hosting: Hunet
img_up/1611/bannerc96814ea.gif
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2007. április 19. csütörtök   13:58
nincsen hozzászólás

szerző: Utazó
Vedres Csaba és a Kairosz kvartett: Áldott idő
Periferic Records

  Nem meglepő, ha azt írom, hogy mindahány Vedres Csabához köthető produkció már aki ismeri műveit/munkásságát szolgált valami meglepetéssel. Ez alól a legújabb munkája, az Áldott Idő sem kivétel. De hangsúlyoznom kell, hogy ez a tavalyi év végén megjelentett albuma nagyon is figyelemre méltó alkotásokat tartalmaz.
  
  A zongorista Vedres Csabát megismerhettük mint progresszív - és ennél a mostani albumnál főképp mint klasszikus zeneszerző muzsikusként, aki nagyon jól össze tudja illeszteni ezt a két szigorú és kötött szabályrendszerek között mozgó stílust. A kiválóan összeválogatott kvartett tagjai (Gyermán Júlia és Molnár Zsófia hegedű, Cs. Nagy Tamás brácsa, Sipos Gábor Gergő cselló) a klasszikus vonósnégyes értékrendjét hordozzák, a hangzás valamint a kompozíciók teljességét Vedres Csaba zongorajátéka teszi teljessé. Az albumon található összes szerzemény egy-két kivételtől eltekintve a Toxicity (Malakian-Odadjian- Ankian), a Szirén dal (Hammill), és a Stonehenge (Pejtsik) nevéhez köthető. Ezek a dalok mindezen túl kiegészítik a Vedres-szerzeményeket és az albumot komplex egységgé varázsolják. Természetesen Vedres Csaba játékának stílusjegyeit újra és újra felfedezhetjük az Áldott idő albumban. Noha a hanglemez felépítése egységes, mégis három részre lehet bontani a rögzített anyagot. Az első blokk az 1-estől a 6-osig, azaz a Guerrierotól a Szirén dalig, a második tétel a 7-estől a 10-esig, azaz a Zongoraötös I.-től a IV. Presto bezáró tételig terjed. A harmadik, a záró blokk a bónusz fejezet címet kapta, melyben a Blues- fantázia és a Stonehenge kapott helyet.
  
  Az album nyitótételeként szolgáló Guerriero berobbanása szinte meghatározza a rögzített anyag hangulatát (az első tétel az Áldott idő egyik valóban meghatározó alkotása). Csaba szinte feszültséget kelt a hallgatóban, mintha csak utalni akarna egy katarktikus utazásra; de ennek ellensúlyozása a következő tétel, a Ragyogás, melynek zongorahegedű duo vezérfonala nyugalmával szinte kiegyensúlyozza a Guerriero berobbanását. A már említett Toxicity feltűnése ezen az albumon lehet, hogy megrökönyödést válthat ki a System of a Down rajongóknál, de az Apocalyptica sem követett el egyebet, mint hogy Metallica-számokkal tetette ismerté magát A Vedres-féle átdolgozású Toxicity ezen (vonós-zongora) értelmezése és hitelessége pedig első osztályú. Ez után következik a lemez címadó dala, a Áldott idő, mely a Ragyogáshoz hasonlóan nagyon csendes és finom szerkezeti elemekből épült fel. Az ezt követő ötös tétel egy játékos hangulatú Szórakozott szamba, amely igazából csak a nevében hordozza a szamba jelentését, ennek ellenére sok zenei stílusgyakorlatot tartalmaz. Végül az első blokk zárótétele a nagyon összetett Szirén dal Hammill- Vedres átirat, a szirének szépségével áldott dal, azaz Peter Hammill Van Der Graaf Generator The Siren Song-ja következik. Majd a négyes blokkos Vedres-szerzemények: Zongoraötös I. Allegro marcato; II. Adagio quasi una fantasia; III. Giocoso és a IV. Presto tételek következnek, melyek szerves egésszé olvadnak össze, noha a Zongoraötös I. Allegro marcato gerince egy gyors és erős hangsúlyozott zongoratétel, melybe egy kis szentimentalizmus némi romantikus felhanggal is párosul. Majd egy nagyon átgondolt ugyancsak melankolikus lassú tétel, az II. Adagio quasi una fantasia szerzemény következik, melyben szinte feloldásként hat Frédéric Chopin szelleme és valcer motívumai. Egy kicsit sajnálom, hogy Csabáék nem boncolgatták tovább Chopin szellemi örökségét. A következő gyermeki tréfával fűszerezett III. Giocoso (Délszláv álomtánc) a szláv romantikusok - Mussorgski, Dvorak, Smetana - hagyományait követi, a hallott nagyon könnyen befogadható dalocska a Kvartett előadásában válik még édesebbé. És a sort a IV. Presto lüktető, vibráló felemelő tétele zárja, mely cirkulál és kavarog a zongora és vonósok előadásában. Az album legvégén, a harmadik - záró -, bónusz (koncert) fejezetben találjuk meg a Vedres-féle Kodály Blues-fantáziát, mely inkább autentikus blues parafrázisának nevezhető, mert meglátásom szerint magát a piszkos kocsmai blues műfajt csak úgy szőre mentén, úgy érintőlegesen lehet felfedezni. Vedres Csaba inkább laboratóriumi megközelítéssel vezet be a blues művészetébe, ahol a vonósok az aláfestést, Vedres Csaba viszont a blues tételeket tudja erőteljesen kifejezi. Az album talán legnehezebben emészthető szólisztikus tétele a Pejstik, a Stonehenge fejezi be Vedres Csaba és a Kairosz kvartett zenei utazását.
  
  Zárszóként dicséret illeti a muzsikusokon kívül az album elkészítésében aktívan részt vevőket, köztük a hangmérnök Márkus Gergő és Barcsik Géza keze munkáját.
  
  Az album dalai:
  
  1. Guerriero
  2. Ragyogás
  3. Toxicity
  4. Áldott idő
  5. Szórakozott szamba
  6. Szirén dal
  7. Zongoraötös I. Allegro marcato
  8. II. Adagio quasi una fantasia
  9. III. Giocoso
  10. IV. Presto
  11. Blues- fantázia
  12. StonehengeSzólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:
 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Vedres Csaba

Periferic Records

 programajánló: 
2019. október 19.
ZORÁN - ARÉNA 2019 (Papp László Budapest Sportaréna)
2019. október 21.
Miyavi a Barba Negra klubban
2019. október 27.
Street Sects, Fixateur Externe, Der Zunder a Durerben (Dürer Kert - Budapest)
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
Sabaton: The Last Stand
Roar: Délibáb demo
Borbély Mihály: Polygon - Theodosii Spassov, Lukács Miklós, Dés András
Begotten Silence: Faces Of Suffering
 kiemelt 
Miyavi a Barba Negra klubban
  
Október 21-én ismét Budapesten, a Barba Negra Music Clubban játszik a hazánkban is népszerű japán zenész, Miyavi

Street Sects, Fixateur Externe, Der Zunder a Durerben
LIVING-LOVING - Müller Péter Sziámi életHű koncertje
Loudness: heavy metal legenda a Durer Kertben
A Sportarenaban lesz tavasszal a Parkway Drive
 friss hozzászólások 

VII. Rogues Of The Seven Seas (Rumproof, Stetl, Zinfield, LochNesz, MegaHertz) (3)
A rock ötven árnyalta - The Dead Daisies (2)
Satyricon, Suicidal Angels (3)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto Music
Hammer Concerts
Livesound Productions
VilágVeleje Produkció

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 combichrist    álomháború    violator    redrum inc.    flash    aeon    blythe    battle: los angeles    intronaut    the dictator    unearth    megtorlás    immolation    wendigo    metal church    szabad európa rádió    ego-project    long distance calling    twilight force    sziget 2012    mocsok 1 kölykök    in flames    carnivore diprosopus    crowbar    irie maffia rock trio  

img_up/1611/bannerc96814ea.gif
Copyright 2000-2019 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!