hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
magazin [könyv]  2007. november 22. csütörtök   15:46
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Judit Ponte: Rozéfröccs


  Judit Ponte ezen héten megjelenő regénye a karácsonyi piac egyik nagy szenzációja lehet. A szokatlanul őszinte és olykor szemtelen humorral fűszerezett könyv a mai nő, egész pontosan öt különböző Budapesten élő nő életét tárja elénk.
  
  Az elmúlt tíz évben újságírással foglalkozó fiatal írónő debütáló könyve hatalmas sikernek ígérkezik, olyannyira, hogy már tartanak a musical változat előkészületei. A bemutató jövő tavasszal lesz, bár egyelőre részleteket még nem árulhatunk el, de a bombasztikus szereposztással, és a kiváló muzsikusokkal elkészített darab a következő év egyik nagy durranása lehet a Rozéfröccs.
  
  Miért Rozéfröccs? Sok kultúrában úgy tartják, ha vizezed a bort, akkor kompromisszumra hajlamos ember vagy, de a Rozé jelentheti a világ rózsaszín szemüvegen keresztül való nézését, a szóda pedig a buborék, ami mindig valahogy belekerül az élet dolgaiba.
  
  Főleg csajoknak szól csajokról, jellemzően magyar, rengeteg iróniával, humorral, és ötletes párbeszédekkel megspékelve. A hibátlan zenei utalásokkal, életrajzi elemekkel átszőtt, a média, a színház, a filmbirodalom kusza világát bemutató, bájos, és olvasmányos könyv egy XXI. századi nő belső utazása 5 esztendőn keresztül. írja a Pesti Stílus Magazin.
  
  Judit Ponte nem egy átlagos női író, aki egy újabb kortárs leányregénnyel beállt azok hosszú sorbába. Sokkal inkább bátor felfedező, aki megkereste a problémák gyökerét, és félig önéletrajzi regényében humoros, de mégis kegyetlen őszinteséggel be is mutatta azt. Egy olyan baráti társasággal, egy olyan lánnyal ismerkedhetünk meg regényében, aki itt él közöttünk Budapesten, valós, tapintható és szinte bármikor beleszaladhatunk az utcán. Nekünk, pestiek számára is érthető, átélt problémái is örömei vannak. Viszont, szakítva a hagyományokkal, Ponte a lány útját mutatja meg tinédzserkorától a szingliségig, és mint sok nő társa kiutat keres állapotából, és az írónő meg is mutatja azt. Igaz, eközben megrázó erővel tárja elénk a tini lány felnőtté válásának igazi fordulópontját: az emberekbe, barátainkba vetett hit megrendülését, a biztonságot adó baráti körünk elvesztését. Történik mindez azért, hogy alkalmunk legyen a gyerekkorból kilábalva tartósabb, tartalmasabb, mélyebben gyökerező baráti kapcsolatokat kialakítani. A regény fő karakterén keresztül eljut a végkövetkeztetésre: szeretőm, barátom, élettársam lehet sok, de igazi segítőkész, megértő barátot sokkal ritkábban talál az ember, és jobban is kell becsülni, mert ők alkotják azt a védőhálót, ami sokszor megvéd, akár önmagunktól is. válaszolt Judit Ponte kiadója arra a kérdésre, hogy miért adott lehetőséget az elsőkönyves írónak.
  
  A regény igazi szenzációnak ígérkezik a könyvpiacon. Mutatja ezt az is, hogy elsőkötetes író létére szokatlanul magas példányszámban jelenik meg a regény, keménykötésben.
  
  Az írónő és a színpadi produkció szerzői is nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy a mind a regény, mind a színdarab helyszíne a budapesti belváros. Szakítottak azzal a hagyománnyal, hogy a rendszerváltás okozta poszt-traumatikus sokkot megélt, szkeptikus, lecsúszott magyar miliőt ábrázoljanak. Helyette megmutatták azt, hogy mivé lett 2007-re Budapest: élettel teli, pezsgő, de emberi léptékű metropolisszá. Ezen is belül, teljesen új képet festenek, új arcát mutatják meg a VIII. kerületnek, a regény színhelyének, szakítva a sztereotípiává vált vélekedésekkel.
  
  Mindeközben egy sokáig perifériára szorult, de egye nagyobb nyilvánosságot kapó súlyos probléma, a mellrák és a vele járó lelki trauma, mint a modern nő egyik legnagyobb démonja is megjelenik az egyik karakter életében. Ugyanúgy, mint az egyedülállóság kérdése, ez is finom optimizmussal fűszerezve jelenik meg, mind a regényben, mind a darabban, megmutatva, hogy nem menekülni, hanem szembenézni kell a problémával, problémákkal.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Falra fel! plakátaukció és pop-art kiállítás Marczibányin
HangFeszt – Minden, ami zene, minden, ami érték
Egy este, egy koncert, három barokk orgona
Különleges játékélményt nyújt az autista gyerekeknek a Hot Wheels® új kisautója
Erdős Virág, Háy János, Krusovszky Dénes, Puzsér Róbert, Szentesi Éva és Vecsei H. Miklós májusban a Tavaszi Margón
7. DADABÁNYA Underground Művészeti Fesztivál
”Egy újabb kiemelkedő fejezet kezdődik a Budapest Park történetében” - látványos fejlesztésekkel indul a tizenharmadik évad
Magyarországon is elindul a MERITA projekt – európai kamarazenei együttműködés
 kiemelt 
Megjelent az Elefánt ötödik nagylemeze, a SEMMI
  
A most megjelenő ötödik Elefánt nagylemez, a SEMMI az előző két albummal együtt alkot egy univerzumot, miközben zeneileg és szövegében is minden eddiginél jobban elrugaszkodik a zenekar “megszokott” világától

Palaye Royale a Barba Negrában!
Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 ladytron    gutted    kerekes band    javier bardem    nuclear assault    tükrös    zaporozsec    terror    nagyfiúk    surface festival    angra    k3    lochnesz    robert downey jr    crow 7    krokus    mystery gang    at the gates    anna phoebe    werk akadémia    vinny appice    30 perc vagy annyi se    a frankeinstein terv    demonica    demoshow  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!