hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
interjú [hazai hangok]  2007. augusztus 17. péntek   14:30
nincsen hozzászólás

szerző: Billentozet
Harlot


  Eddig három kazettát rögzítettek (A vágy vonalai (1995); Puha ágyak, kemény csaták (1996); Üzletszerű kéjelgés (1999)), ezeket véleményetek szerint nevezhetjük albumoknak vagy csak bemutatkozó anyagoknak? Milyen összefüggés van a három eddig megjelent anyagok között?
  
  A szóban forgó kiadványok önálló, kerek lemezanyagok. Legalábbis én mindenképpen annak tartom őket, még akkor is, ha kiállításukban, promócióban és terjesztésben nem veszik fel a versenyt az aktuális kiadványunkkal. Ezek az anyagok fontosak, az adott időszak lenyomatai. A mai napig játszunk róluk dalokat.
  
  Véleményed szerint a Vágy vonalai és az Üzletszerű kéjelgés között nem találsz erős összefüggést?
  
  Azt gondolom, hogy az anyagaink szervesen épülnek egymásra. Némi változás azonban megfigyelhető a lemezeink között. Az általunk hallgatott zenék értelemszerűen hatnak ránk, s ez lecsapódik a dalokban, nem feltétlen direkt módon. A stílus keretein belül igyekszünk változatos dalokat írni. Nyilván nem fogjuk megreformálni a rockzenét, de az embert állandóan új hatások érik. Azt azonban pontosan tudjuk, hogy ezekből mennyit építhetünk be a zenénkbe, úgy hogy az még mindig harlotos maradjon.
  
  Egyébként a negyedik anyagotok az Érzékek birodalma már CD-n jelent meg, miért kellett 8 évet várni a lemez kiadásra? Okok, problémák?
  
  99 környékén talajt vesztettünk. Az Üzletszerű kéjelgés című anyagunk megjelentetésére nem tudtuk előteremteni az anyagiakat. A kiadók nem foglalkoztak velünk, miután a rockzenében nem igazán láttak üzletet. A klub-helyzet siralmassá vált. Dobos-problémákkal küszködtünk, magánéleti zűrök, otthonteremtés nehézségei, stb. Visszafogottan ugyan koncertezgettünk, és dalok is íródtak, de ez egészen 2005 nyaráig amolyan Csipkerózsika- álom volt. Amelyből Chally (dob) és Fáklya Csaba (gitár, ex-Carmen) érkezése rángatott ki bennünket. Innentől felgyorsultak az események, melynek kézzel fogható eredménye az új lemez.
  
  Ezzel kapcsolatban alkotói problémák, válságok vagy csak kompromisszumok összessége ez a lemez?
  
  Alkotói válságról szó sincs, a motiváció hiányzott. Egyszerre fogalmazódott meg bennünk az igény arra, hogy felpörögjünk. Az új tagok érkezésével pedig már látszott a fény az alagút végén. Beilleszkedésükkel nem volt gond, mivel Chally már korábban is megfordult a zenekarban, Csabával pedig együtt fertőződtünk meg a rockzenétől még az általános suliban.
  
  Az Érzékek birodalmával kapcsolatban véleményetek szerint mit jelképez nektek a borító és milyen indítatásból választottátok ezt a képet?
  
  A borítót Fent Győző grafikus barátom készítette az elképzeléseim alapján. A dalok, a szövegek és a zene az érzékek birodalmába kalauzolja a hallgatót, és ezt hivatott vizuálisan is megjeleníteni. A csábítás, erotika jelképe a kígyó. A mákgubók pedig a kábítószerekre utalnak. Szerelem és drogok mindkettő csalja az érzékeket.
  
  Egyébként, ha jól tudom a lemezt nem 2007-ben vettétek fel, de idén jelent meg. Miért? Az albumot mikor vettétek fel? És hol?
  
  Ennek a lemeznek valójában 2006 nyarán meg kellett volna jelennie. A borító el is készült, azonban az anyag hangzásával nem voltunk elégedettek. Ezért újra felvettük az egészet az alapoktól kezdve. A borítón ezért szerepel a 2006-os dátum. Egyébként a lemeznek kifejezetten jót tett a kényszerpihenő. Csiszolgattunk még egy-két dalon. Márciusban adtuk le az anyagot a kiadónak, és júniusban jelent meg. A felvételre a próbatermünkben került sor, ami egyben stúdióként is funkcionál. Kun Laci barátunk áldozatos munkáját dicséri.
  
  A dalszövegek nagyon érzelmesek, a szerelemről szólnak. Miért?
  
  A szövegeink kezdettől fogva párkapcsolatok körül forognak. Talán mert ez sosem megy ki a divatból , és azt hiszem, hogy ebben a témakörben mindenki érintett. Az első két album idején a szókimondóbb, direktebb fogalmazásmód volt a jellemző, amit a dalok bulizós hangulata is alátámasztott. Az utóbbi időben, úgy gondolom, árnyaltabb a kép. Sok esetben érzések, hangulatok közvetítése a cél, ahogyan az újabb dalokból sem feltétlen a party-érzés árad. Ezek valóban szerelmes-dalok, csak nem a megszokott körítésben. A drogkultúra nyelvezete. Ami ugye nem áll távol a rockzenétől, szintén áthatja a sorokat. A téma pedig olyan asszociációs lehetőségeket hordoz magában, hogy hiba lenne nem élni vele.
  
  Család?
  
  Emil élettársi viszonyban, Laci nős és két lánya van, Csaba jelenleg egyedül, Chally elvált, két fiú a termés, jómagam nős vagyok, egy kisfiam és egy kislányom van.
  
  Egyébként ki írja a dalszövegeket és a zenét?
  
  Mint az előző kérdésből kiderült, a szövegekért én felelek, és a zenei alapok is tőlem származnak, de a dalok megformálásából mindenki kiveszi a részét.
  
  Régen és most hogy alakult a zenei világotok?
  
  Ha valaki veszi a fáradtságot, és kronológiai sorrendben végighallgatja a lemezeinket, választ kaphat erre. Én azt érzem, hogy fokozatosan súlyosbodott, borultabbá vált a zenénk a szövegvilággal együtt. Nem feltétlen tudatos ez, talán lecsapódott a korszellem. 14 éve létezik a zenekar. Mi magunk is változunk. Értelemszerűen ránk is hatnak a zenei világban történő változások, de a dalainkban ezek nem direkt módon tükröződnek. Számomra azok a zenekarok az igazán érdekesek, például a The Cult, akik időről-időre meg tudnak újulni, mégis szinte azonnal felismerhetőek.
  
  A rövid biográfiátokban konkrétan három teljesen más műfajú zenekart említetek (The Cult, Pink Floyd, Bonanza) miért?
  
  A hozzánk közelállók tudják, hogy nekünk a Cult az etalon. Ian Astbury egy ikon. Egy ezerarcú énekes, aki minden szerepkörben hiteles. Az új albumukkal szerintem megmutatják, hogy 2007-ben miről szól a rock and roll. A Pink Floyd zseniális dala, az Another brick on the wall átirata a klub-bulikon nem hozta a kívánt hatást, így ezt már jó ideje hanyagoljuk. A Bonanza Induljon a banzáj című slágere pedig érdekes kihívásnak tűnt. Szintipop nóta gitárokkal, rockzenébe ágyazva. De már ezt is ritkán játszuk.
  
  Mikor alakultatok? Minek/kinek hatására kezdtetek el zenélni?
  
  A csapat 1993 őszén alakult. Egyikünknek sem ez az első zenekara. Valahogy megfertőződtünk a 80-as évek közepén a rockzenétől, és úgy tűnik, azóta sem gyógyultunk ki belőle.
  
  Milyen érzéseket váltott ki belőled a lemez?
  
  Némi elégtételt. Jöhetett volna korábban is, de jobb későn, mint soha. A környezetünkben élőknek van igazán rálátása arra, hogy mennyi melónk fekszik ebben az anyagban.
  
  Mutasd be légyszi a zenekart!
  
  Hinléder Emil az énekesünk, a világ legjobb embere. Ő a korelnök. Higgadtságával, tapasztalatával biztos pont a zenekarban. Kun Laci barátom a zenekar motorja. Jó szervezőképességgel rendelkező fazon, és nem mellékesen rendkívül jó gitáros. Fáklya Csabát talán keveseknek kell bemutatni. Pár évvel ezelőtt a Carmen zenekarban riogatta a nagyérdeműt. Nekem pedig gyermekkori jó barátom. Örülök, hogy sikerült sorainkba invitálni. Chally mester bohém figura, akinek szerencsére megvan a lehetősége arra, hogy lazán, könnyedén vegye az életet. Több stílusban is jártas, képzett dobos. Jómagam basszusgitározom, és én vagyok a gonosz diktátor, aki korbáccsal a kezében űzi ezt a négy fazont, míg ki nem rúgnak.
  
  Mit jelent a nevetek? Ki találta ki ezt a nevet?
  
  A harlot szó szajhát jelent, és érdekes módon a Fáklya Csaba a keresztapa. 91-ben körvonalazódott egy közös zenekar, innen mentettük át a nevet.
  
  A zenétek leginkább melyik korosztálynak szól?
  
  Nyilván a fő csapásirány a rockzenében a 15-től 30-ig terjedő időszak, azonban én hiszem, hogy ez nem szűkül be ennyire, mivel mi is túlhaladtunk már ezen a koron.
  
  Jövendőbeli tervek?
  
  Nem kevesebb, mint hogy minden lehetséges módon és eszközzel eljuttassuk a lemez és a zenekar aktivizálódásának hírét a műfaj kedvelőihez. A két új klipünk, és az első három lemezanyagunk egyébként letölthető a honlapunkról.
  
  Merrefelé játszotok mostanában?
  
  A www.harlot.hu oldalon ez is nyomon követhető. Néhány dátum:
  augusztus 17. Lengyel, Pollen Fesztivál
  augusztus 18. Enying, Gerendás Söröző
  szeptember 14. Szolnok, Rock Parking;
  szeptember 15. Eger, Sorompó;
  október 19. Érd, Borgödör
  november 16. Dunaújváros, 108-as Klub.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Harlot

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Dübörgő lóerők és a lélek – interjú Dolhai Attilával
Interjú az Auraleak vokalistájával, Hex-szel
A Barba Negra új helyre költözik!
Interjú az Ǝ.N.D. zenekarral
Nest of Plagues interjú: Közös tetoválás és fűnyírás, mint hobbi
Megjelent a Lélekhelyek kislemez: interjú az Illetve zenekarral
Talk2night: új nagylemez, új videóklip és interjú
Interjú Petrás Jánossal az Europica zenekar születéséről
Drawing interjú: „Egy hardcore koncert maga egy sport, egy kemény meccs, ha azt akarod, hogy igazán üssön a dolog!”
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 maci laci    stereochrist    scarify    volt fesztivál    tombs    honeyball    tasters    sad kolibries    solution    gary lightbody    hawtwhore heights    death to all    star positive    ana venus    myles kennedy    milovice    adam darski    valentin nap    21 jump street     karen carroll    cillian murphy    the carbonfools    bárka színház    blues b.r. others    richie sambora  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!