hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2007. február 2. péntek   14:14
nincsen hozzászólás

szerző: Morello
Tarot: Crows Fly Black
Nuclear Blast

  Érdekes jelenségbe futottam bele az új Tarot lemez promója kapcsán. A borító hátulját szemlélve kissé elmosolyodtam, amikor észrevettem, hogy a dalok nem a hagyományos számozással vannak ellátva, hanem az 1-es track után a 10-es következik, majd a 19, 29, stb. A nyomda ördöge, gondoltam... A lemezt végighallgatva nem tapasztaltam semmi különlegeset, szépen hömpölyögtek a dalok egymás után. Talán csak 2. vagy 3. hallgatásra vettem észre, hogy a 10 nótához nem 10 ugorható részre van osztva a korong, hanem 99-re. Vagyis egy nóta kb. 10 darab 0:30 másodperc körüli „track-re” van szabdalva, és ezek zökkenőmentes folyama teszi ki a teljes hanganyagot. Nem tudom mire volt ez jó, talán egyfajta másolásvédelem funkciója van? Amúgy nem lenne különösebb probléma ezzel a megoldással, de a számok közötti ugrás így kifejezetten idegesítővé válik. Mindezek fényében persze már megértem a borító számozását.
  
  Na de térjünk rá a zenekarra, avagy mit kell tudni a Tarot-ról? A tagok közül Marco Hietala a legismertebb név, aki ugyebár a Nightwish-ben basszerozik és vokálozik. Tesójával, Zachary-vel együtt hozták létre a bandát még 1985-ben, és ez már a 7. nagylemezük. A jól ismert hangzásvilágú, jellegzetes finn heavy metalt nyomatják a kezdetek óta, nagy meglepetésekre ezúttal sem kell számítani.
  Én személy szerint mindig nagyon bírtam a Marco gyerek jellegzetes vokálját a Nightwish-ben, de míg abban a bandában nagyjából csak „alárakták” a jól megkomponált dalokat, addig a Tarot-ban kiteljesedhet minden zenei elképzelése a Hietala fivéreknek. A helyzet az, hogy igazából a Crows Fly Black albumról is csak ugyanazokat lehet elmondani, mint bármelyik 6 elődjéről. Kiszámítható. Azt a dallamos heavy/power metalt kapjuk, amire a „finn metal” címke kötelez. És mindez szép meg jó, a gond csak annyi, hogy Tarot-éknak valahogy sosem sikerült olyan igazán fogós dalokat írniuk. Szépen elhömpölyögnek a nóták egymás után, de sokadik hallgatásra sem lehet kiemelkedően emlékezetes számokat felsorolni. Ilyenkor lehet érezni, hogy egy olyan zeneszerző zseni, mint Tuomas a Nightwish-ből, csodákat tudna véghezvinni ebből a hanganyagból.
  
  Persze lesajnálásról sincs szó, mert a dallamos metal kedvelőinek jó hallgatnivaló a Crows Fly Black. Ami a Nightwish-en szocializálódott Marco-rajongók számára érdekesség lehet, hogy emberünk énekesi képessége itt még jobban ki tud bontakozni, változatos hangokon szólal meg, a kemény süvöltő kiállástól egészen a már-már kissé érzelgősig. Nagyon jó a lemez hangzása, a basszust remekül ki lehet hallani, ami külön öröm, hiszen a Nightwish-ben meglehetősen monoton stílusban pengető Marco itt igen élvezetes futamokat prezentál nekünk olykor, érdemes hegyezni a füleket.
  Ami szerintem igazi erőssége a lemeznek, azok a remekbeszabott gitárszólók. Nagyon jól együtt élnek az adott számmal magával, Zachary ügyesen eltalálta a témákat, talán a Sonata Arctica-ban lehet hallani ennyire szépen passzoló szólókat.
  Változatos, de nem kiemelkedő dalok alkotják a Crows Fly Black lemezt, a Nightwish kényszerpihenője alatt ideális hallgatnivaló, még ha a világot nem is fogja megváltani.
  
  
  Felállás:
  Marco Hietala: ének, basszusgitár
  Zachary Hietala: gitár
  Janne Tolsa: billentyűk
  Pecu Cinnari: dob
  Tuple Salmela: vokálok
  
  Tarot: Crows Fly Black
  1. Crows Fly Black
  2. Traitor
  3. Ashes To The Stars
  4. Messenger Of Gods
  5. Before The Skies Come Down
  6. Tides
  7. Bleeding Dust
  8. You
  9. Howl!
  10. Grey



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Tarot

 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 daedelus (usa) live    stonelight    the adjustment bureau    the devil came on horseback    tri state corner    barbers    daedelus (usa) live    metal dayz    suicide rockers    jean michel jarre    dark of the moon    decease    bin-jip    queen    jahoda réka    sigh    gregorian    genus ordinis dei    ismerős arcok    the clash of the titans    inception    day of mourning    clairvo    gusto mastivo    shakespeare  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!