hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2007. március 31. szombat   14:52
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
C. J. Chenier & the Red Hot Louisiana Band (USA)
2007. április 7. 22:00. Budapest – Alcatraz

  Napjaink legjobb Zydeco énekes - harmonikása ismét Magyarországon.
  
  Tavaly a Millenárison adott sikeres koncertet a Zydeco trónörökösként vagy a „Zydeco Koronás Hercegeként” emlegetett C.J.Chenier harmonikaművész. 2006-ban a legjobb világzenei albumok közé választották új, The Desperate Kingdom of Love című albumát.
  
  Kevés művészről jelenthető ki teljes biztonsággal, hogy egy adott műfaj első számú képviselője, C.J. Chenier minden kétség nélkül a ma élő legnagyobb Zydeco előadó!
  Anno az Atlantai Olimpia zárógáláján is ő képviselte a sok celebritás között a déli államok kreol kultúráját. A Red Hot Louisiana band vezetőjének fellépése igazi zenei csemegének ígérkezik.
  
  Clayton Joseph Chenier 1957-ben, a Zydeco Király (Zydeco: louisianai feketék tánczenéje, francia-kreol-amerikai műfaj - egyfajta kreol blues, mely az 50-es években lett népszerű Louisianában - fő hangszerei a tangóharmonika és a mosódszka), Clifton Chenier fiaként látta meg a napvilágot. Apja volt egyébként az első kreol zenész, aki Grammy-díjat nyert! C.J. 21 éves korában zenei ösztöndíjat nyert a Texas Southern University-re, nem sokkal ezután csatlakozott híres édesapja együtteséhez a Red Hot Louisiana Band-hez is. Korábban főleg soul, jazz, funk és pop zenével foglalkozott. Szaxofonon, fuvolán és mindenféle billenytűs instrumentumokon is játszik, a harmonika apja hatására lett a hangszere. Az idősebb Chenier mellett első kézből tanulhatta meg mit is jelent egy világklasszis együttes vezetése és a turnék során tett szert arra a színpadi rutinra, ami ma a világ legjobb előadóművészei közé helyezi őt. Édesapja 1987-es halála után C. J. folytatta a Red Hot Louisiana Band vezetését. Első lemezüket az Arhoolie Records adta ki, majd jött a Slash és később a chicagoi Alligator Records. Amikor Paul Simon 1990-ben felvette a Rhythm of the Saints albumát kifejezetten ragaszkodott C.J. Chenier személyéhez (mellesleg ezeken a felvételeken Ringo Starr volt a partnere)
  
  Úgy játszom, ahogy játszom. Apám is mindig csak ezt tanácsolta:találjam meg a saját stílusom és abból hozzam ki a legjobbat!
  
  The Desperate Kingdom Of Love
  
  2005-ben, amikor az új kiadója, a Harmonia Mundi számára elkezdett dolgozni a mostani lemezén arra gondolt, hogy az eddigieknél bensőségesebb anyagot hoz össze felvonultatva a kreol zene déli gyökereit. Hasonlóan a klasszikus Rudy van Gelder féle Blue Note lemezekhez itt is az volt a koncepció, hogy bármilyen utólagos kozmetikázás nélkül egyszerre feljátszva kerüljön rögzítésre minden. A munkafolyamat közepén jöttek a hurikánok és ezzel teljesen új irányt határoztak meg. Sokkal erőteljesebb, bluesosabb és némiképp keserűbb lett az elkészült anyag végkicsengése. 2005 őszén C.J. szülővárosát és környékét kétszer is hurrikán-csapás érte, majd azt követően áradások sújtották a területet ekkor C.J. a korábbi zenéjétől gyökeresen eltérő hangulatú muzsikát kezdett írni. A Katrina hurrikán louisianai rombolása miatt érthető Chenier szomorkás hangulata: ezt önti a ´Desperate Kingdom of Love´-ba, amely a tragédia utáni reménykeresésről szól.
  
  ”New Orleans A Szeretet elkeseredett királysága. hangsúlyozza Chenier.
  
  Mindegy, hogy harmonika, oboa, pikoló vagy fagott. Egy hangszer mindaddig csak fekszik élettelenül, amíg egy ember életre nem kelti. Ha a zenész gondolatait a szomorúság dominálja akkor ez fog kijönni a hangszerből is. Most nálam is a blues jött ki.
  
  De egy C.J. Chenier lemez sem lenne teljes akárcsak egy new orleans-i temetés a jövőbe vetett hit megpendítése és pár nagyszerű tánc-dallam nélkül. C.J. összehozott jó néhány új klasszikust, pl az Ive Been Good To You Baby-t, és a Whos Cheatin Who?-t. A lemez egyik csúcspontja a Fender zongorával előadott Livin To Learn harmonika és washboard nélkül, erőteljes soul és a Motown hatással Tinédzserként Fender Rhodes-on játszottam mindenféle slágerzenekarokban és közben napi 10 órát gyakoroltam Ray Charles dalokat és az aktuális Motown-slágereket emlékszik C.J.
  
  Persze klasszikus zydeco darabok is hallhatók, mint pl. apja híres Boogaloosa Boogie-ja, mely egyúttal tisztelgés is a Katrina után pár nappal elhunyt Clarence Gatemouth Brown emlékének, (Boogaloosa híres szülöttének). A lemezt stílusosan Van Morrison Comfort You c. szerzeménye zárja. Ezzel a dallal szeretném az emberekben tudatosítani, hogy van vigasz, én is ugyanúgy imádkozom, mint mindenki más. A harmonikaművész új albumának címét PJ Harvey egyik szerzeménye inspirálta. Chenier sosem gondolta volna, hogy ennyire szövegcentrikus albumot fog valaha is felvenni, de mióta édesapjától átvette a Red Hot Louisiana Band vezetését, eltökélte, hogy ha csak teheti, nem hagyja magát béklyóba verni semmiféle stílusbeli kötöttségektől. Szeretem a változatosságot mondja büszkén, és ezt zenéje alá is támasztja. Az utóbbi két évtizedben a pörgős zydeco-zenéhez bluest, boogie-t, funkot, popot, rockot, sőt még country-t és keringő-stílusjegyeket is hozzáadott.
  
  2006-2007-ben C. J. egész Észak-Amerikát és Európát végig turnézza. Néhány helyszín a teljesség igénye nélkül:
  
   The New Orleans Jazz and Heritage Festival,
   Chicago Blues Festival,
   Jon Stewart Show,
   SxSW Konferencia és fesztivál,
   San Diego Street Scene Festival,
   Calgary Folk Festival,
   Montreal Jazz Festival,
   Seattle´s Bumbershoot Festival,
   Kilkenny Festival,
   Edmonton Blues Festival,
   Salmon Arm Festival,
   Kansas City Jazz and Blues Festival,
   Boston Folk Festival,
   Efes Pilsen Blues Festival in Turkey & Russia,
   Houston International Festival,
   Lowell Folk Festival,
   Bern Jazz Festival
  
  2006-ban a legjobb világzenéi albumok közé választották C.J. Cheiner új albumát. 193 ország van ezen a bolygón, és a legtöbbnek megvan a saját zenéje is. A következő 10 album igyekszik képviselni ezt a sokszínű zenei világot és bár az utóbbi év világszerte gazdag volt csodálatos zenékben, nehéz a választás. Legtöbb muzsika igyekszik már kitörni a területi tradíciók kötöttségeiből, és beintegrálni az elektronika, a jazz és a blues elemeit- ezzel újabb és újabb területeket fedezve fel. A következő 10 album is nagyban előrelendíti ezt az evolúciót (és nem utolsó sorban nagyon jó hallgatni őket!)
  
  1. Ali Farka Touré - Savane
  2. Lee ´Scratch´ Perry - Panic in Babylon
  3. Anouar Brahem - Le Voyage de Sahar
  4. Värttinä - Miero
  5. Kékélé - Kinavana
  6. Gotan Project - Lunático
  7. Rachid Taha - Diwan 2
  8. Cibelle - The Shine of Dried Electric Leaves
  9. C.J. Chenier - The Desperate Kingdom of Love
  10. Natacha Atlas Mish Maoul
  
  Discography:
  
  1988 My Baby Don´t Wear No Shoes (Arhoolie)
  1990 Hot Rod (Slash)
  1992 I Ain´t No Playboy (Slash)
  1995 Too Much Fun (Alligator)
  1996 The Big Squeeze (Alligator)
  2001 Step It Up! (Alligator)
  2006 Livin´ To Learn (World Village/Harmonia Mundi)



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
Dan Patlansky Budapesten
Új dallal jelentkezett az Esti Kornél - Semmi se ment meg minket egymástól
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Gary Moore emlékest és Tommy Katona koncertek Budapesten
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 mercyful fate    jena malone    paganza    snow white and the huntsman    project x    darkrise    jean-claude van damme    zz top    barbers    magyar atom    omnivium    skull fist    lemmy    ramones    crazy town    paul greengrass    a diktátor    vince vaughn    cloud 9+    travolta    fegyelmező részleg    kengyelfutó gyalogkakukk    ridley scott    arcturus    barney és a nők  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!