hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
előzetes [fesztivál]  2007. március 17. szombat   15:47
nincsen hozzászólás

szerző: morzsa
A Budapest Zeneváros - Budapest Blues Festival
2007 Petőfi Csarnok, 2007. március 17.

  Negyedszer kerül megrendezésre a Budapest Blues Festival. A program összeállításánál ezúttal is a műfaji sokszínűség reprezentálása volt a fő cél. A korábbiakhoz hasonlóan idén is két színpadon zajlanak a koncertek.
  
  Otis Taylor
  
  Az idei bluesfesztivál leghíresebb előadója a Billboard szerint „az elmúlt húsz év leginvenciózusabb, legprovokatívabb blues művésze” Taylor, aki előszerettel nyúl mások által ritkábban használt hangszerekhez (cselló, bendzsó stb.) olyasféle hangulatot hoz létre, mint a rockban Nick Cave. Az 1948-ban Chicagoban született muzsikus karrierje a hatvanas években indult. A bemutatkozó Blue Eyed Monster-rel már komoly kritikai visszahangot váltott ki, főleg az erősen szókimondó, őszinte szövegek miatt. A harmadik, White African címre keresztelt lemez hozta az igazi áttörést. mindenféle díjak kezdtek özönleni és jöttek a komoly fesztiválmeghívások is. 2004-ben a Living Blues az év legjobb blues előadójává választotta. Előadói tevékenysége mellett elkötelezett aktivistája a Blues In The Schools programnak, melynek segítségével a gyerekeket próbálják megismertetni saját kulturális örökségükkel.
  
  Terry Evans
  
  Az énekes-gitáros Terry Evansnak a vérében, no meg a torkában van minden, ami kell. A hangja olyan, mint a fekete csokoládéval bevont bársony. Mint a nagyok közül a legtöbben, ő is templomi gospelkórusban kezdte, aztán a bluesgitár három királya, Albert, Freddie és B.B. King dalainak hatására úgy döntött, hogy soul-muzsikus lesz. Los Angelesben session-énekesként, majd dalszerzőként és zenekarvezetőként szerzett nevet magának. Megfordult egy pár csapatban, aztán a nagy dobás a hetvenes évek elején következett, amikor egy negyedik királlyal, Bobby Kinggel duót alakított. A délies gospel és a vidéki R&B stílus keverékét játszva végigturnézták Amerikát, mígnem felfedezte őket a gitárfenomén Ry Cooder, akinek az együttesében világhírűek lettek. A stílusa elkoptathatatlan, akárcsak mélyen remegő-dörmögő vagy éppen magasan kiáltozó énekhangja.
  
  Elizabeth Lee´s Cozmic Mojo
  
  A hölgy Texasban született így nem nagy csoda, hogy sokan Janis Joplint hozzák analógiaként. Zenéjük valahol a Fat Possum kiadó által fémjelzett minimál delta-blues-rock és a texasi rock and roll keverékeként definiálható. Ms Lee Taxasban vagy fél tucat lemezt rögzített, ebben a felállásban 2004-ben jelent meg az első albumuk.
  
  Crazy Hambones
  
  A trió a negyvenes-ötvenes évek klasszikus memphisi és chicagoi bluesát idézi á la Muddy Waters, Howlin Wolf, Little Walter, Walter Horton etc.. Mindhárman tisztességes karriert taudhatnak maguk mögött. A gitáros énekes, Peter Krause többször megfordult Magyarországon is Cypress Grove formációjával. A harmonikás Henry Heggen a nálunk is ismert Have Mercy tagja volt, 79-ben hozta össze saját, elektromos együttesét, a B Sharp-ot. Virtuóz hangszeres, kiváló showman és erőteljes énekes. A dobos Michael Maas sanszos lenne a legnagyobb lábdob birtokosa címre, simán beleférne az egész együttes.
  
  Family Style
  
  Nevükhöz hűen valóban családi vállakozásként indult a zenekar. Tizenhárom évvel ezelőtt hozta létre Marco Limido az együttest Franco öccsével és az unokatestvér Davide Bianchi-val, valamint az éppen elérhető legjobb sessiondobosok közreműködésével. Zeneileg ők is a hagyományosabb soundok hívei, valahol a Rod Piazza, Mark Hummel féle harmonikacentrikus jump -swing blues a fő csapás. (a fesztivál eddigi történetében Memo Gonzalez illetve a BB & the Blues Shacks által megjelenített vonulatról van szó) Úgy fest idén mindkét olasz csapat női dobossal lép fel.
  
  Katona Tommy Jr
  
  SRV után szabadon A szemtelenül fiatal, de máris több mint tíz éves profi múltat magáénak mondható Katona Tamás egyike a legtehetségesebb hazai gitárosoknak. Ugyan egyelőre nehezen tagadhatná, hogy Stevie Ray Vaughan az egyik példaképe, de szerencsére mostanában már a saját hangját is kezdi megtalálni. Zenekarában a műfaj hazai ászai. Ők nyitják a nagyszínpad programját.
  
  Gál Csaba Boogie - Someday Baby
  
  Az a régi Groove Boogie a 20-as-30-as évek bluesának szakértője, egyben az egyedüli blueszenéz, aki a Megasztárban is sikert aratott. A Someday Baby formáció izgalamas keveréke a tradicionális bluesnak és a kicsit groove-osabb soundoknak.
  
  Rambling Blues
  
  Dél-Magyarország legismertebb akusztikus blues formációja. A repertoáron ragtime és hagyományos country blues némi Hawaii beütéssel. 1994-ben alakultak, és több, mint tíz éve a jelenlegi felállásban muzsikálnak. Ez kétségtelenül jót tett a sound-nak is.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Dan Patlansky Budapesten
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 spirit blue    checkmate    robin hood    action    noel gallagher    waxy    fátyol hermina    communic    oliver stone    dote    dead and divine    tonmi lillman    kenneth branagh    war without end    krinolin    fergie    battleship    still got the blues    extrema    kettős tamás és a vadszamarak    tokody ilona    pitt    Üllői Úti fuck    decaying incest    jamie chung  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!