hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2007. augusztus 11. szombat   14:39
nincsen hozzászólás

szerző: Eugene
Heaven And Hell, Wisdom
2007. július 4., Budapest – Petőfi Csarnok Szabadtér

  Menny és pokol! Budapesten is lesz Heaven And Hell! talán pont ezzel a felkiáltással vették tudomásul a Black Sabbath rajongói, hogy hőn szeretett együttesük egyik klasszikus felállása egy este erejéig a magyar fővárosban is hirdetni fogja az igét. Jöttek is szépszámmal, hisz ki tudja, mikor lesz legközelebb lehetőség arra, hogy Ronnie James Dio-t, Tony Iommi-t, Geezer Butler-t és Vinny Appice-t egy színpadon lássuk, ráadásul Magyarországon? Szerintem a közeljövőben semmiképpen sem, úgyhogy július elején én is felkaptam az esőkabátot, és elindultam a Városliget irányába
  
  Az esőkabát felvételének oka a hirtelen bekövetkező zord időjárás volt, ugyanakkor azt mondom, ideálisabb nem is lett volna a Black Sabbath (pardon: Heaven And Hell) számára. Hogy a Wisdom számára ideális volt-e, azt nem tudom, mivel fellépésükről előzőleg nem tudván később értem a Petőfi Csarnokhoz, de két számot kívülről így is elcsíptem tőlük. Színpadi teljesítményről emígy nem írhatok, annyit viszont a kiszűrődő hangokból megállapíthattam, jól zenéltek a fiúk. A tekintélyes idejű beállást (és az E 5150 introt) követően végre színpadra lépett a négy legendás zenész, s egyből belekezdtek a Mob Rules-ba. Minden hangszer kifogástalanul szólalt meg, különös tekintettel Iommi gitárjára: riffjei iszonyú súllyal, vaskosan zúgtak a hangszóróból. S így ment ez végig: jöttek a hol lassan zúzó, hol zakatolós klasszikus riffek, olyan dalok alappillérjeiként, mint a névadó Heaven And Hell, a The Sign Of The Southern Cross a Die Young, vagy éppen a Neon Knights. Az időjárás mellett a díszlet is tökéletesnek bizonyult: a temetőkerítés már önmagában is elég lett volna, de a három ablakra kivetített animációk is sokat hozzátettek a zenéhez. Tengerhullámok, lángcsóvák, angyalok, ördögök bukkantak fel számonként váltakozva, kielégítve a vizuális oldalt is.
  
  Ronnie James Dio bizony nem lett szebb az évek múlásával, de hangja és vitalitása a topon volt. Messze ő mozgott a legtöbbet, ha érzékeltetni akarom, akkor ő maratoni távot futott, míg a többiek csupán 400 métert. A neki tulajdonítható ördögvillákat megszámlálhatatlanul szórta a tömeg felé, buzdított, lelkesedett, tehát elmondhatjuk, Igazi Frontember volt. Az orgánumát nem dicsőítik véletlenül, még így hatvanhoz közeledve is tökéletesen énekel, hamis hangokat elvétve sem lehetett felfedezni. A többieken nem sok érzelem mutatkozott, Iommi és Butler is leginkább magukba fordulva játszottak. Tony Iommi esetében ez mindenképp megbocsátható, hisz akinek riffjeit ezrek nyúlták le, hasznosították újra, azaz konkrét hatással volt a rockzene alakulására, annak nemigen kell felszántania a színpadot. Mondjuk a Heaven And Hell-ben lévő szólóját elnagyoltnak, túl hosszúnak találtam, de ez legyen a legnagyobb baj. Pláne, hogy ez volt az egyetlen. Vinny Appice tisztességgel eldobolta, amit kellett, nem cicomázta túl a témáit, a dobszólóját viszont élmény volt hallgatni végre nem egy tipikus cájgromboló, twinpedal-amortizáló zöngeményt kaptunk, hanem egy okosan felépített magánszámot, a második felében nagy hangsúlyt fektetve a tamokra. Geezer Butler-rel remek ritmusszekciót alkottak, de (a sértés legkisebb szándéka nélkül mondom) csupán szürke eminenciások voltak Dio-hoz és Iommi-hoz képest. Nem gond ez, egy zenekarban nem brillírozhat mindenki, elég, ha csak megbízhatóan hozzák a tőlük elvárhatót. S ők hozták is. Azaz ők is hozták.
  
  Nem tudni, készül-e még valaha új Black Sabbath album, de annyit megjegyezhetek, csakis olyan témákat illik írni rá, amelyek ezen a koncerten elhangzottak. Ami nosztalgiának ugyan nosztalgia volt, de legalább láthattuk Ronnie James Dio-t a Black Sabbath élén, úgy hiszem ez egyszeri és maradandó élmény lesz a megjelentek számára. Egy olyan élmény, amelyet újra és újra érdemes majd előbányászni az emlékezetből.


Kulcsszavak:
  black sabbath     tony iommi     ronnie james dio     heaven and hell     wisdom 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

A Heaven And Hell oldala

A Livesound oldala

 kapcsolódó cikkek: 

Ikonikus Black Sabbath himnusz feldolgozás az Eva Under Fire-től

Az Epiphone kiadta a Black Sabbath legenda Tony Iommi SG Special-t

Tony Iommi parfümtől Ozzy-ig

A legendás Tony Iommi 8 év után új dallal jeletkezett

Black Sabbath: jön a Heaven And Hell és a Mob Rules újrakiadása, kiadatlan felvételekkel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
Slaughter To Prevail
Delain, Illumishade
Beast In Black, Gloryhammer
 kapcsolódó fotók: 

Black Sabbath - Heaven and Hell (UK) - 2007. Július 4. Petőfi Csarnok

Black Sabbath - Heaven and Hell (UK) - 2007. Július 4. Petőfi Csarnok
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 lordi    the new black    mr. papagiorgio    hypnos    paul gray    the pills    milking the goatmachine    grindrise fest vi    burzum    virus    michael bublé    namtar    public image ltd.    the book of eli    korn    god dethroned    pop ivan    darkfall    the hives    hófehérke    gazember lászló    west-balkán    saxon    sirenia    sunn o)))  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!