hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
előzetes [fesztivál]  2007. augusztus 30. csütörtök   11:25
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
MOL Jazz Fesztivál Budapest 2007
2007. szeptember 12-16. Budapest

  A 2007. szeptember 12-16. között zajló idén ötödik évébe lép MOL Jazz Fesztivált manapság már csak úgy emlegetik, mint a budapesti jazzfesztivált. Az eseménysorozat szervezi Budapestet úgy szeretnék a jazzvilág térképére helyezni, hogy a nemzetközi sztárokat magyar muzsikustársaikkal együtt léptetik fel, gondosan megkeresve a közös pontokat, az igazán termékeny kollaborációk lehetőségét. Az esemény tekintélyét és népszerűségét jelzi, hogy a Közraktárnál lévő nagysátor mellett a Művészetek Palotájának termei is fesztiválhelyszínekké váltak. A közelben horgonyzó jazzhajó, a híres Ráday utcai kávéházak sora és további ferencvárosi helyszínek kapcsolódnak be az eseménysorozatba. Az európai és amerikai, sőt afrikai sztárokkal teletűzdelt fellépőgárda amelynek tagjai a mainstreamtől a kortárs jazzig, a szóló eladástól a nagyzenekari felállásig képviselik a különböző stílusirányzatokat több generáció érdeklődésére is számíthat.
  
  A koncerteken idén a gitár jut kiemelt szerephez, folytatva a fesztivál több éves hagyományát. A fellép gitárosok névsora valóban impozáns: a hazai nagy nemzedékből Babos Gyula, László Attila, a fiatalabbak közül Juhász Gábor és a párizsi magyar Palotai Csaba, a benini Lionel Loueke, a francia Marc Ducret, Hollandiából Anton Goudsmit, a belgákkal játszó brazil Nelson Veras, vagy a szintén brazil Alegre Correa szinte egymásnak adják a színpadot.
  
  Az öt este és tucatnyi helyszín érdekességeit érdemes alaposan áttanulmányozni, közülük csak néhányat ajánlunk: a fesztivál nyitókoncertjén a világhír francia tangóharmonikás virtuóz, Richard Galliano a fantasztikus Tangaria Quartett élén lesz hallható, Loueke újabban Herbie Hancock gitárosa a New Yorkban él Németh Ferivel játszik triójában, a norvég ambientet a Supersilent árnyalja, a kiismerhetetlenül változatos belga Octurn-t a Párizsban élő Nelson Veras és a kiemelked francia fuvolás Magic Malik erősítik. Alegre Correa aki többek között Zawinul gitárosa Horváth Kornéllal alakított duóban mutatkozik be, a pompás valenciai szaxofonos, Perico Sambeat saját kvartettjével érkezik, a termetes dobmágus Hamid Drake pedig Tóth Viktorékkal lép fel. Eljön egyedülálló szólóprodukciójával és egy tíztagú zenekarral is a német énekes, Michael Schiefel László Attila meg egyenesen a nagymester Bob Mintzert hozza Budapestre New Yorkból. Az elképeszt cimbalomművész Lukács Miklós új, saját együttesét mutatja be, de játszik a Dresch Quartetben is, az angol szaxofonos Iain Ballamy pedig Juhász Gáborral újítja fel zenészbarátságát.
  
  Program:
  
  Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
  
  Nyitókoncert
  
  Szeptember 12
.
  19:30 22:00
  
  Michael Schiefel (D)
  
  A fiatal német énekes a saját útját járja, de nem tagadja, hogy ezt Bobby McFerrin segített megtalálni. 2006-ban Don´t Touch My Animals címmel megjelent ötödik szólólemezén ő is teljesen hangszerként használja hangját. Schiefel egy általa kitalált felvevő és visszajátszó berendezéssel hangját valós időben megtöbbszörözve tud szólófellépésein vokálegyüttesként, illetve zenekarként megszólalni. Széles hangterjedelme, hangszínskálája és utánzó képessége a siker további elemei, de a koncertjein és lemezein tapasztalható átélés sokkal több puszta színészkedésnél, hiszen saját szerzeményeit és szövegeit adja elő. Ezek hol a berlini kabaré hagyományát, hol a mai elektronikus tánczenét, vagy éppen a klasszikus ellenpontot és kánont idézik. Németül és angolul felváltva énekel, tud ironikus és frivol lenni, azután lendületes, lírai vagy kiábrándult az elidegenedett emberi viszonyoktól. Gyakori közreműködője hangszeres együtteseknek is (pl. Jazz Indeed), a Thärichens Tentettet pedig a fesztiválon is hallhatjuk. Harmincegy éves kora óta tanít a weimari zeneakadémián. Itthon egycsapásra meghódította az idei Mediawave fesztivál közönségét.
  
  Lukács Miklós Quintet
  
  Lukács Miklós az utóbbi évek legtöbbet foglalkoztatott sideman-je a magyar ethnojazz vonalon, de ugyanilyen kiváló kortárs zenében, a zeneakadémiát is klasszikus cimbalmosként végezte 1999-ben. Elképesztő invenciózussága és muzikalitása eddig többek között a Quartet B-ben és a Borbély Műhelyben, Dresch Mihály kvartettjében, Miczura Mónika, Lovász Irén és Palya Bea zenekaraiban, a Tűzkő Csaba szeptettben, az East Side Jazz Company-ban és az Improvokationben volt megcsodálható. Felkérésre írt szerzeményei (Krétakör, ELTE Kamarazenekar) mellett feltétlenül említést érdemel Check it Out, Igor című improvizált duólemeze Szakcsi Lakatos Bélával. Most elérkezettnek látta az időt saját kvintettje bemutatásához, melyben a roma és kelet-európai gyökerek mellett főleg a progresszív jazz vonalára támaszkodik. Bacsó Kristóf szaxofonozik, Szandai Mátyás bőgőzik, és külön érdekesség, hogy Lukács két ütőhangszerest választott maga mellé: Dés Andrást és Szalai Péter tablást.
  
  Tagok:
  Lukács Miklós - cimbalom
  Bacsó Kristóf - szaxofon
  Szandai Mátyás - bőgő
  Dés András - ütőhangszerek
  Szalai Péter tabla
  
  Richard Galliano´s Tangaria Quartet (F)
  
  A Cannes-i születésű, ötvenes éveiben járó harmonikaművész, Richard Galliano kezdetben apjától tanulta a hangszer rejtelmeit, a jazz felé később Clifford Brown lemezei irányították, de a döntő lökést Astor Piazzolától kapta pályáján. Igazi világzenész, aki kontinensek zenéiből összetéveszthetetlen, saját keveréket állít elő. Magyarországon Michel Portallal közös fellépésen mutatkozott be, kirobbanó sikerrel. Tehetségét többek között Juliette Greco és Charles Aznavour, továbbá Chet Baker, Martial Solal, Trilok Gurtu, Jan Garbarek, Michel Petrucciani és Toots Thielemans mellett bontakoztathatta ki. Luz Negra címmel kiadott új lemezével megint ámulatba ejtette mind az ethno-, a jazz, és a kortárs zenei tábort. A tango és a bachi formákat követő ária tökéletes fúziója a Tangaria Quartet szenvedélyes, mégis fegyelmezett előadásában több állomásos zenei utazássá válik, melynek során Párizst, Nápolyt és Latin-Amerika városait járjuk be. A turnézenekarban a felvételhez képest a hegedűs Sébastien Surel helyettesíti Alexis Cardenast, ám Philippe Aerts bőgős és Raphael Mejias ütőhangszeres a fesztiválon is fellépnek.
  
  Tagok:
  Richard Galliano - tangóharmonika
  Sébastien Surel - hegedű
  Pilippe Aerts - bőgő
  Raphael Mejias ütőhangszerek
  
  szeptember 16. vasárnap, 19:30
  
  Zárókoncert
  
  Alegre Corręa (BR) - Horváth Kornél Duó

  
  Alegre Correa, a kiváló gitáros, énekes, ütőhangszeres és zeneszerző Braziliában született. Az 1990-es évektől Bécsben él, ahol 2003-ban megkapta a Hans Koller díjat, ami Ausztriában az „Év zenésze” címet jelenti. Korábban, hazájában két ízben is neki ítélték a hangszeres zenei kategória első díját. Correa a világ számos jazzfesztiválján lépett fel különböző együttesekkel, a Vienna Art Orchestra egyik erőssége, 2005 óta állandó tagja a mai modern jazz egyik legnépszerűbb formációjának, a Joe Zawinul Syndicate-nek. Horváth Kornél az egyik legismertebb hazai ütőhangszeres művész, aki kongán és bongón túl olyan különlegesebb hangszereken is játszik, mint a gatodrum, a chekere, a hang vagy az udu. Zenei tanulmányait fuvolistaként kezdte, majd a latin, afro és indiai zene hatására kezdett ütőhangszereken játszani. Virtuózitását neves, nemzetközi fesztiválok kedvelt vendégeként mutatja be, például a Black Sea Trio tagjaként. A két nagyszerű, de teljesen eltérő zenekultúrából érkező előadó koncertjén a brazil és az európai folklór, illetve az amerikai jazz izgalmas elegye szólal meg, s ötvöződik egyéni hangzásvilággá.
  
  Tagok:
  Alegre Corręa - ének, gitár, ütőhangszerek
  Horváth Kornél - ütőhangszerek
  
  Lionel Loueke GilFeMa Trio (USA, H)
  
  Jókora területet átfogna a térképen, ha a trió tagjainak származási helyeit akarnánk megkeresni, különösen ha azt is hozzáveszük, hogy a kaliforniai Thelonius Monk intézetben találtak egymásra. A gitáros-énekes Lionel Gilles Loueke a nyugat-afrikai Beninből származik, a bőgős Massimo Biolcati - bár olasz származású - Svédországban született, míg a mi Németh Ferencünknek a festői Keszthely a szülővárosa. Mindhárman harminc körüliek, és a Monk előtt a világhírű Berklee-re jártak, ahonnan a mesteriskolába egy Herbie Hancock és Wayne Shorter vezette zsűri válogatta be őket. Ahogy a GilFeMa szervesül a tagok neveinek mozaikjaiból, úgy ötvöződik előadásukban pompás egységgé a tagok saját zenei világa, bár a mainstream jazztől éppenséggel elég messzire jutottak. Az időközben Herbie Hancock, Terence Blanchard és Charlie Haden zenekaraival is turnézó Loueke szerzeményei egészen különlegesek, anyanyelvén is énekel, és elektronikával gazdagítja gitárjátékát, de a két „európai” tag kompozícióit is megszólaltatják. Ha létezik world jazz, akkor ez bizony az, mégpedig a javából!
  
  Tagok:
  Lionel Loueke - gitár, ének
  Massimo Biolcati - bőgő
  Németh Ferenc - dob
  
  Közraktár Sátor ( IX. Közraktár u. 9-11.)
  
  szeptember 13.

  19:00 23:00
  
  Babos Project Special
  
  Babos Gyula a magyar jazz nagy generációjából „a gitáros”. 1977 óta tanít a jazztanszéken, keze alatt rengeteg tehetség bontakozott ki. Jelenlegi együttese, a Project Special alapvetően a korábbi felállás, a ´97-ben alakult Project Romani zenei világát követi, de játékosabb, jazzrockos fűszerekkel bátrabban megszórt zenét tálal fel hűséges közönségének. Erre utal a tavalyi lemezük, a Variáció címe is. A rabul ejtő groove-k fölött olyan improvizációkat hallunk, amelyeket akár mi is dúdolhatnánk a szólistával. A zongoránál Szakcsi Lakatos Róbert, az egyik legkeresettebb fiatal muzsikus, aki Montreux, Avignon és más városok fesztiváljain kapott előkelő díjakat. Az együttesben a zeneszerzőként is egyre aktívabb, kiváló Hárs Viktor bőgőzik, s mivel tanárként Babosnak mindig is jó szeme volt a nyíló tehetségekre, aligha véletlen, hogy két fiatal hoz új színt a speciális vállalkozásba: a csodálatos hangú, roma hagyományokból merítő Veress Mónika, és az igencsak ígéretes dobos, Balogh László.
  
  Tagok:
  Babos Gyula - gitár
  Veress Mónika - ének
  Szakcsi Lakatos Róbert - billentyűs hangszerek
  Hárs Viktor - bőgő, basszusgitár
  Balogh László - dob
  
  Dresch Quartet:
  
  Dresch Dudás Mihály a magyar etno-jazz európai hírű alkotója, akitől - a Der Standard című osztrák lap szakkritikusa szerint - megtudhatjuk, hogyan hangzott volna John Coltrane, ha magyarnak születik. Zenekarával úgy rögtönöz a magyar népzene alapjain, ahogyan az afro-amerikai jazz nagyjai a bluest használták. Dresch a tenor- és szopránszaxofon mellett népi furulyákon is lélegzik, s a színpadon hatalmas ívű, nagy szerkezetekbe olvasztja tüzes, vagy éppen bánatos, azonnal magával ragadó, csontig hatoló improvizációit. Lassan tíz éve működik a zenekar Baló István természetes, meleg hangú és izgalmas dobolásával és Szandai Mátyás minden ritmus- és hangulatváltást tökéletesen megalapozó, erőteljes, mégis szerény bőgőzésével. Kovács Ferenc mind hegedűn, mind trombitán pazarul társul a zenekarvezető mellé szólistaként, de a kvartett igazán Lukács Miklós (saját együttesével szeptember 12-én mutatkozik be a fesztiválon) fenomenális cimbalmozásával forrt szorosan össze az utóbbi néhány évben. A ritkán hallható kvintett formáció különösen intenzív pillanatokat ígér.
  
  Tagok:
  Dresch Mihály - szaxofon
  Lukács Miklós - cimbalom
  Szandai Mátyás - bőgő
  Baló István - dob
  km. Kovács Ferenc - hegedű
  
  Thärichens Tentett (D):
  
  A 38 éves berlini zongorista, Nicolai Thärichen 1999-ben alakította meg tíztagú zenekarát, melynek egyik deklarált célkitűzése Lord Byron, Thomas Hardy és R. D. Laing verseinek megzenésítése. A neheze persze hátra volt: egyben tartani és sikerre vinni ezt a közepes méretű vállalatot úgy, hogy a tagok kiemelkedő hangszeres képességeinek kibontakoztatására egységes hangzás keretében adjon elegendő szabadságot. Ez sikerült is a fiatal német jazz krémjéből összeállított csapatnak, melynek szabad, mégis közérthető zenéje egyaránt merít a szving, a bebop, a pop, a bossa nova, és egyéb stílusok kútjából - egyszer komolyan intellektuális, azután ironikusan játékos előadásban. Főleg Laing-szövegekre épülő, a kritika által ünnepelt harmadik CD-jüket egy pompás koncert-DVD követte tavaly. A zenekar másik alapítója a fesztivál nyitókoncertjét adó, ezúttal elektronika nélkül éneklő, expresszív előadó, Michael Schiefel.
  
  Tagok:
  
  Michael Schiefel - ének
  Sven Klammer - trombita, szárnykürt
  Jan von Klewitz - alt- és szopránszaxofon, klarinét
  Andreas Spannagel - tenorszaxofon, fuvola
  Nikolaus Leisle - baritonszaxofon, basszusklarinét
  Sören Fischer - harsona
  Kai Brückner - gitár
  Nicolai Thärichen - zongora, zenekarvezető
  Johannes Gunkel - bőgő
  Kai Schönburg - dob
  
  Szeptember 14., péntek, 19:30
  
  Perico Sambeat Quartet
(E)
  
  Az 1962-es valenciai születésű altszaxofonos-fuvolás pedigréje elképesztő: dolgozott már Jimmy Cobb, Lee Konitz, Steve Lacy, Louie Bellson, Bob Mintzer, Maria Schneider, Pat Metheny, Eddie Henderson és mások mellett. Barcelonában végzett klasszikus tanulmányokat fuvolán, majd a Taller de Músics jazzkonziban tanult összhangzattant. Ugyanakkor a szaxofonon autodidakta. 1991-ben költözött New Yorkba, a fenti nagy nevek egy részével is itt talákozott. Ademuz című lemezét Brad Mehldau és Kurt Rosenwinkel, két nagyreményű fiatal társaságában vette fel 1995-ben, majd Friendship címmel négy éve újra nagyszerű lemezt rögzített a gitárossal. Sambeatot bop szaxofonosnak tartják, hatalmas lendülete és tüzes stílusa bármilyen felállásban felvillanyozza a bandát.
  
  Tagok:
  Perico Sambeat - szaxofon, fuvola
  Bernardo Sassetti - zongora
  Javier Colina - bőgő
  Marc Miralta - dob
  
  Juhász Gábor Trió Iain Ballamy (UK)
  
  Juhász Gábor, a változatos stílusokban két évtizede bátran kísérletező gitáros a magyar jazz és ethnojazz legjobbjaival (Binder Károly, Tin-Tin Quartet, Balázs Elemér Group) és világsztárokkal készít felvételeket. Eric Truffaz volt a szólista az egyik Off Course-lemezen, első önálló lemezén Palle Mikkelborggal dolgozott, Archie Shepp mellett pedig a Dresch kvartett vendégeként játszhatott. Szólóinak felépítettsége mindig élményszámba megy. Tavaly alapította trióját, melyben szólistaként és zeneszerzőként előtérben áll. Társai a roppant virtuóz Papesch Péter basszusgitáron, és a minden műfajban keresett, rockosan kemény dobos, Borlai Gergő. Nyáron felvett lemezük anyagára támaszkodnak a fesztiválon, ahol a brit Iain Ballamy, a Loose Tubes nevű legendás zenekar egykori szaxofonosa, Gil Evans, George Coleman and Dewey Redman egykori partnere lesz a vendégük. Juhász már játszott Ballamyval egyszer Londonban néhány éve - vérlázítóan szvingelő, egyenes jazzt.
  
  Tagok:
  Juhász Gábor - gitár
  Iain Ballamy - szaxofon
  Papesch Péter - basszusgitár
  Borlai Gergő - dob
  
  Supersilent (N)
  
  A Supersilent a norvég jazz diadalmenetének újabb osztaga, a Rune Grammofon kiadó zászlóshajója. Filozófiájuk alapja, hogy zenéjük teljesen improvizált. Amikor a Bergeni Jazzfesztiválon először játszottak együtt 1997-ben, és rögtön be is futottak, akkor is próba nélkül léptek színpadra, de más zenekarokból már ismerték egymást. A zenekar nevét egyébként egy Oslóban látott kamion oldaláról lesték le. A jazzhez leginkább az improvazitív jelleg köti őket, ugyanis bátran merítenek a hardcore noise vagy az industrial elemeiből, máskor Miles Davis Fillmore-beli vagy Stockhausen donaueschingeni koncertjére utalnak, rögtön átváltva egy csipkézett ambient hangfüggönyre. Az olyan rockegyüttesek rajongóinak is, mint a Goodspeed You! Black Emperor, King Crimson vagy a késői Talk Talk is nyugodtan ajánlhatóak. Bár Norvégiában Henriksen és Vespestad különösen nagy tekintélynek örvend, azért a Supersilent igazi kollektív történés.
  
  Tagok:
  Arve Henriksen - trombita, elektronika
  Stale Storlokken - billentyűs hangszerek
  Helge Sten - audio vírus (elektronika)
  Jarle Vespestad dob
  
  Szeptember 15., szombat, 19:30
  
  László Attila Quintet - Bob Mintzer (USA)
  
  Mesterkurzus - nevezhetnénk akár így is, amikor a Liszt Ferenc Zeneakadémia Jazz Tanszékének négy tanára összejön egy fellépésre egy amerikai jazzóriással. László Attila hangszerének és az iskolai bigbandnek is népszerű oktatója, zenekara régóta, megbízhatóan magas színvonalon szállítja a lemezeket és a koncerteket, melyekben a tetszetős szerzemények döntő része a zenekarvezető tollát dicséri. Borbély Mihály, bár world- és ethnozenekaroknak is jelentős alkotója, ebben a felállásban lüktető jazz-szólókat produkál. Sokak szerint Oláh Kálmán nem csak generációjának, hanem az egész magyar mezőnynek egyik legjobb zongoristája - vezető és zenekari tag szerepben egyaránt. Egyik legújabb elismerése a Thelonious Monk zeneszerzői verseny első helyezése. Lattmann Béla azt a fajta lazaságot mutatja a feszes basszgitározás közben, amit nem lehet tanítani (bár nappal éppen ezzel próbálkozik.). A kakukktojás a csapatban - mert nem tanít a jazztanszéken - Borlai Gergő, bár „tűzijátékban” professzor lehetne. A Grammy-díjas Bob Mintzer szerencsére nem először jön Pestre, de aki még nem hallotta, annak elég Jaco Pastorius zenekarának lemezeit, vagy saját, meglepően modern bigbandjét, no meg a Yellowjackets jazzrock csapatot ajánlani, melynek már 15 éve tagja.
  
  Tagok:
  László Attila gitár
  Bob Mintzer szaxofon
  Borbély Mihály szaxofon
  Oláh Kálmán billentyűs hangszerek
  Lattmann Béla basszusgitár
  Borlai Gergő dob
  
  Tóth Viktor Quartet (H, USA)
  
  Tóth Viktor altszaxofonos egyre szélesebb körben ismert és elismert, különleges figura a fiatal jazzisták között. Hangszerjátékában óriási, energikus közlésvágy egyesül a hagyományok és a mesterek őszinte tiszteletével. Charlie Parker virtuóz felfogása, Ornette Coleman tekintélyromboló, de koherens melódiái vagy épp Lee Konitz száraz humora nyomot hagyott teljesen egyéni muzsikájában. Igazi terepe a hard bop, de stilisztikai kirándulásokra is hajlandó a jazz, a rap, a költészet és a szabad zene fúziója irányában. Új lemezét a kortárs jazz egyik legkiemelkedőbb dobosa, az amerikai Hamid Drake társaságában vette fel. A felvétel kapcsán William Parker, az amerikai kortárs jazz meghatározó figurája a következőket mondta: „Tóth Viktor zenéjét olyan öröm tölti el, ami kizárólag a muzsikát önmagáért szerető ember szívéből fakadhat. Ez a zene több mint új: kortalan és egyensúlyban lévő - már a következő generáció nekirugaszkodásának része”. Drake, aki tavaly nyerte el az illusztris Downbeat szaklap szavazásán az év ütőhangszerese díjat, a fesztiválon is csatlakozik fiatal barátjához. A trió vérpezsdítő lüktetését Szandai Mátyás adja bőgőn, inspiratív improvizációkra pedig Kovács Ferenc társul hozzájuk - ezúttal trombitán.
  
  Tagok:
  Tóth Viktor - szaxofon
  Kovács Ferenc - trombita
  Szandai Mátyás - bőgő
  Hamid Drake - dob, ütőhangszerek
  
  Marc Ducret Trio (F)
  
  A francia gitáros nemcsak hazája, de mostanra egész Európa egyik legkeresettebb avant-garde zenésze. Ducret 1957-ben született Párizsban, 1975-ben lett hivatásos muzsikus, autodidakta tanulóéveit rock és folkzenekarokban, énekes produkciókban töltötte. Patrice Caratini oktettjében 1986-ban mutatkozott be, és már abban az évben a francia Orchestre National de Jazz tagja lett. Innen - triójával és sok egyéb zenekarral - egyenes út vezetett a legnagyobb nemzetközi fesztiválokhoz és díjakhoz. Tim Berne amerikai szaxofonossal 1991 óta dolgozik rendszeresen több együttesben is, szólólemezeit Berne cégénel jelentette meg. A legismertebb francia muzsikusok mellett (Michel Portal, Didier Lockwood, Michel Godard) Django Batesszel, David Sanbornnal, Joey Baronnal és másokkal működik együtt. Trióját 1997-ben alakította kreativitásban és egyéni hangban hozzá méltó két társával. Előadásaik elképesztő dinamikáját jól illusztrálja utolsó lemezük, a Live 2 címmel megjelent koncertfelvétel.
  
  Tagok:
  Marc Ducret gitár
  Bruno Chevillon bőgő
  Eric Echampard dob

  Jazzhajó (IX., Közraktár u. 9-11., Nehru Part)
  23:00 - 01:00
  
  Szeptember 13., csütörtök
  
  The Ploctones (NL)
  
  A pulzáló, kemény zenéjű holland kvartett megszólalására akár a minimalista jelzőt is használhatnánk, bár ez némileg félrevezető, hiszen Anton Goudsmit virtuóz gitáros. Ugyanakkor a zenekarvezető szent meggyőződése, hogy nem mindig kell sok hangot játszani ahhoz, hogy sokat mondjunk vele. Így azután amikor néha mégis tombol, a hatás sem marad el. Efraim Trujillo szaxofonjának intelligenciája, Jeroen Vierdag stabil és virtuóz bőgőjátéka, valamint Martijn Vink gyúlékony dobolása forrasztják egységbe Goudsmit játékát és kompozícióit. Hasonlóan megannyi holland együtteshez, zenéjükben folyamatosan tetten érhető a humor, olykor akár eléggé nyers tréfák formájában is. A zenekart némiképp a hetvenes évek legendás angol csapatához, a Back Doorhoz lehetne hasonlítani, azzal a különbséggel, hogy a Ploctones zenei stílusa a kultikus brit trió blues riffjeinél jóval szélesebb körből merít.
  
  Tagok:
  Anton Goudsmit - gitár
  Efraim Trujillo - szaxofon
  Jeroen Vierdag - bőgő
  Martijn Vink - dob
  
  Szeptember 14., péntek
  
  Grupa Palotai (F, H)
  
  Az együttes a párizsi Konzervatórium kávézójában alakult meg 1999-ben, és azóta trió, kvartett vagy kvintett formában működik. Az európai posztavantgárd berkeiben mozgó zenekar a Párizsban élő Palotai Csaba szerzeményeit játssza. Nem ismernek tekintélyt, amikor saját képükre formálják a zenei anyagot. Modern bop, szabad zene, rock, tangó, sanzon, városi népzenék, tánczenék utalnak az együttes egészségesen eklektikus, ösztönösen nyitott, kollektív intellektusból fakadó szemléletére (Szigeti Péter - Gramofon). A zenekarvezető rockosan megszólaló gitárja köré szaxofon és harsona áll föl, a hátvédsor egy dobosból és a helikonon játszó (tubára emlékeztető hangszer) fúvósból áll.
  
  Tagok:
  Palotai Csaba - gitár
  Daniel Zimmerman - harsona
  Thomas de Pourquery - szaxofon
  Joe Quitzke - dob, ütőhangszerek
  Didier Havet - helikon
  
  Szeptember 15., szombat
  
  Octurn
(B, F)
  
  Az Octurnt a belga és francia jazz-szintér kimagasló zenészei hozták létre Bo Van Der Werf baritonszaxofonos és klarinétos művészeti vezetésével. Fő erényüknek a kiszámíthatatlanságot tartják, minden projektjük egész más, még a felállás és a komponisták vonatkozásában is. Zenéjük frissessége valóban ámulatba ejtő, így azután azzal sem mondunk sokat, hogy a zenekar tökéletesen besorolhatatlan. Általában a poliritmiára és a szokatlan harmóniákra hagyatkoznak, végletes tempóikkal és hangulataikkal hatalmas feszültséget teremtenek. A spontaneitásra és az együttjátékra épülő attitűdjük valahol Steve Colemanére emlékeztet. A zenekar két Franciaországban élő, de velük rendszeresen fellépő, neves szólistával érkezik a fesztiválra: az elefántcsontparti születésű Magic Malik fuvolán, a brazil Nelson Veras pedig gitáron játszik.
  
  Tagok:
  Nelson Veras - gitár
  Magic Malik - fuvola
  Bo Van der Werf - baritonszaxofon
  Guillaume Orti - altszaxofon
  Laurent Blondiau - trombita
  Jozef Dumoulin - Fender Rhodes
  Fabian Fiorini - zongora
  Jean-Luc Lehr - bőgő
  Chander Sardjoe - dob
  
  Hotel Ibis Centrum (IX., Ráday u. 6.)
  22:00
  
  szeptember 13., csütörtök
  
  Mojo

  
  A zenekarvezető-zongorista Bori Viktor a Hancock-féle jazzrockos, groove-os irányba indul a kvintettel, de nem tévednek a nosztalgia zsákutcájába, feszes, „updated” hangzású zenéjük itt és most születik. Mákó Miklós szordínós trombitáját, Banai Szilárd fémes és pontos ütéseit Szalay Gábor gitáros nagyszerű, Bensont idéző ritmusgitárja egészíti ki. Repertoárjukban a saját kompozíciók mellett néhány korabeli sztenderd feldolgozása (pl. Cannonball Adderley) is megszólal, gyakran egészen drum´n´bass-es húzással.
  
  Tagok:
  Bori Viktor - Fender Rhodes
  Mákó Miklós - trombita
  Szalay Gábor - gitár
  Lattmann Béla - basszusgitár
  Banai Szilárd - dob
  
  Szeptember 14., péntek
  
  Neumann Balázs Quartet

  
  A sokoldalú, huszonnyolc éves Neumann Balázs zongorista (BJO, Just In Time, stb.) 2004-ben alakította együttesét, akkor még dob nélküli felállással, melyre az akusztikus, cool hagyományokra építő hangzás volt jellemző. Ezt tökéletesítette Mohay András dobos, aki 2006-ban csatlakozott a zenekarhoz, vele készült a szeptemberre várható első lemez is. Elsősorban saját kompozíciókat adnak elő, melyekben a letisztultságot és érzékenységet jó adag dinamizmussal kombinálják.
  
  Tagok:
  Neumann Balázs - zongora
  Dennert Árpád - szaxofon
  Soós Márton - bőgő
  Mohay András - dob
  
  Szeptember 15., szombat
  
  Babos Gyula és tanítványai

  
  Babos Gyula a nagyszínpadon is játszik, de erre a késői fellépésre tanítványait hívta, akik több generáció óta meghatározó nyomot hagytak a magyar jazzéletben. Juhász Gábor, Birta Miklós, Lamm Dávid és Nagy László fognak egykori tanárukkal jammelni, aki mindig segítette a fiatal tehetségek érvényesülését. A gitárosok párbeszédét a kiváló bőgős, Egri János és a Babos együtteseiben ugyancsak megfordult dobos-ütőhangszeres, Jelinek Emil kiséri.
  
  Tagok:
  Babos Gyula - gitár
  Juhász Gábor - gitár
  Balogh Roland - gitár
  Birta Miklós - gitár
  Lamm Dávid - gitár
  Nagy László - gitár
  Egri János - bőgő
  Jelinek Emil -dob
  
  Pinceszínház (IX. Török Pál u. 3.)
  22:00
  
  Szeptember 13., csütörtök
  
  Nigun

  
  A Párniczky András vezette együttes jó példája annak, hogy milyen zenei mélységeket képes egy tudatosan vezetett „working band” (műhelyzenekar) elérni. Az olykor vendégszólistákkal is kiegészülő együttes a zsidó zenei hagyomány újraélését tűzte ki célul a kortárs jazzben, s ért el nemzetközi sikereket is. Bacsó Kristóf szaxofonjátéka hiteles és kreatív, Nagy Péter és az iskolateremtő Baló István pedig izgalmas alapot adnak.
  
  Tagok:
  Párniczky András - gitár
  Bacsó Kristóf - szaxofon
  Nagy Péter - bőgő
  Baló István dob
  
  Szeptember 14., péntek
  
  Kormos Janó és a csapdlecsabi

  
  A Csapdlecsabi a magyar jazzvilágban jól ismert, rutinos zenészekből tavaly alakult együttes, melynek tagjai külön-külön játszottak már egymással, amúgy meg számtalan ismert formációban megfordultak. A zenekaralapító Pusztai Csaba dobos célja az volt, hogy zenésztársaival sajátos hangvételű, a progresszív jazz műfaji határait feszegető programmal színesítse a hazai jazz palettáját. Kormos, a jókezű és sokoldalú gitáros útközben csatlakozott hozzájuk. A fesztivál egyik érdekes kombinációjának ígérkezik.
  
  Tagok:
  Pusztai Csaba - dob
  Csejtey Ákos - szaxofon
  Cseke Gábor - zongora
  Studniczky László ´Zsatyi´ - basszusgitár
  Kormos János - gitár
  
  Szeptember 15., szombat
  
  Czírják Csaba Quintet

  
  Az ifjú titánok többsége világszínvonalú iskolákban sajátította el a mesterfogásokat, a zenekarvezető-gitáros és a szaxofonos egyaránt a Berklee College of Music, Szabó Dániel pedig a New England Conservatory padjait koptatta. Szandai Mátyással (Dresch Quartet) és Mohay Andrással (volt Lakatos-Ablakos-ösztöndíjas) kiegészülve a kvintett egységes abban, hogy intellektuális mélységeket bejáró, húzós, straight-ahead stílusban játsszon mai jazzt.
  
  Tagok:
  Czírják Csaba - gitár
  Bacsó Kristóf - szaxofon
  Szabó Dániel - zongora
  Szandai Mátyás - bőgő
  Mohay András - dob
  
  Ráday utca Kávéházak
  
  Fotocella Kávézó
  
  Szeptember 13., csütörtök, 22:00
  
  Lower House km. Zámbó Tamás

  
  A szokatlan formáció, amelyben az akusztikus basszusgitár az angolkürttel együtt szólal meg - innen az alsóház elnevezés - Szendőfi Balázs ötlete volt, miután hallotta Bizják Gábort játszani, majd meghívta a stúdióba néhány felvételre. Az eredmény szinte klasszikus jellegű muzsika lett, amely kettejük között nagyon is élénk zenei párbeszédet ad vissza. A fesztiválra duójuk kiegészül a hozzájuk kiválóan illő gitárossal, Zámbó Tamással.
  
  Tagok:
  Bizják Gábor - kürt
  Szendőfi Balázs - basszusgitár
  Zámbó Tamás gitár
  
  Szeptember 14.,péntek
  
  Fenyvesi Márton Trió

  
  A szervezők az egyik budapesti jazzklubban figyeltek fel e komoly kaliberű fiatal zenészhallgatók triójára. A gitáros frontember Fenyvesi Márton a meglepő harmóniák iránti fogékonysággal igen eredeti módon improvizál. Avéd János elsőrangú szaxofonos, Farkas Norbertet, a figyelemreméltó bőgőst pedig már jegyzik a szakma tapasztalt mesterei.
  
  Tagok:
  Fenyvesi Márton - gitár
  Ávéd János - szaxofon
  Farkas Norbert - bőgő
  Szeptember 15., szombat, 22:00
  
  Ektar:
  
  Azonnal ható, tetszetős improvizatív world music, kamarazenei felállásában. Saját szerzeményeiket játsszák, melyek közül néhány többszörösen felépített vázzal bír, amelyből középkori, illetve népzenei hatásokat is ki lehet szűrni. Az inspirációk forrásvidéke messze vezet, egyrészt a Balkánon csörgedez, másrészt a Közel-Keletre és Afrikába visz. Aki hallotta őket, tudja: az Ektar egyedi hangon szólal meg.
  
  Tagok:
  Tóth Evelin - ének
  Szőke Szabolcs - gadulka, sarangi
  Benkő Róbert - bőgő
  Kardos Dániel - gitár
  km. Váczi Dániel - szaxofon
  
  Jaffa Kávéház
  
  Szeptember 13., csütörtök, 22:00
  
  Bende Zsolt Trió
:
  
  Az erdélyi Bende Zsolt először hegedülni tanult Marosvásárhelyen, a budapesti Postásba azonban már gitárosként került. 1993-től Londonban, majd 2003-tól újra Budapesten él, közben ´96-tól zeneszerzés szakos ösztöndíjas volt a Berklee-n. A brit bőgős, Arnie Somogyi együtteseinek állandó tagja, mindketten szívesen gazdagítják muzsikájukat etnozenei elemekkel. Jelenlegi kvartettjét - a bársonyos hangú tenoros Zana Zoltánnal - 2004-ben alakította.
  
  Tagok:
  Bende Zsolt - gitár
  Zana Zoltán - szaxofon
  Szandai Mátyás bőgő
  
  Szeptember 14., péntek, 22:00
  
  Váczi Dániel SGB Trió
:
  
  A fiatal tehetségek vadonatúj zenekarának neve a hangszerösszeállításra utal. Az intellektuális kamarajazzt játszó, dobos nélküli formáció a zenekarvezető szaxofonos finoman kidolgozott, a modern jazz és a kortárs zene határmezsgyéjén lévő szerzeményeit játssza. Atmoszférikus, gondolatébresztő, enyhén melankolikus hangzású zenéjüket olyan precizitással művelik, hogy olykor nehéz megítélni, hol adja át helyét a kompozíció az improvizációnak.
  
  Tagok:
  Váczi Dániel - szaxofon
  Sütő Márton - gitár
  Balázs Horváth - bőgő
  
  Szeptember 15., szombat, 22:00
  
  New Vibe Project Duó
:
  
  A duót, amely mintegy szűkített kiadása a Szaniszló New Vibe Projectnek, Szaniszló Richárd vibrafonos és Cseke Gábor zongorista, két fiatal, de már sokat tapasztalt muzsikus alakította. Ők ketten 2001 óta zenélnek együtt, a duó a szokatlan hangszerösszeállításból adódóan hol csillogó, hol balladisztikus számokat ad elő, köztük filmzenék feldogozásait is és saját témákat.
  
  Tagok:
  Szaniszló Richárd - vibrafon
  Cseke Gábor - zongora
  Paris, Texas Kávéház
  
  Szeptember 13., csütörtök, 22:00
  
  Trió 1
:
  
  A zenekar másfél éve alakult, az elegáns smooth jazz legjobb válfaját adják elő. Leginkább klubokban játszanak, néhány saját számuk mellett főleg standardeket, amelyeket már a szokatlan hangszerösszeállítás is feldob. Dennert Árpád, aki más formációban is hallható a fesztiválon, tavaly diplomázott a jazztanszéken, és idén megkapta az Ablakos Lakatos Dezső Ösztöndíjat.
  
  Tagok:
  Nagy László - gitár, ének
  Máthé László - bőgő
  Dennert Árpád szaxofon
  
  Szeptember 14., péntek, 22:00
  
  Finucci Trió
:
  
  Balogh Roland mindössze huszonkét éves roma gitáros, Babos Gyula tanítványa. Hogy érdemes tehetségére odafigyelni, az mindazok számára nyílvánvaló, akik eljártak a Nyitott Műhely fiatalok számára rendezett jam session koncertjeire. Ikertestvére, Balogh Zoltán hasonlóan nagy ígéret, aki alapos klasszikus zenei tanulmányokat folytatott. Hozzájuk képest tapasztalt, de azért még ugyancsak fiatal bőgős társuk Horváth „Plútó” József.
  
  Tagok:
  Balogh Roland - gitár
  Balogh Zoltán - zongora
  Horváth „Plútó” József - bőgő
  
  Szeptember 15., szombat, 22:00
  
  Oláh Szabolcs - Soós Márton Duó
:
  
  Oláh Szabolcs gitáros és Soós Márton bőgős a középiskola óta, egy évtizede jazzelnek együtt. Többek között közösen alapították az Oláh Szabolcs Quartettet 2002-ben. Duójuk repertoárját saját kompozíciókból és standardekből válogatták. Előadásukban az egyéni szólók mellett nagy teret hagynak a közös improvizációnak, spontán kialakuló zenei szituációknak. Soós nagyszerű bőgős, Oláh igencsak gondolatgazdag játékos, továbbá kiváló témákat és hangszereléseket ír, nagyjából post cool stílusban.
  
  Tagok:
  Oláh Szabolcs - gitár
  Soós Márton - bőgő
  Ritmus Étterem & Kávézó
  
  Szeptember 15., szombat, 22:00
  
  Tiszavirág
:
  
  A világhírű Liszt Ferenc Zeneakadémia két fiatal szaxofonosa által vezetettt merész formáció sztenderdek és saját kompozíciók izgalmas elegyét játssza. Stílusuk lendületes straight ahead jazz, mértékkel használt free elemekkel. A ritmikus sodrást a fiatal, de már érett bőgős, Hock Ernő és a free dobolás nagy veteránja, Geröly Tamás biztosítja.
  
  Tagok:
  Bede Péter - szaxofon
  Jász András - szaxofon
  Hock Ernő - bőgő
  Geröly Tamás - dob
  
  Szeptember 14., péntek, 22:00
  
  Eichinger Quartet
:
  
  Eichinger Tibor elektromos gitárja olyan keményen szól, ahogy rockon nevelkedett generációjának legjobbjaié, de brazil, balkáni és kortárs hatások is észrevehetőek nála. Hét éve működő kvartettje összeszokottságában párját ritkítja. A zenekarvezető számai iróniára, őserőre, játékosságra épülnek, tehát igencsak változatos programra számíthatunk a fesztiválon. Eddigi lemezeik: Légúti panaszok, Üzenet a kertből.
  
  Tagok:
  Eichinger Tibor - gitár
  Tóth Sándor - szaxofon
  Nagy Péter - bőgő
  Gavallér Csaba - dob
  
  Szeptember 15., szombat, 22:00
  
  Smárton Trió
:
  
  A 2003 óta működő trió saját stílusát a jazz, blues és rock nagyjából egyenlő arányú keverékének tartja. Tagjai a Zeneakadémia Jazz Tanszékén diplomáztak 2004-ben. A repertoárt Sütő Márton szerzeményei és sajátos feldolgozások alkotják. Még nem tudom címmel tavaly jelent meg első lemezük. Bill Frisell nyilván hatott rájuk, de zenéjük kiállja az eredetiség és az önálló hang próbáját.
  
  Tagok:
  Sütő Márton - gitár
  Kovács Zoltán - bőgő
  G. Szabó Hunor - dob
  km. Premecz Mátyás - billentyűs hangszerek
  
  Jegyek kaphatók a Művészetek Palotája jegypénztárában (tel.: 555-3300), a Concert & Media hálózatában (tel.: 222-1313), a Libri könyváruházakban, az összes ismert jegypénztárban, valamint a koncertek napján a helyszíneken.
  
  Internetes jegyrendelés: www.jegyelado.hu
  
  Belépő:
  1000 Ft / napijegy (Jazzhajó)
  2500 Ft / napijegy (Művészetek Palotája)
  2500 Ft / napijegy (Közraktár-Sátor, Jazzhajó)
  8000 Ft / heti bérlet (érvényes a fesztivál ideje alatt valamennyi helyszínre)
  
  A heti bérlet szeptember 3-ig váltható!
  A szervezők a műsorváltozás jogát fenntartják!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Sting újra Budapesten
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 adimiron    steven spielberg    hang-súly    hajdu zsolt    renata rosa    cherokee    metalchamp    shia labaouf    van még remény    back on fire    mindenki szereti a bálnákat    aaron sorkin    frames    gabriela cedillo    eric martin    noise of irrational    sidetracked!     christoph waltz    dave groh    jim carrey    csorna    orphaned land    kung fu panda    dark vibes    uwe boll  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!