hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
kultúra [kiállítás]  2007. június 13. szerda   15:28
nincsen hozzászólás

szerző: Millenáris.Hu
Laurie Anderson médiaműveinek, videóinak kiállítása
2007. június 13 - augusztus 20. Budapest – Millenáris Pixel Galéria

  2007. június 13. és augusztus 20. között Laurie Andreson médiaműveinek és videóinak kiállítása látható a Millenáris Pixel Galériájában. Az Amerikai Egyesült Államokban élő Laurie Anderson nemcsak világhírű zenész-énekes, hanem médiaművész is. Műveit a világ jelentősebb kiállítótermeiben mutatja be, performanszait, videóit koncertjeibe is beépíti.
  
  Laurie Andreson június 13-án nyíló kiállítása mérföldkő a Pixel életében. A zenész, költő, performer, intermédia-művész, a késői popkorszak meghatározó ikonja. Gyűjteményes videokiállításán egy különleges installáció is látható, amelyet From the Air címmel a Pixel Galéria számára alkotott. Ez a munkája alter ego sorozatához illeszkedik, melynek első darabja a még super 8-as filmmel megvetített At the Shrinks A Pszichiáternél című szobrocskája volt. A Történetek és dalok a Moby Dickből elnevezésű multimédia-koncert turnéján is előszeretettel használta ezt a székformát: ott óriásira nagyította, így magát kicsivé transzformálta. Alter egoinak sorában a Klón (Mit értesz azon, hogy mi?) című videója amely a kiállításon is látható 1986-ból származik, megteremtve saját maga fele akkora férfi mutációját. A Pixel Galéria számára készített mű mindössze 10 centiméteres szoborszerű figuráival hologramszerű látványt nyújt. A liliputi Laurie egy székben ülve meséli a történetet a kutyájáról, aki a másik székben izeg-mozog.
  
  Installációiban a New York-i szeptember 11. utáni életérzést, az új évezred Amerikájának ellentmondásait is megfogalmazza.
  
  A művészet figyelem a világra fogalmazza meg Anderson, akinél érzékenyebb, intellektuális szelídséggel véleményt formáló művészt keveset ismerünk.
  
  A Pixel Galériában olyan performanszokat is bemutatnak, mint például a Cassete in Mouth, Headknock vagy a Drum-Dance. Emellett Andreson fontosabb klippjei, koncertfilmjei, valamint a 2005-ös Aichi Világkiállításra készített Hidden Inside Mountains A hegyek mélyére rejtve c. haikuszerű epizódokból fölépített videofilmje is látható lesz a kiállításon.
  
  Idén jelent meg a művésznő Night Life Éjszakai élet című rajzalbuma, melyet a 2005-ös koncertturnéja során egyre különösebbé váló álmai alapján készített. A csupasz őszinteségű álomleírások és -rajzok többsége június 18-ig a Művészetek Palotájában tekinthető meg, a Pixel Galériában a rajzsorozat Visszatérő álmok című fejezetét mutatják be.
  
  A június 21-én megnyíló 2 in 1 Zenészképek c. tárlaton a teljes, a művésznő által szignált sorozatot is megtekinthetik a Fogadó Padlás Galériájában.
  
  A Laurie Anderson kiállítása megtekinthető hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között. A tárlat a hosszított nyitva tartás miatt csütörtökön 20 óráig, hétvégén 19 óráig várja a látogatókat.
  
  A kiállítás videofilmjei angol nyelvűek.
  
  Belépőjegyek ára: felnőtt 500 Ft, kedvezményes 250 Ft
  
  Kurátor: Július Gyula
  
  A Pixel Galériáról
  
  A Pixel Galéria azzal a céllal nyílt meg 2005. decemberében, hogy bemutassa a digitális kultúra, videoművészet, a számítógépes animáció, a net-art, illetve a digitális médiaművészet területének jelentősebb alkotóit, gyűjteményeit, teret adva a tehetséges hazai és nemzetközi alkotóknak. A galéria különleges technikai hátterét az egyebek mellett 20 plazmaképernyő és 20 számítógép adja. A Pixel Galéria számítógépes műhelyként is működik. A vezérlőszoba alkalmat ad digitális alkotótevékenységre és workshopok rendezésére.
  
  Eddigi kiállítók a Pixel Galériában: Waliczky Tamás, Peter Callas, Ulrike Rosenbach, Steina Vasulka a nemzetközi médiaművészet világsztárjai közül; a hazai szcénából a MOME Video- és Animációs Szakirányának hallgatói és a Csáki László Pálfy Szabolcs páros.
  
  ------------------------------------------------------------------------
  
  További kiállítások a Millenárison
  
  2 in 1 június 21-től Padlás Galéria
  
  Laurie Anderson kiállítása a Millenáris nyári képzőművészeti programsorozathoz kapcsolódik. A sorozat olyan zenészek műveit hivatott bemutatni, akiknek képzőművészeti munkássága is jelentős. A sorozat következő kiállítása 2 in 1 címmel június 21-én, A Zene Ünnepén nyílik a Millenáris Fogadójának Padlás Galériájában, ahol láthatóak lesznek még John Lennon, Yoko Ono, Laurie Anderson, Miles Davis, Klaus Voormann (Manfred Mann), Don Van Vliet (Captain Beefheart), Kiss Tibi, Nagy Kriszta, Dr. Máriás, Bada-Dada, Wahorn, efZámbó, feLugossy, Gerhes Gábor, Roskó Gábor, Takács Tamás, Január Herceg, Rutkai Bori alkotásai is.
  
  Ron Wood július 20-től Piros-Fekete Galéria
  
  Szintén a képzőművészeti sorozat részeként nyílik július 20-án Ron Woodnak a Rolling Stones zenészének tárlata a Millenáris Teátrum ban. A mindössze egy hétig nyitva tartó utazó kiállítás Ron Wood képzőművészeti életművének jelentősebb műveit tárja a közönség elé.
  
  Kurátor: Július Gyula



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Jövő Háza

Laurie Anderson

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
Szervátiusz Jenő-díjasok 2003-2013.
Gyermelyi Művésztelep 30. (1994 - 2024)
Várják a jelentkezéseket a Cziffra Fesztivál Mesterakadémiájára
Tavaszi műsor a füsziben
„A Zongora” – Grigorij Szokolov zongoraestje - J. S. Bach, Chopin és Schumann művei
Nagy sikerrel mutatta be a Thália Színház az Egy a ráadás című új bohózatát!
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 újságíró    kulturális intézmény    serenity    disturbed    heaven shall burn    duff mckagan    kettőnégy    zaják és társa    limp bizkit    odett és a go girlz    balatoni boli    christian epidemic    fit fat    all shall perish    sister sin    adimiron    gravity well    the secret    blues revolver    jaded heart    a pénz nem alszik    atomic playboyz    hobó-vadászat40    zoolander    the carbonfools  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!