hosting: Hunet
img_up/1611/bannerc96814ea.gif
  cikkekfotók        
interjú [hazai hangok]  2001. május 18. péntek   12:28
5 hozzászólás

szerző: mily
Világfa
2001 május 6, Óbuda

   A régi gyárépületek rengetegében végre odaérünk a VHK próbaterméhez. Kék falak, csupa hangulat a kis szoba, mozdulni alig lehet, mindenhol dobok, szintik, gitárok, állványok, rengeteg huzal. A Világfa főpróbát tart első, szentendrei fellépésük előtt, nagyjából kész a műsor, de van még mit csiszolni. Alig tíz számot hallgatok végig, jegyzetelek, az összesről képek, kisfilmek, természetfilmek jutnak eszembe, meg állatok, növények, bolygók, és mindezek valami kusza kavalkádban vibrálnak, utálnak és szeretnek, ölnek és csókolnak, szóval ezek szerint bejött, amit Lujó szeretett volna: áthozni a természet elemeit, és az alapvető érzéseket a legegyszerűbb hangszerekkel a zenébe.
   A Világfa a következőképpen áll fel: Balatoni Boli (Vhk, Narco Polo) djembe, törökdob, bongó; Balogh Szonja afrikai dob, derbuka, csörgők; Berta Otília (Kárpát Möbiusz) ének, csörgők; Bitai Andrea ( Ex-Maskarades) cselló, vokál; Dömötör Nóra (Lélekzet): hegedű, vokál; Koós Balázs hegedű; Molnár Lujó (Ex-Vhk) spanyol gitár, vokál; Uhrin Andreae törökdob, cserépdob, sámándob.
   A próba után Molnár Lujóval, a zenekar atyjával beszélgettem:
  
   -Hogy jött össze a zenekar, hogyan találtatok egymásra?
   -Kicsit bonyolult előzményei vannak ennek az új zenekarnak. Együtt muzsikáltam négy évig a Vágtázó Halott Kémekben Bolival, és sokat gondolkoztunk azon, hogy kéne valami világzenei produkciót csinálni. Aztán körülbelül két éve valamennyire meg is valósítottuk ezt az elképzelést, mert a VHK működése mellett létrehoztunk egy projectet, Vágtató Öröm néven. A VHK-ból hárman vettünk részt ebben a formációban, és elhívtuk a Korai Öröm két dobosát. Innen a név. Adtunk néhány sikeres koncertet, elmentünk turnézni, felléptünk klubokban, fesztiválokon is. De fél év után mindenki visszatért a saját zenekarába, újra odafordítottuk a figyelmünket.
   -Tavaly ősszel jutott újra eszünkbe hogy mégiscsak kéne csinálni valamit, és én annyira belemelegedtem a ebbe az új zenekarosdiba, hogy kiléptem a VHK-ból. Rájöttem arra, hogy nekem vissza kell térni a saját világomba. Én a VHK-ban csodálatos négy évet töltöttem el, három lemezt vettem fel velük, amelyek 12-15 ezer példányban mentek el, szóval nagyon jól megvoltunk. Az a lényeg, hogy amikor újra elkezdtük a világzenei projecktet, rájöttem, hogy ez az, ami engem igazán érdekel. Ezúttal azonban népzenészeket kerestem magam mellé, találtam is két lányt, egy hegedűst és égy mélyhegedűst, akikkel viszont nem sikerült időpontot egyeztetni, úgyhogy így sem jött össze az új zenekar. Miután kiléptem a VHK-ból, történt még egy bonyodalom: Grandpierre Attila is kilépett. Emiatt a többiek figyelme újra a VHK felé fordult, mert minket, ugye pótolni kellett. Újra fel kellett építeni a VHK-t, ami elég sok energiát felemészthetett a többieknél. Attila jelenléte ugyanis nagyon meghatározó volt.
   -Az én helyemre találtak egy nagyon jó 19, éves gitárost. Bod Miklósnak hívják, vele a Kárpát Mőbiusz (a régi Barbaro gitárosának, Czirák Sándornak a zenekara) koncerteken lehet találkozni. Miklósnak van egy külön kis formációja is, Berta Otíliával adnak elő egy műsort, ezzel vezetik elő a Kárpát Mőbiusz programját. Ez a duó egyszerű gitárra és énekre épül, mindenféle efektekkel kiegészítve. Otília népdal-szerűen énekel. Egyébként Otíliára itt figyeltem fel, sikerült is elcsábítanom a Világfába.
   -Visszatérve a világzenei projecthez... Le kellett hát mondanom a VHK tagjairól, egyedül Bolinak volt ideje, meg kedve, hogy az időközben Világfa névre keresztelt zenekarban részt vegyen és doboljon. Neki kellett állni zenészeket keresni. Rájöttem arra, hogy nem kell dobfelszerelés, nem kellenek elektromos gitárok, nem kell erősítő, torzító. Úgy döntöttem, hogy ezúttal nem rock-hangzásban gondolkodom, hanem sokkal hagyományosabb, régebbi zenéket veszek elő. Ez a hangszerekre is értendő. Mindenképp vonósokkal akartam muzsikálni, a ritmust pedig kézi dobokkal biztosítani. Nagyon érdekes felállású zenekar jött létre, ami eddig egészen jól működik.
   -A zene improvizatív jelleggel alakul, vagy te írod a dalokat?
  -A zenei témákat én hozom, a többiek pedig meghangszerelik, sokat dolgozunk vele. Gyakorlatilag megvan egy alap muzsika, de ez a próbák során alakul, kiegészül, végül teljessé válik. Vannak epizódok, amelyek egy bizonyos koncepcióra épülnek, de végül is a hangulattól függ, hogy mi lesz belőle. Mi világzenének gondoljuk a saját zenénket, de a világzene műfaját általában úgy jellemzik, hogy a népzenét dolgozza fel. Mi pedig igazából nem ezzel foglalkozunk, hanem a saját dolgainkkal. Igaz, van két feldolgozásunk is, de valójában a saját fejünk után megyünk.
   -Miért épp a világzene határozza meg a zenekar stílusát?
   -A huszadik század legnagyobb találmánya a rock & roll, és valóban hatalmas dolgok születtek ebből. De most már 21. századot írunk és úgy érzem, hogy szükség van a rock és az elektronikus, techno műfajon kívül a hagyományosabb hangzásra, hangszerekre. Úgymond ideje visszatérni a régebbi korok zenéjéhez. A muzsikálásnak egyfajta reneszánszét érzem, a hagyományos hangzásokat mindenképp érdemes lenne újra feleleveníteni, sőt előtérbe helyezni. Ezzel nem vagyok egyedül, mert a Világfa zenekar megalakítását és zenéjét az is inspirálta, hogy az utóbbi időben nagy sikere van például a Ghymes zenekarnak, a szlovákiai magyarokból álló világzenei formációnak, meg a Besh o Dromnak. Mindkét zenekar teltházas koncerteket ad, nagyon jól fogynak a lemezeik. Úgy tűnik, hogy meghatározó műfaj kezd lenni Magyarországon a világzene. Nyugat-Európában már jó pár éve nagy sikere és közönsége van a hagyományos hangszerekre és dallamokra épülő muzsikának. Úgy tűnik hozzánk ez is csak késve ért el.
   -Tulajdonképpen mit kell világzene alatt érteni?
   -A világzene gyűjtőfogalom. Gyakorlatilag népzene. Olyan népzene, ami nagyobb közönséget vonz, nem szűkül le egy táncházas közönségre, úgy van tálalva, előadva, hogy nagyobb hallgatóságot is megérdemel. Az is világzene, ha valaki a hagyományos, autentikus népzenét feldolgozza

   -Ezek szerint már Bartók is világzenét adott elő
   -Igen, és a világzene művelői gyakran hivatkoznak is Bartók Bélára, aki a népzenét a komolyzenével keverte. Illetve arra, hogy ő a magyar népzenén kívül mást is belevitt, gyűjtött népzenét Romániában és az arab országokban is, amiket vegyített a magyar paraszti zenével. A világzenében keverednek a népzenék. Ez egy hibrid műfaj, összevegyülnek a különböző népzenék motívumai. Például a balkáni vagy a nyugat-európai zene, a keletivel, vagy a balkáni dallamokon belül a román a bolgárral, a török és a magyar a románnal, egyszóval hatalmas keveredések vannak, de ettől igazán szép és izgalmas.
   -A Világfában nem népzenészek játszanak. Csak egyetlen egy tag a zenekarból, az Oti az, aki gyerekkorában a Magyar Állami Operaház népzenei tagozatán tanult énekelni hosszú ideig. A vonósaink viszont komolyzenei képzést kaptak annak idején, ezért a népzenei témák keverednek a komolyzenével. Ha úgy tetszik akkor a világzenének és a komolyzenének a keverékét adjuk elő. Mi nem feldolgozzuk a népzenét van ugyan két feldolgozásunk is , hanem saját ötleteinket játsszuk el. Igaz, a témák, amiket behozok a többieknek a próbára, akaratlanul is a népzenét idézik, mert ilyen zenéket hallgatok otthon. Legszívesebben világ- és komolyzenét. Rockot már nagyon ritkán, egyszerűen nem okoz már akkora örömöt.
   -Otíliának nagyon szép hangja van.
   -Igen, örülök neki, hogy felfigyeltél rá. Őt nagyon kell bíztatni, elég félénk. Nyolcan vagyunk a zenekarban, és persze mindenkire külön oda kellene figyelni. Ezért sajnos néha főnökösdit játszom, ilyenkor mindig szégyellem magam. De egy nagyobb zenekarnál muszáj valakinek kormányoznia. Lehet hogy nincs igazam, csak nagyon akarom, hogy jó legyen.
   Annak vagyok a híve, hogy ha valaki tudja mi a tuti, akkor az szóljon bele. Mondja meg, hogy mit hogyan kéne, hogyan lenne jobb.
   -Nem okoz gondot, hogy elég nagyok az életkori különbségek a zenekaron belül? Az énekes 19 éves, van harminc körüli is a csapatban, te pedig 38 vagy.
   -Ez szerintem lehet egészséges is. Fiatalok mindenképpen kellenek a zenekarba, lendületet visznek a csapatba, a zenébe. A hangszerelésben is segítenek, legtöbbet Andi, a csellós lány, aki a vonós szólamokat írja, igaz a hegedűsök is kitalálnak dolgokat. Közösen kontroláljuk egymást. A dobosok is saját maguk találják ki a ritmust. Egészen más volna a muzsikánk, ha mindenki vén zenész lenne.
   -A Világfa, mint név, mit jelképez?
   -Olyan néven törtük a fejünket, ami valamilyen módon archaikus hangulatot ad, vagy egy szimbólum. A világfa nagyon sok kultúrában megtalálható szimbólumként, legáltalánosabban az univerzumot jelképezi. Egyébként nagyon prózai oka van annak hogy ezt a nevet találtuk meg, ugyanis a VHK betéti társaságként működik, és ennek az a neve, hogy Világfa Bt. Hónapokig gondolkoztunk, hogy mi legyen a név, aztán hirtelen eszembe jutott, hogy hát itt van az orrom előtt, ekkor hívott fel az akkor még Világfa tag barátom, a VHK gitárosa, hogy figyu, megvan a név. Egyszerre jöttünk rá a megoldásra. Ez a Világfa egy alapítvány is volt. A VHK-nak annak idején létezett egy színháza is a VHK Rituális Színház. A VHK baráti köréből, illetve feleségekből, barátnőkből állt össze a társulat, meg hegymászó fiatalokból, mert köteleken lógtak az előadásokon. A természetből hozott anyagokkal feldíszített színpadon ment a tánc és mindenféle jelenetek a VHK zenéjére, és főleg a magyar mitológiából emeltek ki epizódokat, azokat dolgozták fel.
   -Te írod a dalszövegek?
   -Igen, én. Ez egy új dolog nekem, vagyis nagyon régen írtam dalszöveget, de több mint 10 éve nem volt rá szükségem. Most gyakorlatilag kényszerből írok. Tudtam, hogy két nap múlva kell valami szöveg, hogy a próbán tudjon miről énekelni az Otília, ne dudorásszon annyit. Úgyhogy leírtam valamit, ami nagyjából elfogadható lett.

   -A dallam és a ritmus megvan, és erre kell a szöveg?
   -Igen, és ez a legnehezebb része. Megvan a szótagszám, meg a hangsúlyok, és így nagyon nehéz szöveget írni. Remélem idővel belejövök. Több verset kell olvasnom, meg olyan novellákat, amiben egymásra halmozott szavakkal láttatnak szürrealisztikus képeket. Ilyen például Nick Cave-nek az És meglátá a szamár az úrnak angyalát című könyve is. Kinyitja az ember akármelyik oldalon, és olyan mintha verset olvasna, hihetetlenül gazdagon fejezi ki magát.
   A dalszövegeimben ugyanakkor van egyfajta tudatosság is. A hangulata mindegyiknek a természetimádat, a szerelem, a szeretet, az embernek az égiekhez való ragaszkodása, stílusában pedig naiv költészet.
   -Hány dalotok van, folyamatosan születnek?
   -Rengeteg ötlet van, sok témám van a fiókban. Most van nyolc dalunk, amivel próbán is foglalkoztunk, és ha túl leszünk a szentendrei bemutatkozó fellépésen, akkor ezt a 45 perc műsoridőt kibővítjük legalább három-négy dallal a következő fellépésre. Az új VHK-val fellépünk Gödöllőn a Trafó klubban június 8-án, utána egy nappal a Benczúr klubban, ami már saját esténk lesz. Három részből áll majd a műsor: első részben egy barátom számítógépen összemixelt anyagát mutatjuk be, ami egy dorong- és torokhangra kevert mix. Ez ellent mond ugyan annak a történetnek, hogy a Világfa valójában reneszánsz zenekar, de annyira megtetszett a dobosunknak, Bolinak, hogy mondta, hogy ennek lennie kell. Élőben rádobolnak majd erre a mixre a fiúk és lányok. Eléggé archaikus hangulata lesz. A második részben két hastáncos lány lép fel a saját zenéjükre. Voltam az első magyar hastánc versenyen és gálán, és nagyon színvonalas produkciókat adtak elő. A harmadik részben pedig a Világfa zenekar lép fel.
   -Terveztek a közeljövőben valami bemutatkozó lemezt?
   -Két hónapja állt össze ez a gárda, május 12-én lesz az első fellépésünk, ezt követi majd a nyáron további hat. Szeretném ha működne úgy a dolog, hogy a zenekar tagjai is megszeretik annyira ezt a zenekart, hogy eljuthatunk odáig, hogy megjelenjen egy lemez. Előtte azonban minél több helyen igyekszünk szerepelni. Én 38 éves vagyok, világ életemben zenével foglalkoztam, és most már szeretném végre a világ elé vinni, amik megfogalmazódtak bennem zenében. Nekem nagy ambícióim vannak, szeretném ha ez a fajta muzsika sok emberhez eljutna, úgyhogy előbb-utóbb biztos megszületik a lemez. Ha pedig megszületik, az nagyon profi lesz. Annyiféle zenekarban megfordultam már és az összes zenekar félkész műsorral, félkész zeneiséggel állt ki a színpadra. Én ezt már nem akarom. Szeretnék végre úgy kiállni, hogy nagyon tuti legyen. Ehhez idő kell, minimum egy év, hogy a zenekar profi legyen. Nem akarok alternatív sem maradni, de gagyit semmiképp sem csinálok. Az alternatív az egy kényelmes állapot, mert senki nem szól bele, hogy mit csinálj, mindenki azt teszi, ami tetszik. Én viszont nagyon sok emberhez el akarok jutni, és meg is akarok élni a zenélésből. Alapvetően karrierista vagyok. Mindehhez viszont ki kell lépni az alternatív műfajból.
   -Egyszóval olyan zenét akarok csinálni, ami maga a teljesség, amiben benne van a szenvedély, a kudarc, a szerelem, a gonosz, a természet, az istenek, a lélek, egyszóval minden benne van. Olyan zenét, ami összességében mindent megad az embernek, amire valaha is vágyott.
  
  A tűz dala
  Éj idején
  a tűz hússzínű lángja
  ontja melegét
  nevetve kínálja
  izzó tüdejét
  hűs szél csitítja
  vérpiros testét
  kés füstje borítja
  A tűz dala, a tűz dala,
  ami felvidítja az éjt.
  A tűz dala, a tűz dala,
  ami felvidítja még.
  
  - Molnár Lujó -Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:
 Hozzászólások:
 wittgenstein 2002. december 02. 12:49  #5
A Világfa-koncerrt a Fonóban igéretes, de ugyanazon az estén a Városi Színházban fellép a Special Gizda - teljesen más irány, de nincs mit tenni, ott a helyem. Az igazi skizofrének többféle zenében is tudnak egyszerre gyönyörködni. De ha már Világfa, akkor tartsunk gyorsan szemlét az ex VHK-zenekarok fölött. Ismeritek a Yava zenéjét? Múlt héten volt a bemutatkozó koncertjük a Marco Polo-ban. És a Magura Napotvet produkcióját? Ôk állítólag a Banán Klub nyitó koncertjét fogják adni, talán éppen szilveszterkor. Grandpierre meg javában gründolja a Csodaszarvast. Ha valaki tudja, hol lehet a hálón ezekbe az anyagokba mp3-as formátumban is belehallgatni, akkor szóljon, illetve a koncertdátumok hangoztatása sem rossz szokás. ne haggyatok fel vele.

 Jajjfagyi 2001. november 19. 19:16  #4
Tudom, hogy nem most írtad... De letölthető már egy ideje... (ha még nem láttad)

 fatuhuku 2001. november 15. 18:09  #3
Nem tűnik úgy,mintha sokan olvasnák-néznék ezt a cimet,de azért leirom,hogy Világfa koncert lesz a Fonóban dec.6-án,fesztivál,2 másik zenekarral,miegymás!(és nov.26-án pedig a Mediterran Caféban lesz egy megnyitó,ugyancsak a Vállfa adja a zenét,amolyan 18 óra magasságában,de még nem tudok bővebb infot erről sajnos,ha valakit érdekel-meg ez az egész Világfa-dolog-akkor irjon a nirhua@freemail.hu cimre!

 nirhua 2001. július 19. 20:48  #2
Helló!
Kb. mikor lesz letölthető az a koncertvideo?

 ni 2001. június 28. 02:20  #1
hallotta már valaki az ex-VHK-s Lujó új zenekarát?
mindenkinek ajánlom hogy nézzen el a közeljövőben egy koncertjükre!
készülőben van egy koncertvideó is tőlük úgyhogy figyeljetek!

 programajánló: 
2020. október 18.
Axel Rudi Pell: jubileumi lemez, 2020-ban koncert
2020. október 19.
Helloween United - 2020-ban a Sportarenaban (Papp László Budapest Sportaréna)
2020. október 25.
A CONCERTO Music bemutatja: The Epic Apocalypse Tour 2020
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Megjelent a Lélekhelyek kislemez: interjú az Illetve zenekarral
Talk2night: új nagylemez, új videóklip és interjú
Interjú Petrás Jánossal az Europica zenekar születéséről
Drawing interjú: „Egy hardcore koncert maga egy sport, egy kemény meccs, ha azt akarod, hogy igazán üssön a dolog!”
”Egy sokkal érettebb, úgymond felnőttebb Punnany vagyunk” – interjú Meszes Balázzsal a PunnanyMassif énekesével
Villáminterjú az In Flames gitárosával, Björn Gelotte-tal
”Annyi ötletem van” - interjú a Czutor Zoltánnal az új Belmondo albumról és a zenei menedzser képzésről
Mindig zavart, hogy csak gitáros vagyok, és nem tudok énekelni - A nyughatatlan
 kiemelt 
The Dead Daises Glenn Hughes-zal, 2021. Barba Negra
  
Újabb fejezetéhez érkezett a Dead Daisies története, ami a korábbiaknál is kalandosabb éveket ígér

Fleshgod Apocalypse, Ex Deo 2021
Deep Purple klasszikusokkal, Ian Paice Budapesten
Jethro Tull – The Prog Years 21
Pineapple Thief az A38-on
 friss hozzászólások 

Elkészült a MegaHertz első albuma (1)
Exopop: A szakadék mélyén (1)
Végighallgatható a Lemurian Folk Songs új lemeze (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto Music
Hammer Concerts
Livesound Productions
VilágVeleje Produkció

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 sajnos batár    implode    engel    facebook    the new black    chris evans    comeback kid    bad teacher    crow 7    vörös andrás    tóth vera    candlemass    keepers of jericho    lamb of god    one man army and the undead quartet    fürgerókalábak    efott 2017    arcturus    gus van sant    steve vai    takács eszter    catherine hardwicke    partyzan    yelowcake    the world alive  

img_up/1611/bannerc96814ea.gif
Copyright 2000-2020 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!