hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2007. szeptember 16. vasárnap   10:59
nincsen hozzászólás

szerző: Morello
Iced Earth, Annihilator, Turisas koncert Bécsben
2007. október 17, Bécs, Planet Music

  A magyar metal rajongók már évek óta rettenetesen ki vannak éhezve az Iced Earth koncertjére. Jon Schaffer és csapata régen lépett fel nálunk utoljára, ráadásul legutóbbi betervezett koncertjük (ami már szintén sok évvel ezelőtt volt) el is maradt. Azóta történt egysmás a banda háza táján, és mivel úgy tűnik, hogy magyarországi koncertdátumra idén is hiába várunk, legcélszerűbb Bécsbe elzarándokolni, a Planet Music klubba, hogy végre élőben is elcsíphessük az amerikai power metal legenda legújabbkori felállásának koncertjét. Jon Schaffer gitáros/főnök ugyanis a csodahangú ex-Judas Priest énekes Tim „Ripper” Owens-szel szövetkezett, és aki ismeri a munkásságukat, az tudja, hogy ez a két úriember rossz alkotást még nem tett le az asztalra külön-külön sem, hát még akkor mire képesek együtt! Tim Owens tavaly járt nálunk Beyond Fear nevű csapata élén, és akkor megmutatta, hogy élőben egyszerűen lehengerlő a koncertteljesítménye.
  
  Jon Schaffer 1984-ben alapított zenekart Purgatory néven, amelyet rövidesen Iced Earth-re változtatott. 1990-ben jelent meg első albumuk szintén Iced Earth néven, amelyen Gene Adam énekelt, Dave Abell basszusozott, Mike McGill dobolt, és Schaffer mellett Randall Shawver gitározott. Ebből a felállásból csak a gitáros és basszusgitárost poszt maradt stabil, sűrű tagcserék következtek, a második Night Of The Stormrider lemezen a kirúgott Gene Adam helyett már John Greely énekelt. Aztán tőle is megszabadultak, pár éves agóniát követően újra stabilizálódott a felállás Matthew Barlow énekes érkezésével, akit azóta is „az Iced Earth hangjának” tartanak. Ő az 1995-ös Burned Offerings-szel mutatkozott be, és nagy szerepe volt a zenekar hírnevének és világszerte való ismertségének terjesztésében.
  Jon Schaffer a kezdetek óta vonzódott a koncept albumokhoz, már a Night Of The Stormrider is egy kerek történetet mesél el, amelyben egy ember a vallásból való kiábrándultság után a gonosz szolgálatába áll, és „Stormrider”-ré válva pusztulást hoz a világra. A Barlow-val készült Burnt Offerings lemezen pedig Dante pokla is megihlette a zenekarvezetőt. 1996-ban jelent meg a Dark Saga című album, amelyet sokan az egyik legjobb Iced Earth alkotásnak tartanak. Ez a lemez is egy jó szándékú emberről szól, aki naivitásában szintén a gonosz erőkhöz fordul. Az album nagy sikerének egyik oka, hogy az előző kiadvány óta Barlow énektanárhoz járt, fejlesztette a hangját. 1998-ban a zenekarból kilépett Randall Shawver gitáros, a helyére pedig Larry Tarnowski érkezett. Vele készült a Something Wicked This Way Comes album, amely szintén legendássá vált a rajongók körében. A 2001-es Horror Show lemez olyan világhírű horrorfilmes alkotásokat idéz meg, mint a Frankenstein, Drakula, Hasfelmetsző Jack, vagy Az operaház fantomja. Ezen az albumon a kiváló basszusgitáros, Steve DiGiorgio szerepel, noha a turnét már nem vállalta az Iced Earth-szel.
  
  2003-ban a legendássá vált énekes, Matt Barlow és a zenekar útjai elváltak. Schaffer még a távozás előtt megpróbált vele együttműködni a készülő Glorious Burden című album munkálatain, de már nem tudtak megfelelő módon együtt dolgozni. Jon Schaffer a Judas Priest ifjú énekesével, Tim „Ripper” Owens-szel tudta csak elképzelni az alkotást, őt kérte meg, hogy fő bandája mellett énekeljen az albumon. Ám Rippert rövidesen kipenderítették a Priest-ből, hogy Rob Halford visszatérhessen, így a „munkanélkülivé” vált énekes teljes jogú taggá válhatott az Iced Earth-ben. A Glorious Burden így végül Tim Owens énekével készült el, és került a boltokba 2004-ben (noha néhány Barlow-val rögzített rész is hallható a lemezen, háttérvokálként). Természetesen az énekesváltás és az ezzel járó stílusbeli módosulások megosztotta a rajongókat. Bár Schaffer az egyik legkimunkáltabb, legkomplexebb alkotását készítette el, olyan zenésztársakat válogatott össze maga mellé, mint Ralph Santolla (gitár), Richard Christy (dob), James MacDonough (basszus), Ripper pedig hatalmasat énekel végig az album folyamán, sok korábbi rajongó nem tudta elfogadni a váltást, és továbbra is Barlowt szeretnék a zenekarban látni. A Glorious Burden lemez egy hadtörténelmi témájú koncept album, amerikai és világtörténelmi eseményeket dolgoz fel, mint az amerikai függetlenségi háború, polgárháború (amelyhez egy három részből álló, komplex módon hangszerelt trilógia íródott), a szeptember 11-i terrortámadás, az I. világháború, valamint magyar vonatkozásként Attilának, a hunok királyának is emléket állítanak.
  Sok év eltelt 2004 óta, ugyanis Schaffer nagyszabású munkába fogott: a Something Wicked lemezhez akart visszatérni, trilógiává bővíteni az Iced Earth történelem ezen mérföldkövét. Most 2007-re érett be a sok munka, és először Overture Of The Wicked néven egy kislemez jelent meg, amely az eredeti 1998-as Something Wicked trilógiát tartalmazza egy új dallal kiegészítve, a legfrissebb felállás előadásában Tim Owens-szel. A Something Wicked Part 1 alcímet viseli a most megjelenő Framing Armageddon album, 2008-ra pedig a Part 2 érkezik Revelation Abomination címmel.
  
  Ezeken a lemezeken, akárcsak a turnén ismét új zenésztársak mutatkoznak be az Iced Earth soraiban Jon Schaffer és Ripper Owens mellett. Gitáron Troy Seele játszik, csatlakozott Ripper jóbarátja és zenésztársa, Dennis Hayes basszusgitáron, a dobok felett pedig Brent Smedley ül. Október 17-én a bécsi Planet Music-ba látogatnak, a koncertéhség csillapítása végett ajánlatos mindenkinek megtekinteni az amerikai power metal éllovasainak buliját.
  
  Fellép még a kanadai Annihilator akiket, a szerencsés koncertlátogató már megtekinthetett az év elején Bécsben a Trivium társaságában.
  Sokan az első lemezüket, az 1989-es Alice In Hell-t tartják a legnagyobb mesterműnek. Legalább ugyanennyien a második albumra, a Never Neverland-re voksolnak. Az tény, hogy mindkét alkotás kivívta a kult státuszt, minden idők legjobb metal lemezei között van a helyük. A harmadik nagylemez, a Set The World On Fire kissé letért az addigi útról, a kíméletlen és szélvészgyors thrash metaltól elindultak a dallamosabb, heavy metal-osabb irányba. Az 1995-ös King Of The Kill lemez felvonultat néhány örökbecsű klasszikust (például a címadó nótát), de alapvetően szürkébb alkotásként tartják számon, itt Jeff magára vállalta az énekes szerepét is.
  A Refresh The Demon-tól kezdve egészen a 2001-es Carnival Diablos-ig igaz a megállapítás, hogy kivétel nélkül mindegyik albumon több olyan dal található, amelyek a zenekar kiváló alkotásai közé sorolhatók, de összességében egyik korong sem vetekedhet az első lemezek sikerével. Jeff diktátorszerű munkamódszere oda vezetett, hogy az 1997-es Remains albumot például teljesen egyedül játszotta fel, dobgép segítségével.
  
  2001-re már újra összejött egy használható felállás, a velük elkészített Waking The Fury album meggyőző alkotás lenne, de a hangzását sikerült élvezhetetlenné tenni... Dave Padden énekes az All For You lemezen mutatkozott be, amely album jellegzetes Annihilator jegyeket és némi modern metal hatást is felvonultat. A 2005-ös Schizo Deluxe kiadvánnyal talált végre vissza a thrash metal ösvényére Jeff Waters, sokan az első lemezek világát látják visszatükröződni az albumban.
  Jelen alkotásról, az egyszerűen Metal címet viselő lemezről is hasonlókat nyilatkozott a bandafőnök, ám nehéz ezt egységes albumként kezelni, hiszen minden számban tobzódnak a vendégzenészek (Jeff Loomis, Alexi Laiho, Michael Amott, Corey Beaulieu, Danko Jones, Anders Björler, stb.), és ezáltal kissé vegyes összképet mutat a kiadvány. Ettől függetlenül remekbeszabott játékot hallhatunk az új lemezen, a május 21-i koncerten minden bizonnyal több dal is terítékre kerül róla. Érdekes módon a turnéra Dave Padden is gitárt ragadott, rajta kívül Alex Landenburg-ot (dob) és Brian Daemon-t (basszusgitár) üdvözölhetjük még a színpadon Jeff mellett.
  Az est harmadik fellépője a Finnországból származó viking metalt játszó Turisas, akik két sorlemezzel csatlakoznak az Ensiferum-Amon Amarth vonalhoz.
  
  Kiváló bandák lépnek fel Bécsben, mint az Iced Earth, mind az Annihilator nagy hiányként jelentkezik a magyar koncertpalettán, és mivel mindegyik csapat elsőosztályú koncertbanda, érdemes megtekinteni a koncertjüket október 17 Bécsben, a Planet Music-ban. Kezdés 8 órakor, jegyár 30 EUR.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Iced Earth

Rock The Nation

 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Dan Patlansky Budapesten
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 suhanj! alapítvány    twitching tongues    born from pain    szalay péter    bérczesi    steroid    ahad & fujak & hautzinger    catheine zeta-jones    nohanded painter    vono box    yelowcake    fatal error    demonlord    marigold hotel    justin sullivan    forsaken world    flowers of whores    bill clinton    k3    paranormal activity    weöres sándor    tóth árpád    petrás jános    velvet revorver    rainbow  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!