hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
kultúra [fesztivál]  2007. április 9. hétfő   15:22
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
I. Gesztus Fesztivál
2007. április 11-15. Budapest - SÍN Kulturális Központ (XVIII. kerület, Lenkei u. 17-19.)

  Április 11. és 15. között rendezi meg a SÍN Kulturális Központ az I. Gesztus Fesztivált, amely egy olyan művészeti programsorozat, ahol fiatal és progresszív alkotók kapnak megmutatkozási lehetőséget az irodalom, a zene, a kortárs tánc és a képzőművészet területéről.
  
  A fesztiválon megtekinthető előadások javarészt a Gesztus Műhely Egyesület tagjainak koreográfiái, melyek között akad olyan is mint például Réti Anna rövid darabja , amit még sehol máshol nem láthatott a közönség, mint ahogy először nyílik alkalma a magyar tánckedvelőknek arra is, hogy a varsói Whirls Dance Theatre: After hours című előadását megtekintse. Másik meghívott külföldi társulatunk a szlovén Inner World Theatre, akik itt Budapesten, a SÍN-ben készítik el Anatomy of Loneliness című előadásukat, így ez nem túlzás valóságos világpremier. A fesztivál meghívott vendégei között szerepel a kortárstánc legifjabb, éppen profivá érő nemzedéke is: újra megtekinthető a MU Terminál nemrégiben komoly sikerrel bemutatott B-estje, melyet Juhász Kata és Kun Attila koreografált.
  
  A kortárs képzőművészet iránt érdeklődőknek Szilágyi Rudolf (artAlom), egri képzőművész a SÍN egyedülálló 1000 nm-es kiállítóterébe készített installációját ajánljuk. A kiállítás címe Opacitálódás, a megnyitót Aknai Katalin művészettörténész tartja.
  A fiatal irodalom is képviselteti magát: Panelromantika címen a Puskin utca nevű folyóirat szerzői tartanak felolvasást. A táncszínházi előadások után esténként különböző zenekarok, illetve DJ gondoskodnak a jó hangulatról.
  
  Az I. Gesztus Fesztivál részletes programja:
  
  Április 11. szerda
  Belépő: 1500 Ft
  
  20:00 - Réti Anna: Liza című koreográfiája
  Előadók, alkotók: Réti Anna, Szász Dániel
  Zene: Liza Minelli
  
  A Liza című hétperces darab számára különleges alkalom a Gesztus Fesztivál, mivel ez a darab bemutatója és temetése is egyben. A Liza egy pillanatkép a kapcsolatok világából...
  
  Próbafelvétel
  Koreográfia: Juhász Kata
  Zene: Gergely Attila
  Fényterv: Payer Ferenc
  
  Juhász Kata Próbafelvétel című etűdje a kiszámított bizonytalanságtól izgalmas; egyensúly és egyensúlyvesztés, feszesség és ernyedés, kimerevítés és elmozdulás mozdulatsorai ismétlődnek trióban és duóban, kánonszerűen, a fény és zene dramaturgiája mentén. Szép és okos, de van benne még egy csöppnyi juhászos animalitás, akár az utolsó szóló madárnőjének vészjósló mozdulataiban.
  (Sisso/ Magyar Narancs 2007. március 22.)
  
  Terminum
  Koreográfia: PRevolution Dance Company: Kun Attila, Nemes Zsófia és Szabó Csongor
  Zene: montázs
  Fényterv: Payer Ferenc
  
  Meglepetésekkel teli darab férfi és nő kapcsolatáról a hatalom viszonylatában, melyet keretbe zár egy visszatérő jelenet: egy pár testetlen ölelkezése. Pontos tanulmányrajz ez, melyben végigkövethetjük, hogyan válik egy gyengéd ölelésből erőszak, csupán azáltal, hogy az eredeti mozdulatsor elnagyoltabb, vázlatszerűbb és tempója felgyorsul. Olykor üvöltő férfiak elől szinte a földön csúszva nők menekülnek, ám a zárlat ugyancsak meglepő képsorában a korábban elnyomó szerepben felbukkanó férfiak megszelídülve, meggörnyedt háttal a szó szoros értelmében a nők kezéből esznek. Az erőviszonyok billegnek, ahogy a női és a férfi szempont is váltakozik a darab során, miközben gyors, virtuóz, szinte követhetetlen tempójú, felvillanyozó percek után meditatív képek következnek.
  
  Táncolják:
  A MU Terminál Műhely táncosai:
  Ádám Tímea, Czédulás Eszter, Fábián Anikó, Grecsó Zoltán, Illés Zsuzsa, Juhász Péter, Kiss Róbert, Pelle Viktor
  
  21:30 - Földszint 2. a Házmester zenekar hangversenye!
  
  Acosta Olivér ének
  Pelle Viktor szólógitár
  Nagy Zoltán ritmusgitár
  Nagy Tamás basszusgitár
  és a doboknál: Nagy Sándor
  
  Április 12. csütörtök
  Belépő: 1500 Ft
  
  19:00 - Panelromantika kortárs irodalmi felolvasóest
  
  ”Egy tó a panellakások között.
  A szorongást futja itt ki magából az ember.
  Erős lesz, bátor, és zavarba hozza
  a bokorból színházi látcsővel kukkolót
.”
  (Sopotnik Zoltán)
  
  A Puskin utca folyóirat szerzőinek estje. Felolvas néhány igazi panelbohém:
  Deres Kornélia, Krusovszky Dénes, Nemes Z. Márió, Sopotnik Zoltán, Szabó Marcell.
  Házmester: Urfi Péter.
  
  20:00 - Te merre mész? (Juhász Kata és Gergely Attila közös estje)
  
  Rock n Roll
  szívköptető só
  Koreográfia, tánc: Juhász Kata
  Zene: Gergely Attila
  Fény: Vida Zoltán
  Jelmez: Illésy Lenke
  Videó: Kútvölgyi Léna
  
  Én-ek a tű fokán
  megismertem, és belehaltam annyira szeretett
  Koreográfia, előadó: Gergely Attila
  Zene: Jilling Jácint és Gergely Attila
  Fény: Vida Zoltán
  Jelmez: Illésy Lenke
  
  Szünet
  
  Eine Kleine Bachmusik
  
  Egy arc
  Milyet akarsz?
  Tőlem kérded?
  Én megmondanám, ha kérnéd
  Amilyen a tiéd, amilyen mindenkié
  Olyan nincs!
  
  Táncolják: Kopeczny Kata, Sebestyén Tímea, Youval Shacham
  Koreográfia: Juhász Kata
  Zene: J.S. Bach és Gergely Attila
  Fény: Vida Zoltán
  Jelmez: Illésy Lenke
  Díszlet: Ocztos István
  
  21.30 - Gyere ki a hegyoldalba! - PARTY táncos lábúaknak
  Dj: Gergely Attila
  
  Április 13. péntek
  Belépő: 1500 Ft
  
  19:00 - Szilágyi Rudolf (artAlom) Opacitálódás című kiállításának megnyitója
  A kiállítást megnyitja: Aknai Katalin művészettörténész
  
  Szilágyi Rudolf mindenek előtt a Mezőszemerei Civil Egyesület tagja. Mindemellett Egerben él és alkot, holott Kolozsváron született. Sokoldalú művész: akcionista festő, performer és vizuális kommunikátor, az egri művészeti iskola szakvezető tanára, számos egyéni és csoportos kiállítás résztvevője.
  Munkái megtekinthetőek a www.rimamente.hu galéria/szilágyi rudolf webhelyen.
  
  A kiállításon látható anyag egy kifejezetten a SÍN 1000 nm-es kiállítóterébe készült installáció, mely máshol nem lesz látható. A tér különböző pontjain elhelyezett, nagyméretű pauszpapírra nyomott festményeit, grafikáit projektorral több pontból megvilágítja, vetít rájuk, így egy izgalmas, multimédiás videóinstallációt hoz létre.
  
  A kiállítás a fesztivál egész ideje alatt, április 11-étől megtekinthető!
  
  A kiállítás megnyitójának kísérőprogramja:
  
  Nagy Andrea: Tanulmányút című koreográfiája
  
  Előadók: Miklusicsák Alíz, Nagy Andrea
  Szöveg: részletek Parti Nagy Lajos: A hét asszonya című novellájából
  Koncepció: Nagy Andrea
  Két nő közeledik az úton.
  Madárrá változok magam is.
  Sínek között nagy sárga madár suhan.
  Égve hagytad a folyosón a villanyt...
  
  20:00 - Nagy Zoltán: Homokszék című koreográfiája
  
  Táncolják: Kopeczni Kata, Nagy Csilla, Lipka Péter
  videó: Sarkadi Balázs
  báb: Magyar Gergely
  koreográfia: Nagy Zoltán
  élő zene: Bernáth Tamás
  
  Az élet minden pillanata szituációk formájában ölt testet. Ezeknek a szituációknak a száma végtelen: egyik sem az első, egyik sem az utolsó. Mégis amikor a különböző élethelyzetekben választásra kényszerülünk, csak egy cselekvési formát választhatunk, ami egy újabb cselekvést eredményez. Cselekedeteink így egy lineáris vonalat hoznak létre, akár egy számsorozat. Ezen a vonalon nem lehetünk egyszerre több helyen.
  Viszont ha elfogadjuk azt a tételt, hogy a számsor végtelen, akkor a sorozat bármely pontján lehetünk. Ez a tétel a térre is igaz. Ha a tér végtelen, akkor a tér bármely pontján lehetünk, és ha az idő is végtelen, akkor az idő bármely szakaszában is lehetünk. Választásainknak és cselekedeteinknek a szituációkban tehát nem csak egy eredménye van, hanem egyszerre több is. Erre a gondolatra épít a Borges Kocuké-no szuké az otromba ceremóniamester című elbeszélése által inspirált koreográfia.
  
  21:30 - Táncoló fekete lapp cipő taposó Party
  DJ. Gergely Attila
  
  Április 14. szombat
  Belépő: 1500 Ft
  
  19:00 - Pataky Klári: Lépni sem, nézni sem című koreográfiája
  
  koreográfia: Pataky Klári
  táncolják: Domokos Flóra, Szabó Csongor
  fény: Vajda Máté
  fotó: Szabó Péter
  
  A koreográfus Federico Garcia Lorca Találkozás (Encuentro) című versének harmadik sorát választotta kettősének címéül: Se neked, se nekem/ egymás felé nem szabad/ lépni sem, nézni sem. pusztító erejű, hatalmas szerelem himnusza ez a vers, mely örök kötelékeket énekel meg belátó, távolító, tűz kormozta gyásszal. Az előadás ennek atmoszféráját kísérelte megragadni, nem keresgélt cselekményt. A tánc és a vers az egymás mellé rendeltségről, a másik birtokolhatatlanságáról, a kiélhetetlenségről beszél.
  
  20:00 - Inner World Theatre (Szlovénia) - Saąo & Mojtina Jurcer : Anatomy of Loneliness A magányosság anatómiája
  Premier!
  
  Az előadás egy hosszabb próbafolyamatnak kéthetes SÍN-beli rezidenciaprogram során betetőzött eredménye.
  
  Rendezte: Saąo Jurcer
  Előadja: Mojtina Jurcer
  
  Saąo & Mojtina Jurcer a színész testének funkciójára és ezzel összefüggésben a színpadi testhasználatra vonatkozó újszerű alapvetésekre alapozott 10 éves komoly színházi kutatómunka során alkották meg az INNER WORLD THEATRE (Belső Világ Színháza) koncepcióját. Ez a koncepció napjaink világának megfigyelésén alapszik, amelyben a dráma nem az egyént körülvevő, külső térben zajlik, hanem a belső időben. Tér és idő klasszikus koordinátáinak szétválasztása a színház tér általi meghatározottságától mentes megközelítéséhez vezet, melyben a színész teste felszabadul a tér fizikai korlátai alól és a továbbiakban kizárólag a (belső) idő mozgásai kötik. Előadásukban S & M Jurcer dekomponálják test és tér viszonyát a szoba és a benne lévő tárgyak (szék, asztal, ablak és ajtó) Jurcer víziójában megmaradnak napjaink Akárkijének egyetemes metafizikai teréül majd összekapcsolják a test kitágult idejével. Ez a fajta rendezés arra szorítja rá a színész testét, hogy szobrász módjára mozgásban lévő formákat mintázzon meg és azokat belső, mentális állapotok plasztikus jeleivé alakítsa. Ezt a folyamatot a belső tér idejének megmintázását nevezik IDŐMINTÁZÁS-nak (sculpturing in time), másként az emberi lét vertikális tengelye mentén való (színészi) alakításnak.
  A magéányosság anatómiájában S & M Jurcer valamennyi korábbi előadásuk egyes elemeit felhasználva viszik színpadra kutatásaik eredményét.
  
  Az elődadás után kritikusok és a Bárka Hajónapló Műhely hallgatói beszélgetnek Saąo és Mojtina Jurcerrel, melyre minden érdeklődőt sok szeretettel várunk!
  
  22:00 - The Green Bridge Quintett jazz-koncert
  
  Radukov Dömötör zongora
  Várhegyi Dániel szaxofon
  Ladányi Tamás basszusgitár
  Molnár Dániel dob
  Kovács Balázs pozan
  
  A zenekar repertoárjába filmzenék, filmzenei átíratok, saját szerzemények illetve jazz-standardek tartoznak, ŕ la Miles Davis!
  
  Április 15. vasárnap
  Belépő: 1500 Ft
  
  19:00 - A Whirls Dance Theatre (Lengyelország) bemutatja: After hours Munkaidő után
  
  Yuppik, távol a családjuktól, örökös rohanásban. Elérni a metrót, futás a villamos után, minél hamarabb beérni az irodába, így megy ez minden nap. Estére túl fáradtak ahhoz, hogy érezzenek bármit is. Minden, amijük van, képzeletük szüleménye, ahogy álmodoznak a számítógép képernyőjét bámulva. Pletykák. Képzeletbeli románcok, melyek soha meg nem valósulnak. Álmok, melyeket nem váltanak valóra soha, mert túlságosan kockázatos.
  
  Modern táncszínházi előadás elektronikus zenére egyszerű színpadképpel és videókivetítéssel.
  
  Táncolják: Katarzyna Kizior, Elwira Piorun, Szymon Osinski,, Michal Piróg
  
  20:00 - Hámor József: Csendmorzsák (”Mandala”) című koreográfiája
  
  Két férfi egymás iránti kölcsönös tiszteletét ábrázoló tánckettős.
  Igaz barátságuk tükrében megpillanthatjuk az örökérvényű igazságot:
  Az ember saját útkeresése során kapcsolatai viszonyrendszerében egyszerre van jelen tanítóként és tanítványként is.
  
  Zene: Hámor József, Arild Andersen
  Fényterv: Vajda Máté
  Kosztüm: Fazekas Szilvia, Kun Zita
  Előadók: Katonka Zoltán, Hámor József
  Koreográfus: Hámor József
  
  21:00 - Santa Diver koncert
  
  Kézdy Luca hegedű
  Halmos András dob
  Szesztay Dávid - basszusgitár
  
  A zenekar tagjai különböző zenei irányokból érkező fiatal muzsikustehetségek, akik a fiatalos elektronikus zenei kísérletek és a jazz mai vonulatainak szintézisében keresik saját útjukat.
  
  Zenéjük fő jellegzetessége az időben egymás után rakott hangok és ritmusok harmóniájának és diszharmóniájának szinkronikus, valamint térbeli, diaszpórikus megjelenése repetitív és variatív módokon. A trió tartalmaz még passzív, különösebb személyiséggel nem rendelkező entitásokat is, amiket a delay, loop és overdrive hangsorokkal jelölünk a köznyelvben. Ha ragaszkodunk a műfaji kategorizálás kissé elavult, ám annál erősebben fennmaradó hagyományához, a zenekar stílusát az ´audio-techno´ szavakkal lehet a valósághoz leghasonlatosabbá tenni a verbalitás szűk világában.”
  
  
  A SÍN Kulturális Központ megközelíthető:
  
  A Határ úti metrómegállótól 8 perc az 50-es villamossal. Leszállás a 7. megállónál, a Lajosmizsei sorompónál. Este 8 óra után a SÍN-t az éjszakai 914-es és 950-es busszal lehet megközelíteni. Mindkét busz útvonala érinti a Nyugati pályaudvart, illetve a Deák teret.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Hiánypótló ritkaságok és műfajteremtő zenészek a negyedik Liszt Ünnep első programjai közt
Ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt
Kuriózumok a Főapátsági orgonahangverseny-sorozaton Pannonhalmán a Bazilika800 emlékévben
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
Szervátiusz Jenő-díjasok 2003-2013.
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 sanatorium    superego    chrisopher nolan    tim owens    timur bekmambetov    tompos kátya    paul di´anno    jim toth    despised icon    charred walls of the damned    kassandra    coldplay    bonecrusher    adni jó    more than a thousand    obscura    utcazene fesztivál    ex deo    the clash    great american ghost    nevermore    mono    the horrors    Ízek    crippled fox  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!