hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
beszámoló [fesztivál]  2000. július 16. vasárnap   12:16
nincsen hozzászólás

szerző: Tobias
Mezőtúri Wanted Fesztivál 2000... Apocalyptica
2000 július 8, Mezőtúr

   A pénteki esős éjjel után reményteljes, napsütéses reggelre ébredve köszöntöttük a várva várt napot, amikor is a négy finn srác - Antero Manninen, Max Lilja, Eicca Toppinen és Paavo Lotjonen - ismét bemutathatták azt amivel a tavalyi szigeten is elkápráztatttak minket. A szombati nagyszínpadi koncertprogram nagyobb része amúgy sem egy hagyományos rockfesztivál hangulatát sugározta. A délután háromkor kezdő Besh o droM egyéni felfogásban játszott délszláv hangulatú ethno zenéje egyből jó alaphangot ütött meg a tűző napsütéstől elbágyadt lelkekben. Míg mi „az igazi” üdítőital élménykamionjának kijáratánál osztogatott ingyen ital maroknyi jegével hűtöttük magunkat kívülről, eközben egy zöld-fehér farkasember kereste reménytelenül a krézi srácot, ki még előző nap lemondta koncertjét (Deák Bill Gyula, Üllői Úti Fuck, HS7, Subb Bass Monster). A kis létszámú Neo formáció hangversenyét követően a Halottkémekkel Vágtázhattunk bele az éjszakába.
  
   Csend.
   A színpad mögött díszletként aláhulló hatalmas fekete függöny redői elött félkörívben négy szék, elöttük egy mikrofon néz szembe a lassan tömeggé formálódott sokasággal. Aztán megjelent egy szőke hosszúhajú, hosszú ingujjú, elegáns ruhába öltözött fiatalember. Le sem tagadhatta volna, hogy a távoli Északról származik.Hangpróba. A pick-up rendetlenkedik. Kis igazítás és máris megszünt a kontakthiba. Egymás után, külön jöttek be a színpadra a zenészek. A három szőke, hosszúhajú csellós mellett kakukktojásnak tűnt a sötét, rövidhajú negyedik tag. Sorban végigpróbálgatták hangszerük csendüléseit. Az ezt követő feszült néma csend végén lassú és visszhangos vonásokkal elkezdődött a hátborzongatóan kellemes heavy metal csellókoncert. Amikor a több ezer watton egyszerre megszólaló hangszerek elkezdték torzított gitárokat meghazudtoló módon és hangon riffelni a „Harmageddon”-t, a közönség előrébb álló pár sora elkezdtett rögtön headbangelni. Az először elhangzó számok alatt még aránylag „nyugodtan” ülve, fejrázva játszva lendültek bele egyre jobban a koncertbe. A felcsendülő Pantera és Sepultura eposzokat játszva néha fel-fel ugrott egyikük hangszerét magával ragadva, tombolva.
  
   A „Refuse/Resist” dobját és énekét is lejátszották a csellóikon, ütögetve húrjaikat vonójukkal, és a húrlábnál reszelve azokat. Minden szám kezdete elött kijött egyikük a mikrofonhoz és bemondta az elkövetkezendő szám címét és előadóját, szerzőjét.
  
   Egy saját szerzeményű szám (Toreador) megszólalását a füstgép néha beinduló sistergése és a szivárvány sok színében páztázó reflektorok fénysugarai tették varázslatosan hangulatossá. A „One” gitárfutamait tökéletesen játszó művészek és a közönség hangulatát csak tovább fokozta a „Master of Puppets” szaggatós refrénjét ordító tömeg hangorkánja: „master, master”. És mily találó volt e énekeltetés. Ezek a fiúk tényleg mesterei a négyszer négy húrnak. Hirtelen a második refrént követően csend. Hatásszünet. A sokaság elkezd tapsolni, mintha vége szakadt volna a számnak. A dal lassú része finoman kezdődik. A szólók mintha valóban gitárok lennének. A Metallica számok lassabb részei mintha valamely klasszikus zeneszerző fejéből pattantak volna ki eredetileg. A „Creeping Death” döngölős „die”-ozásaiba besegített egyikük a közönségnek. A nem könnyű csellókat oly könnyedén forgatták, lendítgették mintha csak hegedűk lennének. A ráadásként adott „Enter Sandman”-nel köszönték meg az emberek részvételét e nem mindennapi koncerten. Ez a négy ember utat nyitott sok rockrajongó és klasszikus zenét kedvelő szívében a nem szokványos hangzások felé. Véleményem szerint, ha lesz is valamifajta próbálkozás a zenei világ eme új zugában az Apocalyptica trónjának elbitorlására, azoknak a merész embereknek nagyon fel kell kötniük a felkötnivalójukat.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 gorgoroth    kötelező közhelyek    hellripper    jacked    john sykes    godflesh    babymetal    over help    lovreck    galla miklós    the koffin kats    fleshless    Ötödik sebesség    tracer    krokus    a közösségi háló    rod stewart    no strings attached    a tolvajok városa    rage    sunset    into darkness    veréb    air    cruel hand  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!