hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
előzetes [fesztivál]  2007. június 27. szerda   10:49
nincsen hozzászólás

szerző: Sziget.Hu
Bahia, Bahia, Bahia a Szigeten
2007. augusztus 8-15., Budapest - Óbudai-Sziget

  A kelet-európai régió változatos zenei világát tizennégy különböző nemzetiségű hazájukban nagy neveknek számító zenekar mutatja be az idei Bahia Színpadon. Fontos célkitűzésünk, hogy erősítsük a Sziget «kulturális híd» szerepét Európa keleti és nyugati fele között. mondta Kardos József, a Sziget programigazgatója. Lesz itt tehát a magyar fellépők mellett - macedón pszeudó-emigráns kabaré, cseh kísérleti zene, szlovák reggae, kortárs-etno lengyel tánczene, ukrán hiphop, és megannyi igazi zenei csemege. A jubileumi, 15. Sziget augusztus 8-15-között várja látogatóit.
  
  Keletről jön a legújabb rockszenzáció, nem nyugatról írta 1971-ben a New Musical Express az LGT megalakulása kapcsán. A Sziget Bahia Színpada 2007-ben ad bizonyságot, hogy a kelet-európai zene önmagában is egy külön világ, mély és izgalmas gyökereivel, pezsgő zenei életével. A régió bemutatása több szempontból is fontos. Egyrészt a Szigetre érkező nemzetközi szakmai közönség kifejezetten igényli, hogy láthasson kelet-európai zenekarokat, másrészt a nemzetközi és a hazai közönség is lássa és hallja, hogy az ismert, nagy sztárokon kívül is van élet és nem is akármilyen! A Bahia színpadon tizennégy, különböző nemzetiségű és stílusú remek, hazájukban nagy neveknek számító zenekar képviseli majd a régió tizennégy országát.
  
  A Disciplin A Kitschme Közép-Kelet Európa egyik rockzenei legendája. 1982-ben alakult, poszt punk irányból indult ex-jugoszláv zenekar több szempontból is formabontó produkció.
  
  Az 1995 óta létező macedón Foltin szürreális, érzelmes és táncos zenei kevercs, csupa, első hallásra talán nehezen összeilleszthető elemből: macedón népzene, etno-punk, diszkó, bossa, klezmer, kísérleti zene. Az alkotók szándéka szerint a keletet a nyugattal összekötő sosem hallott muzsika, a Foltin szavaival: pszeudó-emigráns kabaré.
  
  A 2000-ben alakult cseh FruFru a komoly hagyományokkal rendelkező cseh kísérleti színtér egyik legizgalmasabb reprezentánsa, melynek tagjai korábban olyan elismert cseh művészekkel is dolgoztak, mint a hazánkban is respektált Iva Bittova vagy Pavel Frajt.
  
  A műfaj hazai rajongói számára ismert és kedvelt szlovák Polemic a reggae és a ska tiszteletbeli és meghatalmazott nagykövete északi szomszédainknál. A zenekar tizenkilenc éve pörgeti és ringatja a ritmusokat és a közönséget lankadatlanul, tíz országban több mint nyolcszáz koncertet adott és olyan ászokkal lépett fel együtt, mint a Skatalites, a Selecter, a Ska P, Dr Ring-Ding, a Presidents Of The USA, vagy éppen a magyar Ladánybene 27
  
  Bátran állítható, hogy az 2004-ben alakult vilniusi zenekar, a Fusedmarc, a Baltikum jelenlegi legfontosabb popzenei produkciója, mely a glóbusz bármelyik pontjára letéve képes libabőröztetően friss, világszínvonalú műsort bemutatni.
  
  2004-ben alapított lengyel Psio Crew a helyi népzenét huszonegyedik századi formába öntve dzsessztől a hiphopig és a raggamuffinig -, mégis autentikusan mutatja be, egy bájos énekhanggal megfejelve, mi a kortárs-etno lengyel tánczene.
  
  A Laibach után és mellett a legismertebb szlovén zenekar érkezik első alkalommal a Sziget Bahia színpadára. Az 1993-ban alakult és számos átalakuláson átesett Srečna Mladina a szlovén alternatív zenei színtér oszlopa, amely punk attitűdtől eljutott a balkán zenei hatásokkal kevert alternatív-art rockig.
  
  A Vuneny kollektívája elektro-akusztikus, eklektikus, karakteres atmoszférájú, filmszerű koncepciókkal variáló műsorral mutatkozik be a Bahia színpadán.
  
  Talán a legismertebb bolgár rockzenekart, a Wickedát köszönthetjük ismét a Szigeten, ezúttal a Bahia színpadán, mely 1999-es első lemezének megjelenése óta számtalan koncertet adott a világ különböző pontján Magyarországtól az Egyesült Államokig, számtalan embert megtáncoltatva lüktető, rockos-etnós-funkos-reggae-s-skás muzsikájával, amely bizarr, de egyaránt kedves Manu Chao- és Biohazard-rajongónak.
  
  A külföldön Bitter Moon néven is játszó Luna Amara a fiatal román közönség egyik idolja, új hőse, teljes mellszélességgel vállalja fel ennek a korosztálynak az attitűdjét, mely nem kíván semmilyen közösséget vállalni az idősebb, korrumpálódott generációkkal, mégis tenni kíván a hazájáért. Az 1999-ben még Tanagra Noise néven alakult kolozsvári zenekar pár tagcsere után változtatta nevét a mostanira, és azóta Románia egyik legismertebb alternatív, népzenei motívumokat is beleszövő rockzenekarává nőtte ki magát.
  
  A TNMK Ukrajna legsikeresebb hiphopzenekara (TNMK: Tanok na Maydani Kongo, azaz Tánc a Kongó téren). Az okos, csípős szöveget író, 1990-ben, Harkovban alakult zenekar tagjai lemezeiken és fellépéseiken sokkal inkább a hagyományos hangszereket részesítik előnyben, mint a dobgépet és a samplereket. Igazi kortárs fúziós zenét játszanak elementáris előadásban, ahol a hiphop mellett ugyanúgy kihallhatók a dzsessz, a rock, mint a funk elemei. 2005-ös lemezüket az év lemezének választotta a legnagyobb ukrán zenei portál, a music.com.ua.
  
  Sebészi precizitással felépített muzsika: valahogy így jellemezték egyszer a három egyetemi hallgató, Tin Oberman, Janko Novoselic, Luka Vrbanic (építész-, orvostanhallgató és konzis) által alapított zágrábi Bilk zenekart, és valóban, a megalakulás óta eltelt nyolc év során olyan jellegzetes hangzást hoztak létre, amely mára védjegy. Debütáló albumuk címe, This Bilk is Radioactive tökéletesen jellemzi dobbal-basszussal-szintetizátorral-gitárral felépített breakbeat-energialöketüket, mellyel Horvátországon kívül már Ausztriában is komoly feltűnést keltettek
  
  És íme, itt a lett rock legújabb hírnöke, az 1999-ben alakult Double Faced Eels (DFE): a négytagú rigai alternatív rockzenekar már 2004-es első kislemezével a lett rádiók slágerlistáinak élére ugrott, azóta minden egyes kislemezük, nagylemezük, koncertjük reveláció.
  
  Az észt fiú-rockzenekar, az Ursula zenéjében az acapella éneklés, a fehér-reggae jegyei, míg szövegeiben a durva, mocskos szex van jelen és főleg ezek teszik nagyon népszerűvé őket a Baltikum területén.
  
  A hazai együttesek koncertjei az eddiginél is nagyobb izgalmat jelentenek majd. Fellép például a kiváló Úzgin Űver, a hazai kísérleti world music máig legizgalmasabb együttese, vagy a John Zorn és Astor Piazzola világát a Sirály kockás terítőjén tánczenévé összeműtő Chakrahacker, a csodálatos női vokálokkal álombéli népzenéjét elővarázsló Egy Kiss Erzsi Zene, az elbeszélő jazz-punk és a dadaista drumnbass nagyágyúi, a Tudósok, a magyar ősmetál legkeményebb sámánjai, a Korog, az underground, az etnó és a jazz egyik legfinomabb ötvözetét hozó legendás Kampec Dolores, a hip-hop-ot az ősetnóval és jazz-el ötvöző Zuboly, a szemtelenül fiatalon Ausztriában befutott Kiss Zoltánnal erősített funkbreaks szextett, az Ez a divat, a New Yorki avant-jazzt a nyolcker etnójával hibridáló kiváló Pop Ivan, a magyar punk legtiszteletlenebb professzorai, a Flash, minden idők legnagyobb magyar zenekara, a Bizottság egyetlen utódegyüttese, a kiváló dada-jazz efZámbó Happy Dead Band, és még hosszasan sorolhatnánk.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Sziget- program

 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Dan Patlansky Budapesten
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Gary Moore emlékest és Tommy Katona koncertek Budapesten
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 geezer butler    kollaps    amaranthe    life of agony    twin cobra    ben affleck    tiga    gorezone    terrorized    frankenstein-terv    nuclear beast    iron maidnem    death by stereo    the safety fire    while heaven wept    factorial-x    uneath    dilis    Ü    amber schmidt    heart in hand    dóm tér    rockpart    verge    hol van ilyenkor a rendőrség?  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!