hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2007. április 5. csütörtök   11:15
nincsen hozzászólás

szerző: ArmaGedeon
Kamelot és a Leaves´ Eyes a Wigwamban
2007. április 13. Budapest - Wigwam

  Amikor a norvég Conception feloszlott, a szívbaj kerülgetett, ugyanis egy különösen innovatív és progresszív (a szó legnemesebb értelmében) zenekart temethetett el a rockvilág. Aztán a gitáros zseni összeverbuválta az Ark nevű, elődjénél is előremutatóbb, mi több szélsőségesebb bandát, az énekes (Roy Khan) pedig elzarándokolt recenzióm tárgyához, a Kamelothoz, miután megüresedett a csalogányi poszt.
  
  Nos. A Kamelot egy vérbő heavy metal banda (sokan powernek is becézik, ám számomra ezen skatulyába inkább a Nevermore- vagy a Metal Church-féle durvulatok tartoznak), újabban igencsak erőteljes szimfonikus elemekkel bővítve. A csapatot Thomas Youngblood és Richard Warner alapította Tampában (Florida) 1991-ben. A bemutatkozó lemez Eternity címmel jelent meg 1995-ben, a Noise kiadó oltalma alatt, amely cég a nyolcvanas években olyan, főként német hordákat istápolt, mint a Helloween, a Kreator vagy a Running Wild. A debütálás nem tudott utat törni a zenekarnak, ugyanis egyrészt kissé homogén és le-leülő anyagról van szó, másrészt pedig a Crimson Glory (szintén egy jobb sorsra érdemes floridai szuperalakulat) hatása olyannyira szembetűnő (illetve fülbetűnő), hogy inkább kiforratlan, útkereső korongként tartják számon. Az egykori Mark Vanderbilt énekes szinte hangról-hangra megidézte (lekopírozta?) a Crimsonos Midnight valamint a Queensryche-hangszálisten Geoff Tate orgánumát. Egy szó, mint száz, igényes, korrekt dalcsokor az Örökkévalóság, a Call Of The Sea misztikuma pedig különösen magával ragadó!
  
  1997-ben következett a folytatás, a szintén egyszavas Dominion. Zeneileg egy szemernyivel elmozdultak a hagyományosabb power metal felé, és Vanderbilt is egy karcosabb, ráspolyosabb modorban danászott. Ez a korong sem vonta magára a nagyközönség figyelmét (pedig olyan csemegéket fedezhetünk fel rajta, mint a Rise Again, a Birth Of A Hero vagy a Troubled Mind), sőt, a dobos és az énekes el is hagyta a bandát. Casey Grillo érkezett a pergők mögé, a mikrofont pedig a már említett Conception énekes, Roy Khan ragadta meg. Már velük készült a Siege Perilious című nagylemez 1998-ban. Ezen már egy némiképp epikusabb, teátrális irányba fordultak, noha a mai Kamelot szimfonikusabb megközelítése még csupán nyomokban fedezhető fel a dalokban. Itt jegyezném meg, mintegy zárójelben, hogy bármennyire is a világ egyik legeredetibb orgánumával bíró énekesnek tartom Khant, de ehhez a fajta fajsúlyosabb, fémesebb zenei világhoz az ő hangja túlságosan polírozott, csúnya szóval: puha. Egy korai Genesis hatásokat mutató prog. rock csapat élére inkább el tudnám képzelni őt. (Viszont az nem szép dolog a Kamelot részéről, hogy a 2007-es koncerteken az első három albumról egy árva dalt sem játszanak a nagyérdeműnek!).
  
  Egy esztendőre rá stílusosan The Fourth Legacy címmel dobták piacra az újabb remekművet (egyik legjobb alkotásuk!), véleményem szerint ezen albumon kristályosodott ki a Kamelot-stílus. 2000 nyarán pedig a New Allegiance Tour néven európai koncertkörutat kanyarítottak, érintve Németországot, Ausztriát, Svájcot, Hollandiát, Belgiumot, Olaszországot, Görögországot és Spanyolországot ezt örökíti meg az első koncertlemezük, (a) The Expedition.
  
  Ötödik sorlemezüket Karma-nak, az azt követőt pedig Epica-nak keresztelték, az egyszavas címek táborát erősítendő. Ez utóbbin vendégszerepelt az olasz sárkánymetál fogat atyja, a villámkezű Luca Turilli, mégpedig a Descent Of The Archangel című számban. A lemezbemutató turnéval még Japánba is elzarándokoltak az At Vance társaságában. Eddigi legmonumentálisabb munkájuk (a) The Black Halo címet viseli, amely album Goethe Faust-verziójának mélyére ás. Korábban nem készítettek videoklipet, ám ehhez a hanghordozóhoz mindjárt kettővel is előálltak: (a) The Haunting (Somewhere In Time)-ban Simone Simons (az Epica dívája) vendégszerepel, a power metalos March Of Mephisto-ban pedig a Dimmu Borgir góréja, Shagrath hörgicsél egy nem éppen IKEA-fotelhez hasonlatos trónon terpeszkedvén. Ez utóbbi tételben még a Stratovarious-os Jens Johansson szintimágus klimpírozik, és az a Snowy Shaw vokálozik, aki nem kevés bandában játszott ez idáig pl. Therion, Mercyful Fate, King Diamond, Dream Evil. Johansson ezen kívül a When the Lights are Down c. nótában is remekel, ahogy a csúf, gonosz Shagrath pedig a Memento Mori-ban kap még szerepet.
  
  Egy kiadós Európa- és Japán turné (The Black Halo World Tour 2005) következett a szimfonikus metal Epica és a Stratovarius-frontember szólóbandájával (Kotipelto) karöltve, és a Japán állomásoknál a melodikus heavy Silent Force is csatlakozott. A Kamelot azon a nyáron színpadra lépett a németországi Bang Your Head!!! és a belgiumi Graspop Metal Meeting fesztiválokon is. Azonban ennek a körútnak a második fele már Észak- illetve Dél Amerikában folytatódott (USA, Kanada, Brazília), majd ismét Európába ruccantak át (Hollandia, Belgium, Svédország és Norvégia). Az oslói bulijukat egy roppant minőségi és tartalmas DVD-n és CD-n örökítették meg a klipjeiket is rendező Patric Ullaeus vezényletével (One Cold Winter´s Night), és 2006 őszén dobták piacra. Még ki sem hűlt a boltok polcain az ominózus koncertanyag, amikor nekiálltak új lemezük előkészítésének a wolfsburgi Gate stúdióban, méghozzá a neves Sascha Paeth producer felügyeletével; tavasz végére, nyár elejére tervezik a kiadását. A legfrissebb információk szerint Ghost Opera címmel jelenik meg az aktuális lemez, és a címadó dalhoz fabrikáltak klipet.
  
  A Kamelot mellett a bájos és még bámulatosabb Liv Kristine - aki a Theatre Of Tragedy énekesnője volt - zenekarát, a Leaves´ Eyes-t csodálhatjátok meg április 13-án, pénteken 19.00 órai kezdettel a Wigwamban. A siker és a kiváló hangulat garantált lesz. Jegyeket országszerte a Ticketportal partnerüzleteiben, valamint a www.ticketportal.hu oldalon vásárolhattok 5500 Ft-ért.
  
  Aki pedig valóban progresszív metal zenekart akar elcsípni, az ne hagyja ki a budapesti fellépésüket, vagy ha igen, meg ne halljam, hogy rock is dead, mert nem tudja, mit beszél



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Concerto

Leaves´ Eyes

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Sting újra Budapesten
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
Sting Budapesten- Egy újabb felejthetetlen koncert a Budapest Arénában
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 random deeds    nightwish    akkezdet phiai    eyes    megazetor    haelo    sylvester stallone    malevolence    szükségállapot    the descendants    bolondos dallamok    valentin nap    pluto    kassák lajos    shrinebuilder    vildhjarta    winterfylleth    fonogram    wacken metal battle    heathen    blues juniors    warrel dane    bëlga    the rev    pet shop boys  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!