hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2000. november 27. hétfő   13:24
nincsen hozzászólás

szerző: Fazi
EF Zámbó Happy Dead Band... Vidéki kultúrmorzsa
2000 november 6, Gyula

   Hazamegyek végre, meglepetés vár, egy levél az otthoni színháztól, benne meghívó, nem egészen, nem egészen értettem mire fel, sohasem voltam Színházi Baráti Kör tag, akiknek a levelet címezték, igaz, egy nyáron dolgoztam jegyszedőként, na de ez azért mégsem ugyanaz, mindenesetre hízelgett, hogy kinézik belőlem az érdeklődést egy ilyen eseményre; tehát meghívó EF Zámbó István (általam eleddig csak zenészként ismert személy) kiállítására és az azt követő EF Zámbó Happy Dead Band koncertjére. És ha már felhúzta az agyam a nővérem, és hazajött egy közös barátnőnk Pestről, akkor úgy döntöttem, hogy ilyen szívélyes meghívást nem lehet sutba dobni, felkerekedtem hát és eltökélt szándékom szerint akár egyedül is bementem volna. Szerencsére nem így alakult, találtam ismerősöket, kicsinyke városomban ez nem nehéz; benyomultam hát az előtérbe, a koncertre várakozás közben végignéztem a festményeket, megcsodáltam a békében síelő befalazott hóembereket, a pucér nők combjára kötözött, félig elégett gyufaszálakat, és megállapítottam, hogy ez nálunk nem fog nagy megértésre találni. Nekem azért tetszettek (bár nem tartom magam műértőnek), de elképzeltem, hogy mit szólnának a népek, ha valamelyik képet kiakasztanám a családi nappaliba. Érdekes lenne a hatás.
  
   Sikerült megszereznem a 12-es (!) sorszámú belépőjegyet, majd személyesen az alkotó érvényesítette két ellentétes irányú szamárfül hajtogatásával. Letettem a fenekem egy barna székre, mellém Aurél barátom telepedett, aki köztudottan enyhén autista és kényszermozgásos, előre is bocsánatot kért, ha nem a ritmusra fog billegni, nagylelkűen előre is elnéztem neki; a másik oldalamra egy másik csodabogár került, két dilis között vigyorogva néztem, ahogy a Band előbújik a függönyök mögül és minden kertelés, bevezetés nélkül zenélni kezdenek. Igazi zenei eklektika mászott a hallószerveimbe, egészen más jellegű, mint amit már megismertem egy pesti táncos koncertjük alkalmával, muzsika volt a javából: Balaton, Neurotic, A. E. Bizottság, Miles Davis, csupa jó dolog, és egy idő után azt vettem észre, hogy a piros hangulatfényben hömpölygő füstöt bámulom, ami a zenekar tagjainak cigarettájából szállt felfelé; csak néha zavart meg a szemembe villanó fény a basszusgitár húrrögzítő kulcsairól visszaverődve. Hihetetlen jó volt látni az apám korabeli embereket gyermeki mosollyal az arcukon zenélni, hihetetlen, de baromi jó; és legalább ilyen jó volt látni azt az eszméletlen összeszokottságot, amiből a néző-hallgató csak kóbor áramlásokat fogott fel, két szemvillanás, és a zene vált, de megy tovább, szóló jön és megy, átdobják a szólamot egymásnak, mint egy labdát. Öt perc elég volt, hogy teljesen beleszeressek a szaxofonos fiúba, a fekete nadrágjába, a fekete pulóverébe, a fekete sapkájába, a tündéri gödröcskéjébe az arcán, a mozgásába, a zenéjébe; teljesen és totálisan.
  
   Hiába voltunk összesen harmincan a takarító személyzettel, a világítástechnikussal, a jegyárusító nénivel és talán magával a zenekarral együtt, azért voltak nálam jóval fiatalabbak és sokkal idősebbek is, és a kisvárosi ízlés és zenei ismeret mellett nagy teljesítmény, hogy eljöttek hozzánk, és hogy ennyien voltunk és élveztük a zenét, metastabilok voltunk, de szerelem élet halál, előbb-utóbb valamelyik lekaszál minket is.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. október 16.
Einstürzende Neubauten alien pop music az Akváriumban
2024. október 18.
Within Temptation: meghirdette 2024-es turnéját a zenekar, Budapestre is ellátogatnak
Within Temptation: látványos koncertet ígérve, vendégekkel érkezik októberben a zenekar
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Northlane, Novelists, Ten56. - A metalcore újjászületése a Dürerben
Quimby a Budapest Parkban
Overkill, Angelus Apatrida, One Machine
Havok, Dust Bolt
Ignite és Rise Against a Budapest Parkban
Metalcore műfajok találkozása az Akváriumban: The Amity Affliction és Emmure
Lenny Kravitz az Arénában
Rockmaraton 2024 (2. rész)
 kiemelt 
Soen: progresszív metal este a Dürer Kertben
  
Ősszel megjelent, Memorial című lemezét mutatja be október végén Budapesten a Soen

Future Palace: friss lemezét is bemutatja Budapesten a berlini post-hardcore csapat
The Black Tour: Imminence, Aviana, Allt
Septicflesh, Equilibrium: októberben közös koncert az Analogban
Iron Maiden - Run For Your Lives 2025
 friss hozzászólások 

Blind Myself, 27, Isis (1)
Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 európai unió    pacino    osonó poszáták    darkthrone    fuzzkeyone    stadt    suicide rockers    royal republic    sam worthington    kraanium    bedlam    beyond    ronnie james    hailee steinfeld    titanic    julie taymor    haelo    kitty in a casket    olivia wilde    utolsó rapszódia    civil sziget    john lydon    redneck zömbiez    abysmal dawn    rising sound  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!