hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2007. május 17. csütörtök   10:30
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Zuboly: Értem a kujonságot
Megadó Kiadó

  Május 21-én jelenik meg Magyarország legnépiesebb posztmodern kocsmazenekarának, a Zuboly zenekarnak első albuma. A Zuboly koncertrepertoárjának legnépszerűbb darabjait Lovasi András Megadó Kiadója teszi először hozzáférhetővé e szubkulturális körön kívüli fülek számára az Értem a kujonságot című bemutatkozó albummal. A Zuboly tagjai 2004. őszén egy születésnapi zenélés alkalmából sodródtak egymás mellé a zenei univerzum távoli csillagkarjaiból, és perceken belül már érezték, hogy ez sorsszerű, ők egy együttes, s azóta szövik egybe a banális popmotívumokat a népi muzsikával. Első albumuk, az Értem a kujonságot híven tükrözi élő fellépéseik nyers energiáját, játékos zenei káoszát.
  
  A Zuboly Magyarország legkorszerűbb népzenei formációja, egyben a hazai zenetörténet egyik legelképesztőbb vállalkozása. Az elmúlt két évben a brémai muzsikusok elszántságával zenélték, dalolták, regölték és reppelték végig hazánk minden valamire valóakusztikai terét. Zsuppal a hátukon megjárták már a söntések és színháztermek jótékony homályát és a modern művészeti galériák ragyogó fehér kiállítótereit. A Zuboly turmixgépében opera, operett, popslágerek, hiphop, beatbox-ritmusok, jazz-elemek, népdalok, szájharmonika- és falevél-szólók, nagybőgő, groteszk, népi hagyomány és a modern nagyvárosi folklór kavarog körbe-körbe a végeredmény pedig élvezetes és lebilincselő. Nem is meglepő, hogy a formáció eddigi fellépéseinek illetve hangszertokból árult demófelvételeinek köszönhetően rövid idő alatt ismertté és elismertté vált a hazai zenei undergroundban. Eddig azt hittük, hogy a hip-hop, a folk, a világslágerek és a jazz nem járnak éjjel-nappal kart karba öltve, itt meg úgy puszilkodnak, mintha ez mindig is egyértelmű lett volna. mondta Lovasi András, a Megadó Kiadó első embere. A Zuboly debütalbuma méltó a Megadó alapításakor megfogalmazott hitvalláshoz, mely szerint olyan lemezeket fogunk kiadni, amiket büszkén lehet kitenni a polcra..
  
  A főként fúvósokon és réz szócsövön megnyilvánuló Ágoston Béla, a szabadcsapat rangidős tisztje, otthonosan mozog mind a humoros zenei összekacsintások, mind a szenvedélyes kísérletezés terepén. A Dél-Alföldi Szaxofonegyüttes, a Budbudas, a Grencsó Kollektíva, a Kampec Dolores, a Folkestra és az Agostones jelenleg a Zubolyban éli ki zenei promiszkuitásának rejtett tartalékait.
  
  A Busa Pista, a Busa Apuka és a Bí Madafaka mellett számtalan egyéb néven ismert Busa István egyszerre a szájdobolás nehézsúlyú bajnoka, utcai költő és megállíthatatlan rímimprovizátor. Busa civilben az Irie Maffia nevű reggae formáció tagja és a Gimmeshot kollektíva hip hop aktivistája. Egy szál mikrofonnal is képes emberek százait megmozgatni, és amíg áram alatt van a hangcucc, nem is hagyja abba. Be nem áll a szája.
  
  Hock Ernő a nagybőgőjátéka adja a Zuboly zenéjének bólogatásra, táncolásra ingerlő lüktetését. Az elmúlt néhány évben a hazai jazz színtéren is elismerést szerző fiatal zenész, az Agostones és az Ágoston Kvartett mellett például az Omnifix nevű, élő zenére építő hip hop formáció tagjaként gördíti a minimalista grúvokat. Bár más projektekben swinges témákon is bizonyította tudását, a Zubolyban Busával kiegészülve egy elektronikus zenész teljes stúdióarzenálját megszégyenítő repetitíven dögös ritmusszekciót alkotnak. Egy zenésztársa megfogalmazásában: Ernő masszív, mint egy úthenger.
  
  A moldvai dallamvilágot Benke Félix, a szájharmonika, a falevél, a doromb és a dob ifjú mestere viszi a Zubolyságba. Néha énekel is vagy kihívja szájdobban Busát. Semmi erőlködés, a népi muzsikás természetessége nála inkább lazaság, pimasz humor, mint pátosz.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 marigold hotel    adrien brody    torture squad    iron maidens    joe lynn turner    mtv         vinnie moore    rock the boat    30 y    datarock    Őrült    wolfsbane    slayer    overcast    after crying    manökken proletarz    asian dub foundation    enter shikari    the nick rivers    ingyen    utódok    bergendy    damnations day    twin temple  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!