  4. Gorefest - október 29., Budapest, Kultiplex
  5. Machine Head - december 3., Bécs, Gasometer
  6. Dying Fetus - május 11., Bécs, Arena
  7. Massacre - november 6., Althofen, Endorphin
  8. Celtic Frost - március 20., Párizs, Elysée Montmartre
  9. Krisiun - október 14., Budapest, Kék Yuk
  10. Aborted - október 2., Budapest, Kultiplex

  
  Koncertek terén bőséges választék állt rendelkezésre 2007-ben, a két külföldi fesztiválon pedig nagy adagokban kaptam a remek koncertélményeket. Mégis a Kultiplexes Suffocation bulit választottam első helyezettnek: hihetetlen energia szabadult fel, és remek hangulat uralkodott az amerikai death metalosok első magyarországi fellépésén.
  A másodiknak a csehországi Brutal Assault fesztivál három fellépőjét neveztem ki: a Dying Fetus hiperdurva darálása, az Immolation zord hangulatú, magával ragadó koncertje, és a Haemmorhage véres látványosságokkal és jó frontemberi produkcióval megtámogatott bulija is örök élmény marad.
  A harmadik helyre ismét fesztivál bulik kerültek: az osztrák Kaltenbach-on adta a The Haunted az általam látottak közül eddigi legjobb koncertjét. A lemezminőségben megdörrenő hangzás és hibátlan játék álleejtős produkciót eredményezett. A Gorerotted is kitett magáért, a brit gore zenekar egy hihetetlen felszabadult hangulatú, és remek számokból építkező bulit adott.
  A Gorefest Kultiplexes koncertje is maradandó élményt adott: a másfél órás, legjobb számaikból összeállított fellépést a zenéjüket jellemző egyedi hangulat is átitatta, ami engem is teljesen magával ragadott.
  2007-ben végre sikerült élőben elcsípnem a Machine Head-et is, és a bécsi koncertjük alapján tényleg egy hibátlan koncertbanda. A hangzás ugyan nem volt a legjobb, de a fergeteges hangulat mindenért kárpótolt.
  A Dying Fetus másodszor szerepel a koncertek között, de hát a májusi bécsi fellépésen is olyan kegyetlen jó zúzdát rendeztek a másfél órás koncertjük alatt, ami ráadásul még élőben ritkán játszott számokat is tartalmazott.
  A pár koncertre újjáalakuló Massacre-t muszáj volt megnéznem az őszi európai turnéjukon, ugyanis a kultikus floridai banda From Beyond című lemezét alapműnek tartom. Nagy élmény volt hallani a kis osztrák városka művházának alagsorában az említett lemez előadását.
  A rövid tavaszi párizsi tartózkodásom idejébe nagy szerencsémre beleesett a Kreator, Celtic Frost turnéjának ottani állomása. Természetesen el is mentem a koncertre, ahol mindkét zenekar nagyszerű bulit adott. Különösen a Celtic Frost előadása ragadott meg: a zakatoló doomos riffek szinte a földbe döngöltek a kiváló hangzásnak köszönhetően, és a zenészi előadásmód, valamint a fények is hozzájárultak a teljes világvége hangulat megteremtéséhez.
  A Kék Yuk-as Krisiun buli is joggal tartozik az év legjobb 10 koncertje közé, a brazil death metalosok most is halálos precizitással mészárolták le a gyilkos zenére kiéhezett közönséget.
  A belga Aborted Kultiplexes fellépését választottam még be a tízedik helyre: a Kataklysm és a Behemoth előtt fellépő zenekar fél órában is megmutatta, hogyan is kell élőben előadni az igazán brutális, és egyben fogós death metalt.
  Végül még megemlítem a Cannibal Corpse márciusi fellépését az A38-as hajón, ami ugyan már nem fért be a top 10-be, de mindenképpen oda sorolható az év legjobb koncertjei közé. A kannibálok egyszerűen élőben nem tudnak hibázni, ezúttal is egy hibátlan precizitással levezényelt, kegyetlen mészárszéket rendeztek.
  
  2007. év csalódásai:
  
  Lemezek tekintetében ért pár csalódás idén, például többet vártam az új Down korongtól, a Vital Remains lemeztől és a kiváló kislemez után a Job For A Cowboy debütlemeztől is. Az Obituary új albuma sem nyerte el tetszésemet, Ralph Santolla minden számban eleresztett virgás szólói egyszerűen nem illenek ebbe a muzsikába.
  A koncertek terén is van két citromdíjra ítélt buli idén: az egyik az ingyenes Misery Index koncert a Kultiplexben a botrányosan gyenge hangzás miatt. A másik pedig az évvégi The Black Dahlia Murder koncert a kiborítóan irritáló közönség miatt.
  Általánosságban nézve sajnálatos a zenei életben a trendeket meglovagló, szánalmas tucat és kópiabandák terjedése, főleg a metalcore és emo stílusban, és azokon kívül is.
  Az is elég nagy csalódás, hogy sok turné még mindig nem jut el országunkba, holott akár két-három osztrák dátum is a turné részét képezi. Ilyenkor az ember azért persze kiutazik a sógorokhoz, de jobb lenne, ha nem kéne 2-3 havonta utazgatni a koncertekért.
  Sajnálatos, hogy országunk nem rendelkezik igazi, sok bandát felvonultató metal zenei fesztivállal. Példát vehetnénk Csehországról, ahol például a Brutal Assault szerintem a nyár legjobb felhozatallal bíró fesztiválja volt.
  Ugyan nem a csalódások közé tartozik, de továbbra is sokan távoznak el az élők sorából a kiváló muzsikusok közül. Például nagyon szomorú tény a Decapitated zseniális dobosának, Vitek-nek a buszbaleset általi halála.
  
  2008. év reménységei:
  
  Az albumok terén nagy várakozásokkal tekintek az új Brutal Truth, Cattle Decapitation, Cryptopsy, Darkane, Death Angel, Decrepit Birth, Dismember, Deicide, Deranged, Hate Eternal, Katatonia, Krisiun, Meshuggah, Metallica, Necrophagist, Opeth albumok elé. Ugyan a Cryptopsy rám ijesztett egy metalcore bandából bevett énekessel és egy szintis csajjal, de addig nem ítélkezem, amíg nem hallom a lemezt... No és a Morbid Angel-től már nagyon esedékes lenne az új album, lassan már 5 éve nem adtak ki lemezt.
  Koncertek terén már több bulit is nagyon várok: ilyen a január végi budapesti Obituary, a februári bécsi Despised Icon, Beneath The Massacre, a márciusi budapesti The Dillinger Escape Plan, és a szintén márciusi bécsi Immolation fellépés. Aztán ha minden igaz, láthatjuk a tavasz folyamán Budapesten a Vader-t és a Primordial-t is. A nyári fesztiválokon pedig mindenképpen el akarom csípni a pár koncertre újjáalakult Carcass-t és az At The Gates-et. Ha tavaly már meg is jósoltam a Carcass újraaktivizálódását, részese is akarok lenni!
  Továbbá jöhet még pár legendás banda újjáalakulása a jövőben is!
  Az általános trendeket figyelembe véve remélem, hogy a metalcore hullám végre mérséklődik 2008-ban, és csak a tényleg jó bandák maradnak fenn, a selejtes kópiabandák pedig a porba hullanak.
  Koncerteket tekintve pedig reménykedem, hogy több nemzetközi turné jut el hozzánk a jövőben, és nem csak a szélesebb tömegeket megcélzó heavy/power/speed metal rendezvények kínálata bővül, hanem az underground death/grind/black/doom koncertek sora is. Valamint jó lenne egy csak metal zenét és sok nemzetközi bandát felvonultató honi nyári fesztivál létrejötte is.
  Végül azt kívánom, hogy a 2008-as év is legyen jó lemezekben és emlékezetes koncertekben gazdag mindenki számára!

  EUGENE:
  
  2007. év top lemezei:
  
  Nos, 2007-ből sikerült összeszednem 10 igazán jól sikerült lemezt, sorrendet azonban nem tudok tenni. Nincs olyan közöttük, amelyik jelentősen jobb lenne a többinél, s olyan sem, mely túlzottan kilógna, így tehát álljon itt összeömlesztve a tavalyi top 10:
  
  NOX - Ixaxaar
  Nile - Ithyphallic
  Rotting Christ - Theogonia
  Dying Fetus - War Of Attrition
  Immolation - Shadows In The Light
  Desaster - 666 Satan´s Soldiers Syndicate
  Fleshcrawl - Structures Of Death
  Arkhon Infaustus - Orthodoxyn
  Marduk - Rom 5:12
  Alabama Thunderpussy - Open Fire

  
  A néhány Severe Torture-tagot is foglalkoztató Nox üstökösként robbant be nálam, remek debütálást tettek le az asztalra. Igaz, a korai Morbid Angel világa végig tetten érhető a lemezen, de szívből kívánom, hogy Trey Azathoth legalább ilyen témákat kreáljon az elkövetkezendő Morbid Angel albumhoz.
  A Nile szintén elismerésre késztetett: igaz, letisztultabb lett az Ithyphallic elődeinél, de ez semmit sem von le az értékeiből, Karl Sanders-ék újabb mesterművet alkottak.
  A Rotting Christ 10 éve nem adott ki ilyen jó albumot, ezúttal végre jól megírt számok sorakoznak a Theogonia-n, s az őket régen jellemző misztikus atmoszféra is belengi az anyagot.
  A Dying Fetus a kicsit gyengébb Stop At Nothing-ot követően egy méregerős anyaggal jelentkezett: a War Of Attrition hibátlan elegye a komplexitásnak és a brutalitásnak.
  Az Immolation nem tért le a már jó ideje kijelölt útról, a meglévő nyomasztó hangulat mellett olyan kerek számokat írtak a Shadows In The Light-ra, hogy nem tudtam lehagyni a listámról a new yorki death metalosokat.
  A Desaster néha blackbe hajló thrash orgiát rendezett 666 Satan´s Soldiers Syndicate-en, kicsit klisés, de nagyon fogós dalokkal, nekem mindenestre bejött a német brigád munkája.
  A Fleshcrawl-ra nyugodtan mondhatom, hogy tiszteletbeli svédek, hiszen a Dismember-ből ismert láncfűrész-hangzással adják elő szintén a svéd bandára hajazó dalaikat. A Structures Of Death ettől függetlenül (vagy ennek köszönhetően?) elnyerte a tetszésemet, ilyen jellegű anyagokból mostanság hiány van.
  Az Arkhon Infaustus szereplése az utolsó pillanatig kérdéses volt. Az Orthodoxyn című új művük nem hatott elsőre, de mostanra már kezd beérni ez az apokaliptikus víziókat keltő, igen beteg hangulatú zene, mely sokkal elborultabb lett a Perdition Insanabilis-en tapasztaltakhoz képest.
  A Marduk a változatosságot tartotta szem előtt 2007-ben, a Rom 5:12 tartalmaz gyors darákat és lassú, vészjósló részeket egyaránt, amelyeket jó dalokba ágyazott a svéd black metal gépezet.
  Az Alabama Thunderpussy jóféle metal/stoner zenét rakott az Open Fire-re, olyat, amely remek kiegészítője lehet egy sörös házibulinak.
  
  2007. év top koncertjei:
  
  A sorrendiséget a koncertek tekintetében is hanyagolom, az alább említett koncertek mindegyike egyaránt kellemes élményekkel látott el:
  
  Dying Fetus, Haemorrhage, Dismember - 2007. augusztus 13-15., Brutal Assault (Jaromer)
  Rotting Christ - 2007. augusztus 7., Blue Hell
  Suffocation - 2007. május 9., Kultiplex
  Type 0 Negative - 2007. július 2., Petőfi Csarnok
  The Haunted, Gorerotted, Vader - 2007. július 13-14., Kaltenbach Open Air (Spital Am Semmering)
  Psycroptic - 2007. január 26., Orpheum (Graz)
  Krisiun - 2007. október 12., Blue Hell
  Human Error - 2007. augusztus 28., Kultiplex kisterem
  Manring/Gauck/Szabó trió - 2007. október 26., Millenáris Teátrum
  Alabama Thunderpussy, Firebird - 2007. november 8., Kultiplex

  
  A legnagyobb koncertélményt mindenképpen a cseh Brutal Assault fesztivál nyújtotta, szinte minden igényt kielégített ez a háromnapos metal orgia. Innen a Dying Fetus-Haemorrhage-Dismember triót emeltem ki, mindhárom csapat erőn felül teljesített, emellett a megszólalásukkal sem volt probléma.
  A Rotting Christ Blue Hell-es megjelenése az általam eleddig látott magyarországi fellépeseik közül a legjobbra sikeredett, amely nagymértékben a setlist-nek volt köszönhető.
  A Suffocation csaknem lebontotta a Kultiplexet májusban, leckét adva atekintetben, hogy is kell a komplex, brutális death metalt felsőfokon művelni.
  A Type 0 Negative érzelmi húrokat (is) pengetett számomra júliusban, nagyon örültem, hogy láthattam egykori kedvenc csapatomat. Nálam a pozitív tényezők felülkerekedtek a negatívokon (olyanok is voltak sajnos), kellemes élmények maradtak meg bennem Peter Steele-ről és bandájáról.
  A The Haunted bulija nagyon ledöbbentett a Kaltenbach Open Air-en. Eleddig nem kedveltem különösebben a svédeket, de olyan eszményi koncertet adtak, hogy azt kell mondjam, mostantól másképp fogok hozzájuk állni.
  Ugyanitt a Gorerotted gore´n´roll show-ja is elszórakoztatott, mint ahogyan a Vader sem vallott szégyent, még ha csak 20 (!) percet is játszottak.
  A Psycroptic és a Krisiun is megmutatta, mi fán terem a pusztító halálfém, ráadásul mindkét csapatban (csak) egy gitáros szolgáltatja a halálos riffeket.
  A Human Error augusztusi zúzását főként a bensőséges hangulat miatt emeltem ki: bizony nem mindennapos az, hogy az ember pár centire őrjöngjön a zenekartól, s énekeljen a mikrofonba, főleg egy kedvelt csapat esetében.
  A Millenáris Teátrumban fellépő Manring/Gauck/Szabó trió fellépése is élményszámba ment, a két külföldi basszusgitár-virtuóz - kiegészülve Szabó Sándorral - eszméletlen dolgokat művelt a húrokon, érdemes volt megnézni őket.
  Novemberre is maradt egy jeles esemény: az Alabama Thunderpussy tartott egy jó hangulatú, sörszagú bulit a Kultiban, a hasonlóan feelinges zenét játszó Firebird-del egyetemben.
  
  2007. év csalódásai:
  
  Koncertek tekintetében az Impiety elmaradása érintett érzékenyen, valamint az Extreme Noise Terror is jobban odatehette volna magát - főként a játékidő tekintetében.
  Lemezek terén az Impaled Nazarene-ben és a Mayhem-ben csalódtam. Előbbi nagy kedvencem, de el kell ismerni, összességében nem nyújtottak jó teljesítményt. A Mayhem album hangzása pedig borzasztóra sikeredett, ami eleve gátat szabott a benne való elmélyülésben.
  
  2008. év reménységei:
  
  Leginkább az újjáalaklult Septic Flesh új lemezét várom: az előzetes dal (Anubis) nagy reményekre jogosít, remélhetőleg olyan anyagot adnak ki, amely méltó a régiekhez. Ha minden igaz, májusban (a Vader-rel egyetemben) koncertet adnak Pesten: nagy álmom beteljesülését jelentené, ha megvalósulna a rendezvény.
  Kíváncsi vagyok, milyen lesz az új Morbid Angel, Extreme Noise Terror, Brutal Truth, Dismember, Moonspell korong, első körben (a fentebb említett Septic Flesh-t is ideértve) ezek érdekelnek a legjobban.
  A már említett Vader/Septic Flesh koncert mellett az Immolation-t mindenképp meg akarom nézni, pláne, hogy olyan csapatokkal turnéznak, mint a Melechesh, a Goatwhore és a Sickening Horror. A lemezen tanúsított teljesítmény dacára jónak ígérkezik a Mayhem koncert is, valamint remélhetőleg megint eljutok valamelyik neves európai metal fesztiválra, ahonnan (a tavalyi évhez hasonlóan) ismét gazdag élményekkel térhetek haza.
  
  Ennyit 2007-ről, egyúttal metalban gazdag 2008-at kívánok mindenkinek!

  TOKI:
  
  2007. év top lemezei:
  
  1. Soilwork - Sworn To a Great Divide
  2. Nightwish - Dark Passion Play
  3. Atreyu - Lead Sails Paper Anchor
  4. Swallow The Sun - Hope
  5. Manowar - Gods Of War
  6. Sear Bliss - The Arcane Odyssey
  7. Rotting Christ - Theogonia
  8. Amorphis - Silent Waters
  9. Arch Enemy - Rise Of The Tyrant
  10. Dark Tranquillity Fiction

  
  Nagyon nehéz volt felállítani egy rangsort ezek között a lemezek között. Ami mindenképp biztosnak tűnt már előre, hogy a Soilwork új albuma kerül nálam a trónra. Egyszerűen letaglózott ez a lemez. Sokan elpártoltak tőlük az egyre direktebb slágergyártás miatt, és pont ezért megkedvelték őket még többen. Nálam meg egyszerűen maradtak azok, akik voltak: abszolút kedvencek, akik képtelenek hibázni.
  A Nightwish két éves szappanoperájának végére a Dark Passion Play tette fel a pontot. Korábban is szerettem és hallgattam a lemezeiket, de ennyire, mint ez, még egyik sem nyűgözött le. Anette Olson nemcsak hogy szimpatikusabb számomra, mint elődje, de a hangja is sokkal jobban elnyerte a tetszésemet. Érdemes lesz őt élőben is megcsodálni márciusban a PeCsában.
  Az Atreyu az idei év legnagyobb felfedezettje. Nagyon fogós, skandináv hatásokkal teletűzdelt HC/rock muzsikájuk nem véletlenül lett az egyik legkeresettebb lemez az USA-ban is. Az Ég adná, ha egyszer élőben is megcsodálhatnám őket.
  A Swallow The Sun lemeze volt az, amit már az év elején a top10-ben tudtam. A kegyetlen súlyos, elborult, ugyanakkor fantasztikus melódiákkal megfűszerezett doom metal nem a meleg nyári napokra való, de mivel idén inkább fáztunk, így ennek a lemeznek is rengeteg ideje volt a koptatásra.
  A Manowar korongja félelmetesen adta vissza az északi mitológia epikus és heroikus hangulatát. A heavy metal királyai szökő évente adnak csak ki lemezt - ha a minden évben megjelenő dupla, tripla koncertlemezeket és DVD-ket nem számoljuk - de ha egy következő lemez is ilyen állat lesz, akkor megéri várni négy-öt évet.
  Egyetlen magyarként a Sear Bliss szerepel a listámon. A katasztrofális hazai metal-felhozatalból toronymagasan kiemelkedő szombathelyi gárda az év black metal albumát készítette el. Szomorú, hogy egy ilyen, itthon mindent lesöprő művel előrukkoló banda még mindig nincs az őt megillető státuszban.
  A Rotting Christ és az Amorphis egyaránt hozta a kötelezőt. Ha legjobb albumaikat egyikük sem tudta felülmúlni, azért nem kérdés, hogy a top10-ben ott a helyük.
  Az Arch Enemy számomra az idei nagy visszatérő. Legutóbbi 2-3 albumuk elég haloványra sikeredett, nem is hallgattam azokat valami túl gyakran. Viszont a Rise of the Tyrant-ben ott van az, ami a skandináv metalt a legfontosabb stílussá emeli az én értékrendemben. Ugyanezt tudnám elmondani a Dark Tranquillity Fiction albumáról, azzal a módosítással, hogy ők még egyszer sem tettek le az asztalra gyenge lemezt.
  
  Van még egy kategória ugye, ami azért a futottak még-nél jóval több. Mindenképpen meg kell jegyezni az olyan bandákat, mint a Primordial, a Dimmu Borgir, a Therion, a Lake of Tears vagy a Pain, amelyek habár nem fértek be az évi top10-es listámba, azért mind nagyszerű albummal jelentkeztek 2007-ben.
  
  
  2007. év top koncertjei:
  
  1. Therion december 12. Budapest, Petőfi Csarnok
  2. Soilwork, Dark Tranquillity, Sonic Syndicate október 21. Budapest, A38
  3. Amorphis május 05. Budapest, A38
  4. Swallow The Sun, Moonsorrow április 04. Budapest, Kultiplex
  5. Nine Inch Nails augusztus 11. Budapest, Sziget

  
  Az év legjobb koncertjére égészen év végéig kellett várni, bár álmomban sem gondoltam volna, hogy pont a Therion koncertje fog a leginkább lenyűgözni. Különleges este volt, fantasztikus hangulattal. Ez az a fajta koncert, amilyet az ember csak egyszer lát, hall életében egy zenekartól.
  Az Eastpak turné keretein belül hozzánk is elért turnén ősrégi kedvenceimet nézhettem meg. Ráadásul a Soilworkel ez volt az első találkozásom. Az estét még az sem tudta beárnyékolni, hogy a finoman szólva sem kedvenc Caliban kapta a headliner szerepét.
  Az Amorphis is különleges pillanatokkal ajándékozott meg minket, és élőben is megcsodálhattuk végre az új énekessel felálló finneket.
  A Swallow The Sun még áprilisban mutatta meg magát a Kultiban. Sikerült élőben is ugyanolyan súlyos hangulatot hozniuk a négy fél közé, mint otthon a Hope lemezt hallgatva.
  Lehet, hogy a Nine Inch Nails-t elősször és utoljára sikerült élőben elcsípnünk (Kedvesem legnagyobb bánatára), ugyanis a Trent Reznor vezette industrial rock banda felől nem érkeztek valami bíztató hírek a jövőt illetően. A koncerten mindenesetre megcsodálhattuk a legendás zenekart, amely önhibáján kívül nem szólt jól (a Sziget az Sziget), de ez esetben beértük ennyivel is.
  
  
  2007. év csalódásai:
  
  Szerencsére különösebb csalódások nem értek lemez fronton. Koncertek tekintetében viszont annál inkább, hiszen nehéz lenyelni, hogy szinte minden komolyabb koncertsorozat, turné a halvérű osztrákokig jut csak el. Továbbá nehéz megemészteni, hogy majdnem az összes szomszédos országban van valami komoly metal fesztivál, míg nálunk a Szigetes Hammerworld is csak korlátozva lesz megtekinthető a jövőben, hála a környék túlbuzgó lakóinak.
  Mindenképpen csalódás a hazai rock/metal felhozatal. Tisztelet a kivételnek (volt azért ilyen is), de szánalmas, ahogy egyhelyben toporgunk. Ráadásul a különböző emo és még annál is satnyább tinirock bandák soha nemlátott mélységbe sodorják a komplett műfajt, ami semmi esetre sem mutat pozitív változásokat a jövőre nézve.
  
  
  2008. év reménységei:
  
  Remélhetőleg az ellenkezője a fentebb említetteknek. Szeretném, ha komoly turnékat, fesztiválokat látogathatnánk itthon, valamint a hazai metal életben is elindulna valami előrefelé.
  Nagyon várom az In Flames új lemezét, ami remélhetőleg sokkal jobban sikerül majd, mint a Come Clarity. Ezen kívül érdeklődéssel és komoly várakozással töltenek el az új Metallica, Norther és Wintersun lemezek.
  Isten adta ajándék lenne, ha az Atreyu-t élőben is megcsodálhatnám 2008-ban. Viszont ami biztos, hogy a Nightwish és a Pain forró pillanatokat fog okozni a márciusi PeCsás bulin.
  
  Összegezve tehát nem volt egy rossz év a 2007-es a metal szempontjából, de mit is kívánhatnék mást, mint hogy a 2008-as esztendő legyen sokkal erőteljesebb és még emlékezetesebb.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Underground Magazin Évértékelő 2006

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
Három Vámos – mesterségük: fényképész
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
Tavasz, muzsika, Európa
Női fókusz - Eve Arnold, Nanna Heitmann, Susan Meiselas, Inge Morath, Marilyn Silverstone
A Tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen újjászületett!
Áprilisban rendhagyó táncházi események és új táncházak a Fonóban
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 deák bill blues band    garbage    axe to fall    kihajolni veszélyes    like a storm    velvet revolver    robert downey jr.    voodoo allen    hope the last    christina applegate    the stone roses    abysmal torment    rimszkij-korszakov    callisto    les touffes kretiennes    rock beach    zságer    primordial    weweew    frankenstein    the book of eli    greg graffin    martin lawrence    thom yorke    moszkva tér  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!