hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2007. augusztus 4. szombat   12:47
1 hozzászólás

szerző: Barna
Aghora: Formless
Season Of Mist

  Az Aghora rendesen megváratta a progresszív metal zenére éhes rajongótáborát, ugyanis a zseniális debütáló lemezüket még 2000-ben adták ki. A floridai bandát olyan zenei géniuszok alapították, mint a Cynic-ből ismert Sean Malone basszusgitáros és Sean Reinert dobos. A Cynic hatása megkérdőjelezhetetlen a jazz-metal fúziós zene történetében, így felfokozott várakozások voltak az Aghora első lemezével szemben, aminek teljes mértékben meg is tudott felelni a progresszív mestermű. Aztán csak teltek-múltak az évek és nem akart érkezni az újabb album.
  
  Most 2007-et írunk, és a rajongók végre kezükben tarthatják a második Aghora lemezt. A Formless című albumon már más zenészeket hallhatunk, csak a gitáros Santiago Dobles maradt meg az eredeti felállásból, valamint Sean Reinert kisegítő zenészként dobolta fel az anyag egy részét. A basszusgitáron Alan Goldstein játszik, és sajnos játéka közelébe sem ér Sean Malone zsenijének. Eljátssza a kötelező dolgokat, de legtöbbször csak a gitárt követi és csak néha mutat be egyéni megmozdulásokat, díszítéseket, basszusszólókat. Az énekesnő személye Danishta Rivo-ról Diana Serra-ra cserélődött. Diana hangja kellemes, érzéki és egyben erőteljes; remekül idomul a zenéhez. A lemez zenei téren ugyanazt a komplex, progresszív megközelítésű muzsikát tartalmazza, mint az elődje. Annyi a különbség, hogy a zene Santiago Dobles gitármunkája köré épült, és nem olyan ritmusszekció orientált, mint a két Sean által jegyzett első album. Itt az orientalista, keleties, és spanyol flamenco-s gitártémák valamint a durva thrash-es riffek keveredése alkotja a lemez gerincét. A jazzes gitárfutamok és finom gitárszólók tökéletes harmóniában simulnak bele a lemez progresszív zenei egyvelegébe. Santiago témái nagyon jók, gitáros zsenije megkérdőjelezhetetlen, de a lemez egészét tekintve érezni lehet a dalszerkesztés terén a Cynic tagok hiányát. A lemez 70 perce kicsit soknak tűnik, és nem csak a bonyolult, odafigyelést kívánó zenei megoldások miatt, hanem a néha egymásra hasonlító, hasonló momentumokat tartalmazó számok miatt. Az időnként önismétlő témák ellenére természetesen ez egy nagyszerű hangzású, csodálatos album, aminek minden egyes percét élvezettel lehet hallgatni. A lemez mind a 13 száma tartalmaz érdekes pillanatokat, de ezek közül is kiemelkedik a Dimebag Darrell emlékének szánt Dime című instrumentális nóta, a technikás, zúzós riffekkel támadó és finom témázgatást is tartalmazó Atmas Heave és a több mint 12 percben csodásan felépített, komplex Formless.
  
  Tehát összességében egy igazi remekmű született, a Formless megérte a hét év várakozást. A ragyogó gitárjátékkal fűszerezett progresszív zene magába olvasztja a jazz megoldásait, a metal keménységét, a keleties hatásokat és mindezt simogató női énekkel tálalja. A lemez egyszerre durva és lágy, de mindenképpen izgalmas és elkápráztató. Igaz ugyan, hogy elődjével összehasonlítva hiányzik Sean Malone géniusza, de így is egy nagyszerű album született Santiago Dobles gitárművész vezetésével. Minden zenerajongónak ajánlom a lemezt, aki szereti a progresszív, komplex zenei megoldásokat, a képzett zenészi teljesítményeket, és a technikázás mellett érzelmeket is tartalmazó nagybetűs muzsikát.
  
  Számlista:
  
  1. Lotus
  2. Atmas Heave
  3. Moksha
  4. Open Close The Book
  5. Garuda
  6. Dual Alchemy
  7. Dime
  8. 1316
  9. Fade
  10. Skinned
  11. Mahayana
  12. Formless
  13. Purification



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 ismeretlen 2013. augusztus 20. 13:25  #1

 kapcsolódó linkek: 

Aghora

Season Of Mist

 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
Sabaton: The Last Stand
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 merlin    kosztolányi dezső    divided multitude    mr2    keepers of jericho    ocho macho    koós réka    adam young    heaven street seven    waxy    bury tomorrow    bloodlet    fekete zaj    fassang lászló    virus    mission: impossible    electric ladyland    oceanhoarse    koncert    isis    dirkschneider    ryan gosling    bruce dickinson    bedlam    the new roses  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!