hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2007. június 25. hétfő   11:36
nincsen hozzászólás

szerző: Eugene
Eastcore United Fesztivál
2007. május 19., Budapest – Kultiplex

  Szeretem, ha beszédes nevet adnak egy fesztiválnak az még hagyján, hogy a core elé sok szó behelyettesítő (ez esetben crust-ról és grind-ról volt szó), de az east nyilvánvalóvá tette, hogy a volt keleti blokkból származó együttesek fognak könnyed szombat esti szórakozást nyújtani.
  Ezúttal 5 magyar, 3 cseh és 1 román csapat vívott barátságos mérkőzést a Kultiplex falain belül, hogy segédkezzenek a hely idő előtti lerombolásához, a falak megrepesztéséhez
  
  A Pavilionul 32 meg is adta a kezdő lökést: a román gárda sikeresen ráállította szívverésünket a d-beat ütemeire, nyomatékosítva, mi vár majd ránk az est hátralévő részében. A roppant fiatalnak kinéző csapat szinte percenként váltogatta a számokat, melyek amellett, hogy nemigen ragadtak meg a fülemben, román nyelven fogantak. Összességében elmondható, hogy a kilenc zenekar közül ők szorulnak rá leginkább az erősítésre, leginkább a nóták és a színpadi munka terén. De hát, mint mondottam, fiatalok még, előttük a jövő.
  
  Az Another Way már más módon zenélt (hogy stílusos legyek), leginkább profin és roppant zajosan. A hatalmas bozonttal rendelkező békési srácok rutinos csapat benyomását keltették, igaz 2002 óta volt idejük eleget koncertezni. Főleg a Szertefoszló álmok-ról játszottak, de egypár régebbi szerzemény is helyet követelt magának a programban. Valamennyire hasonlítanak a Step On It-re, lévén ők is a gyors őrlésekre, sikoltó énekre és a zajos megszólalásra esküsznek. A lényeg csupán az, hogy a zajos megszólalás ne ássa alá a zeneiséget, s ez a veszély az Another Way-nél nem is állt fenn szerencsére. Mi több, élvezetes koncertet adtak.
  
  Bevallom, nem kenyerem a csapatok lehúzása, de sajnos ezúttal ezt kell tennem. A Needful Things esetében következésképp megtörtént az, amelynek nem feltétlenül kellett volna. Történetesen a zaj győzelmeskedett a muzsika felett. Az még hagyján, hogy ez valamilyen szinten koncepció, de ha már az élvezhetőség határát súrolja, az gáz. Meg kell hagyni, a technika sem állt melléjük, jó húsz perc késés után csaphattak bele a zúzásba, amit ez esetben szó szerint kellett érteni. Ezzel együtt megnézném őket még egyszer, hátha akkor kedvezőbb kép alakul ki róluk.
  
  A Human Error-ról már régóta kedvező képem van, s ezúttal sem kellett csalatkoznom. A tavaly az első albumát kiadó négyes nagy elánnal játszott, ráadásul még a hangzás is melléjük állt. Újfent dörgött a Living Common Grave, a Globalizált Dekadencia, az Ahead To Nowhere és a Torture Culture, vagyis a Life Existence fő slágerei. Titkon reménykedtem benne, hogy ezúttal eljátsszák két kedvencemet (Készülni A Legrosszabbra, Semmi Nem Számít), de sajnos most is kimaradtak a műsorból. A játékra nem lehetett panasz: Balázs neve nem véletlenül merült fel az Extreme Noise Terror-nál; pontosan, erőteljesen verte a bőröket. Dr. Slayer sokszor segített be a csordavokáloknál Gábornak, aki a szokásos jó hangulatában vezényelte a koncertet, míg Csiga a minél brutálisabb riffek tekerésével volt leginkább elfoglalva. Kétszer láttam eddig őket, s mindkétszer jó formában voltak. Akárcsak egy jó koncertcsapat.
  
  A Nazca egyfajta modern metal/metalcore-t vezetett elő, de az énekes beálláskor elővezetett disznóröfögése már jelezte, extrémitásban náluk sem lesz hiány. Nem is volt, ellenben a jól összerakott, kerek nótákat hiányoltam tőlük. Hasonlattal élve: össze lehet gyűjteni a legjobb összetevőket a leves megfőzéséhez, de nem biztos, hogy finom lesz. Az összetevők jelen esetben a lassú brutalizálások, dallamos gitártémák, változatos ütemek voltak, a dalok mégsem tudtak megfogni. Ha erre rágyúrnak egy kicsit, legközelebb biztos másképp ítélem meg őket.
  
  Bíztam benne, hogy a Gride zajmentesebben adja elő majd magát, mint a Needful Things, s szerencsére így is lett. Az ősz hajú énekes vezényelte cseh ötös mestersége szintén a grindcore volt, de a hangkép megmaradt emészthetőnek. Amolyan régi Napalm Death/Brutal Truth keveréket játszottak, ám nem végig a fénysebesség bűvöletében, gyakran szakították meg az aprítást lassabb momentumok, helyenként érdekes dallamok. Jómagam az igényesebb grindcore híve vagyok, úgyhogy a Gride határozottan meggyőzött.
  
  A kiskunhalasi Yack alatt sem csökkent az agresszivitás szintje: nyers crust/grind-juk talán a legbrutálisabban szólalt meg az est folyamán, ám ez nem ment az élvezhetőség rovására. Csak úgy sorjáztak a durva, smirglis crust/grind nóták, szigorúan tartva az egy nóta/két perc mutatót. Zeneileg szűkebb territóriumon belül mozognak, mint a Human Error, de a riffjeiket tekintve ők is odateszik magukat, emellett ha ön- és közveszélyes szórakozásra vágyik az ember, lehet rájuk számítani.
  
  A Gride-hoz hasonlóan a Lahar sem a legprimitívebb módon műveli a grindcore-t. Helyenként igen laza csuklót igénylő, reszelős thrash témák is felbukkantak a hagyományos blastbeat-ek mellett, úgyhogy akár thrashcore-nak is nevezhetjük az általuk művelt zenét. Feszesen, pontosan játszottak, a megszólalásukban sem lehetett kivetnivalót találni, úgyhogy számaik felértek egy komolyabb arcplasztikával. A cseh zenekarok közül ők tetszettek a legjobban, de a Gride is ott toporog közvetlen mögöttük.
  
  A Step On It-re várt a feladat, hogy utoljára megzúzza a publikumot: nagy lendülettel tették-vették magukat a színpadon illetve énekesük a közönség soraiban. Aki ismeri őket, tudja, mire lehet tőlük számítani: mindenféle core-t beleolvasztanak muzsikájukba, hogy egy robbanásveszélyes eleggyel csapjanak le a gyanútlanokra és a már megedzettekre. Itt is ez történt: csípőből darálták le új, s régebbi nótáikat egyaránt, melyek változatosságuk, energikusságuk okán okot adtak a testmozgásra, még ezen a késői órán is.
  
  A koncert után elégedetten mondhattam el: jó csapatokat láttam a volt keleti blokkból (nem elfogultságból mondom: a magyarok teljesítettek a legjobban), de valami azt súgja, vannak még hasonlóan színvonalas csapatok ebben a régióban. Őket is jó lenne egyszer vendégül látni.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

A Needful Things oldala

A Gride oldala

 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 milkovics mátyás    ék    battle: los angeles    szerelmek    koncert    anna karenina    joe strummer    black gives way to blue    arcturus    irie maffia    gyalázat    beneath the massacre     ulver    venom inc    waking into nightmares    christoph waltz    együtt az ég alatt    mantra    ronnie james    witkin    the sherlocks    sepultura    jesu    fast five    cephalic carnage  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!