hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
előzetes [party]  2001. december 1. szombat   10:13
nincsen hozzászólás

szerző: morzsa
Klute - Airbag Night the third generation drumandbass event és a kerék forog tovább...
2001 december 8, NapHall

   A legkorábbi felvételeitől kezdve, egészen a Certificate 18 kiadónál nemrég megjelent második nagylemezéig, Klute hangzása már közel egy évtizede a drum & bass élvonalát képviseli. Tom Withers, a project mögött álló producer, a techno zenét összetett ütemképletekkel és érzelem dús hangszereléssel vegyíti, ezáltal egyedi ötvözetet hozva létre. Tom a zeneipart a nyolcvanas években ismerte meg, „The Stupids”, a hírhedt skate-punk bandában betöltött szerepén keresztül. Azonban három nagylemezzel a hátuk mögött, a banda iránti érdeklodés felorölte a társulatot és feloszlott a zenekar. Tom ezek után időt szakított arra, hogy körbeutazza az Egyesült Államokat, ahol is első ízben fedezte fel az ´elektronikus´ zenét.
  
   Angliába 1993-ban tér vissza, korai anyagát a Deep Red címkén jelenteti meg, habár Klute néven (”a szó már gyermekkorom óta esztétikailag megfogott”, így - nevetve - a művész), a Certificate 18-nál megjelent felvételei voltak azok, amelyek széleskörű elismertséget hoztak számára. A kiadó már addigra figyelemre méltó sikereket ért el olyan művészekkel, mint például Photek és Digital, és jól illett Tom techno beállítottságához.
  
   Kiadványai a műfaj egészét átölelik. „Számomra akkor indul be igazán az egész, amikor elvesztem magam egy szám világában. Másokat más motiválhat, de számomra az a kihívás tartja ébren az érdeklődésemet, hogy újdonságot hozzak létre, és hogy közben elkerüljek olyan megoldásokat, amelyek esetleg túl nyilvánvalóak, vagy túl szokványosan hatnak. Elég sok fajta zenét hallgatok, de valahogy az ízlésem mindig elég szélsőséges volt; a külvilág befelé tekintése - így számomra egy „tudományos fantasztikus” hangulat nem csak csipogó számítógépekről és sötét zörejekről szólhat. Engem egy látvány ábrázolása jobban izgat, de torz módon ábrázolva azt a látványt, megőrizve egy szám vagy cím többértelműségét; ...mindent elkövetek annak érdekében, hogy kiszélesítsem mások elvárásait a zenével szemben.”
  
   A Certificate 18-nál eltöltött négy év után, Tom megjelentette debütáló Klute nagylemezét, a Casual Bodies-t (Véletlen Testek). Az album többnyire Klute korábbi kiadványain alapult, amelyek a Detroiti techno világából táplálkozó hangzások és az összetett programozott ütemek bonyolult egyvelegéből álltak, „együttmuködve” nem pedig taszítva az atmoszférikus elemeket. Az ebből fakadó egyenletesebb érzet lehetővé teszi a szokatlanabb zenéknek, hogy ebből a rendszerből kiszakadjanak, ütőhangszerek magmájába ágyazott absztrakt hangzásként. „Az album címe - Véletlen Testek - egy hivatkozás az emberek egyéniségek nélküli tömegére, teszi hozzá Tom.
  
   második nagylemeze - Fear of People (Ember Félelem)
  A nagylemez (Fear of People - Ember Félelem) különös címéhez magyarázatként csak annyit fűz hozzá, hogy nem feltétlenül egy negatív vagy paranoiás gondolatról van szó, hanem inkább a tánczene iparra oly jellemzo képmutatás elleni tiltakozásról és annak a ténynek a megállapításról, hogy sokan félnek attól, hogy zenéjüket magasabb szintre emeljék. „A cím mögött rejlő valódi ok a félelemnek a modern, mindennapi életben történő eluralkodása, legyen az a bűnözéstol vagy az életünkben elmulasztott lehetőségektől való félelem; szinte rávesszük magunkat, hogy felszerelkezzünk ezzel a félelemmel. Szerettem volna ettől elszakadni és egy mélyebb, érzelemtelibb perspektívát kölcsönözni a zenémnek. Úgy gondolom sokan elbátortalanodtak a drum & bass egyes jellemzőitől és remélem, hogy a Fear of People a zene olyan oldalát mutatja be, amely nem kíván senkit sem kirekeszteni és amely rámutat a műfajban rejlő további lehetőségekre.”
  
   Ez a törekvés a nagylemezen a vokálokra fektetett hangsúlyban mutatkozik meg, amelyek emberközelivé teszik az elektronikus elemeket, miközben az instrumentális hozzávalók intenzív összpontosítása a sokoldalú ritmusszekció, a melankolikus basszus futamok és az elgondolkodtató dallamvilág kiegyensúlyozottságában figyelhető meg.
  
  forrás: Kingsley Marshall



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. szeptember 28.
Szerelemről szó sem volt- 25 éves a Zanzibar
2024. október 2.
Northlane (AUS), Novelists (FRA), Ten56 - metalcore elit a Durerben (Dürer Kert - Budapest)
2024. október 5.
Normandie + Our Last Night a Barba Negra Red Stage-en
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Iron Maiden - Run For Your Lives 2025
Tycho új lemezével tér vissza Budapestre
IST IST: Light A Bigger Fire tour - Manchestertől a Dürer Kertig
METZ először koncertezik Magyarországon
Alec Benjamin 2025. márciusában ismét visszatér Budapestre!
Imagine Dragons - LOOM World Tour
Within Temptation: látványos koncertet ígérve, vendégekkel érkezik októberben a zenekar
Vagyunk végig - az évad legerősebb hónapjára készül a Budapest Park
 kiemelt 
Iron Maiden - Run For Your Lives 2025
  
2022 után ismét Budapesten minden idők egyik leghatalmasabb heavy metal bandája, az Iron Maiden

IST IST: Light A Bigger Fire tour - Manchestertől a Dürer Kertig
METZ először koncertezik Magyarországon
Alec Benjamin 2025. márciusában ismét visszatér Budapestre!
Imagine Dragons - LOOM World Tour
 friss hozzászólások 

Blind Myself, 27, Isis (1)
Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 lord of the lost    red dragon cartel    álomháború    unisonic    sanatorium    sorsügynökség    legion of the damned    grand mexican warlock    arkona    aetherius obscuritas    Éli könyve    steve vai    Ø    harm´s way    ir    frontside    black blitz    iron maidens    paddy & the rats    eat pray love    benighted    anna phoebe    apey    ektomorf    van canto  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!