hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2007. július 30. hétfő   13:49
nincsen hozzászólás

szerző: Sziget.Hu
Tizenötödik hét együttlét - Sziget 2007
2007. augusztus 7-15. Budapest - Óbudai-sziget

  Nagyszínpad

  Minden idők legjobb zenei felhozatalával, és egy nulladik napi LGT koncerttel ünnepli a Sziget a 15. fesztivált. A zenén kívül természetesen lesz más is. Színház, tánc, komolyzene, kabaré, performansz, filmbemutatók, képzőművészet, kézművesség, irodalmi bemutatók, gyerek-, sport-, és szabadidős programok, tehát minden, ami nemzetközi szinten is egyedivé teszi a Szigetet. A jubileumi rendezvény a nulladik nappal együtt - augusztus 7-15-ig várja látogatóit.
  
  Napijegy július 15-ig olcsóbban
  A jubileumi sziget újdonsága, hogy a korábbi évektől eltérően, mostantól napijegyet is lehet venni kedvezményes áron. A július 15-ig tartó akcióban 7000 forint lesz a napijegy ára, beleértve a nulladik napi LGT koncertet is. Hetijegyet május 10-től már teljes áron lehet kapni, de az ottalvós hetijegy, ami 37500 forintba kerül, nyolc napra szól, hiszen ez a bérlet az LGT koncertre is érvényes. Így valamivel több, mint 5 napijegy áráért 8 napig szórakozhatnak az ottalvós bérletvásárlók. Természetesen lehet még hazamenős hetijegyet is kapni, ennek ára 30.000 forint. Ezzel is most még majd 3 napot sporolhat, aki egy egész hetet akar tölteni a Szigeten.
  
  Nemzetközi helyszínek
  
  Nagyszínpad
  
  Az elmúlt évek legjobb és legszínesebb line-up-ját vonultatja fel a jubileumi Sziget Nagyszínpada. Eszerint az idei felhozatalban találkozhatunk egyrészt friss szenzációkkal, aktuális sikercsapatokkal, továbbá a nemzetközi porondok tömegeket mozgató kultikus sztárjaival valamint a jubileumi line-up felvonultat azokból a bandákból is, melyek a korábbi Szigeteken a legsikeresebb koncerteket adták.

  
  Nagy színpad szűkített napi bontása:
  
  Nulladik nap augusztus 7. kedd
  
  Rendhagyó módon egy koncert előtti ráadással indul a 15.Sziget nulladik napja a fesztivál Nagyszínpadán. Az LGT 3 órás monstrekoncertjét a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című örökbecsű rockmusical koncertváltozata előzi meg.
  
  Első nap augusztus 8. szerda
  
  Az elektronikus-indusztriál, az electric body music (EBM) szinonimája, a kultikus, 1982-ben Essexben alakult Nitzer Ebb nyitja a Nagyszínpad műsorát, majd jön Mando Diao , a közismerten gazdag svéd alterock-színtér, a karcos, dögös skandináv rockszcéna egyik legmasszívabb alakulata. Az első napon helyet kapott a Nagyszínpadon Quimby zenekar, majd őket követi fél 10-től Manu Chao .
  
  Második nap augusztus 9. csütörtök
  
  A második napot a kelet- és észak-európai népzenei hagyományokat a rockzenével vegyítő Kaizers Orchestra indítja, majd a jamaikaiul lüktető német Gentleman lép színpadra, utánuk a 2007-es év legnagyobb zenei szenzációja, a Blur-főnök és Gorillaz-agytröszt Damon Albarn új projektje, a The Good, The Bad and The Queen mutatkozik be. A napot a Nagyszínpadon a manchesteri Chemical Brothers zárja.
  
  Harmadik nap augusztus 10. péntek
  
  A hét utolsó munkanapján, a zenéjében a cigányzene, a punk és a brechti kabaré elemeit keverő zenekar, a Gogol Bordello melegíti be a közönséget. Majd jön a francia techno-isten, Laurent Garnier fellépése. Őt követi Alecia Moore, aki Pink néven került a világ zenei körforgásába, s végül minden idők legjobb házibuli-zenekara, a Madness fejezi be az estét.
  
  Negyedik nap augusztus 11. szombat
  
  Az első hétvégi napon a londoni The Rakes , az elmúlt évek burjánzó és izgalmas brit gitárzenei hullámának egyik legjobb és legnépszerűbb zenekara kezd a Nagyszínpadon. A svéd pop egyik legtehetségesebb társulata, a The Hives az elmúlt évek egyik legfrenetikusabb koncertjét adta két évvel ezelőtt ezt most is elvárja a Sziget közönsége. És jön a magyar alternatív színtér zászlóshajója, a Kispál és a Borz, majd az elmúlt húsz esztendő egyik legnagyobb hatású, stílusokon, rajongótáborokon átívelő zenekara, a Nine Inch Nails zár a Nagyszínpadon.
  
  Ötödik nap augusztus 12. vasárnap
  
  A naptári hét utolsó napján a Nagyszínpadra perdül a Babylon Circus , akik a skából, punkból, funkból, sanzonból, folkból, afrobeatből és reggae-ből összetákolt, szimpatikusan összevissza zenei világot hozzák el a Szigetre. A brit Razorlight az elmúlt néhány évben feltűnt egyik legélvezetesebb és legsikeresebb brit gitárpop zenekara követi őket, akik után Sinéad OConnor , minden idők egyik legfontosabb, legszínesebb és legnyughatatlanabb női popelőadója lép fel. A vasárnap esti főműsoridőben a brit house-pop alapzenekara, a Faithless ad koncertet.
  
  Hatodik nap augusztus 13. hétfő
  
  A sportot, a gitárpopot és az indie-rockot kedvelő Sportfreunde Stiller nyitja a hétfőt, majd az Egyesült Államok egyik legüdítőbb zenéjét játszó !!! (ejtsd Csikk, csikk, csikk) lép színpadra, akik a Tankcsapdának adják át majd a helyüket. Kevés olyan rockzenekar van széles e világon, amelyik hitelesen tudja az art-rock fogalmát még ma is tartalommal megtölteni. Művészi mondanivaló, tehetség, kiváló zeneszerzői képesség, lehengerlő előadás: nem véletlen, hogy az amerikai Tool minden koncertje világszenzáció, így várhatóan a Szigeten is nagy bulit csinálnak majd.
  
  Hetedik nap augusztus 14. kedd
  
  Sivatagi rock megspékelve egy adag humorral: ez az Eagles of Death Metal , a jubileumi Sziget Nagyszínpad utolsó napjának nyitózenekara. Majd jön a Született gyilkosok című film főhősnőjének zenekara, a Juliette and the Licks . Chris Cornell bő húsz éves karrierjében az egyik nagyszerű dolog követi a másikat. 1984-től 1997-ig az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb hatású amerikai rockzenekara, a grunge-hullám egyik kulcsbandája, a seattle-i Soundgarden énekes-gitáros-frontembere volt, hogy aztán 2001-ben a Rage Against The Machine háromnegyedével megalakítsa az Audiosleve-et. Cornell a szigetes koncerten minden bizonnyal merít majd korábbi zenekarai repertoárjából is. Nem túlzás azt állítani, hogy az amerikai The Killers jelenleg a világ egyik legnépszerűbb és legsikeresebb zenekara. A Killers, mely második albumán a korábbi gitárpop- és 80-as évek retro-ízek mellé nagyívű U2- és Bruce Springsteen-hangulatokat épített be, a ma kvintesszenciális stadionrock-zenekara, mely a világ bármely pontján nézők tízezreit táncoltatja meg, fülbemászó, dinamikus és okos slágereivel. Nem is kétséges: ez történik majd a 2007-es Szigeten is.
  
  ... és a bővített:
  
  Az elektronikus-indusztriál, az electric body music (EBM) szinonimája a kultikus, 1982-ben Essexben alakult Nitzer Ebb, melynek zenéje egyaránt rímelt az ipari zene nagyjaira (Test Dept, Einstürzende Neubauten), a szinti-new wave gigászaira (Depeche Mode), és a dark-EBM partyhimnuszokra (Nine Inch Nails, Front 242, Frontline Assembly, Ministry, Skinny Puppy) és átjárást biztosított ezen, amúgy is egymásból táplálkozó szcénák között. Douglas McCarthy, Bon Harris és David Gooday tökélyre fejlesztette, hogyan lehet a szintetizátort, a ritmust, az éneket a végletekig elvinni, hogyan lehet a repetitív ütemekkel hipnotikus hatást elérni ahogy egyik számuk mondja: Let Your Body Learn! -, a rendkívül agresszív hangzással és a hangerővel fanatizálni rajongóikat, az Ebbheadeket. A Nitzer Ebb sikerszériája a kilencvenes évek első felében torpant meg, el is tűntek egy kis időre, de az elmúlt években ismét rájuk irányult a figyelem, és a puszta nosztalgia mellett kiderült, maradandót alkotott és alkot az ismét aktív zenekar.
  
  A Mando Diao a közismerten gazdag svéd alterock-színtér, a karcos, dögös skandináv rockszcéna egyik legmasszívabb alakulata, az idei Szigeten ugyancsak fellépő Hives közeli rokona. Az 1999-ben alakult négytagú együttes zenéjében a 60-as évek zabolázatlan beat- és rhythm and blues hangzását keveri a 70-es évek nyers rockhagyományával, punkos energiával, a 90-es évek brit gitárzenéjének hangulataival és az elmúlt évek „vissza a gyökerekhez”-irányzatának lendületével - kicsit olyan, mintha a The Who-t, az Iggy Pop-féle Stoogest, az Oasist meg a Strokest dobnánk egy nagy zenei turmixgépbe. A német nyelvterületen különösen népszerű Mando Diao mostanság már vendég a legfontosabb európai és az Európán kívüli fesztiválokon, s a kortárs pop-rock színtér egyik befutott zenekara.
  
  Ha popról és rockról van szó, a norvégok valahogy mindig meglepetést tudnak okozni. A Kaizers Orchestra pedig ténylegesen a meglepetés erejével bír: a szextett az elmúlt időben hamar Európa-hírű attrakcióvá vált elementáris erejű műsorával, mely olyan természetességgel vegyíti a kelet- és észak-európai népzenei hagyományokat a rockzenével, hogy 2001-es Ompa Til du Dör című lemezükért rögtön kijárt a norvég Grammy-díj. A Kaizers Orchestrához fűződik a legnagyobb példányszámban elkelt norvég nyelvű lemezek sora, bizonyítván a pop nyelve univerzális. A zenekar legutóbbi, Maestro című lemeze 2005-ben jelent meg, következő albumukat augusztus 9-i Sziget fellépésük után kezdik el rögzíteni.
  
  Amióta Seeedért rajong a Sziget, azóta tudjuk, hogy Németországban játsszák a kontinens legjobb reggae-muzsikáját. Tavaly bebizonyítottuk, hogy nemcsak a Seeed lüktet ennyire jamaikaiul: a szintén német Gentleman legalább ennyire izgalmas és ringató, egy journey to Jah, ahogy website-ját nevezi. A kölni származású fiatalember, akit a polgári életben Otto Tillmannak hívnak, folyamatosan turnézik keresztül és kasul az EU-ban, és azon is túl, Bounty Killer-, Capleton-ihlette, dancehall elemekkel tarkított roots reggae-muzsikájával, Franciaországtól Olaszországig, hogy augusztusban elérkezzen a Szigetre.
  
  A The Good The Bad and The Queen a 2007-es év legnagyobb zenei szenzációja, a Blur-főnök és Gorillaz-agytröszt Damon Albarn új projektje - egész egyszerűen egy szupergrupp. A Jó, a Rossz és Királynő zenei ajánlata a multikulti-tagsághoz hasonlóan színes, afféle zenés tudósítás Nyugat-Londonból: klasszikus brit dalszerzői hagyományok, a Kinks- és David Bowie-ízek, reggae, dub, afrobeat, gitárpop, elektronika. A formáció cím nélküli debütáló albumát mely egyszerre hangulatos, érzelmes, intellektuális, szerelmes és politizáló, finom és kísérletező, privát és közéleti a gyakran oly szőrős szívű popkritikusok kitörő lelkesedéssel fogadták világszerte.
  
  Egy régi adósságot törleszt a Sziget: 2007 sztárfellépője az évek óta várt, ám aktualitását sosem vesztett Chemical Brothers. A kilencvenes évek elején alakult Dust Brothersből Chemicallá névváltoztatott manchesteri duó, Tom Rowlands és Ed Simons pont tíz évvel ezelőtt kergette eksztázisba és csinált a világból egy nagy táncparkettet Dig Your Own Hole című albumával, mely azóta is örök védjegye az elektronikus tánczenének és a műfaj képzeletbeli trónusának letaszíthatatlan darabja. Szerencsére sor- és mixlemezeik sem okoztak csalódást az azóta eltelt tíz évben. A 2005-ös Push The Button című albumuk a kritika és a közönség körében egyaránt sikert aratott.
  
  A Gogol Bordello az egyik legfurább, egyben az egyik legfigyelemreméltóbb új társaság a kortárs zenei porondon. A zenéjében a cigányzene, a punk és a brechti kabaré elemeit keverő zenekar vezetője, Eugene Hütz kalandos úton jutott el a zenekar későbbi szülőhelyére, New Yorkba. Az énekest 1986-ban, a csernobili katasztrófa után evakuálták otthonából Nyugat-Ukrajnába, melyet aztán elhagyott és Lengyelország, Magyarország, Ausztria és Olaszország érintésével jutott el 1993-ban az amerikai metropoliszba. Hütz New Yorkban emigráns orosz és ukrán valamint helyi muzsikusokkal alakította meg zenekarát, mely kezdetben „sima” orosz roma esküvői muzsikát játszott. A Gogol Bordello aztán néhány tagcsere - melynek során két izraeli muzsikus került a bandába - és a New York-i underground színtér megtermékenyítő ereje hatására „keveredett el” mai izgalmasan sokszínű stílusáig. A zenekar debütáló albumát, a 2002-es Voi-La Intruder című lemezt - melyet a Nick Cave and The Bad Seeds dobosa, Jim Sclavunos producerelt - összesen négy stúdióalbum követett -a legutóbbi Gypsy Punks Underdog World Strike címmel.
  
  Laurent Garnier (F) - Minden szempontból különleges a francia techno istenének fellépése a Sziget Nagyszínpadán: a dj neve már évtizedeket fog össze az elektronikus zene történetében a „madchesteri” kezdetektől - ahol olyan zenekarokra volt hatással, mint a Happy Mondays vagy a Stone Roses - az F Communication nevű lemezkiadóján át egészen a máig - a francia kapcsolat él. Laurent Garnier idei legújabb dobása során egy egész zenekart invitál magával a színpadra.
  
  Get The Party Started! Amikor a dögös csaj-imázs tehetséggel is párosul, esetenként világhírrel jutalmazza az ég. Pink, polgári nevén Alecia Moore, életét gyerekkora óta a zenélés tölti ki, így lett tinisztár az 1979-es születésű lányból az Egyesült Államokban, majd popsztár, vadóc és díva egy személyben. A 2000-es év mindenképpen az övé volt csajfronton, hiszen Can Take Me Home című albuma a dance-pop és az R&B kedvelői mellett elért minden réteget, és egyszerre három slágere is a slágerlistákon tanyázott. A hirtelen berobbanást a Moulin Rouge film betétdalával, a régi LaBelle-sláger feldolgozással lehetett überelni: a Lady Marmelade előadása Pinkkel, Christina Aguilerával, Myával és Lil Kimmel egy új popsztárnemzedéket mutatott be teljes erejében. A M!ssundaztood című album gyakorlatilag Pink eddigi pályafutásának legmarkánsabb albuma, amelyet olyan társszerzőkkel készített, mint az ex-Four Non Blondes-főnök Linda Perry vagy Steven Tyler és Richie Sambora, de végül a 2003-as Try This album hozta meg a Grammyt. A szupersztár legutóbbi albuma tavaly jelent meg Im not Dead címmel, mely töretlenül folytatja azt a sikerszériát: egy olyan tehetségtől, aki pillanatok alatt élőben is ujja köré tudja csavarni nézőit.
  
  Mit is mondhatnánk? A Madness az a Madness. Minden idők legjobb házibulizenekara. A punk utáni popszíntér egyik legsajátosabb zenekara, mely angol beatzenei hagyományokból, kupléból, kabarézenékből és a jamaikai eredetű skából gyúrta össze sajátos, mással össze nem téveszthető zenei világát, mely a mai napig megőrizte szavatosságát. A hét tagú együttes a brit ska-revival farvizén tűnt fel a 70-es évek végén a 2Tone kiadóról elnevezett azonos nevű színtér egyik alapzenekaraként. A Madness első nagylemeze 1979-ben jött ki One Step Beyond címmel. Innentől kezdve a zenekar 1985-ös feloszlásáig - melyet megelőzött a zenekar fő komponistájának, Mike Barsonnak 1983-as kiválása - öt sorlemez jött ki. 1988-ban négy Madness-tag újjáalakította a zenekart The Madness néven és megjelent egy cím nélküli nagylemez. A klasszikus Madness-felállás végül 1992-ben éledt újjá egy grandiózus koncert erejéig, melynek címét és az elhangzottakat egy koncertalbum - Madstock - őrzi az örökkévalóság számára. Újabb hosszú szünet után a Madness 1999-ben jelentetett meg egy Wonderful című új stúdióalbumot, melyet hat év kihagyással, 2005-ben követett egy feldolgozásalbum, The Dangermen Sessions, Vol. 1. címmel. A zenekar aztán az elmúlt évben és idén is aktív maradt: 2006 nyarán, őszén és telén turnézott, 2007 nyarára pedig új dalokat tartalmazó albumot ígér.
  
  The Rakes (UK) - A londoni Rakes az elmúlt évek burjánzó és izgalmas brit gitárzenei hullámának egyik legjobb és legnépszerűbb zenekara. A négytagú együttes bemutatkozó albuma, a ´80-as évek elejének táncos és karcos new wave- és poszt-punk zenéjét felidéző és újrahasznosító Capture/Release a 2005-ös év egyik legkellemesebb meglepetése és legnagyobb brit lemezsikere volt, melynek hasonlóan élvezetes folytatása az idén megjelent Ten New Messages. És hogy mit mondunk majd a Rakes-koncert másnapján? Idézzük majd az új album első kislemez-slágerét: We Danced Together.
  
  Svédország az egyik legnagyobb popzenei hatalom, és ez nemcsak a mainstreamre igaz, hanem az undergroundra is, hiszen képesek trendeket elindítani és csúcsra járatni. Az 1993-ban alakult The Hives a svéd pop egyik legtehetségesebb társulata, akik fekete-fehér egyenruhás, öltönyös fizimiskájukkal, hatvanas éveket idéző felszereléseikkel újraértelmezték és tökélyre fejlesztették a garázs-rock fogalmát. Az MTV-be és a VIVA-ba vitték népszerűsíteni a skandináv rockzene új hullámát, hogy innen aztán meghódítsák Angliát, majd az Amerikai Egyesült Államokat - ahogy találóan egyik lemezük címe is mondja, Veni Vidi Vicious. A Hives sikere taposta ki a hasonló utakon járó amerikaiak, a Strokes vagy a White Stripes útját, de a skandinávok közül a kortárs (International) Noise Conspiracy, a Mando Diao vagy a Flaming Sideburns köré épülő legenda is részben a Hivesnak köszönhető. Fesztiválok legforróbb hangulatú eseményei közé tartozik fellépésük, nem véletlen, hogy ismét fellépnek a Sziget Nagyszínpadán, hiszen az elmúlt évek egyik legfrenetikusabb koncertjét adták két évvel ezelőtt.
  
  A Nine Inch Nails az elmúlt húsz esztendő egyik legnagyobb hatású, stílusokon, rajongótáborokon átívelő zenekara, más szóval összekötő kapocs, mégis önálló úton járó zseni, Trent Reznor állandóan változó kísérőkkel üzemelő zenei egotripje. Reznor egy olyan innovátor-szimbólum, akinek zenéje építkezhet a nyolcvanas évek szinti-new wave-jéből, az EBM-ből, az indusztriális zenéből, az alt-rockból, Peter Gabriel-féle art-rockból, diszkóból vagy akár a countryból is, ám mindig sajátos, kizárólag a Nine Inch Nailsre jellemző képletet kapunk. Olyan előadókra volt hatással, mint a Marilyn Manson, vagy a Smashing Pumpkins. A NIN világa legendás konceptlemezek során érett tökéletessé, mint a korai Pretty Hate Machine, a The Downward Spiral, a The Fragile vagy a With Teeth, többször vezette a Billboard slágerlistát, sőt kétszer megkapta Grammyt a Best Metal Performance kategóriában. A Nine Inch Nails legújabb, várva várt lemeze, a Year Zero áprilisban jelenik meg. A jelenlegi felállás: Alessandro Cortini, Josh Freese, Aaron North, Trent Reznor, Jeordie White.
  
  A Babylon Circus egy igencsak ismerős hangulatot, a Les Negresses Vertes, a Mano Negra vagy Manu Chao felől már ismerős izgalmas - és szívünknek igencsak kedves - zenei világot, ezt a bizonyos skából, punkból, funkból, sanzonból, folkból, afrobeatből és reggae-ből összetákolt, szimpatikusan összevissza zenei világot hozza el a Szigetre. Az 1995-ben alakult tíztagú zenekar - nagynevű előképeihez hasonlóan - egyszerre szórakoztató, „mulatós”, „cirkuszos” és közérzeti, közéleti ügyek iránt érzékeny, „karcos”, „megmondós”.
  
  A brit Razorlight az elmúlt néhány évben feltűnt egyik legélvezetesebb és legsikeresebb brit gitárpop zenekar. Az excentrikus viselkedéséről és nagy dumájáról közismert Johnny Borrell gitáros-énekes vezette Razorlightot kezdetben, mint a paradigmaalkotó amerikai Strokes brit kistestvérét emlegették, ám ma már nem kérdés, hogy a zenekar a mai színtéren leginkább csak önmagához hasonlítható, hiszen a Razorlight az elmúlt években megalapozta saját sikerét és kialakította saját zenei nyelvét. Azt a zenei nyelvet, mely élvezetes és okos popdalokban testesül meg, s melyben egyszerre érezhetjük az elmúlt évtizedek angol és amerikai popzenéje, a Talking Heads, a Blondie, Bruce Springsteen, Patti Smith, Bob Geldof, a Police, a Clash, a Pulp vagy a Blur hatását. A Razorlight eddigi pályafutása alatt két albumot jelentett meg: a debütáló Up All Night 2004-ben, az aktuális nagylemez, az impresszív bemutatkozó lemeznél is jóval sikeresebb, címnélküli album (Razorlight) pedig tavaly került a boltokba.
  
  Sinéad OConnor minden idők egyik legfontosabb, legszínesebb és legnyughatatlanabb női popelőadója, aki tavaly megjelent Throw Down Your Arms című csodálatos reggae-lemezével már sokadszor kezdte újra és támadt fel 80-as évek végi berobbanása óta. Személyében egy igazi legenda látogat a Szigetre. Az öntörvényű ír énekesnő 1987-ben robbant be The Lion and the Cobra című lemezével, melyet 1990-ben követte a hasonló hangvételű, alterockos I Do Not Want What I Havent Got, rajta a hatalmas sikert arató Prince-feldolgozás, a Nothing Compares 2U. OConnor-kisasszony a 90-es évek elején többször került jó társaságba - dolgozott a The The-vel és a Fal-döntő Roger Waters-szel -, ám saját pályája rossz irányba fordult: 92-es szvingalbuma, az Am I Not Your Girl? megbukott és botrányai sem lendítettek karrierjén. Pályája első törése után azonban még simán talpra állt: vendégeskedett Peter Gabriel Us című lemezén, az In the Name of the Father című filmhez egy emlékezetes betétdalt énekelt, melyet a U2-s Bono írt, 1994-ben pedig izgalmas új albummal jött ki, ám a Universal Mother inkább rajongói kedvenc lett, mintsem üzleti siker. 2000-es Faith and Courage című albuma melyre többek közt a fugees-es Wyclef Jean és a eurythmics-es Dave Stewart írt dalokat újabb szakaszt zárt le. A 2002-es Sean-Nós Nua egy újabb merész irányváltás eredménye, hiszen ezen az albumon az énekesnő visszatért gyökereihez és ír népdalokat énekelt azok eredeti nyelvén. Ami még ennél is váratlanabb csavar volt, hogy a lemez megjelenése után egy évvel, 2003-ban bejelentette visszavonulását. A szünet három teljes évig tartott, és egy fantasztikus új albummal ért véget. Az új, Throw Down Your Arms című albumon Sinéad OConnor reggae-klasszikusokat dolgozott fel és formált saját képére, olyan sztárok segítségével, mint a klasszikus reggae dob-basszus sztárpáros, Sly and Robbie. Sinéad OConnor új albuma a 2006-os év egyik legfontosabb lemeze volt így Sinéad akár új anyagával, akár életműösszegző programmal jön a Szigetre, jól járunk.
  
  Visszatérőként lép fel a Szigeten a brit house-pop alapzenekara a Faithless, és ez nem véletlen. Ez az a zenekar, amelyet tulajdonképpen nem is kell bemutatni, hiszen minden eddigi fellépésük garantált siker volt, ráadásul minden szigetes fellépésükkel sikerült felülmúlni az azt megelőzőt. 2005-ben még úgy tűnt, hogy az 1995-ben alakult Faithless triója, Rollo, Sister Bliss, Maxi Jazz a csúcsponton zárja le karrierjét, azonban Greatest Hits-turnéjuk meggyőzte őket arról, hogy történetük még korántsem lezárt. Így készült el tavaly ősszel legfrissebb, To All New Arrivals című, kicsit visszafogottabb, ambientes-dubos albumuk, mely a megszokott vendégseregen túl még a The Cure-főnök Robert Smith-t is szerepelteti. A 2007-es Szigeten az új számok mellett minden bizonnyal előkerülnek a house-megaslágerek is Insomnia, Salva Mea, Reverence stb.-, és a korábbiak alapján borítékolható, a csúcsformában lévő Faithelss túlszárnyalja minden korábbi fellépését.
  
  Sportfreunde Stiller egy müncheni zenekar, amelynek kedvenc focicsapata a TSV 1860 München, és természetesen a Bayern München. A Florian Weber (dob), Rüdiger Linhof (basszusgitár) és Peter S. Brugger (gitár, ének), alkotta szokatlan nevű Sportfreunde Stiller egy havertől, Hans Stillertől kölcsönözte nevét még 1997-ben, aki a helyi Germering sportegyesület edzője volt. A sportbarátok a foci mellett a gitárpopot és az indie-rockot kedvelik, zenéjük leginkább a Tocotronickal vagy a Sternével hasonlítható össze, bár a szövegek nem másznak annyira mélyre és így jobban érthetőek a németet értők számára. Eddig ugyanis kizárólag németül jelentek meg dalaik, melyek négy, kritikusok által kiválónak ítélt lemezen láttak napvilágot: első albumaikat Uwe Hoffman, a Die Arzte producere gondozta, a 2004-es Burli sokkal rockosabb hangzású, erőteljesek az angolszász hatások, de német kontextusba helyezve érdekes stich-et kapnak. A tavalyi focivébére írt 54 74 90 2006 című daluk érthető módon a német slágerlisták élén landolt mint első számú futballhimnusz, ám amikor a német válogatott elvesztette a döntőt Olaszország ellen, az optimizmus jegyében azonnal átírták a számot 54 74 90 2010-re. A Sportfreunde Stiller 2006-ban jelölt volt az MTV Music Awards Legjobb német előadó kategóriájában. Sokáig éljen a magyar-német sportbarátság!
  
  !!! (USA) - Egy zenekar, amelynek nevével elsőre senki sem birkózik meg. A különös név - ejtsd: Csikk, csikk, csikk, vagy olvasd angolul: Chk, chk, chk - az Egyesült Államok egyik legüdítőbb zenéjét játszó tánczenekarát rejti, mely bár a kilencvenes évek közepén alakult és már 2000-ben debütált lemezzel, az utóbbi pár évben került az undergroundból reflektorfénybe. A nyolctagú zenekar leginkább a new wave aranykorát idézi, amikor a karcos-zajos, töredezett ritmusú új hullám keveredett a funkkal, lásd a Public Image Limited, a Pop Group, a Happy Mondays vagy a Gang Of Four munkásságát, de rokonítható olyan mostani sikerzenekarok felvételeivel, mint például a Rapture. A !!! legújabb, rádión, klipen innen, táncparketten túl is igen jól fogadott lemeze a napokban jelent meg Myth Takes címmel.
  
  Tool (USA) - Kevés olyan rockzenekar van széles e világon, amelyik hitelesen tudja az art-rock fogalmát még ma is tartalommal megtölteni. Művészi mondanivaló, tehetség, kiváló zeneszerzői képesség, lehengerlő előadás: nem véletlen, hogy az amerikai Tool minden koncertje világszenzáció, melyre igen nehéz jegyet szerezni, és amelyet évekkel később is emleget a koncertre látogató. A kilencvenes évek első felében feltűnt zenekar sokdimenziós-többrétegű, azonnal felismerhető muzsikájával sokkolta a poszt-grunge-korszak rocktáborát, amelybe ugyanúgy belefért a Jane´s Addiction zaklatottsága, mint a trash, a prog-rock, Peter Gabriel világa vagy az indián sámánének. Az Undertow, az AEnima, majd az öt év szünet - Maynard Keenan James énekes projektje, az A Perfect Circle megasikere - után kiadott Lateralus és a tavalyi 10000 Days - megjelenés hetében 564,000 példány kelt el belőle csak az USA-ban! - rocktörténeti mérföldkőnek számít mind a rajongók, mind a kritikusok körében.
  
  Az Eagles of Death Metal igazi sivatagi hobbizenekarként indult, mint ahogy anno a Queens of the Stone Age, ám utóbbi váratlan sikere miatt, mely szerencsésen átformálta a világ rockzenei térképét, pár évig jegelve maradt az Eagles of Death Metal gegparádéja. Hogy mi köze van a kaliforniai zenekarnak a QOTSÁ-hoz? Josh Homme, a Queens frontembere-gitárosa itt a dobok mögött található, míg néhai középiskolai osztálytársa, Jeff Hughes áll a mikrofon elé. Az EODM először 1998-ban bukkant fel a Homme szerkesztette Desert Sessions válogatáson, de igazából pár év szünet után 2004-ben hangzott fel teljes lemezen a garázs-rock Peace, Love, Death Metal címmel. Koszos, erőteljes sivatagi rock megspékelve egy adag humorral, ez hallható legutóbbi és emlékezetes lemezükön is, a tavaly ősszel megjelent Death by Sexyn.
  
  A 2005-ös Szigeten mi is megtudtuk, ez a Juliette Lewis az a Juliette Lewis, a jól ismert amerikai színésznő, többek közt a Született gyilkosok, és más közismert és sikeres filmek hősnője! Juliette nem csak színésznőként, hanem a Juliette and the Licks zenekar frontasszonyaként is szuggesztív, hiteles és lebilincselő. Budapesti koncertje a legemlékezetesebb nagyszínpadi rockandroll-akciók közé sorolható. A 2003-ban alakult öttagú zenekar You´re Speaking My Language című bemutatkozó lemez a 2005-ös Sziget előtt került a boltokba, rajta a 70-es éveket és a 80-as évek elejét idéző, ugyanakkor aktuális, meggyőző, erős, „egyenesvonalú”, dögös rockzene - nagyjából olyan klasszikus ízek nyomán, mint a Patti Smith Group, a Pretenders, vagy Iggy Pop. A zenekar legújabb albuma tavaly év végén jelent meg Four on the Floor címmel és amelynek érdekessége, hogy az új számokat az előző turné végén kisegítő Dave Grohl (Nirvana, Foo Fighters, Probot) dobolta fel.
  
  Chris Cornell bő húsz éves karrierjében az egyik nagyszerű dolog követi a másikat. 1984-től 1997-ig az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb hatású amerikai rockzenekara, a grunge-hullám egyik kulcszenekara, a seattle-i Soundgarden énekes-gitáros-frontembere volt, hogy aztán 2001-ben a Rage Against The Machine háromnegyedével megalakítsa az Audiosleve-et. Az Audioslave hat évig létezett, három kiváló albumot készített el és idén jelentette be feloszlását. Az egykori Rage Against The Machine-tagok bejelentették, hogy újjáalakítják a rap-rock legendás forradalmi különítményét, s ami a Szigetlakók számára most annál is aktuálisabb: Chris Cornell úgy döntött, folytatja az 1999-as Euphoria Morning című albummal megkezdett, majd félbehagyott szólókarrierjét. A Carry On című album június 5-én kerül a boltokba - ám ne legyen kétségünk: Cornell a szigetes koncerten minden bizonnyal merít majd korábbi zenekarai repertoárjából is. És ezt mi egyáltalán nem fogjuk bánni.
  
  Nem túlzás azt állítani, hogy az amerikai The Killers jelenleg a világ egyik legnépszerűbb és legsikeresebb zenekara. Brandon Flowers és csapata már debütáló, Hot Fuss című albumával befutott az együttes érdekes módon először nem hazai pályán, az Egyesült Államokban, hanem Nagy-Britanniában lett népszerű aztán a tavaly megjelent Sams Town-albummal végleg biztosította helyét a legfontosabb aktuális bandák elit-ligájában. A nemzetközi sajtó elismerően írt erről az albumról: A Sams Townnal kiérdemlik a legjobb zenekar címet így a New Musical Express, Minden egyes lejátszás után egyre jobb az albuma retro és az örökzöld határán mozog írja a Rolling Stone s a Q Magazine szerint Egyszerűen fantasztikus. A Killers, mely második albumán a korábbi gitárpop- és 80-as évek retro-ízek mellé nagyívű U2- és Bruce Springsteen-hangulatokat épített be, a ma kvintesszenciális stadionrock-zenekara, mely a világ bármely pontján nézők tízezreit táncoltatja meg, fülbemászó, dinamikus és okos slágereivel. Nem is kétséges: ez történik majd a 2007-es Szigeten is.
  
  A Nagyszínpadon két hazai fellépő lesz idén: a Kispál és a Borz valamint a Tankcsapda.
  
  Szolgáltatások a Szigeten
  Az idei Szigeten továbbra is a látogatók kényelmes szórakozását segítik a már megszokott szolgáltatások (mosodától a csomagmegőrzőig, gyerekmegőrzőtől a postáig). Továbbra is lehet a Szigeten bank-automatából pénz felvenni, a bejárati pénztárban bankkártyával fizetni. Lesz továbbá patika, talált tárgyak osztálya, értékmegőrző, 168 órás egészségügyi és biztonsági ügyelet, nyelvi elsősegély sátor, információs pult és számos további szolgáltatás, ami kényelmessé teszi a Szigeten eltöltött hetet. A szervezők minden lehetséges fórumon felhívják a Szigetre indulók figyelmét, hogy a tömegközlekedést vegyék igénybe. Ennek érdekében külön busz és hajójáratokat is indítanak, valamit kedvezményes transzferárakkal taxiszolgáltatást is igénybe vehetnek a Szigetre látogatók. Lehet majd a szigeten kerékpárt bérelni illetve lesz kerékpár megőrző, ahol kisebb javításokat is végeznek igény szerint. A Szigeten, a már megszokott információs pult mellett, idén már mozgó információsok és megújult információs táblák segítik az eligazodást. Tovább bővül a közvilágítás is.
  
  A vendéglátás terén a tavaly előtt debütált és bevált vendéglátó blokkok idén is megmaradnak, ezek szerint öt ilyen vendáglátó centrum szolgálja ki majd a látogatókat. Ezekben minden igényt kielégítő ételkínálat valósul meg (kürtőskalács, hot-dog, lángos, minifánk, kenyérlángos, főtt- és pattogatott-kukorica, gyümölcs, pékség, gyros, falafel, melegszendvics, hekk, pizza, grillételek, főzelék, palacsinta, héjában sült krumpli, vegetáriánus konyha, reform és bio ételek, italok, aszaltgyümölcs, jégkrémdrazsé stb.). A nemzetek konyhája változatos világát idén már a mexikói konyha, brazil édesség, olasz tésztázó és tradícionális ősi magyar konyha is színesíti és idén ismét lesz a Szigeten tejbár is.

  IWIW Világzenei Nagyszínpad

  IWIW Világzenei Nagyszínpad szűkített napi bontása:
  
  Első nap augusztus 8. szerda

  
  A tradicionális kultúrák, a pop-rock és a techno rajongói számára egyaránt népszerű japán csoport, a tizenegy dobosból álló Gocoo először játszik hazánkban. Őket követi a hagyományos son-felállást (tres, gitár, trombita, bongó, guiro, ének) elektromos bőgővel és egy másik ütőssel kiegészítve képviselő kubai Sierra Maestra. 2004-es koncertje után újra fellép a Szigeten a gnawa, a rai, a rock és a reggae ötvözetét magával ragadóan tolmácsoló algériai-marokkói-francia Orchestre National de Barbés. Az első napot a Mali-i Salif Keita zárja, aki már harminc éve a csúcson van afropop zenéjével.
  
  Második nap augusztus 9. csütörtök
  
  A mambo, a ska, a rumba, a son és a reggae elképesztő összeboronálásával született brit Ska Cubano nyitja a napot. A Besh o droM már-már elválaszthatatlan tartozéka a magyar zenei életnek és a Világzenei Nagyszínpadnak, így a Balkán-ihlette kifinomult zúzás híveinek szokás szerint könyörtelen élményben lesz része idén is. Az 1985-ben, egy líbiai katonai bázison alakult Tinariwen zenekar Robert Plant egyik kedvence, zenéjükben a tradicionális dallamok, a forradalmi szövegek, a mali blues és a pszichedelikus villanygitározás keveredik. A Zöld-foki Köztársaság diplomáciai útlevéllel közlekedő zenei nagykövete, az 1941-ben született Cesaria Evora a world music egyik legkeresettebb előadója, és a Sziget egyik visszatérő vendége.
  
  Harmadik nap augusztus 10. péntek
  
  Az 1990-ben alakult, magyar-orosz Baba Yaga etnopop együttes már csak olykor-olykor áll össze egy-egy nosztalgiaturnéra mint ezen a nyáron. A kilencvenes évek elején, utcazenekarként indult, olasz Mau Mau a Szigeten 2000-ben, a Világzenei Nagyszínpad indulásakor játszott utoljára, így fellépésük már nagyon időszerűvé vált repetaként. A 2003-as Sziget visszatérői, az 1964-ben alakult legendás jamaicai Skatalites az idei nyáron megjelenő lemezét mutatja be. Az Algériában született Racid Taha a tradicionális hús-vér hangszerelés és a technós programozás híveihez egyaránt szól stílusteremtő rai-rockjával.
  
  Negyedik nap augusztus 11. szombat
  
  A Pannonia Allstars Ska Orchestra, azaz a PASO hazánk legnevesebb ska együttese, pedig csupán 2003-ban alakult, ismert underground zenekarokból. Az amerikai Paradox Trio a Klezmaticsból ismert szaxofonos-klarinétos Matt Darrieu zenekara, a klezmer és a Balkán zenéjének az összefonása. A moldovai Fanfare Ciocarlia Queens and Kings rezesbanda muzsikája alapvetően a román táncokra épül, de elképesztő a tempója, ráadásul 2007-re egy olyan albumot készítettek, amely felvonultatott számos rangos roma énekest is. Az 1933-ban Kamerunban született Manu Dibango tavaly már felbukkant a Sziget Világzenei Nagyszínpadán, most saját zenekarával, ötvenéves életműve új és egységes köntösbe hangszerelt remekeivel a 2003-as The Very Best Of Manu Dibango anyagával lép fel.
  
  Ötödik nap augusztus 12. vasárnap
  
  A Södörgö, a Dunakanyar délszláv zenei örökösei Ferus Mustafov, a macedón csocsekkirály vendégeskedésével nyitják a vasárnapi világzenei programot. A több mint harmincéves Muzsikás együttes világszerte bebizonyította, hogy a magyar népzene azonos értékű az egyetemes kultúra bármely más zenei műfajával. Sokoldalúságát mi sem jellemzi jobban, mint hogy egyaránt szívesen látott vendég világzenei, dzsessz, alternatív vagy komolyzenei fesztiválokon. Az elefántcsontparti Alpha Blondy az afrikai reggae alapzenekarának számít, őket követi az amerikai zongorista, Eddie Palmieri, aki az elmúlt harminc évben kilenc Grammy-díjat zsebelt be, így minden idők legsikeresebb latin muzsikusává vált.
  
  Hatodik nap augusztus 13. hétfő
  
  A hétfőt a kolumbiai-brit Sidestepper a salsa, a cumbia és a drum n bass szentháromságával az elektronikus latin zenei színtér egyik meghatározó zenekara nyitja. A Szájról Szájra három nagyszerű fiatal énekesnő, Bognár Szilvia, Herczku Ágnes és Szalóki Ági formációja, ők 18:15-kor játszanak. A norvég Mari Boine az ősi lapp tradíciót a naprakész elektronikával ötvözi. Őt követi Sergent Garcia, a raggamuffin és a salsa ötvözetéből alkotott salsamuffin műfajteremtője, az európai latin zenei színtér egyik legkedveltebb alakja, akinek a koncertjeit a napsütéses karnevál és a határtalanság szinonímájaként tartják számon.
  
  Hetedik nap augusztus 14. kedd
  
  Az utolsó napot a Napra zenekar, a tradicionális magyar népzene és a zúzós rock képviselője nyitja. A krakkói Motion Trio zenéje vegytiszta akusztikus harmonika-muzsika humorral, könnyedén, bármiféle görcsös igyekezet nélkül, a súlyosabb rockos alhangoktól a törékeny mediterrán dallamokig. Az orosz Leningrad fő csapás iránya a ska, mélyen átitatva punkkal, de az orosz indulók, tánc- és népdalok sem úszhatják meg, és ahogy 2006-ban, úgy idén is tarolni fognak a Világzenei Nagyszínpadon. A 2007-es Szigetet ezen a színpadon a finn Värttinä zárja, akik kelet-finn női énekes tradíciót ápolják, akusztikus etnopopba ágyazva, élükön a három szőke énekesnővel.
  
  ... és a bővített:
  
  Napjaink egyik legütősebb ütőegyüttese, a japán Gocoo először jár Magyarországon, ünnepélyes és felkavaró nyitást ígérve a Világzenei Nagyszínpad programjának. Hiszen ami a ritmusok akrobatáitól hallható-látható, az a tradicionális taiko-dobolás és a földrengés, a végítélet és a megtisztulás erejével hat, s a tradicionális kultúrák, a pop-rock és a technó rajongói számára egyaránt népszerű.
  
  A kubai zene egyik alapintézményét, a Sierra Maestra zenekart Juan de Marcos González azzal a céllal alapította meg 1976-ban, hogy a húszas-harmincas évek legnépszerűbb zenei stílusát, a sont felfrissítse és újra átütővé tegye. Hamarosan csatlakozott hozzá unokaöccse, a trombitás Jesús Alemany, akivel leckéket vettek a stílus olyan még működő klasszikusaitól, mint amilyen a Septeto Nacional zenekar volt. 1981-től folyamatosan készíthették lemezeiket Kubában és Nyugaton egyaránt, s bár időközben Jesús Alemany és Juan de Marcos odébbállt, a Sierra Maestra alkotókedve és rangja töretlen maradt.
  A kilencvenes években a világzene is ráharapott arra a transzra, amely a gnawában, vagyis a Nyugat-Afrikából északra hurcolt rabszolgák rituális zenéjében rejlik. Ennek az élére hágott Párizsban az algériai-marokkói-francia Orchestre National de Barbés a gnawa, a rai, a rock és a reggae ötvözetének önfeledt és magával ragadó előadásmódjával. A zenekar kultikus státuszát fokozza, hogy ritkán koncertezik, így megkülönböztetett figyelmet érdemel, hogy 2004-es koncertje után újra fellép a Szigeten.
  
  Salif Keita harminc éve a csúcson van; rendkívüli sors és rendkívüli életmű az övé. A Manding Birodalmat alapító Szundjata Keita leszármazottjaként a kasztrendszerrel dacolva az énekesek hivatását választotta, amiért száműzte a családja. Ráadásul albinónak született, ami ugyancsak számkivetettséggel járt, hiszen a hiedelmek szerint egy albinó rontást hozhatott a törzsére. Így indult Salif életútja, Bamakóba vándorolva így lett a Le Super Rail Band du Bamako és a Les Ambassadeurs szólóénekese, mielőtt 1980-ban Párizsba települt. Ott futott be, ott jelentek meg korszakos jelentőségű afropop lemezei, majd az ezredfordulóra megint fordult a világ, s az elektronikus programok után egy újabb neotradicionális mozgalom vette kezdetét. Keita 2002-es Moffou című lemezén már jól érződött ez a régi-új szél, mely a tavalyelőtti MBemba albumán tovább mélyült, azt tanúsítva, hogy az igazi tánczene mélység és távlat, könnyedség és súly.
  
  A Ska Cubanót megálmodó Peter A. Scott Jamaicában és Kubában is éveket töltött zenekutatással, ahol azzal szembesült, hogy a kubai forradalom előtt a kubai és a különféle karib-térségi zenei irányzatok között erős átjárás volt. Ennek a hagyománynak a felelevenítésére társult a londoni ska-körök egyik kulcsfigurájával, Natty Bóval, majd nekivágtak Kubának, összeszedtek egy rakás nyitott muzsikust, s máris megszületett a mambo, a ska, a rumba, a son és a reggae elképesztő összeboronálásával a Ska Cubano. 2004-ben Ska Cubano, 2006-ban !Ay Caramba! címmel készítettek albumot, és most eljött az idő, hogy a Szigeten is bemutassák ezt a ritka szórakoztató fúziót.
  
  A Besh o droM már-már elválaszthatatlan tartozéka a Világzenei Nagyszínpadnak: 2000 óta minden évben garantált siker. Önismétlésről vagy unalomról ugyanis szó nem lehet a legújabb, a Ha megfogom az ördögöt című album megint csak garancia arra, a Balkán-ihlette kifinomult zúzás híveinek szokás szerint könyörtelen élményben legyen része Óbudán.
  
  1985-ben egy líbiai katonai bázison alakult meg a Tinariwen zenekar. Valamennyi tagja fegyveres kiképzést kapott, és a mali hegyekben részt vett az 1990-től 96-ig húzódó polgárháborúban. Hogy a tradicionális dallamok, a forradalmi szövegek, a mali blues és a pszichedélikus villanygitározás elegyéből az ezredforduló egyik legütősebb világzenei szenzációja kerekedett, az ma már közhely Robert Plant például így áradozott: Amikor először hallottam őket, úgy éreztem, ez az a zene, amit egész életemben kerestem. 2005-ben a Szigetet is lenyűgözték, s most tavasszal Aman Iman címmel új koronggal rukkoltak ki egyszóval, megbízható és friss élmény előtt állunk.
  
  A Zöld-foki-szigetekről a szárazság, az éhség és a munkanélküliség miatt elvándorolt a népesség jelentős része alig-alig található olyan család, amely ne szakadt volna szét. A szigeteken uralkodó zenei stílus, a morna ezt a nosztalgikus, keserédes hangulatot tükrözi, ennek vált Cesaria Evora a zenei nagykövetévé. Az 1941-ben született énekesnő nagybátyja biztatására kezdett énekelni, és bár néhány rádiófelvétele is készült, nem gondolta, hogy ebből kéne megélnie, sőt, a hetvenes évek közepén vissza is vonult. Csak tíz év múltán lépett fel megint, amikor a kormány egy ünnepség keretében felkérte őt is, majd egy Portugáliában élő honfitársa arra is rávette, hogy szervezzen neki egy kis turnét. Ekkor került kapcsolatba az ugyancsak zöld-foki emigráns José da Silvával, aki Párizsba csalta egy lemezfelvételre. 1988-tól tíz albumot vettek fel, melyek a mezítlábas dívát a world music egyik legkeresettebb előadójává tették. Rendkívüli hangja és keresetlen előadásmódja révén a Világzenei Nagyszínpad egyik legsikeresebb programjának ígérkezik a Szigetre való visszatérése is.
  
  A magyar-orosz Baba Yaga etnopop zenekarnak 1990-ig nyúlik vissza a története, mikor is a Szicíliában turnézó KFT zenekart megrendítette egy orosz folkegyüttes éneke. Összeismerkedtek, s innentől nem volt megállás: közös tervek és dalok áradata vette kezdetét. A KFT-ből végül csak Bornai Tibor és az akkor velük dolgozó Jamie Winchester maradt a projectben, négy orosz énekessel, illetve Huszár Mihállyal és Galántai Zsolttal ők alkották a zenekart s készítettek két népszerű CD-t (Baba Yaga, Secret Combination) a kilencvenes években. Hat-hét évig folyamatosan járták a legnagyobb európai fesztiválokat, aztán alábbhagyott a lendület, s most már csak olykor-olykor állnak össze egy-egy nosztalgiaturnéra mint ezen a nyáron.
  
  A kilencvenes évek elején utcazenekarként portyázott a Mau Mau alapmagját képező hármas: az énekes-gitáros Luca Morino, a harmonikás Fabio Barovero és a kameruni ütős, Bienvenu Nsongan. Aztán a zenekar hamarosan héttagúvá bővült, de az egyszerűség kedvéért továbbra is akusztikus muzsikát játszott, Olaszország vegytiszta zenei válaszaként arra a hullámra, amit Franciaországban a Les Negresses Vertes és a Mano Negra indított el. A debütáló Sauta Rabel után megállás nélkül jobbnál-jobb korongokat dobtak a piacra, az utóbbiak közül az Eldoradót és a Deát brazil zenei inspirációval. A Szigeten 2000-ben, a Világzenei Nagyszínpad indulásakor játszottak utoljára, így már nagyon időszerűvé vált ez a repeta
  Jamaica függetlenné válása után, 1962-től afféle nemzeti tánczeneként robbant a ska, magába forrasztva a rhythm & blues, a dzsessz, az afrikai ritmusok és a calypso hagyományait. A legkapósabb muzsikusokat a Studio One kiadó foglalkoztatta, s közülük is a legkiválóbbak hozták össze a Skatalites együttest 1964-ben. Hogy a műfaj mi mindent köszönhet nekik, az hosszas felsorolást igényelne a korábbi kollaborációkból Lee Perry és Bob Marley, a későbbiekből Ernest Ranglin tűnhet ki. Ami pedig a jelent illeti, abban az eredeti felállásból hárman ma is hallhatók, ahogy From Paris with Love című albumukat turnéztatva hallhatók voltak a 2003-as Szigeten, s ahogy most nyárra tervezett új lemezükkel visszatérnek, legnagyobb örömünkre.
  
  Az Algériában született s 1968 óta Franciaországban élő Rachid Taha a nyolcvanas évek elején tűnt fel Carte de Séjour nevű stílusteremtő rai-rock zenekarával. Annak felbomlása után szólókarrierbe kezdett, s a rainak megint egy kimondottan rá jellemző, rockos-technós stílusát alakította ki. Eddigi legnagyobb sikerét azonban a mesterei előtt fejet hajtó, akusztikus-nosztalgikus Diwan albumával érte el 1998-ban, melynek tavaly Diwan 2 címmel elkészítette a folytatását is. A fő csapás iránya így újra a múlt idejű Egyiptom és Algéria lett, a Taha gyermekkorát idéző rádiós slágerekkel persze portalanítva és felfrissítve, Taha karcos modorában. Ami azt ígéri, hogy a tradicionális hús-vér hangszerelés és a technós programozás rajongót egyaránt megkaphatják, ami Tahától elvárható, s ami jár
  
  A Pannonia Allstars Ska Orchestra a magyar skaélet motorja: skatábor szervezője, skaklub házigazdája, skakompiláció szerkesztője és nemzetközi skazenekarok (Toasters, Bad Manners, Rotterdam Ska-Jazz Foundation, New York Ska Jazz Ensemble) vendéglátója. Túl van egy koncertlemezen (All Night Long Live At Artemovszk), egy igazi stúdióalbumon (Budapest Ska Mood), s a múlt nyáron ezreket ragadt magával felhőtlen-pálmafás örömzenéje a Szigeten. Nem lehet vitás, idén sem adja alább a csúcsnál
  A Klezmaticsból ismert Matt Darrieu kvartettje, a Paradox Trio a kilencvenes évek közepén futott be New Yorkban. Első három albumát (Paradox Trio, Flying at a Slant, Source) a Knitting Factory kiadó jelentette meg, melynek avantgárd és jellegzetesen New York-i szellemisége mélyen jellemző a szaxofon-klarinét, elektromos gitár, cselló, ütőhangszerek felállású társaságra is. Ugyanakkor konzekvensen belőhető a fő csapás iránya: a klezmer és a Balkán zenéjének az összefonása, amiként az legutóbbi, Gambit című lemezükön is hallható. És ami most magyarországi debütálásukkor is várható.
  
  A Fanfare Ciocarlia gyökerei a török katonazenekarokig nyúlnak vissza a Kárpátoktól északra élő romák éppúgy rézfánfütyülnek, mint a szerbiaiak vagy a macedónok. A Pacsirtáról elnevezett rezesbanda a moldovai Zece Prajeni faluból való, ahol mindössze négyszáz roma él, az viszont mind zenél. Igaz, a Ciocarliának nem akad konkurenciája: amióta egy arra tévedő francia tévéstáb felfedezte, nincs megállás, és nincs fesztivál, amit be nem darált volna. Idén pedig egy olyan albumot készítettek Queens and Kings címmel, amely felvonultatta a legnépszerűbb roma énekeseket akik közül a macedón Esma Redzepova, a bolgár Jony Iliev, a francia Kalooma és a román Florentina Sandu együtt dalol velük a Szigeten is.
  
  Az 1933-ban Kamerunban született Manu Dibango tizenöt éves volt, amikor zenei tanulmányai folytatására Párizsba küldték a szülei. Előbb zongorázni tanult, aztán kölcsönkapott egy szaxofont, s ezzel megpecsételődött a sorsa. 1957-ben a kongói rumbakirály, Joseph Kabasele kíséretében két évet Afrikában töltött, ahol Manuba belekapaszkodtak a gyökerei, s hamarosan kiérlelődött a saját hangja, a maga külön bejáratú makossája A makossa egy gyors tempójú, városi tánc Kamerunban. De amit ebből Manu Dibango 1972-ben Soul Makossa címmel kihozott, az éppúgy kötődött más kameruni stílusokhoz és más afrikai országok tánczenéihez is, így világszerte a kozmopolita afrikaiak himnuszává vált. Sőt. Később Manu felvette salsa-, reggae-, elektro-funk- és rumba-változatban is. Munkássága persze jóval kiterjedtebb és jelentősebb annál, hogy egyedül ezt a művét említsük az 1978-as Home Made, az 1982-es Fleurs Musicales du Cameroun, az 1994-es Wakafrika és az 1998-as CubAfrica ugyancsak remekmű egyszóval a lehető legtöbbet várhatjuk zenekarának első magyarországi fellépésétől.
  
  Tízéves fennállása alatt a Söndörgőből a Vujicsics együttes tanítványaiból (és gyermekeiből) biztoskezű mester lett; a Dunakanyar délszláv zenei örököseiből csak úgy árad a mindent elsöprő-perzselő energia. Így van ez legutóbbi albumán, a Jávorfán is, melynek érintése minden további nélkül a dalmát tengerpartra röpít, és így lesz ez Óbudán is, ahol a zenekarral együtt szárnyal Ferus Mustafov, a macedón csocsekkirály.
  
  A harmincnégy éve működő Muzsikás együttes az erdélyi paraszti muzsika legismertebb előadójaként világszerte bebizonyította, hogy a magyar népzene azonos értékű az egyetemes kultúra bármely zenei műfajával. Legújabban a huszadik századi komolyzene és a népzene ötvözésével aratott kirívó sikert, együtt szerepelve többek közt Alexander Balanescuval, Jandó Jenővel, a Bartók Vonósnégyessel és a Keller Vonósnégyessel; lemezei között pedig olyan zenetörténeti jelentőségű darabokat találhatunk, mint az addig ismeretlen erdélyi zsidó magyar népzenét feltáró Szól a kakas már, a Bartók-gyűjtéseket rekonstruáló Bartók Album, vagy a Hazafelé című, melyen talán a legragyogóbban kristályosodott ki a kihalóban lévő erdélyi tradicionális muzsika. Így lesz a Szigeten ez a nap a magyar zene ünnepe!
  
  Az Alpha Blondy nevet az elefántcsontparti Seydou Koné azután vette fel, hogy Egyesült Államok-béli tanulmányai után hazatért és énekelni kezdett. A muzulmán hitű családban felcseperedett reggae-énekesre erősen hatott a kereszténység, s Amerikában rákapott a rastafarianizmusra is, minek következtében életművére rányomta a bélyegét az iszlám, a kereszténység, a zsidó vallás és a rasta hit egyesítésének hirdetése. Az afrikai reggae alapzenekarának számító Alpha Blondy napjainkig több mint egy tucat albumot készített, olyan korongokkal gazdagítva a reggae-rajongók gyűjteményét, mint a Massada, a Grand Bassam Zioin, a The Prophet és az Akwaba. Egy komoly ember komoly koncertje előtt állunk!
  
  Eddie Palmieri 1936-ban született New Yorkban, Puerto Ricó-i gyökerű zenészcsaládban. Huszonöt évesen alapította meg La Perfecta nevű zenekarát, azzal készítette első albumát, melyet napjainkig további harmincegy követett. A zongorista Palmieri egyaránt mestere a Thelonious Monk, McCoy Tyner, Herbie Hancock nyomán haladó klasszikus dzsessz irányzatnak, a salsának és a latin dzsessznek, s az elmúlt harminc évben kilenc Grammy-díjat zsebelt be (legutóbb a trombitás Brian Lynchcsal közös Simpatico albumért), így minden idők legsikeresebb latin muzsikusává vált. Most játszik először hazánkban, hogy kiderüljön végre, mi fán terem a veretes salsa! Az elektronikus latin zenei színtér egyik meghatározó zenekara 1997-ben kezdett hódítani Logozo című maxijával. A Bogota-London-tengelyen működő Sidestepper az angol Richard Blair és a kolumbiai Ivan Benavides közös vállalkozásaként azóta három albumot készített (More Grip, 3AM: in beats we trust, Continental) a salsa, a cumbia és a drum n bass szentháromságának jegyében.
  
  A Szájról szájra három nagyszerű fiatal énekesnője külön-külön már sokat tett az asztalra. Bognár Szilvia útja az Anima Sound Systemtől a Makámon át vezetett a szólópályáig, Herczku Ágnes a Magyar Állami Népi Együttes énekes szólistájaként és a Fonó zenekar énekesnőjeként ragyogott, míg Szalóki Ági az Ökrös együttes és a Besh o droM énekesnőjeként, majd a Szalóki Ági Quintet élén futott be. Ezúttal egy unikális programmal rukkolnak ki: olyan dalokkal, melyeket egy kiváló nép- és dzsesszzenészekből (Juhász Gábor, Nikola Parov, Mester László, Kovács Zoltán, Dés András) alkotott zenekar élén együtt énekelnek el.
  
  Mari Boine a lapp zenekultúra legizgalmasabb hírnöke. Megvan hozzá a történelmi múltja a norvégiai lappok vallási és kulturális forradalmával , az átszellemültsége és a maga rendkívüli hangja, nem beszélve arról az elengedhetetlen mágiáról, amely a sivár jég, a rideg erdő és a vágtázó rénszarvasok nyelvének ismeretéről vall. Boine jó tizenöt éve gyakorolja küldetését, s olyan remekműveket jegyez, mint a Leahkasin vagy a Jan Garbarek közreműködésével készült Eight Seasons. Legújabb anyaga, a tavalyi Idjagiedas megint csak reveláció, hiszen életműve legintimebb darabja ez, mely egymásba olvasztja az Északi-sarkvidéket Afrikával, az ősi lapp tradíciót a naprakész elektronikával, a szenvedélyt az elfojtással, s miközben megtáncoltatja a természeti erőket, Boine sötétlő démonjaihoz is megindítóan szól.
  
  Bruno Garcia 1997-ben mutatkozott be Párizsban a Ludwig Von 88 zenekar élén. Akkoriban a punkot, a reggae-t és a latin melódiákat keverő sound systemsben utazott, a hirtelen siker hatására azonban új csapatot szervezett. Ez lett a Sergent Garcia, mely a raggamuffin és a salsa ötvözetéből alkotott salsamuffin műfajteremtőjévé, Un poquito quemao című debütáló albumával pedig az európai latin zenei színtér egyik legkedveltebb zenekarává vált. Koncertjeit a napsütéses karnevál és a határtalanság szinonímájaként tartják számon, melyből a latin zenei irányzatok, a ragga, a ska és a reggae mellett a cigányzenék és az észak-afrikai irányzatok rajongói is kiszippanthatják a magukét. Legújabb albuma, a tavalyi Mascaras mexikói színektől pompázott, vagyis egy ellenállhatatlanul táncos buli előtt állunk.
  
  A Sziget utolsó napjára is maradt felfedeznivaló: májusban megjelenő Jaj, a világ! című albumát mutatja be a Napra zenekar. A tradicionális magyar népzene és a zúzós rock friss és meggyőző szintézisével a múlt évben tűnt fel (a Barbaróban is gitározó) Both Miklós zenekara, melynek ígéretességét az is jelzi, hogy a világszerte elismert angol producer, Ben Mandelson irányításával vehette fel lemezét.
  
  A Motion Triót 1996-ban alakította meg Janusz Wojtarowicz Krakkóban, azzal a küldetéssel, hogy olyan hangot teremtsenek, ami a harmonika-bizniszben reveláció. Nem kellett sokáig várniuk. 2000-ben már ők kapták a nagydíjat a Penderecki kamarazeni verseny trió kategóriájában, Pictures from the Street című korongjuk pedig az év legjobb lemeze-ként kaszált. A 2005-ös Play Station ugyancsak vegytiszta akusztikus harmonika-muzsika humorral, könnyedén, bármiféle görcs nélkül, a rockos dinamikától a törékeny mediterrán dallamokig, a nosztalgiától az útkeresésig, az utcazenétől a legnevesebb fesztiválokig.
  
  A Leningrad együttes a kilencvenes évek végén bukkant fel a szentpétervári és moszkvai klubokban, s szinte pillanatok alatt padlót fogott tőle a birodalom, hiszen korábban ismeretlen volt az övéhez fogható, már-már állati elementarizmus. Mindezért főleg a zenekarvezető Szergej Shnurov éneke (s immár mintegy tíz albuma) okolható, egy hozzá méltó zenekarral melyben nem hibáznak sem a kőkemény fúvósok, sem a gitárok. A stiláris front terepe a ska, mélyen átitatva punkkal, de az orosz indulók, tánc- és népdalok sem úszhatják meg. 2006-ban a Világzenei Nagyszínpadon tarolt már ez a muzsika, azóta úgy kell nekünk újra, mint az utolsó Leningrad-album címéül szolgáló Hleb, azaz a betevő falat Kenyér.
  
  A kareliai Raakyla faluban afféle hagyományőrző ifjúsági csoportként alakult meg a Varttina 1983-ban. Aztán ahogy felcseperedtek és zenei tanulmányaik miatt Helsinkibe költöztek a tagjai, átalakult. Az új tagokkal pedig új stílusok érkeztek, s a tiszta hagyományt felváltották az autentikus feldolgozások, majd az 1994-es Aitara albummal kezdődően az olyan saját szerzemények, melyek az akusztikus etnopop elvárásainak úgy feleltek meg, hogy közben szigorúan kötődtek a finn női énekes tradíció zenei és szöveges emlékeihez is. Ezt tükrözi legújabb lemezük, a 2006-os Miero is, mely éppúgy elbűvöl boszorkányságával, mint lírai fordulataival és baljós szövegeivel.

  HammerWorld színpad

  HammerWorld színpad
  
  Részletes program:
  
  Első nap augusztus 8. szerda

  
  Az első napot a női frontemberrel működő Overdream nyitja. Őket a brit To-Mera követi, élén az egykor a Without Face-ben éneklő Julival. Az Ideas hangulatos metalja szintén egy hölgyet szerepeltet az énekesi poszton. A Dalriada népzenei motívumokkal és férfi-női vokállal színesíti a fémzenét. A metal színpad sztárvendége ezen a napon Hollandia újdonsült slágere, a több mint tízéves múltra visszatekintő Within Temptation, akik a korai The Gathering és az Evanescence zenei egyvelegét idézik meg nekünk. A gótikus doom metalban jeles Nevergreen idén visszatér a Szigetre is, megújult erővel és friss albummal. A De Facto is friss lemezzel rukkolt elő a dark rock/metal rajongók örömére. A dark & roll hazai fenegyerekei, a Garden Of Eden a Szigeten mutatják be aktuális korongjukat.
  
  Második nap augusztus 9. csütörtök
  
  A Road a Tankcsapdához hasonlóan a lendületes, bulis rock zene védelmezője. A Cadaverest a rock szakma a Sepultura/Soulfly-féle modern metal hazai képviselőjeként tartja számon. A Replika szintén a súlyos fémben erős, ugyanakkor az akusztikus megszólalásban is ügyesek. A finn Negative a húzós glam muzsika révén vált egyre népszerűbbé, és ezt most nálunk is bebizonyítják. Depresszióék hamar komoly rajongótáborra tettek szert, ma már az ország egyik vezető zenekarának számítanak. Az egykori Sepultura frontember, Max Cavalera vezette amerikai Soulfly nem először jár Magyarországon, és rasztafejrázásra most is számíthatunk. Az Ektomorf a Soulfly méltó színpadörököse, és a német Nuclear Blast kiadónak köszönhetően a legismertebb magyar metal bandának számít Európa szerte. Nagy Ferót és a Beatricét senkinek sem kell bemutatni, és biztosak lehetünk benne, hogy a jól ismert slágerek maradnak el a jól ismert slágerek. A Horda az Akela egykori gitárosának, Pavelka Gyulának a formációja, ők zárják a súlyos metaltól nehéz napot.
  
  Harmadik nap augusztus 10. péntek
  
  A My Small Community a Mind The Gap romjain alakult, új énekessel, de a zene maradt a húzós rock/metal. A Neck Sprain lendületesebb, mint valaha, és ez nagy részben Pityesznek, a Fresh Fabrik második énekesének köszönhető. A Mantra a krisna életszemléletet csempészi a metalba, és mint ilyen, itthon egyedülállóak. A Watch My Dying a durva, ám technikás death/thrash metalban alkotott nagyot. A Blind Myself zenéje sem nevezhető könnyen emészthetőnek, minőségi durvulásnak annál inkább. Ismét lecsap a 2005-ös Sziget egyik nagyágyúja, a kanadai Skinny Puppy, akik 1982-es megalakulásuknál fogva az elektro-indusztriális zene megteremtőinek számítanak. Érdekesség, hogy a Superbutt új anyaga, a Szájon Át című EP kizárólag magyar nyelvű dalokat tartalmaz minden bizonnyal erről is játszanak majd a srácok. A Subscribe a hazai underground egyik közkedvelt metal bandája, akik szabadidejükben Rage Against The Machine dalokat játszanak Guilty Parties néven. Az egykor két frontemberrel tevékenykedő Szeg pedig mindenkit odaszegez a nap végén.
  
  Negyedik nap augusztus 11. szombat
  
  A gótikus metalban utazó Gyöngyvér kezd, utánuk a modern, progresszív zenét képviselő Wendigo lép színpadra. Kalapács Józsi és a Hard igazi hard rockal szórakoztat, és a tarsolyukban mindig van egy-két feldolgozás is. A párizsi Pleymo az anyanyelvén keveri a rapet és a metalt, azaz nu-metal francia módra. A fenevad képében az Akela diktálja a farkastörvényeket, így nincs más hátra, mint mancsokat a magasba! A Lord a billentyűben gazdag, klasszikus hard rock nagy öregje, és a srácok még ennyi év után is remek formában vannak. Seattle vezető metal bandája, a súlyos, progresszív elemekkel operáló Nevermore rendszeresen visszajáró vendég, előadásmódjuk minden nyakizmot megmozgat. Már az új énekessel lép fel a Black-Out, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy ez a felállás is jól működik. A Morpheus kitartóan képviseli a dallamos heavy metalt.
  
  Ötödik nap augusztus 12. vasárnap
  
  A súlyosabb metalra fókuszált vasárnapot a frissen megjelent bemutatkozó lemezükkel kiálló Sunday Fury nyitja. Az egykori Mood zenekar két utódja, a doom metal vizein evező, épp friss korongját megjelentető Wall Of Sleep a stílusrokon Stereochristnak adja át a színpadot. Egyenesen a pokolból érkezik a Tesstimony, akik erősebbek, mint valaha, ráadásul új lemezük beszerezhető az aktuális Hammer World Magazin mellékleteként. A black metalos Christian Epidemic sem ma kezdte a riogatást, így műsoruk tökéletes felvezető lesz a másodgenerációs black metal egyik nagy túlélőjének kíméletlen előadásához, akik nem mások, mint a norvég Satyricon. Hazai fronton a Sear Bliss a műfaj nagy túlélője, legújabb lemezük szeptember végén, már az angol Candlelight Records istállójában lát napvilágot. A Bornholm az ország egyik legkeresettebb rock/metal grafikusának, Sallai Péternek a black metal zenekara, ahogy az őket követő Sin Of Kainben pedig a másik nagy borítómágus, Havancsák Gyula játszik.
  
  Hatodik nap augusztus 13. hétfő
  
  Szizsónak, az egykori Carmen énekesének jelenlegi bandája, a Partyzan indítja a hétfőt, méghozzá bulis rockkal. Ha már önfeledt szórakozás, akkor az ország egyik legjobb házibuli zenekara, a Zorall sem maradhat ki. A thrash metal megbízható hirdetője, a Remorse után indusztriális metalt kapunk a Romániából érkező Altar személyében. A kilencvenes évek népszerű csapata, az Omen végre ismét megfelelő frontemberrel hozza a formáját. Moby Dickék a nagy visszatérés óta meg sem állnak: állandó vendégek minden nagyobb hazai fesztiválon. A brit Napalm Death ott volt a death metallal kevert grindcore születésénél, most pedig nálunk mutatják meg, mi is a sebesség. Junkiesék is kihagyhatatlan fesztiválozók, punkos rakendrolljuk éjjel egykor is odacsap. Az October a néhai Árnyak frontemberének, Molnár Robinak az új, szintén sötét tónusú, hangulatos rock csapata.
  
  Hetedik nap augusztus 14. kedd
  
  Szlovákia legbulisabb rockerei, a somorjai Rómeó Vérzik rendszeres fellépők Magyarországon. Demonlordék a kórusban gazdag, klasszikus heavy metal egyik legjobbjai itthon, az utánuk csatasorba álló Wisdommal karöltve. A Sex Action a sikeres visszatérés óta rendszeresen ad néhány bulit évente, és az egyik természetesen a Sziget. Helsinki kultikus glam rakendroll csapata, a Michael Monroe vezette Hanoi Rocks ismét él és virul, így nekünk is szerencsénk lesz a műfaj egyik alap zenekarához. Őket a svéd metal harcos Hammerfall követi, akik mindig szívesen jönnek Magyarországra. Kalapács Józsi a Kalapács élén is fellép a HammerWorld sátorban, utánuk pedig nem más, mint a bluesban verhetetlen Deák Bill Blues Band muzsikál. Ezen a színpadon Molics Zsolt és a Mamut zárja az idei Szigetet.
  
  és ...
  
  A színpad idei nemzetközi fellépői között van a holland Within Temptation, a gótikus metal éra holland nagymesterei, akik idén tavasszal jelentették meg a The Heart Of Everything című új albumukat. A Soulfly (USA), az ex-Sepultura frontembere, Max Cavalera (énekes/gitáros) extrém nu-metal bandája is zúz majd egy hatalmasat a Szigeten. Ezen kívül fellép még az Egyesült Államokból érkező Nevermore (USA) zenekar, amely már korábban is fergeteges sikert aratott nálunk a Metal Mania fesztiválon, az extrém death/grinde keveréket toló Napalm Death (UK), a black metal egyik kiemelkedő csapata, a Satyricon (NOR), valamint a Killing Joke (UK) és az avant-garde/industrial muzsikát játszó Skinny Puppy (CAN). Az év elején adott óriási PeCsa-béli buli után reméljük újra egy igazi heavy metal őrületben lesz részünk a Hammerfall (SWE) révén. A fent említett nevek mellett fellép még a nemzetközi színtérről a Negative (FIN), a Drill (USA), az Altar (RO) és a Hanoi Rocks (FIN).
  
  És jöjjön egy kis ízelítő a hazai fellépők közül, akiket igyekeztünk úgy elosztani az egyes napokon, hogy a rock és a metal minden stílusának kedvelői megtalálják a számukra legmegfelelőbb programot. A melodikus metal egyik kiemelkedő hazai képviselője, az Ideas, a magyar dark éra vezető hazai bandája, a De Facto és számos lendületes, fiatal csapat: a sikeres turnét maga mögött tudó és rajongók tömegeit maga köré gyűjtő, lendületes nótáival óriási koncerthangulatot teremtő Depresszió, és a 2007 legjobban várt hazai metal albuma címet kiérdemlő, folk metalban utánozhatatlan (Echo Of) Dalriada mind megtalálható lesz a HammerWorld színpadán. Éppúgy, mint a hosszú idő után újra összeállt Nevergreen, akik hamarosan friss albummal is jelentkeznek. Nem maradhatnak ki a programból a nagy klasszikus kedvencek, úgymint a Beatrice, a Pokolgép, a Kalapács, vagy Deák Bill Gyula. A Sziget harmadik napja Hammer színpad oldaláról nézve, főleg a Budapestrockandroll nevű underground tömörüléshez is kapcsolódó csapatoknak kedvez majd. Ezen a napon zúzhatunk a Watch My Dying, a Blind Myself, a Superbutt és a Subscribe koncertjein. Egészen más vonalon mozog, konkrétan a gothic rock-ot a modern metallal vegyítő Gyöngyvér és a szintén új albummal jelentkezett all-star csapat, a Hard. A 25 éves születésnapját tavaly ünneplő és jubileumi kiadvánnyal jelentkező Moby Dick, és a 10 éves Demonlord is a Hammer színpadon ad majd fergeteges koncertet.

  WAN2 Színpad

  WAN2 Színpad
  
  A WAN2 Színpad szintén egy jubiláló fesztiválhoz illő, abszolút aktuális nemzetközi line-up-ot vonultat fel, melyből számos formációval itt találkozhat először a hazai közönség.
  
  Ministere des Affaires Populaires (F) - A francia sanzont és hiphopot tökéletesen ötvöző, színpadon hihetetlen energikusan előadó zenekar. Chanson-hop!
  
  UNKLE (USA) - Nehéz definiálni ezt a kollektívát, hiszen azon kevesek egyike, amely az elektronikus műfajon belül valóban sajátosan egyedit hozott létre. Az U.N.K.L.E. 1998-as debütáló albuma, a Psyence Fiction gyanúsan hibátlan mestermunka, melyet az örök kísérletező, földalatti hiphopmozgalom szentháromságának két tagja, DJ Shadow és James Lavelle készített el három, kisebb-nagyobb pauzákkal tarkított év alatt. Shadow és Lavelle a pszichedelia zaklatottságát a hard rock dinamizmusával, a rap és hiphop lüktető ütemeivel, no meg a breakbeat mindenhatóságával ötvözte és gyúrta valami sajátos eleggyé, a tökéletes kép kialakításához pedig méltó társakat is találtak; többek között Kool G, Richard Ashcroft, Mike D és Thom Yorke adta hangját ehhez a kőkemény, belső utazásra szánt, fajsúlyos remekműhöz. Shadow lemorzsolódásával és Richard File belépésével az UNKLE a hiphoptól egyre inkább a rock, a house, a pszichedelia felé vette az irányt karcos-recsegős, lerobbant hangulatú számokkal. LaVelle nemcsak zenész, a kilencvenes évek derekán, nagyjából 1000 fontból indította be a kísérleti hiphopot előnyben részesítő kiadóját, a MOWAX-ot, mely rövid időn belül kultikus jelentőségűvé nőtte ki magát. Sok friss, saját felfedezés mellé olyanokat csábított a kiadójához, akárcsak egy-két kislemez erejéig is, mint La Funk Mob, Carl Craig Innerzone Orchestrája, Air, DJ Krush, a Beastie Boys billentyűs Money Mark, Luke Vibert, Andrea Parker, Blackalicious, Quannum. A legújabb UNKLE-album 2007 első felében jelenik meg.
  
  IAMX (UK) - Az IAMX Chris Corner elektronikus zenei projektje. Corner az elektronikus és popszcéna egyik régi figurája, akit először a Sneaker Pimps tagjaként ismert meg a nagyvilág még a kilencvenes évek közepén. Az eltelt idő során a zenész számos munkában közreműködött, így producerként vett részt barátnője, Sue Denim electro-clash zenekara, a Robots in Disguise felvételei során. Az IAMX Corner meghatározása szerint határokat feszegető témákat boncolgat, melyet igen sötét, erotikusan fülledt, 80-as-évek ihlette electro tesz teljessé. A projekt debütáló albuma Kiss and Swallow címmel 2004-ben jelent meg, míg a második, The Alternative című kiadvány 2006. áprilisban látott napvilágot.
  
  Sud Sound System (I) - Jamaikai hangulatok mediterrán közegben? Reggae, dancehall, hiphop és raggamuffin talján színekben? Ez az olasz Sud Sound System, mely idestova majd´ két évtizedes múltra tekint vissza, s amely első albumát 1991-ben jelentette meg, azóta pedig összesen 14 lemezzel kedveskedett rajongóinak. Garantáltan táncos élmény a fülledt szigetes éjszakában.
  Fun-Da-Mental (UK) - A Fun-Da-Mental a 90-es években alakult egyik legfontosabb és legütősebb etno-techno, etno-elektro formáció. Az ázsiai-brit együttes táncos és politikus (nagyon táncos és nagyon politikus), a Kelet és a Nyugat ízeit hozza össze különleges eleggyé, amely egyszerre rímel a modern elektronikus tánczenék világára és hordozza az indiai szubkontinens népzenéinek hatását. A Fun-Da-Mental melynek törzsgárdáját két zenész, a beszédes nevű Propa-Gandhi és Impi-D alkotják, s amely koncerteken számos kísérőmuzsikussal egészül ki - pályafutása alatt hét lemezt jelentett meg. A legutóbbi - a 2006-os All Is War (The Benefits of G-Had) mely ismét radikálisan politikus, s a nyugati világ felelősségét firtatja meg az iraki háborút kritizálja szinte mindenkinél élesebben, a kiadóval való tartalmi konfliktusok miatt csak letölthető formátumban jelent meg.
  
  Cassius (F) - Franciaország elektronikus zenei nagyhatalom, ennek ékes bizonysága a Cassius léte, mely két veterán producer-muzsikus, Philippe Zdar és Hubert Blanc-Francart (aka Boombass) kollaborációja, akik már korábban is számos sikeres produkcióban vettek részt La Funk Mob fedőnéven, mint például MC Solaarral. Cassius néven 1998 óta dolgoznak, amikor első kislemezslágerükkel azonnal bekerültek a brit Top 20-ba. Azóta is a jazzy-hiphop és a acid-diszkó izgalmas elegye a Cassius védjegye, mely három sorlemezen és számos tánczenei slágeren összegződik, album legutóbb 2006-ban látott napvilágot 15 Again címmel.
  
  ROIA (A) - A ROIA egy hét éve működő, de még mindig fiatalokból álló osztrák zenekar, amely stílusa a dallamos, elektronikával fűszerezett, néhol vidám, néhol szomorú, de alapvetően a trip-hop nemlétező kategóriájába sorolható zenét játszik. A ROIA mostanában egyre sikeresebb, tavasszal Budapesten is játszottak a Zagarral.
  Beat Assailant (USA-F) - Beat Assailant egy amerikai rapper, aki jó pár éve Párizsban él és alkot.
  Kísérőzenekara francia zenészekből áll, így keveredik a jól megszokott amerikai rap stílus, a fülünknek kedves európai hangzással. Az új lemez megjelenésével indult turnéra összerakott show megmozgat mindenkit, aki fogékony a hiphopra és a funkra, hiszen a rapper mögött fúvósok, billentyűsök, vokálos lányok is teljesítenek.
  
  Hooverphonic (B) - A dEUS után egy újabb bizonyíték arra, hogy Belgiumból is érkeznek poplegendák. A Hooverphonic ambient-triphop-popzenéjét először Bernardo Bertolucci Lopott szépség című filmje kapcsán ismerte meg a nagyvilág a 2Wicky című kompozícióval, melyet egy évvel később követett a várt debütáló New Stereophonic Sound Spectacular című album. Liesje Sadonius énekes, akit hamarosan Geike Arnaert váltott fel, Alex Callier gitáros/multiinstrumentalista, Frank Duchęne billentyűs, Raymond Geerts gitáros 2005-ig további négy kiváló sorlemezt készített.
  
  GusGus (Iceland) - Nem emlékszünk, hogy a Sziget eddigi történelme során üdvözölt-e izlandi zenekart a fesztivál bármelyik színpadán. Nos, eljött az idő: a GusGus nem egyszerűen egy reykjaviki elektronikus csapat, hanem a világ egyik legnevesebb tánczenei társulása. Elég csak megnézni idei koncertnaptárukat, látható, hogy a világ minden pontján szívesen látott attrakció, legyen az a Glastonbury Fesztivál, Bécs, Kijev, Szentpétervár, Moszkva, München, Cologne színpada, a spanyol Benicassim Fesztivál, vagy a Sziget 2007. Év elején megjelent electro-soul-triphop lemezük már ötödik a sorban 1997 óta, ha beleszámítunk egy mixalbumot is: mindegyiket siker és elismerés övezi mind a közönség, mind a szakma részéről.
  
  Hyper (UK) - DJ Hypert először mint producert és DJ-t ismerte meg a közönség, aki korábban számos markáns produkcióval ajándékozta meg az elektronikus zenei világot. Hyper áttörést jelentő debütáló szólóalbuma, a We Control 2005-ben került a boltokba, amelyről egy kimásolt track hallható volt a Helyszínelők egy-egy epizódjában, a Peugeot 207 nemzetközi reklámkampányában is. E lemez kapcsán született meg a rendes zenekari felállású Hyper, mely közönségsikerét számos világkörüli show Japántól, Kínán, Oroszországon át az Egyesült Királyságig és Dél-Koreáig stb. bizonyítja. A breakbeatet élőben prezentáló Hyper sikerét a rendkívül szuggesztív-dinamikus előadás garantálja Hyper, Ronnie, Leeroy Thornhill (ex-Prodigy), Jim Davies (Pitchshifter, Prodigy).
  
  Dobacaracol (CAN) - A zenerkar, a két alapító, Doba and Caracol (Doriane Fabreg and Carole
  Facal) 1998-as véletlen találkozásából született. Több év után sikerült független kiadónál megjelentetni első, majd egy nagyobb kiadó segítségével 2004-es lemezüket. Az együttes sava-borsa a két énekes lány, akik amellett, hogy szépek, gyönyörűen énekelnek, így teljes a hatás.
  K´naan (SOM) - K´naan, a magát „koszos lábu filozófusként” aposztrofált szomáliai rapper, egyszer fogta magát, azt mondta, elég volt, átköltözött Kanadába, ahol szép lassan felvett egy albumot, amely rögtön elnyerte az év hiphop lemeze díjat, bár zeneileg nem feltétlenül lehet a hiphop kategóriába sorolni. Az album európai megjelenésére hatalmas turnét szerveztek, amely mellett K´naan Stephen Marley és Damian Marley előzenekaraként is koncertezik.

  Party Aréna

  Party Aréna
  
  A műfaj rajongói igazán nem csalódhatnak a jubileumi Sziget Party Aréna felhozatalában, hisz a világ legjobbjai pörgetik majd itt a lemezeket.

  
  Timo Maas ( D ) - A német Timo Maas a világ egyik legaktívabb és legfelkapottabb producer Dj-je. Túl van több mint 100 megjelenésen, többek között Depeche Mode-ot remixelt, Grammyre jelölték és 2006-ban saját kiadót alapított 99 Percent néven. A NY-i Pacha és az ibizai DC10 rezidense. Pop-os House és némi Elecrtoval fűszerezett szettjei igazi különlegességnek számít az elektronikus zenei világban.
  
  Silicone Soul ( UK ) - A skót származású Craig Morrison & Graeme Reedie neve igazán senkinek nem cseng ismerősen, viszont ha azt mondjuk Silicone Soul, egyből felvillan minden House zenét kedvelő fiatal szeme. A két fiatalember a szintén Skót székhelyű Soma Recordings elit közösségéhez tartozik. Aktuális megjelenéseik minden dj táskájában megtalálhatóak és dj szettjeik mindig eufórikus hangulatot varázsolnak, legyen az egy 200 fős klubban vagy egy óriás fesztiválon.
  
  Plump DJ´s ( UK ) - Nincs táncosabb és vidámabb zene annál, amit ők nyomnak, legyen szó saját kiadványaikról vagy DJ-szettjeikről. A világon mindenhol óriási tömegek várják fellépéseiket, és soha senki nem távozik azokról kielégítetlenül. A Plump DJs (Lee Rous és Andy Gardner duója) 1999-ben hallatott magáról először Plumpy Chunks/Electric Disco című kislemezével, mely a legjátékosabb kedvű breakskiadó, a Fingerlickin´ gondozásában jelent meg. Az azonnali siker kézzelfogható volt: a 2000-es bemutatkozó album, az A Plump Night Out óriásit durrant. A két fej vidám funkybreakjét egész egyszerűen zabálta a nép, és ez nem is változott sokat az elmúlt hét évben. 2003-as Eargasm című nagylemezük tovább erősítette pozíciójukat és a 2005-ös Saturday Night Lotion végleg a legnagyobbak közé emelte őket.
  
  ANNIE NIGHTINGALE (UK) - Annie Nightingale estében sértődés veszélye nélkül mondhatjuk azt, hogy a zene ipar egyik őskövületéről van szó. A 65 éves hölgy mindent megcsinált, amit a zeneiparban csak lehet: Ő volt az első női Dj az angol BBC Radiónál. 4 évig a „Old Grey Whistle Test” nevű Tv műsort vezette a BBC -nél. Díjnyertes dokumentumfilmet készített a Breakbeat szcénáról. 1998 -ban életmű díjat kapott a Women of the Year díjkiosztón. 2004 -ben felvették a Radio Academy Hall Of Fame -be és eközben járja a klubokat, hogy megmutassa mi az ő elképzelése egy breakbeat szettről. Az ő rádió műsorában hangzottak el először olyan nagyágyúk trackjei, mint a Chemical Brothers vagy a Basement Jaxx. A tavaly elhunyt John Peel halála óta a legidősebb aktív Dj az angol éterben. Mindent tud a zenéről, amit csak tudni lehet és hazájában úgy tisztelik, mint az angol királynőt. Annie Nightingale: 100 % életerő, 100% Brakbeat !
  
  Goldie ( UK ) - Az angol fenegyereket nem kell senkinek sem bemutatni. 93 -as megjelenésű Angel című száma volt az, melyre az angol elektronikus zenei sajtó először használta a Drum n Bass jelzőt. A stílus egyik szülőatyja, összes megjelent művét bibliaként tartják számon rajongói. Sok díjat nyert a dj-zéssel, a Timeless, Metalheadz és a Platinum Breakz kiadókkal is, de még koránt sem égett ki. Állandóan keresi az új lehetőségeket, hogy megmutathassa művészi adottságait. Világszerte óriási népszerűségnek örvend, ezt az is bizonyítja, hogy Hollywood is felfigyelt rá. Egyre több filmben, köztük Guy Richie Blöff című filmjében is említésre méltó szerepet kapott.
  
  BLAME ( UK ) - Ritka az olyan drum and bass producer, aki elmondhatja magáról, hogy megmászta az angol dance top 40 csúcsát. Blame ezen kevesek egyike. Conrad Shafie, ahogy az iskolában szólították Blame-et, mindössze 17 éves volt, amikor betévedve Tony Justice nevű cimborájának kezdetleges stúdiójába, összeütötte azt a dalt, amely a drum and bass bölcsőjeként szolgáló angol hardcore színtér egyik himnuszává lett. A ´Music Takes You´-t a raverek az első helyre lökték a brit tánczenei top 40-es listán, ezzel végérvényesen megpecsételve Blame további sorsát. Az ifjú innentől a zenélésre fordította a legtöbb figyelmet, majd számaira a híres Moving Shadow is lecsapott.
  
  SIMON BASSLINE SMITH & YOUNGMAN MC (UK) - A funk, soul, hip hop érdeklődésű Simon Bassline Smith egészen korán csöppent a bakelitek és az illegális partik világába, ahonnan beceneve is származik: a legtöbb bulin sikeresen tönkrevágta a mélynyomókat. A nagy Angol rave-ek nagy részét (Perception, Methology, Raindance, Worlddance) végigjárva olyanokkal kötött szoros ismeretséget, mint Grooverider, Fabio, Mickey Finn vagy Jumping Jack Frost, akikkel vállvetve terjesztették az akkoriban formálódó jungle hangzást. Simon a sikerek hatására összerántotta Absolut 2 nevű kiadóját, ahol olyan arcok lemezeit jelentette meg, mint Doc Scott, Nookie, Ray Keith vagy Danny C (Twisted Anger). Később ´98-ban néhány producerrel összehozta a Technique kiadót, amellyel sikereik azóta is töretlenek. A nagybőgős jazzy hangzástól, a morcosabb zenéken át, a jókedvű jump up-ig sok mindent képvisel a kiadó, a lényeg a táncolhatóságon van. Simon Bassline Smith az utóbbi években Youngman MC -vel járja a nagyvilágot. Simon szerint ő igazán érti, hogy mi a dolga egy jó MC -nek.
  
  Dave Clarke ( UK ) - Dave Clarke az elektronikus zenei életben úgy ismert, mint a világ techno dj-inek egyik legjobbja. Mindig is lázadó, a megszokott életviteltől menekülő ember volt, a 80-as évekbeli viharos gyerekkorától kezdve, egészen a jelenkori média botrányaiig. Az ezredfordulóra az első generációs techno dj-k közül sokan megbuktak, ám Dave Clarke szettjei, egyedülálló mixelési technikája, mellyel a technot, electrot, hip hop-ot és a 80-as évek új hullámos számait mesteri fokon vegyíti, azóta is töretlen sikert aratnak. Az évek során Dave számos mix CD-t adott ki és az évek során bebizonyította, hogy rengeteg stílus és irányzat képviselője, ugyanakkor tagadhatatlanul a techno egyik legszínvonalasabb nemzetközi nagykövete.
  
  MOTOR ( UK ) - Az amerikai Bryan Black és a francia Olivier Grasset a 90es évek végén egy füstös angol Pubban találkozott először. Bryan, aki Prince egyik producere volt, egyből felismerte Olivier tehetségét és egy évvel később meg is alapították az Xlover csapatot, mely az Electro - Rock nagy durranása lehetett volna, de nem lett. Az Xlover próbálkozásai mellett Bryan és Olivier egy másik projectet is létrehozott Motor néven, melyet a kezdetekben csak hobbinak indítottak el. A híres Novamute mégis egyből felismerte a bennük rejlő lehetőséget és gondolkodás nélkül leszerződtette a két tehetséget, és onnantól kezdve nem foglakoztak az Xlover projekttel. Motor egyedi misztikus hangzása minden táncteret megmozgat, legyen az Londonban, vagy New Yorkban vagy akárhol.
  
  Satoshi Tomiie (J) - Satoshi Tomiie a világ egyik legkeresettebb DJ-je, amellett hogy őt nevezhetjük Japán legsikeresebb, nemzetközileg elismert DJ-jének és house producerének is. 2000 -ben Tomiie elkészítette debütáló albumát a Sony Music gondozásában Full Lick címmel, melyet a kritikusok mai napig az egyik legjobb house albumnak tartanak. 2001-ben nagy álma valósult meg, elindította saját labelét, a SAW.RECORDINGS-t, létrehozva egy olyan kifutót, amely a lehető legnagyobb teret biztosítja az új, kreatív ötleteknek, kísérleteknek, és persze az undergroundnak. Satoshi az első olyan, amerikában élő DJ, akit felkért a Global Underground, hogy elkészítse a NuBreed sorozat egy albumát. Az utóbbi évek számára teljes egészében a DJ-zésről szólnak. Ez a japán new york-i jóformán minden elképzelhető helyen megfordult a közelmúltban, feltehetően ezért is kerül rendszeresen a DJ Magazine Top 100 DJ Chart-jának előkelő helyére. Satoshi csendes és szerény; és kétségtelenül a minőségi underground dance zenék egyik legkiemelkedőbb alkotója, amit a világ összes pontján napról napra bebizonyít.
  
  BOOKA SHADE ( D ) - Walter Merziger und Arno Kammermeier ismertebb néven Booka Shade egyértelműen a 2006 -os év felfedezettjei. Három producer társukkal alapított Get Phisycal kiadónál megjelent lemezeiket szó szerint ünnepelik a kritikusok. Jelenleg nem létezik olyan Dj, mely ne játszana jelenleg minimum 1 Booka Shade számot. A két fiatal tehetség első nagyobb sikere a 2004 re tehető Memento albumuk megjelenésének köszönhetően. Az album több hónapig szerepelt a dance listák elején és az egész szakma felfigyelt a két tehetségre. Sorra jöttek a remix felkérések olyan előadóktól, mint pl. a Depeche Mode. Pár maxi megjelenést követően 2006 végén ismét egy albummal jelentkeztek, mely a Movements nevet viseli. Az album sikere még a vártnál is nagyobb lett. De mi a titka a Booka Shade nek? Zeneileg a House, a Techno és a manapság oly divatos Minimal stílusokat vegyítve egy teljesen egyedi hangzással új irányba terelték a modern elektronikus zenét. Az album megjelenését követően világ körüli turnéra indultak, mely érinti a 2007 -es Sziget Fesztivált is. Igaz, még nagyon frissek a szakmában mégis több ezren várják a Booka Shade élő produkcióját, mely minden bizonnyal a Party Aréna egyik fő attrakciója lesz.
  
  Dj Hell (D) - Mit is lehetne elmondani Dj Hellről? Több mint 25 éve tartozik az elektronikus zenei élet elitjéhez. Az utolsó években világszerte tomboló electro hullám majdnem csak neki és saját kiadójának, az Inrenational Deejay Gigolosnak köszönhető. Modernebb felfogású, mint egy átlag 20 éves fiatal. Együtt dolgozott Donatella Versaceval, Mr. Playboy alias Hugh Hefner privát bulijain zenélt és emellett hónapról hónapra elkápráztatja az egész világot különleges megjelenésével és egyedi stílusával.
  
  PHILIPP STRAUB aka FELIPE (A) - Philipp Straub alias (DJ) Felipe első találkozása későbbi nagy szenvedélyével, az elektronikus zenével 1992-ben történt különböző techno, és house partikon. Egyből a rabja lett és lemezgyűjtésbe kezdett. A következő években Ausztria legnépszerübb Dj -je lett és 1998 végén megalapította a ´Titan Production´-t. Az utóbbi években olyan sztárokkal turnézott együtt, mint a Faithless, Underworld, Chris Liebing, Sven Väth, Laurent Garnier, Pascal FEOS, Westbam, Paul van Dyk Rengeteg válogatást is megjelent, mint például Favorite Tools, Fab. Mix II, Hyperspace II & IV.
  
  SHARAM DEEP DISH ( USA ) - A kemény munka ellenére úgy tűnik, a Deep Dish-nek sosem lesz elege az örökké elfoglalt életmódból. Szupersztárok kérik fel őket egy-egy remixre, megkapták a legnagyobb zenei díjat, a Grammy-t is, nyilvánvaló, hogy a munkába fektetett erőfeszítés már kifizetődött. Mégis Alit és Sharam-ot valami állandóan űzi, hajtja előre.
  
  CEDRIC GERVAIS ( USA ) - Cedric Gevais életútja akár egy hollywoodi film storyja is lehetne. Amikor mások éppen túl vannak első csókjukon ez a fiatalember már négyezer embernek zenélt Franciaország egyik legnagyobb szabadtéri fesztiválján. Manapság a Deep Dish hivatalos warm up Dj -jeként járja a világot Sharam és Ali oldalán. Nemrég megjelent Yoshithosi: Miami című mixe, melyen az idei Miami Music Conference legjobb zenéi hallhatóak.

  Jazz Színpad + Színház- és Táncsátor

  Jazz Színpad a Klub Rádió támogatásával
  2007-ben a Jazz Színpad előre lép a Sziget vezető programhelyszíneinek sorába: világsztár produkciókkal reprezentálja a nemzetközi közönségnek, hogy hol is tart ma ez a műfaj. Tematikus napok szervezésével, az egyes fellépők megfelelő kontextusba helyezésével pedig igyekszik felkelteni a Szigeten tartózkodó külföldi jazzrajongók érdeklődését a műfaj kiváló hazai előadói iránt. Ezzel párhuzamosan igyekszik olyan szélesre tárni a műfaj kapuit, amennyire csak lehetséges: lesz fúziós jazz, táncos funkyba hajló acid jazz, swing, kameruni népzenén alapuló jazzrock, torzított gitározással megtámogatott crossover, valamint hagyományos bigbandek egyaránt megtalálhatóak a programban. És még egy újdonság: a koncertek után DJ-k játszanak a jazzkoncertek közönségének ízlése szerint összeállított, mégis szórakoztató, táncolható dalokat (funk, acid jazz, nu jazz, soul, stb.), egyfajta törzshelyet kialakítva a műfaj szerelmeseinek, ahová a nap bármely időszakában érdemes visszatérniük.
  
  A Sziget Jazz Színpadának nemzetközi felhozatalában számos kiváló sztárt köszönthetünk az idén. Mike Stern, az ötvenhárom éves kora ellenére még mindig kölyökképű gitáros élő legenda: ízes, dögös, rockos jazz gitározása harminc éve védjegy. Húszévesen került a Blood Sweat & Tears-be, majd onnan egyenesen Miles Davis zenekarába. Húsz éves szólókarrierje során mindig ügyelt arra, hogy kiváló kísérőkkel vegye körül magát: játszott többek között Jaco Pastoriussal, Bob Berggel, Richard Bonával, MeShell Dgeocellóval. A Szigetre két igazi legendával érkezik: Dave Weckl dobossal (ex-Chick Corea), és Anthony Jackson basszusgitárossal. Erik Truffaz francia trombitás azon kevés muzsikusok egyike, akit meghatározó alakként fogad el a jazz és az elektronikus tánczene világa. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy jazz-fesztiváloktól kezdve hip-hop és drum and bass partikig egyaránt megtalálhatjuk nevét a fellépők között. Truffaz ifjúkori párhuzamos jazz- és rockzene-rajongása páratlan nyitottságot eredményezett: lemezein rengeteg stílus jegyeit egyesíti, a domináns elemek az acid jazz, a funk és az elektronikus zenékre jellemző ritmusképletek A csapat a francia kultúra egyik legkurrensebb exportcikke: ez volt az első francia együttes, melyet szerződtetett a legendás Blue Note kiadó.
  
  Etienne Mbappé, a kameruni származású basszusgitáros-énekes az elmúlt évtized egyik legnagyobb felfedezettje. Csikóéveit Joe Zawinulnál és Salif Keitánál töltötte, jazz és világzene témában már nemigen lehet neki újat mutatni. És ahogy az a mesékben és a zeneiparban ilyenkor lenni szokott, hősünk elindult a szólópálya és a saját hang keresésének rögös útján. Saját produkciójában egyaránt fontos szerepet kap a jazz, az afrikai népzene, a funk, a rock és a klasszikus zene. Dalait kameruni Douala dialektusban adja elő, megrázóan tiszta, mégis izgalmas, azonnal ható, kortalan muzsika. Magyarországon első alkalommal!
  
  Gary Willis, a Tribal Tech egykori stílusteremtő basszusgitárosa igen bátor produkcióval lepte meg rajongóit az elmúlt évben. A Slaughterhouse (mészárszék) név igen találó: hősünk Kirk Covington dobossal (egykori Tribal Tech-es kollégájával) és Llibert Fortuny spanyol szaxofonossal egy teljesen őrült, experimentális produkciót hozott tető alá, ahol a manapság oly divatos jam band felfogást lo-fi hangzással adják elő és tinédzsereket megszégyenítő gátlástalansággal nyúlnak hozzá hangszereikhez. A funky alapokat és jazzes harmóniavilágot zajokkal, loop-okkal vadítják meg, de az elsőre brutálisnak ható hangképen is átjön: ezt a zenét bizony a világ legképzettebb muzsikusai adják elő. A végeredmény olyasmi, mintha a Primus dolgozta volna át Miles Davis korszakalkotó Bitches Brew lemezét. Magyarországon első alkalommal!
  
  Nem feledkeztünk meg a hazai jazz-élet legjobbjairól sem. A jól bejáratott hazai sztárok (Balázs Elemér Group, Babos Project Special, Dresch Quartet, Modern Art Orchestra, Hot Jazz Band) mellett a jazz színpad a lehető legszélesebbre tárja kapuit a műfajok tekintetében. A huszonegyedik század a stílusok ötvözéséről szól, a színpad pedig büszkén mutat be néhány valódi úttörőt: fellép az acid jazzben utazó Váczi Eszter és a Szörp, a bartóki örökséget jazzbe oltó, merőben szokatlan ének-zongora-kürt felállású Borago, vagy a fúziós témákat metálos gitárriffekkel vastagító European Mantra. Az igazi csemegét pedig a saját hangjukat kereső, friss produkciók jelentik, mint Harcsa Veronika éteri Quartetje, a tehetséges ifjú trombitás Barabás Lőrinc Eklektric nevű hiphopos-acidos csapata, valamint a két ütőhangszeres ritmusorgiájára épülő etnós-fúziós Azuma Clan.
  A jazz színpad programját a Sziget iroda a Smart Music koncertiroda hathatós segítségével állította össze.
  
  Színház- és Táncsátor és Szabadtéri Színpad a PORT.HU támogatásával
  
  A Színház és Tánc helyszín, sziget a szigeten. Négy helyszínen - Szabadtéri színpad, Sátor, Fű és Performansz színpad - naponta 6 előadás, összesen egy hét alatt 42 nemzetközi és hazai alkotás kerül bemutatásra. A legszínvonalasabb kortárs színház, tánc, opera és performansz művészet képviselői mellett bemutatkozási lehetőséget kapnak fiatal, tehetséges, pályakezdő alkotók is. A szervezők missziónak tekintik a fesztiválon a kortárs színház- és táncművészet megismertetését a fiatalok minél szélesebb rétegeivel. A társulatok a világ szinte minden pontjáról érkeznek Dél-Koreától és Japántól Európa számos országán keresztül egészen Kubáig és az Egyesült Államokig.
  Idén már augusztus 7-én, a Sziget nulladik napján beindul a színházi helyszín, hiszen az idén 50. születésnapját ünneplő Frenák Pál új bemutatójának sajtóbemutatója fog erre a napra esni. Az Instinct című előadás Frenák Pál magyar koreográfus és Helmut Oehring német zeneszerző közös műve, amelyet a Frenák Pál Társulat táncosai, és neves nemzetközi vendégművész gárda valósít meg a Bipolar német-magyar kulturális projektek keretében, a Trafó Kortárs Művészetek Háza és a Sziget kooprodukciójában.
  Idén harmadszor mutat be a helyszín kubai csapatot, minden évben másokat, bemutatva Kuba rendkívül gazdag kortárs tánc kulturáját. A Danza del Alma Santa Clara-ból érkezik, hogy folytassa a nagy sikerű sorozatot.
  
  A tavalyi japán jelenlét sikere után ebben az évben is lesznek művészek a felkelő nap országából. Leni-Basso az egyik leghíresebb japán kortárs tánc társulat, akik Akiko Kitamura vezetésével működnek 1994 óta. Ghostly Round című koreográfiájukkal érkeznek. Hiroaki Umeda, a másik fellépő Japánból egy saját maga által készített koreográfiát az Accumulated Layout című szólóját hozza a Szigetre. Távol-keleti fellépők sora még folytatódik a dél-koreai Kyung-eun Lee és társulata, a Lee K. Dance szereplésével, akik két darabjukat a Between és a The Spring Dream címűt mutatják be egy este keretén belül.
  
  A flamenco műfajának világhírű művelői, az Eva Yerbabuena Balett Flamenco társulat is vendége lesz a Sziget színházi helyszínének, akik először járnak Magyarországon. Eva című produkciójukkal New Yorktól Londonig nagyon sok helyen arattak osztatlan sikert.
  De vendégünk lesz a francia Accrorap társulat is, akik az indiai klasszikus zene és tánc illetve a hip-hop tánc vegyítéséből hoznak létre egy egészen különleges előadást, Les Corps Etrangers címmel.
  
  A tánc mellett idén a humor is jelentős szerepet kap a színházi programban olyan jelentős előadókkal, mint a világhírű Tricicle Company Spanyolországból, akik 20 éves működésük legjobb jeleneteiből összeállított estével lépnek fel. Ennio Marchetto Olaszországból érkezik, aki papírjelmezeivel parodizálja ki a klasszikus és könnyűzene legnagyobb előadóit. Fabien Kachev Franciaországból érkezik, aki hangutánzó képességével fog minket elkápráztatni és megnevettetni.
  
  Folytatjuk azt a hagyományt is, hogy egy-egy színházi jellegű koncerttel is megörvendeztessük a nagyérdeműt. Emilie Simon, a népszerű francia énekesnő lép fel együttesével egyik este a szabadtéri színpadon, a sátorban pedig ismét láthatjuk sokak kérésére újból a The Tiger Lillies csapatát, akik önálló koncertet adnak majd.
  
  A sanzonok szerelmeseinek jó hír, hogy Eszenyi Enikő is látható lesz a most bemutatott új előadóestjével. A gyönyörben NINCS középút című estben kortárs magyar író- és költőnők nőkről szóló írásait olvassa fel és énekli el, Darvas Ferenc megzenésítésével és kíséretével.
  Egyre nagyobb igény mutatkozik arra, hogy a magyar néptánccal is lehessen találkozni a Sziget forgatagában. Idén erre lehetőséget többek között a fennállásának 50. évfordulóját most ünneplő Duna Művészegyüttes legújabb, a Nomád szenvedélyek - Kígyóballada című előadása fog nyújtani. A teljesség igénye nélkül még olyan művészek és társulatok lesznek láthatók a hazai palettáról, mint Gergye Krisztián és társulata, Kovács Gerzson Péter és Társulata, Ladányi Andrea az LA Dance Company-val, Szabó Réka a Tünet Együttessel, Bozsik Yvette Társulata, valamint a Tápszínház.
  
  Nagy Utcaszínházak
  
  Immár négy éve, hogy Európa legkáprázatosabb utcaszínházi produkciói lépnek fel a Szigeten, az egyik legjelentősebb helyszínné varázsolva a Nagy Utcaszínházak területét. A műfaj a nevében hordozza legjellemzőbb tulajdonságát: a produkciókat kifejezetten utcára, térre, a szabad ég alá tervezték, kihasználva a hely speciális természeti és építészeti adottságait.
  
  Az óriás színházi produkciók elképesztő feszessége, a tér korlátlanságában rejlik. Minden megengedett. A magasság 30 méter felett kezdődik. A szélességet és mélységet, csak a tengernyi tömeg határozza meg. Az ott hallható zene és az ott látható fényjátékok és pirotechnikák pedig már túljutnak e tér korlátlanságán is. Pokoli ritmust diktáló dobosok és zenészek, óriás hajók és harci szekerek, 3 méteres hangyákat faló monumentális imádkozó sáskák, szikrázó-repülő óriáskerekek lebegnek a fejünk felett. Líra, verseny, száműzöttség, bohóckodás sírás és nevetés.
  
  Idén a Sziget Európa egyik leghatalmasabb előadását látja vendégül, öt estén keresztül. A tavalyról már jól ismert francia Transe Express ismét a Hajógyári-szigeten lép fel a „Lusta Királyok” című szuperprodukciójával. A franciák sajátossága, hogy „égi szerkezeteket” fejlesztenek immár 15 éve, megteremtve ezzel az „égi művészetet” az utcaszínházon belül. Az elmúlt évben már láthattuk az óriás szélcsengőjüket, amin 6 zenész és egy énekesnő lógott 30 méterrel a nézők felett, meg-megérintve néha őket. Idén is hasonló magasságban gondolkodhatunk, hiszen egy óriásra nőtt fával érkeznek a Szigetre. Ez a fémszerkezetű fa a városok nagy tereinek központját jelképezi, ahol a vásárnapi vásárokat tartják, ahol éppúgy, mint a középkorban, a jelen embere is szívesen találkozik barátaival, vagy messziről érkezett zenészekkel... és királyokkal. A „királyok fája” felemelkedik és kiderül, hogy a királyi jelmezek alatt nem csak a népeiket bámuló lusta királyok rejtőznek, hanem akrobaták is. Óriási akvárium és halottas kocsi. Királyok és zenészek, mind a fémszerkezetű fához érnek. Zenében és hisztériában, 30 méter magasból, Lusta Királyok néznek le ránk.
  
  2 részes előadások augusztus 9-,10-,11-,12-,13-án. Eső estén pótnap a 14-e; Parádé + finálé
  Minden este 60 perces előadás a Nagy utcaszínház helyszínén 21:00-i kezdettel.

  Roma Sátor + Meduza + Open tisztás

  Roma Sátor
  
  A Roma Sátor idei programjában - egy fergeteges és nemzetközi légkörben - a befutott zenekarok mellett új tehetségeket is bemutat. A Roma Sátor észrevehetően egy találkozási hellyé vált mindazok számára, akik a világzenei műfaj mellett egyéb műfajokra is nyitottak. Ezen a helyszínen elsősorban a Kelet Európai zenei kultúra kerül a fénypontba. Természetesen a cigány-, mint világzene dominál, de a program, mint mindig, nyitott a többi nemzet felé is: hallhatunk többek közt indiai és zsidó zenét is.
  
  A Roma Sátor külföldi felhozatalában szerepel a fiatal lengyel Rzeszow Klezmer Band, valamint az igazi Rajasthani lakodalmas zenét játszó Jaipur Maharaja Brass Band. Itt lesz a felvidéki népzenét Bartók világával egyesítő Lakatos Róbert és a Rév, és szintén fellép a tipikus nyugat-európai új fanfár stílust hozó La Panika. Martin Bies a spanyol származású szlovák zenész tüzes flamencót ad elő, a Gipsy.cz pedig a prágai hip-hopból ad majd ízelítőt. Jön a klezmer és a balkán zenét egyesítő Amsterdam Klezmer Band, a ruszin Técsői Banda, Yorgui Loeffler, aki a francia swing manouche idei képviselője, és a közönség nagy örömére a cigány királynő, Esma Redzepova ismét fellép a Roma sátorban. Hallhatjuk majd a szászcsávási Nadarát zenekart, a szerbiai rockos elemeket használó Kal együttest, Macedoniából pedig a Toni Kitanovski & Cherkezi Gipsy Orchestrát. Fellép majd Lemmy Constantine, akinek zenéje Sinatra és Django között kalandozik, a bukaresti virtuózók, a Virtuózi Valahi és a Guca fesztivál kedvencei, az Ekrem & Gypsy Groovz zenekar.
  
  A program magyar fellépői közt lesz a Fandango együttes, amely a hazai flamenco zenéből ad izelítőt. Fellép a Ternipe, a Berkó, amely egy már 10 éve létező hagyományos erdélyi fiatal zenekar, a Khamoro cigány tánccsoport, a Rajkó zenekarból kivált Hubay együttes, a Karaván Familia, a Romane Save tipikus lagzi zenéjével, a Cimbaliband és Dutar két új tehetség, Szilvási Gipsy Folk Band jó dumájával és hangulatával, a Kerekes Band a funky magyar népzenéjével, és a Romano Drom feat. Romanesthan az új projektjükkel.
  A tavalyi nagy siker után idén is együttműködünk a Putumayo Café-val, aki a legjobb World Music DJ-ket vonultatja fel, hogy ismét világ körüli útra invitálják a hallgatóságot!
  
  Meduza Underground Elektronikus Zenei Helyszín
  
  A meduza tavalyi sikeres debütálása után, ismét magas színvonalú programmal töltjük meg a fesztivál underground elektronikus tánczenei helyszínét. Az alapvetően tematikus stílusnapokra ismét neves nemzetközi kiadók művészei érkeznek és mellettük az adott stílusban tevékenykedő helyi erők lépnek fel. Az itthon is egyre népszerűbb dubstep stílust megalapozó kiadó, a Tempa színeiben Benga, Skream és Mc Crazy D nyomja majd szét a legdurvább mélyekkel a neve szerint erre való mélynyomót, aztán az ős nu jazz Compost Recordstól, Beanfield, Ben Mono és a kiadófőnök Michael Reinboth fog táncoltatni néhol latinos, houseos nu jazzes szettel. A Németországban székelő, de abszolút nemzetközi alkotóközösség, a Metronomic Family is képviselteti magát egy este erejéig, nem kisebb nevekkel, mint az angol Atjazz, a svájci élő produkcióval készülő Ianeq és a család feje, a belga születésű Philarmonix. Mindenki nagy örömére eljön hozzánk Mr. Scruff, a Ninja Tune egyik legtermékenyebb művésze, aki 4-6 órás, humortól sem mentes, szinte minden stílust és élőben felfrissített régi slágereket érintő fellépései alatt egyfajta szórakozató zenei oktatást tart a táncoló tömegnek.
  
  Open tisztás
  
  Liget a Szigeten: új összetett programhelyszín - Bahia Színpad és a Civil Sziget között - egyedi építésű sátorban, ahol délután ígéretes feltörekvő zenekarok, este az újra nyitott, közismertek koncertjei, Songwriters Klub, live act-ek, Hócipő Kabaré, performanszok, összművészeti produkciók, filmbemutatók Kis Vuktól Kamondi Zoltánig, Open Eye szempárosítás, Kör Vj E, a sátor előtt a tisztáson pedig színvonalas, változatos, leülős vendéglátás Bangkoktól New Yorkon át Budapestig.
  
  A helyszín programja a Hattrakció Produkció, a Songwriters Klub, és a Gödör Klub szellemi együttműködésében születik.
  
  A helyszín nagysátrában, az Open Eye Színpad műsorsávokra osztott programmal várja a látogatókat: Nagy nevettetők témában filmek vetítése (együttműködésben az M1-el), videoclip válogatás (a Viva-MTV összeállításában), Debate! - vitasáv brutál témákban közismert vendégek részvételével, különleges zenei projektek, Songwriters Klub, Hócipő Kabaré, koncertek, live actek várják a közönséget. Ide költözik a Sziámi hagyományos - Szigetzáró koncertje is.
  A színpadon fellép majd az Ágostones, a Balaton, a Barbaro, Bardo Bárdos Deák Ági és barátai, a B-Terv, Cabaret Medrano, a Cigány Kavalkád Szilvási István és barátai, a Csólokom, Dévényi Ádám és az Átmeneti kabát, a Digital Ethnic, a Family, Frenk és Jazz+Az lányok, a Grand Hotel Budapest, a Gravefruit Sound System, Jamie, Winchester és Hrutka Róbert, a Kelet-Nyugat, a Malacka és a Tahó, a Mantra porno, a PASO és Riddim, a Colony Live Act - konga, trombita, mc, a PASO Roots´ Rockers, a Place Moscow, a Pluto, a Poop, a Sajnos Batár, a Sajt, Sicratmen, a Specko Jedno, Tereskova, Titusz and the Carbonfools, Tündérground, a Via Relatív, a Vidámpark és a Waterfall (Sk).

  És még...

  A Hócipő Kabaré programok idén új helyszínen, az Open Eye Színpadon lesznek minden este 19-20 óra között. Az abszurd humort idén is L´art pour l´art társulata és Dolák-Saly Róbert is képviseli. A többi estén a Stand up Comedy népszerű humoristái lépnek fel: a Szőke-Badár páros, Litkai Gergely, Bödőcs Tibor, Kőhalmi Zoltán, Kovács András Péter.
  
  Az Insomnia-Guinness Pódiumon hallható majd a A világ leghosszabb koncertje 100-nál több fiatal zenekar egymás után 8 napon keresztül, a nulladik naptól kezdődően, megállás nélkül, az Open Eye sátor előtt a tisztáson thai, amerikai és hazai ízekkel, limonádéparádéval és komolyabbakkal.
  
  New York-Budapest Pavilon - 2007-es Sziget Fesztiválon a New York-i Magyar Kulturális Intézet, egy New Yorki művészcsoporttal, a Flux Factory-val közösen egy New York-Budapest pavilonnal lesz jelen. A pavilonnak helyet adó sátorban megépített installáció, kávézó és ajándékbolt egy képzeletbeli várost reprezentál, egy elképzelt helyet a világban, amely Budapestből és New York-ból van összegyúrva. Egy ötlet, ami a gyakorlatban próbálja megmutatni iróniával és jó kedvvel két kultúra találkozásának lehetőségeit. Budapest-New York 110 négyzetméteren fog elhelyezkedni a 2007-es Sziget Fesztivál egyik legfrekventáltabb helyén, közvetlenül a Open sátor mellett. A makettvárost, a Flux Factory művészei és budapesti Szent József Stúdó Kollégium építészei tervezik meg, és építik fel. A stúdiót Terrence Curry, brooklyni Jezsuita szerzetes működteti Budapesten és elsősorban közösségi alapú nonprofit építészeti terveket készítenek és kivitelezői munkákat is vállalnak. A Flux Factory több hasonló installációt készített már New Yorkban, amiket többek között olyan szervezetek felkérésére építettek, mint a New York-i Városháza, a Queens Museum of Art, vagy a Whitney Museum. Az elképzelt város modellje Budapestet és New York-ot ötvözi egy várossá, ahol embernagyságú házak és széles főutak között emblematikus épületeket, illetve budapesti és New York-i jellegzetességeket lehet majd látni. A városba látogatók kézi hajtású görhintával járhatják be a várost, vagy az installáció fölé emelkedő kilátóteraszról is vethetnek rá pillantást. Mindez a látványosságon túl komoly művészeti termék lesz, amit a két város összemosásából létrejövő útikönyv mutat be, dokumentálva a 2OO7-es Sziget egyik projektjét. A pavilon többi része az adott Sziget infrastruktúrába illesztve többfunkciós lesz ajándékbolttal és kávézóval kiegészülve, szorosan kapcsolódva a szomszédos Open sátor programjaihoz, és így az egész terület egy olyan találkozási pont lehet a Szigeten, ahol a magyar és New York-i művészet és kultúra összeérhet.
  
  Az Open tisztás további számos, izgalmas programnak ad helyet. Lesz itt például Kézművészeti alkotótelep: képző és iparművészeti tábor álmatlanoknak és alkotni vágyóknak, ahol a művészet nem alszik. Az Open Eye Szempárosítás a 2006. szeptemberében elindult szemszépségverseny következő állomása. A Kings Kiss Cross helyszínén Király Társulat Fashion Show Performance és Király Tamás és modelljeinek élő mellszoborparkja várja a nagyérdeműt. De lesz itt Metrófilm Fesztivál is, mely a metroalagutakban látható rövidfilmek mintájára, 7-8 másodperces filmek készítésére kiírt pályázat. Megjelenés trailerekkel az Open Eye sátor mellett (16 képernyő egymás mellett, az előtte való elhaladás hozza mozgásba a filmet) - itt minden nap egy pályaműből fut veled az ízelítő, valamint teljes filmek vetítése a sátorban. A Mobilmfilmfesztiválon pedig mobil telefonokkal készített filmek mérettetnek meg egymással.
  
  Afro-Latin Színpad és Világfalu
  
  A programhelyszín Afrika Falu néven indult el és került a köztudatba a Sziget látogatók körében, ahol Észak Afrika és Fekete Afrika világát lehetett megismerni. Négy évvel ezelőtt kibővült a programkínálat az afrikai kultúrához szervesen kapcsolódó Afro-Latin népcsoportok és a Karib szigetek színes, temperamentumos zenei világával, és azóta Afro-Latin színpad néven működik a programhelyszín. Miután a Világzenei színpad az Afro-Latin színpad mellett helyezkedik el, és a célközönség a világzenére és kultúrára éhes Szigetlátogató réteg - is azonos, a tavaly a szervezők úgy döntöttek, hogy a programhelyszín tovább terjeszkedik Ázsia felé és az Afro-Latin színpad és Világfalu nevet kapta. A koncepció nagyon sikeresnek bizonyult, így idén is ezzel a névvel jelentkezik, de természetesen tovább szépül a programhelyszín, és gazdagodik a kínálat.
  
  A programhelyszínre egy autentikus piac mellett elhaladva érkezhetnek meg az ide látogatók, ahol eredeti afrikai, dél amerikai, marokkói, indonéz és thai különlegességekből válogathatnak az érdeklődők.
  
  Afrika világa eredeti ghánai mintára festett körházak és sátrak kialakításával, berendezésével mutatkozik be. Egész nap afro hajfonás, ghánai gyöngyfűzés, afro batikolás, ghánai motívumok festése, afrikai táblajátékok tanítása, kongói fotó kiállítás, filmvetítések és beszélgetések, eritreai kávéfőző szertartás, este pedig tűz melletti dobolás várja az érdeklődőket.
  
  Észak Afrikát, és az Ezeregyéjszaka atmoszféráját, az eredeti marokkói bútorokkal, dísztárgyakkal és dekorációkkal berendezett arab sátrak, a hennafestők, a marokkói kézműves bemutató, a kofi írás tanítása, a vízipipázó és mentateázó sátor és a taola táblajáték tanítása teremti meg.
  Afro-Latin és Karib jelleget kölcsönöz a helyszínnek a színpad oldalában felállított bambuszépítésű afro-latin disco, az onnan minden este kiinduló és visszaérkező Brazil Karnevál, látványos jelmezes szamba táncosokkal és Batucada dobosokkal, valamint az Afro bár és jamaikai koktél bár, függőágyakkal, kényelmes ülő és fekvőhelyekkel, ahol a nap 24 órájában autentikus zene mellett kóstolhatják meg az afrikai és latin-amerikai országok italkülönlegességeit.
  Ázsia világát thai és indonéz berendezés és dekoráció, thai masszázs sátor, indonéz játék- és daltanítás, kézműves work shop-ok, indiai hennafestés és batikoláss, indonéz táncbemutatók érzékeltetik. A hagyományokat megőrizve, minden nap déltől a színpad előtt, óránként különböző táncok tanításával (szamba, capoeira, hastánc, salsa, merenge, zook és afrikai tánc) valamint dob tanítással, esténként autentikus táncbemutatókkal (pl. maori tánccsoport) hozza el ez a helyszín a Szigetre Afrika, Észak Afrika, a Karib Szigetek, valamint Ázsia hangulatát. Idén az esti koncertek 19. 00 20. 30 között kerülnek színpadra, minden este más-más, környező országokból érkező világzenét játszó zenekarok előadásában (pl.: KDS, Emashie, Citi Hlapci, Domingo Siete, Joseph in Malala) majd a koncerteket követően 21. 00 22. 30 között autentikus zenei motívumokat felhasználó neves sound system formációk (pl.: Irie Maffia, Gimme Shot, Bassrunner Soundtribe) szórakoztatják a közönséget.
  
  Arany Ászok a Szigeten
  
  Idén ismét az Arany Ászok a Sziget főtámogatója: a Szigetelők örömét megint Magyarország egyik legnépszerűbb söre aranyozza be. A selymes ízű Arany Ászok több helyszínen várja látványos, szórakoztató programokkal a Szigetlakókat és az alkalmi kilátogatókat egyaránt, így többek közt idén először az Arany Ászok Színpadon, ahol méltán ismert és népszerű előadók fogják szórakoztatni a közönséget, illetve az Arany Ászok Sörömparkban, ahol különféle érdekességeket mint az élő óriás-csocsó, kosztümös karaoke próbálhatnak ki azok, akik szívesen aranyozzák be örömüket a Szigeten is. Mindezeken felül lehetőség nyílik belépők szerzésére is az Arany Ászok Sörömpáholyba, ahonnan kényelmes körülmények között is nagyszerűen lehet élvezni a Nagyszínpadon fellépők előadását. Sőt, az Arany Ászok nem csupán a helyszínen, de már a Sziget előtti hónapokban is nagyszabású akciókkal fogja bearanyozni a „Sziget érzést”, ahol is minden nap, minden órában értékes nyereményekhez juthatnak a szerencsés fogyasztók.
  
  Arany Ászok Színpad
  
  Az Arany Ászok Színpad lesz idén a hazai, nagyobb sikereket elkönyvelő zenekarok olvasztótégelye. Néhány kivétellel ide kerültek az eddig nagyszínpados együttesek, ezáltal egy nagyon erős programot nyújtva a közönségnek, többek között olyan fellépőkkel, mint az Anima Sound System, a Heaven Street Seven, Sziámi, az Emil.Rulez!, Sub Bass Monster, a Kistehén Tánczenekar, a Zanzibár, vagy a Hiperkarma.
  
  Bahia - A Kelet Kapuja
  
  Az idei Bahia Színpad a már megszokott, de kicsit felfrissített hazai alternatív élvonal mellet, a Kelet-közép európai országokból érkező zenekarok otthona lesz. Így várhatóan szlovák, cseh, lengyel, horvát, ukrán, bosnyák, szlovén, észt, román, szerb zenekarok mutatkoznak be a színpadon az adott nemzet olyan sztárjai, mint nálunk akár a Tankcsapda vagy a Kispál és a Borz -, ezzel hazájukat és az egész régiót képviselve a Sziget nemzetközi közönsége előtt.
  A Bahia továbbra is magára vállalja azt a nehéz és hálátlan, mégis igazán izgalmas feladatot, hogy a zenén és kultúrán belül képviselt szerepéhez híven továbbra is azt a vonalat képviselje, amely a fősodortól távoli, máshová be nem sorolható, kevésbé ismert, ám annál értékesebb és hitelesebb gyöngyszemeket mutassa be. Éppen ezért az idei év műsora nagyot vált az előbbi évekhez képest, s az eddig megszokottól merészebb és sokszínűbb műsort hoz, kevesebbet, de még jobbat, amelynek ízeit a Kelet adja. S, hogy Kelet-Európa mit tud? Ne felejtsük el, hogy mi is onnan jövünk, ott élünk, s mi mindennel rendelkezünk, amiről a nyugatnak fogalma sincs a Bizottságtól a Tankcsapdáig? S hol van a világon még egy olyan megdöbbentően pimasz és eredeti zenekar, mint mondjuk az ízig-vérig kelet-európai szlovén Laibach? Olyanokat hallhattok az idén a Bahián, akik a kor és a sors furcsa összjátéka folytán eddig nálunk jóformán ismeretlenek maradtak, akik viszont energiájukkal, őszinteségükkel, megalkuvástalanságukkal, humorukkal és rokon ízeikkel fognak egy olyan zenei világot elhozni hozzánk, amellyel sem az MTV-n, sem a hazai koncerttermekben nem találkozhattok majd soha.
  
  Blues színpad
  
  A blues egy életérzés, halljuk a nagy öregek nyilatkozataiban. Életforma, ami kitölti a napjaid és az egész életed. Sokszor mondjuk valamire magunk között, hogy ez bluesos, megfoghatatlan feeling-je van. A Sziget Blues színpad felejthetetlen feeling-et ígér a rajongók számára. Fellép majd, a 75 éves élő legenda Jeanne Carroll, aki nem kisebb muzsikusokkal játszott együtt, mint Ray Charles, Lester Young, Charles Mingus, énekelt Count Basie, Art Blakey, Dizzy Gillespie, Thelonius Monk, Duke Ellington Big Bandjében. Itt lesz továbbá Paul Camilleri és Memphis Gumbo az Egyesült Királyságból, a holland-belga Eelco Gelling, a holland Lefthand Freddy, a német B.B.&The Bluesshacks és Csehországból a Hoochie Coochie Band. A magyar felhozatalban köszönthetjük többek közt - Török Ádámot a Minivel, a Hobó Blues Bandet, a Takáts Tamás Dirty Blues Bandet, Tóth Verát és a Szupersztárok formációt, a Boogie & Someday Babyt stb.
  
  Civil Sziget
  
  A Civil Sziget a Sziget egyik legszínesebb, legérdekesebb színfoltja. Története a Sziget első éveiben kezdődött, eleinte egy-két, később egy egész utcányi társadalmi szervezet érezte fontosnak, hogy jelen legyen a fesztiválon programjaival, szolgáltatásaival és közvetlen kapcsolatba kerüljön a fiatalokkal. Az utcából napjainkra már egy egész sziget nőtt ki. A Civil Sziget olyan találkozóhellyé vált, ahol a fiatalok az őket leginkább érdeklő témákban információt, szolgáltatást, segítséget kapnak, részt vállalhatnak a szervezetek munkájában. Nagyon fontos színtere lett a civil szférán belüli találkozásnak, párbeszédnek, sőt a külföldi civil szervezetek jelenléte révén, a nemzetközi tapasztalatcserének is. Az elmúlt évek legfontosabb témakörei közt szerepelt többek mellett az épített és a természeti környezet, a globalizációs ártalmak, a környezettudatos viselkedés, az emberi jogok védelme, a fogyatékkal élők problémái, a diákságot érintő jogi, és egyéb információk, az állat- és növényvédelem stb. Helyet kapnak ezen kívül teológiai és filozófiai kérdések. Találkozni lehet a világvallások képviselőivel, és ehhez kapcsolódó programokkal. A komoly beszélgetéseken, előadásokon kívül természetesen sok játék, filmvetítés, koncert, színházi előadás, kabaré, tánc, kézműveskedés, személyes beszélgetés, találkozás teszi feledhetetlenné a helyszínt.
  2007-ben a Duna TV is megjelenik a Civil Szigeten, a Civil Színpad ezért a Duna Tér elnevezést kapja, ahol a megszokott civil szervezetek által delegált programokon kívül, játékfilmek kerülnek levetítésre, és pénteken egész nap a Duna TV által szervezett beszélgetéseket és egyéb programokat láthatja a közönség.
  
  Cökxpôn Ambient Sátorkert
  
  A Cökxpôn Ambient Társaság immáron saját Kulturális Központjából települ ki a Szigetre. A Társaság az ambient, elektronikus és kísérleti zenei műfajok magyarországi képviselője most is hozza a szokásos színvonalat idén hetedik alkalommal. Aki még nem tudná, a Cökxpôn nem csak egy programhelyszín, nem csak egy találkahely, hanem egy megnyugtató, kis sziget a Szigeten belül, ahol máshogy halad az idő. A cipő leadása kötelező a bejáratnál. Mezítláb rálépni a szőnyegre, leheveredni a párnákon, miközben édes CHAI tea illata száll a levegőben, ez valami más, valami egyszerű, mégis megfoghatatlan élmény, ez az anyaméh
  A közel 90 alkotói csoportot, zenekart, dj-t, vizuális művészt, civil szervezetet összefogó Cökxpôn Ambient Társaság idén a megszokott magyar és nemzetközi fellépők, keleti életmód tréningek, teaház, és a mindent beborító, színes látvány és illat mellett egy nagyon erős kísérleti-zaj vonulatra hívja fel a figyelmet: Az egyszemélyes hölgy live-act, az ukrán Nadin, őrülten zakatoló zajhullámaival, folyton változó ritmusképleteivel ránt bele minket vadul örvénylő táncába. A Japánból érkező Secaj ugyancsak behatárolhatatlan ősi-rituális és modern-zajból összefűzött hálójába gabalyodva, egyre mélyebbre süllyedünk. A magyar Rovar féregjáratain és az I.O.N. minimál-delayezett gitár samplingjeire épülő mámor-kataklizmán túl már csak a Limited Timpani finom akusztikus hangkísérletei adhatnak feloldozást, hogy ismét kisimulva, boldogan bólogassunk a francia dub-zenekar, a Volfoniq laza lüktetésére
  
  Tibi csoki azaz táncdalfesztivál sátor
  
  Zalatnay Sarolta, Aradszky László, Korda György, Balázs Klári csupán néhány név a Sziget retrósztárjai közül, akik fellépnek, az idén tibi csoki-ra keresztelt táncdalfesztivál sátorban. A Sziget egyik legbulisabb sátrában, a múlt évszázad slágerei mellett, idén is lesz vizespóló-verseny, csokiba öntött szépségkirálynőkkel, és a helyszínen folyékony csokoládéval alkalmi keresztelőt is celebrálnak majd: aki akar, a Sziget idejére felveheti a tibi nevet.
  
  Fergeteges bulit ígér a Sziget tibi csoki Táncdalfesztivál sátra augusztus 8-15. között. A nyitónapon Aradszky László és Szűcs Judith táncoltatja meg a látogtókat, majd a következő Sziget napon a Dolly Roll pörgeti és forgatja a bulizó tömeget. A srácok ismerik és éneklik a dalainkat, fölugrálnak a színpadra, és gondtalanul buliznak!- emlékszik vissza Dolly korábbi szigetes fellépésére. A Sziget harmadik napján lép színpadra Csepregi Éva és Végvári Ádám és - egy év kihagyás után - szombaton érkezik a Korda-Balázs duó. Zalatnay Sarolta és a Hip-Hop Boys koncertje tölti meg vasárnap a sátrat, hétfőn pedig Heilig Gábor, Eszményi Viktória valamint Csonka Pici perdül a színpadra. Négy éve léptem fel először a Szigeten emlékszik Csonka. Kicsit szorongtam előtte, mert korábban még látogatóként sem jártam ott. Azonban hatalmas élmény volt. Negyven percet énekeltem, majd egy bő negyedórás ráadást kellett még adnom. Aztán később jártam már, mint koncerthallgató is a Szigeten. Két éve újabb felkérés érkezett, de ezt sajnos le kellett mondanom betegség miatt. Csonka Pici ígéri, idén törleszt és további tervei is vannak: Tervezem, hogy az egyik nagy internetes közösségi oldalon lévő ismerőseimmel itt találkozom, mert több ezren vannak, és régóta szeretnénk egy közös összejövetelt. Az egyhetes őrületet Szandi koncertje zárja ezen a helyszínen.
  
  A nagy retrósztárok koncertjei mellett egyéb programokat is kínál a tibi csoki Táncdalfesztivál Sátor. Este 6-tól tánciskola várja a rongylábú közönséget, majd minden nap más zenekar melegíti be az érdeklődőket a 11 órakor kezdődő sztárkoncertre. Előtte azonban naponta vizespóló verseny szórakoztatja a közönséget Qka Mc és Ricsipí közreműködésével. A sátor alkalmi keresztelőhellyé is változik délutánonként, ahol az érdeklődők felvehetik a tibi nevet. Mindezeken túl, a tibi csoki Táncdalfesztivál Sátor mellett elhelyezett, felfújható medencében minden nap több 100 kilógramm kakómasszát pancsolhatnak szét délutánonként a csokibirkózás résztvevői.
  
  K&H sportjátékok
  
  A Szigeten immár hagyomány, hogy a látogatókat számos játék, erőpróba várja az egy hét alatt. Rekordkísérletek, ügyességi megpróbáltatások, az ész és erő viadala nap, mint nap. Tessék készülni!
  
  Logikai Játékok Sátra
  
  A Hegyvidék Sportegyesület Sakk és Gó szakosztálya 2007-ben is szeretettel várja a Szigeten a logikai játékok iránt érdeklődőket. A Logikai Játékok Sátrának 2007-es programjából sem hiányozhat a sakk, és a korábban nagy népszerűségre szert tett gó játék sem. 2007-es újdonság lesz, hogy a Magyar Sakkszövetséggel együttműködve minden nap immár nem egy, hanem két nagymesterrel lehet egymás után megküzdeni sakk szimultánban. A szimultánt adó nagymesterek közül külön kiemelném Verőci Zsuzsa nagymesterasszonyt, aki sokszoros magyar bajnok, olimpiai ezüstérmes és kilenc sakkolimpián vette fel a „válogatott melegítőt”. A szimultán mellett természetesen számtalan más logikai játékkal is megismerkedhet a látogató. A teljesség igénye nélkül néhány játék a kínálatból: Sakk, Gó, Tantrix, Térbeli Malom, Amőba, Abalone, Backgammon, Halma, Tangram, Pylos, Quatro, Quixo, puzzle, térbeli puzzle, dominó, rubik játékok, malom, halma, mankala, katamino, goblett, stb...
  A sátorban Palya Tímea fotókiállítása, válogatás a 2005-2007-es versenyévad sakk és gó versenyeiről. Számítógépes Konténerben a számítógépes játékok szerelmesei a legújabb és klasszikus szoftverekkel játszhatnak egyedül és hálózatban is.
  
  Luminárium
  
  Az Architects of Air bemutatja: Enigma - Luminárium
  Angliából most hatodszorra érkezik a luminárium. Olyan ez a luminárium, mint egy lufi, amit 8 méteres strandlabdából ragasztottak egymáshoz. Az idei luminárium különlegessége abban is rejlik, hogy soha, sehol nem látták még, első útja a szülőhelye, Nothinghamből, Robin Hood legendás erdejei mellől egyenesen kishazánkba vezet. Az Enigma-t Angliában különös gondossággal, speciális műhelyekben, fél évig tartó, kizárólag kézi munkával készítették. A különleges fényáteresztő képességű műanyagból készült falakat a befújt levegő nyomása tartja lábon. Az Enigma testvérei, a többi lumináriumok, már mind jártak Magyarországon, és azóta is, folyamatosan, fesztiválról fesztiválra járják a világot. A Lumináriumot évről évre egyre nagyobb tömegek látogatják a Szigeten, így idén már hosszabbított nyitva tartásban, a korábbi 6 helyett, naponta 9 órában, délelőtt 11-től este 8 óráig lesz látogatható. A Lumináriumban a főszerep a látogatóé, és a részben fényáteresztő falakon átszűrődő pszichedelikus fényeké. Legtöbbünk fényérzékelése akkor volt utoljára kitéve ilyen élménynek, amikor anyánk a gyerekágyban felénk lógatott egy színes izét, hogy abbahagyjuk az üvöltést. És érdekes módon, itt bent tényleg elhallgatnak az emberek
  
  Magyar Néprajzi Helyszín:
  
  A mindennapi kenyér, amit a magyar parasztság évszázadokon át csak életnek nevezett, egykor valóban a mindennapok, az élet záloga volt. Készítése és fogyasztása pontos szabályok szerint folyt.
  Ennek a magtól a kenyérig tartó folyamatnak jár utána 2007-ben a Néprajzi helyszín kézműves csapata. Vezetésükkel megismerhetőek lesznek a cséplés, szelelés, őrlés, kovászolás, dagasztás fortélyai. Lehet majd szalmát fonni, szalmadíszeket, aratókoszorút készíteni. A foglalkozásoknak helyet adó sátrakban hajdani aratások eredeti fotóin lehet a kaszálás és a lovas nyomtatás technikáival megismerkedni. A kalásztól a saját cipócskáig tartó rögös út bejárása után mindenki másképp gondol majd a mindennapi kenyérre, és közben megismerheti, a híres magyar kenyerek és bandás aratások hiteles történeteit is. Esténként táncház és mulatság várja az érdeklődőket.
  
  Octopus Összművészeti helyszín
  
  A Medence Csoport szervezésében immár ötödik éve működik az Octopus Összművészeti Helyszín, mint a Sziget Fesztivál irodalmi, képzőművészeti és komolyzenei programjainak otthona. A tehetséges művészeti főiskolások és fiatal művészeti csoportok mellett, a hazai művészet csúcsintézményei is helyet kapnak nálunk, így a Szépművészeti Múzeum, a Műcsarnok és a Ludwig Múzeum is kihelyezett programokkal és kedvezményekkel várja a szigetlakókat.
  
  Képzőművészeti téma: Víz. Minden élet ezen a bolygón a víznek köszönheti létét. Szerte a világon a víz lelki, szellemi erőforrás. Az életet meghatározza a víztől való függés, a jövőt pedig, a víztől való elszakadás, a jövőkutatók szerint. A vizet sokoldalúan használjuk erre-arra, nem is gondolva, hogy vigyázzunk rá. A víz használata, fontossága, elherdálása, majd a teljes vízhiány gondolati lépcsők ihlették az idei installációkat. Az elmúlt években mindig nagy sikert arattak az interaktív műtárgyak és installációk. Aktivisták és képzőművészek irányításával kialakított műhelyekben a szigetlakók maguk készíthetnek használati-, illetve műtárgyakat, szemétnek vélt, vagy legalábbis már használt nyersanyagokból.
  
  Újrahasznosított ponyva workshop. Utcabútorok, árnyékolók, személyes tárgyak újrahasznosított reklám molinókból az ÖKO-pack Kht. támogatásával.Rec: record&recycling- control your future (HINTS projekt). Készítsd el a saját táskádat velünk, és vigyél haza egy darabot Budapestből!
  MOME (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) programok: Gravítáció és víz-láncreakció a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói egy folyamatosan működtetett, 30 méter hosszú interaktív vízmobilt építenek. Az installáció egy vödör vízzel működik, a folyamat újraindítása ugyanezzel a vízmennyiséggel történik. MOME filmek bemutatása Válogatás a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem vizuális kommunikáció szakos hallgatóinak az elmúlt 15 évben készült mozgóképes munkáiból.
  
  TÁJÉK Tájművészeti Csoport: HYDROPENDENCE installáció: A víztől függetlenedő művilágot és a vizet, elherdáló életformákat megjelenítő installációnk a fesztivál ideje alatt minden nap kipróbálható, állandóan üzemel.
  British Council és a Brit Nagykövetség: Climate Change. A világon már több helyen bemutatott, a klímaváltozásról szóló utazó fotókiállítás most az Octopuson a Medence Csoport által tervezett bambuszinstalláción lesz látható!
  LUMÚ- Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum:
  1. Bóják a szigeten mindennap egy új mű készül (akció, performansz, installáció): Hétköznap fiatal pályakezdő művészek, a hétvégén Swierkiewicz Róbert, Németh Ilona, Gyenis Tibor alkotnak.
  2. Félkör a beszélgetések a kortárs művészet vizes témáiról
  3. Forgács Péter Dunai exodus című filmjének vetítése
  4. LUMÚ műhely alkotómunka, művészettörténeti teszt
  5. Könnygyűjtési akció
  Heti karszalaggal ingyen, napi karszalaggal fél áron látogathatják a Ludwig Múzeum aktuális kiállításait a fesztivál ideje alatt.
  
  Szépművészeti Múzeum: A Szépművészeti Múzeum kreatív foglalkozásokkal, művészeti totóval, Inka-csocsóval, nyereményjátékkal, művészettörténeti előadásokkal, Tapintható Tárlattal és minden délután 5 és 7 óra között fiatal tehetséges zenészeket bemutató jazzmatinéval várja a szigetlakókat. A Múzeum épületét idéző látványos sátor programjai az aktuális időszaki kiállításra, az és akkor megérkeztek az inkák című tárlatra hangolnak: a vállalkozó kedvűek többek között megismerhetik az ősi Peru művészeti korszakait, alkotási technikáit, jellemzőit. Ugyanakkor a múzeum szakembereinek segítségével készíthetnek modern alkotásokat, festményeket, montázsokat is.
  Augusztusban a Szépművészeti Múzeum kiállítása sértetlen szigetes karszalaggal fél áron látogatható.
  
  Labirintus: Idén is várja látogatóit a Sziget Fesztivál egyik legnépszerűbb helyszíne. Belépéskor huszonnégy egyforma tükörlapocska közül kell választani. E lapok az életutunkon megélt szerepeink több ezer éves szimbólumai, a Tarot kártya Nagy Arkánumai. A belépő feladata, hogy a bolyongás során saját élethelyzetére vetítse, és az út végén értelmezze a húzott kártyát, e belső tükör által felmutatott képet.
  
  Komolyzenei programok: Nomen est omen: Nagy János audiovizuális performansza, a Karafiáth Orsolya szövegeire készült Impressziók, minden bizonnyal a szigetlátogatókra is mély benyomást tesz majd, köszönhetően Palya Bea énekének, a jubiláló Four Bones Harsonaquartet, és Kovács Tamás „Tobzi”, valamint a szerző játékának. Ha már Palya Bea: őt egy Piazzola-spanyol esten is hallhatjuk, Sinha Róbert és Vidák Róbert gitárjátékával. A szimfonikus hagyományokra és progresszív jazz-rock elemekre egyaránt építő Fugato Zenekarért már a sógorok is rajonganak: a Praterben, az ABC tehetségkutató verseny döntőjében a legjobb magyar zenekarként végzett együttes. Az opera műfaját az idén a Fringe Fesztiválon megismert Opera Viva fiatal és lelkes társulata képviseli. És egy tényleg komoly téma: Da Capo al Fine Bach János-passiójának új arca. Mit jelent a szenvedéstörténet azoknak, akikről úgy gondoljuk, csak töredékét értik annak, ami körülveszi őket? Zene, tánc, kép, jel. A Baltazár Színház és a SZÉF Alapítvány közös kísérlete Erdős Balázs írásai, Bach János Sebestyén és Szent János segítségével, Paál Gergely rendezésében. És persze vetítések, délutáni koncertek, éjszakai andalító barokk muzsika és a Sziget legjobb puffjai szóval minden, ahogy megszoktad.
  A klasszikus zenei-crossover programokat az idén is a Fidelio csapata állította össze.
  
  Irodalmi programok: Az Irodalmi Sátorban idén is újdonságokkal teli, humoros és magas színvonalú program várja a látogatókat. A nemzetközi performance világban közismert, érsekújvári Juhász R. József önálló estje mellett a közelmúltban színpadra állított Udvariatlan szerelem című dramatizált, középkori obszcén költészeti összeállítás a zenei színpadok nézettségét fenyegeti. Lassan önálló költészeti fesztivállá terebélyesedő magyar kortárs irodalmi esteken a legfiatalabb tehetségek (Király Odett, Vida Gergely, Krusovszky Dénes, Dunajcsik Mátyás, Juhász Katalin) mellett az avantgárd hangköltészet mesterei (mint Szkárosi Endre) is szót kapnak. A mini költészeti sorozatot egy dzsesszel tálalt felolvasóest (Gyukics Gábor és stábja) zárja, ahol a versszerző hallgatóság is meghallgattatik. S hogy prózaibb dolgokról is legyen szó: Szécsi Noémi, Nagy Gergely, Békés Pál, Halász Margit és Kiss Ottó, a kortárs hazai próza legérdekesebb kiválóságai szereznek örömet a nagyérdeműnek.
  A sátor előtt, idén is üzemel az anagramma-gyár, ahol a kíváncsiskodók névére különleges versek születnek.
  
  Medence Filmklub Naponta 22 és 02 óra között körképet mutat be Magyarország Animációs film kínálatából (Varga stúdió, Pannónia, KGB.), továbbá válogatást láthatunk még a Mediawave és az Anifeszt Nemzetközi Fesztiválok Animációs archívumaiból.
  
  Pókersátor a Szigeten
  2007. év újdonsága, hogy a napjainkra igen népszerűvé vált kártyajáték a póker önálló sátorban kap helyt. A Logikai Játékok sátrából ide kerül át a bridzs szintén itt lesz megtalálható az ulti és a snapszer is. A Korda pókernek is nevezett hétlapos Texas Holdm játékforma szabályai szerint minden nap két selejtezőben küzdhetnek meg a versenyzők kisebb tárgydíjakért majd az utolsó napi döntőben igen értékes díjazásban részesülnek a selejtezők győztesei.
  
  Pesti Est Színpad
  A Sziget és a Pesti Est neve a kezdetek óta összefonódott: a szigetlakók az évek során már megszokhatták, hogy a fesztivál pontos programjáról, helyszíneiről és fellépőiről a Pesti Est Sziget különszámából értesülhetnek. Emellett a Pesti Est számára mindig fontos volt az aktív szerepvállalás is a Sziget kultúr-forgatagában. Több mint egy évtizede saját színpadot üzemeltet, amelynek műsora ugyanolyan színes és érdekes, mint egy Pesti Est újság: jól megférnek egymás mellett könnyű- és komolyzenei koncertek, előadások, sport- és divatbemutatók vagy éppen hajnalba nyúló táncos partik a szabad ég alatt. Maga a zenei arculat is hasonlóan vegyes képet mutat: acid jazztől a borultabb gitárzenékig, ska-tól a legmodernebb elektronikus produkciókig minden belefér. Az országosan ismert húzónevek mellett tehetséges fiatal csapatok is teret kapnak a programban. Az idei program sarokkövei a következők: délelőtt 11-től, a hagyományoknak megfelelően közös Tai Chi edzés, utána különböző interaktív programok, játékok és finom, lazulós, láblógatós akusztikus koncertek várják a még standby állapotban lévő Sziget-lakókat. Majd 16:00-23:00-ig zúzós koncertek kifulladásig.
  
  Szakmai helyszín
  Idén is a sajtótájékoztató helyszínnel közös épületben kap helyet a Sziget szakmai találkozópontja, a Magyar Zenei Exportiroda által szervezett Professional Area and Lounge. A tavalyi évben már bevált, nyugodt, csendesebb bázist szeretne nyújtani a hazai és nemzetközi szakmai résztvevők számára ez a pozíció, ahol kényelmes környezetben tárgyalhatnak, értekezhetnek az Európa rengeteg országából érkező „zenei iparosok”.
  A szolgáltatások között, a szabad internet hozzáférés, csomagmegőrző, loungebár mellett a fesztiválon fellépő magyar zenekarokról kapnak tájékoztatást az idesereglett külföldi managerek, impresszáriók. A helyszínre tavalyi évben közel kétezer szakmabeli regisztrált. A nyugat-európai szervezők igényét, hogy a Szigeten több kelet-európai zenekart láthassanak, most egyes korábbi helyszínek mellett - a Bahia Színpad bővült repertoárja mégjobban kielégiti, ennek köszönhetően, valószínűleg még több szakmai regisztrált érkezik a fesztiválra a kontinens mindkét oldaláról.
  
  Talentum Színpad
  A Sziget tehetségkutató versenye ismét a Talentum Színpadon zajlik és továbbra is az interneten regisztrált - idén 1000 - zenekarból kiválasztott 35 lép fel élőben, amely akár a nyeremény is lehetne, de ennél sokkal többről lesz szó, hiszen a 40 perces koncerteket neves zsűri nézi majd végig, akik kiválasztják majd a legjobbakat. Az első helyezett olyan szerencsés helyzetbe kerül, amely minden kezdő zenekar álma, hiszen lemezkiadást és klipet kap a CLS Records és a Sziget jóvoltából, valamint a Magyar Zenei exportiroda felteszi őket a következő, kizárólag nemzetközi promóciós célokat szolgáló válogatáslemezére. A második, harmadik helyezetteket pedig értékes hangszerekkel jutalmazza a zenészklub.hu.
  
  Terror Háza Múzeum
  Ha van kedved részt venni egy időutazáson, a szüleid, nagyszüleid ifjú éveinek mindennapjait átélni, nálunk a helyed. Igényelj autót a Merkúrtól, várj éveket telefonkészülékre! Légy a 70-es évek hírolvasója! De ha érdekel az ügynökvilág vagy szívesen teszel fel régi bakeliteket, ha kíváncsi vagy, ki volt Kádár János, nem hagyhatod ki a Terror Háza Múzeumot a Szigeten sem. Érvelj, vitázz történészekkel, médiasztárokkal! Számítógépes játékon tesztelheted a tudásodat is, vár a valóbb világ. Hagyj nyomot az utókorra, meséld el a kamerának, mit hallottál, tanultál a Kádár-korról!
  
  Mozizz velünk esténként! Sikerfilmek a történelemből: nálunk a filmvásznon A bukás, a Napola, a Sophie Scholl, A szabadság vihara pereg. Premier előtt vetítjük Solyom András: 56 villanás című dokumentumfilmjét, és elkalauzolunk a szocializmus ízvilágába, avagy főzőcske, de okosan Fábry Sándorral és Molnár Tamással.
  
  Tibi csoki Táncdalfesztivál Sátor
  Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén sincs Sziget TÁNCDALFESZTIVÁL nélkül! Ha valakinek táncolni, énekelni, régi slágerekre mulatni avagy időutazáshoz van kedve, irány a Táncdalfesztivál! Délutánonként tánciskolává alakulunk, ahol tánc- és illemórát tart László Attila, majd tánczenekarok játszanak. A lányok pólóit most nem vízzel locsoljuk, hanem TIBI csokival édesítjük, és jönnek Táncdalfesztivál sztárjai, többek között: Aradszky László, Szűcs Judit, Csepregi Éva és Végvári Ádám, Szandy, a Dolly Roll és természetesen KORDA GYÖRGY és BALÁZS KLÁRI! Minden éjjel hajnalig PAPLAN diszkó a futófények között.
  
  Vándor Vurstli
  A szokatlan és meglepő attrakciók helyszíne a Vándor Vurstli. Nincs gravitáció csak illuzió, megszűnik a lehetetlen! A színpadi program a világ látványosságai közül válogat. Bábosok, cirkuszi akrobaták, zsonglőrök, vásári látványosságok sora szórakoztat. A hét során bűvész és illuzionista lépnek fel, a breaktáncosok már akrobata produkciói, cirkuszi légtornászok, varieté hangulatú táncos- cirkuszi melange látható. Circo Menjunje argetin cirkusz utazása kézenálló artistákkal, Christoph Engels az őrül láncfűrészes zsonglőr, a francia Olof Zitoun Bistrot-ja, ahol a pincérek álomszerűen manipulálnak a átlagos bár szokásos kellékeivel: tálcákkal, üvegekkel, csészékkel az arab hangulatú, élő zenei kíséretre. A toulous-i cirkusziskola már profi artistáitól három műsort is láthatunk: Le Tennis zsonglőrszáma végtelen humorral imitálja egy teniszmecs hangulatát a fairplay jegyében. Diable du corps két akrobatája a párkapcsolat simolékony vagy robbanékony pillanataival szembesít a kéz-a-kézben akrobatika eszméletlen nehéz technikai elemeit használva és cirkuszi nyelvét beszélve. Douxfou társulat pedig négy művészt egyesít: zenész, táncos-harcművész és két akrobata. E négy karakter találkozásából születik ez a poetikus-komikus cirkuszi előadás. Visszatér a tavaly debütált Antolio, új műsorával. Egyértelműen felsorakoztatja latin-amerikai utazása ihlette számait egy gálaműsorba rendezve, csak példaként említve a mexikói sombrero zsonglőrködést. Olaszországból érkezik az ott ifjú tehetségként most felfedezett Cechicha társulat, saját légiakrobatika szerkezetükkel a légi attrakciókhoz egy 40 perces már színházi hangulatú előadást prezentálva.
  A zsonglőrület pedig naponta 14-20 óráig tart, amikor a Magyar Zsonglőr Egyesület kölcsönzője üzemel. Kipróbálható a zsonglőr eszközök minden fajtáj, valamint egyensúlyozó kellékek, cirkuszi eszközök.
  
  Zúzda Színpad
  A tavaly sikeresen debütáló Zúzda Színpad ismét a punk és a hard core, nu-metal rajongók kedvenc helye lesz. Idén annyiban változik a program, hogy a ska, mint stílus kikerül a felhozatalból, de a Pesti est Színpadon képviselteti magát és több év után, végre visszatér a Gorezone egy napra, hogy a legbrutálisabb underground és extrém metál bandákkal borzolja a látogatók idegeit.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. március 22.
Sari Schorr Budapesten
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
2024. március 23.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal démonok csapnak le a Barba Negrára áprilisban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
Sting Budapesten- Egy újabb felejthetetlen koncert a Budapest Arénában
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
 kiemelt 
Crypta: brazil death metal démonok csapnak le a Barba Negrára áprilisban
  
Második lemezét mutatja be április 12-én Budapesten a Crypta

Március végén érkezik az U.D.O.
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 status quo    dreadful peace    motorjesus    tyr    tegnapután    von hertzen brothers    karácsony    shia labeouf    krokus    zoolander    v.iv fesztivál    what we all come to need    dead end    utódomra ütök    flogging molly    cadaveres    életképek    anthrax    vittula    earth wind & fire experience    transformers 3    boston manor    robin hood    a frankeinstein terv    decease  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!