hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2007. április 2. hétfő   14:52
nincsen hozzászólás

szerző: Private Music Productions
Groove Collective Live! (New York City)
2007. április 16. 21:00. Budapest - Merlin Színház

  A New York sound egy totál bűnös hangzás a város bűnös volta miatt. Zene az élettől tobzódó, súlyos kődzsungelben. Ezt a hangot elsősorban a ritmusáról jegyzed meg, utcai csörömpölés, autómoraj, csöpögő vízcsapok, az ajtókon kiáradó zene; mindez és minden együttvéve! A groove a lüktetés, ami ebből a bábeli élet-zajból valamit mindíg tovább visz, magával ragad. Aztán mindenféle arcok dallamokat, harmóniákat hallanak ki belőle, kevernek hozzá dumát, sikítást, meg fülbemászóan símogatóst És amikor egy zenekarban ezek a dolgok jól szólalnak meg és együtt lesznek, akkor a groove egyesíti őket.
  (Isaac Hayes)
  
  A Groove Collective alapjában véve a szűk körű demokratikus közösségek sajátos fajtája, tagjai talentumát örvényszerűen önmagába pörgető és semmihez sem hasonlítható nagyvárosi „mozgalom”. Kezdetben egy vándorló tácklubhoz hasonlított és csak egészen laza összejöveteleket tartottak, majd 1990-ben a New York-i Metropolis Café földszintjén felforgatták a manhattani hip-hop világot. Ez volt az a hely, ahol a zenekar valóban összejött és ahol később lecsapott rájuk a Giant Step Records.
  
  Először egy fuvolista, Richard Worth tűnt föl eredeti session-partnereivel, DJ Smash-sel és az MC Nappy G.-vel. Ez nem tartott túl hosszú ideig és jött a billentyűs Itaal Shur, a dobos Genji Siraisi és a basszusgitáros Jonathan Maron.
  
  Közben feltünt még egy pár különc fazon: a vibrafonos-zeneszerző Bill Ware, aki a Steely Dan majd Debby Harry jazzbandájának tagja volt, - és mintegy leereszkedett hozzájuk az Metropolis Café emeleti jazzklubjából, - majd a szaxofonos Jay Rodriguez, a harsonás Josh Roseman, a trombitás Fabio Morgera, az ütős Chris Theberge, majd az ausztrál keyboard-guru Barney McAll. Kikerekedett a „Collective” és a banda közönsége közönsége kezdte elárasztani a New Yorki szubkultúra elevenjébe tartozó klub mindkét emeletét. Na, ekkor esett le a tantusz Giant Step kiadó embereinél
  
  Ragyogó show-kat produkáltak sorra telt házak előtt, így elérkezett az idő a New York-i underground-scene meghódítására. Ahogy közönségük növekedett, úgy a zenekar repertoárja is egyre gazdagodott, és minden előadás új kihívást hozott a nagyrészt rögtönzött zene híveinek, fittyet hányva a tömeg igénytelenebb hányadára.
  
  Persze a kiadó kissé több szalonképességére törekedett, ennek eredménye az első album, amelyet Gary Katz (szintén Steely Dan) szakmai irányításával egyetlen éjszaka rögzítettek egy szédült Giant Step show alkalmával. Ennek következménye egy nagyszabású turné lett, melynek során a zenekar hívei Amerika szerte olyan fenoménekkel láthatták őket egy színpadon, mint James Brown, B.B. King, 2Pac Shakur, Maceo Parker, Isaac Hayes, Dave Matthews, Don Cherry, Dr. John, Morcheeba, Erykah Badu, The Roots, Fred Wesley, Guru´s Jazzmatazz, a Gap Band és a Pharcyde.
  
  A következő hónapokban már a legrangosabb európai és japán jazzfesztiválok hirdették a Groove Collective fellépéseit. John Coltrane és Miles Davis nyomdokain újabb híveket toborzott magának az együttes, ahhoz képest, hogy addig főleg a Tribe Called Quest és a Gang Star sávjában nyomultak. Watchugot című számuk remixe a Billboard lista 5. helyére ugrott, masszív hírnevet szerezve ezzel a „house” irányzat rajongóinak körében is.
  
  A jazzvilág annyira vevő volt a cyber-dance feelingre, hogy következő LP-jük, a We The People már az egyik legtekintélyesebb jazz-kiadónál, az Impuls-nál (!) jelent meg. Coltrane, Mingus, Dizzy Gillespie és Pharoah Sanders után a Groove Collective-féle hip-hop és acid jazz folytatása lett a legendás amerikai bebop és cool hagyományoknak.
  
  Külön figyelmet érdemel, hogy legutóbbi albumukat - People, People, Music, Music (Savoy) - 2007-ben Grammy-díjra jelölték a Best Contemporary Jazz Album kategóriában!
  
  A Groove Collective évek óta New York legmenőbb hip-hop/cyber-dance együttese, egyéni stílusuk a funk, jazz, house, latin, r&b és sok más lélekteljes ötvözete. Tipikus live-act, a játékosok szeme előtt egyetlen cél lebeg: megmozgatni a közönséget és néha elgondolkodtatni azt. Bulijaikon a zene sokszínűsége dominál, egyfajta kommunikációs lehetőség azok számára, akik a ritmus, a hangzás és a felszabadult örömzenélés ünnepein jelen lehetnek és kicsit is fogékonyak erre.
  
  Budapesten 1998-ban mutatkoztak be emlékezetes sikerrel a Hungarian Jazz Fesztiválon, majd 2006-ban a Debreceni Jazznapok sztárzenekara voltak. Mostani felbukkanásuk a Merlinben igazi szenzáció, úgyhogy klubtáncosok és acid-bangerek figyeljetek!!!
  
  Diszkográfia:
  
  Groove Collective 1994
  We The People 1996
  Dance of the Drunken Master 1998
  Declassified 1999
  Its All in Your Mind 2001
  New York, NY 20.12.02. 2003
  Live: Brooklyn, NY 04.20.02. 2003
  Live in Tokyo 2004
  People People Music Music 2006
  Live and Hard To Find 2006
  
  Tagok:
  
  Jay Rodriguez - sax., flute, vocal
  Fabio Morgera - trumpet
  Curtis Fowlkes - trombone
  Albin J. - keyboards
  Jonathan Maron - bass guitar
  Genji Siraisi - drums, vocal
  Chris Theberge - percussion, vocal
  
  Helyfoglalás/Merlin: Tel.:317- 9338/107mellék. Továbbra is koktélakció 22.00-ig, egyet fizetsz, kettőt kapsz!
  
  Belépő:
  Elővétel a Merlinben 4.200.-Ft / a koncert napján 5.000.-Ft



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Sting újra Budapesten
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 másfél    steve-o    kate nash    general surgery    wolfsbane    kerekes anna    papp lászló aréna    budapest hardcore    mr. papagiorgio    holy grail    spacesh!t    dillinger escape plan    distorted impalement    cancer bats    larsen    brainstorm    john lydon    death is not glamorous    locust on the saddle    fourty management    meltdown    tango underground    boris    absu    over the rainbow  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!