hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2007. január 31. szerda   11:12
nincsen hozzászólás

szerző: Utazó
Vágtázó Csodaszarvas - Lemezbemutató koncert, Tiszteletadás Bartók Bélának
2006. december 28. Petőfi Csarnok

  Hány nemzetközileg elismert csillagász, kutató, tudós, doktor, tudományos főmunkatárs és kandidátus tud olyan eredményt felmutatni, mint Grandpierre Attila? Ő, aki MTA Csillagászati Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa, a fizikai tudományok kandidátusa, tagja a Society for Scientific Exploration és a Scientific and Medical Network nevű nemzetközi tudományos társaságoknak, valamint szerkesztőbizottsági tag, tudatkutató, filozófus, költő, író, színész és emellett még zenész is? Ugye, nem sok van. Igen, ő Grandpierre Attila, aki majd negyedévszázadon keresztül igazgatta, vezetgette a VHK intézményét, egy olyan korban - de ez már lerágott csont. Most is, mint akkor, minden megalkuvás nélkül kutatta a csillagokat, a kozmoszt és a világmindenséget, vállán vitte a zenekarát és olyan elemi erővel tudta a tudatunkba vésni a VHK örökét, mint azóta senki más. Próbálkozások persze voltak és lesznek is, de jól tudjuk, hogy ezek sose fogják megközelíteni a VHK és Attila szellemi nagyságát. Nem azért írtam le ezeket a sorokat, hogy önmagamnak ellentmondjak, hanem mert rá szeretnék világítani arra, hogy a VHK-val egy korszak fejeződött be, s tavaly decemberben egy új Grandpierre Attila-féle fejezet kezdődött el, mely talán visszaadja azt az elveszett hitet, melyet a VHK megszűnésével elvesztettünk.
  
  Az idő kerekét már nem kell visszaforgatni, mert a sok hányattatás és próbálkozás után a még aktív ex-VHK-s tagokra, Németh Lászlóra (Fritz) és Mestyán Ádámra épülő Yava vezette fel az estét. A Yava kiforrott, simulékonyabb, túlnyomó többségében balkáni, arab és magyar népzenei motívumokat középpontba állító és azt megfűszerezett produkcióját Dus Polett (Radiocafé 98.6) kiváló énekhangja és furulyajátéka, valamint a zenekar, koboz és duda hangszerek mestere, Róka Szabolcs (magyar énekmondó) mestere tette még hitelesebbé, értékesebbé.
  
  Amikor alig egy teljes esztendő telt el a Vágtázó Csodaszarvas bemutatkozásától, már érezhető volt, hogy nem lesz szalmalángéletű Grandpierre Attila Csodaszarvasának a léte s ez azóta több ízben is bebizonyosodott. Ez a 28-i koncert kolompok, csujogatás és egy ostorát pattogtató csikós képével kezdődött, valamint a Grandpierre-féle rituális sámáni hátborzongató üvöltés szinte egy csapásra a VHK szellemét hívták újra elő. Egy ilyen elemi erejű kezdés hatására nem véletlen, hogy a közönség első pillanattól fogva újra átélhette azt a leírhatatlan érzést, melyet a VHK adott. Ebbe a misztikus hangulatba finom átmenettel csatlakoztak a dobok, a bőgő, a ciszter, a tambura, a tapan és valamennyi színpadon található hangszer és zenész, majd közös morajlással - mint egy hatalmas méhkas felbolydulva - és olyan hihetetlen energiával szabadították fel a Vágtázó Csodaszarvas muzsikáját és üzenetét, mint az ősrobbanás. Ezeket a bevezetőben elhangzott dalokat a Végtelen egy, a Zene lakoma és a Mámoros vágtázás dalok tették még felejthetetlenebbé. A koncerten elhangzott megkomponált dalok először a testünket, majd a hallójáratainkat járták át. Ezek a slágerek tagadhatatlanul újraírt, ősi népzenei eredetűek voltak, kiváló népzenész muzsikus gárdára és nagyzenekarra komponálva, ahol semmi elektronikus hangszer nem ütötte fel a fejét; az akusztikum, a tapantól a dudáig szinte mind megtalálható volt benne (Bakos Csaba tapan; Benkő Róbert bőgő; Bese Botond kecskeduda; Fazekas András dob; Fábri András - ciszter, gitár; Fábri Géza tambura; Molnár Krisztina - hegedű; Márton Bernadett ének; Orczy Géza tapan; Vaskó Zsolt - fúvósok). A produkció egésze a VHK örökét és ezen belül Grandpierre Attila gondolatiságát vitte tovább olyan dalokkal, mint a Fohász a Lóhoz, a Szárnyas Sárkány, a Világ Varázsló, de számomra mégis a VHK örökéből való dalok jelentették az előadás csúcsát: a Pótolhatatlan Halhatatlanság, az Aláírhatatlan Történelem és a Halló, mindenség, melyeket szintén hallhattunk. Ezek a számok újra és újra a VHK evolúcióját juttatják eszembe, mely megerősíti azt a tényt, hogy a VHK él. Az elhangzott dalok is a kifinomultabb megszólalása miatt a Vágtázó Csodaszarvas kiforrott és esszenciális elvárásainknak felelt meg, és épp ezért etalon-muzsikának kell tekintenem Grandpierre Attila Vágtázó Csodaszarvasát.
  
  Egy rövid gondolat a Vágtázó Csodaszarvas kapcsán Grandpierre Attila tollából:
  
  Az egész estét betöltő bemutatkozó előadáson a magyarság és az emberiség történelem előtti, eddig szinte teljesen ismeretlen zenéiből és ezekkel szerves egységben született saját zenékből összeállított egységes zenei anyag szólal meg óriási tér-és időívben, több ezer éves zenéktől a máig: őserejű, varázslatos hatású népzene mai hangzással, tánccal, látvánnyal. Az Európa és Ázsia lovas népeinek fergeteges, ősi tánczenéjére kiterjedő több évtizedes kutatómunka eredményeinek, éltető erejének, és ez ebből a forrásból születő saját és VHK zenéknek bemutatása Bartók Béla népzenei felfogásának jegyében, Barcsik Géza díszleteivel és festményeivel. A koncert tiszteletet és új életet ad Bartók Béla népzene-felfogásának, a lovas népek zenei magaskultúrájának és az ezt továbbvivő első Vágtázó zenekar, a Vágtázó Halottkémek munkásságának.
  
  És ez után következett az est egyetlen semmilyen tekintetben oda nem illő fellépője, Müller Péter Sziámija, a Titkos tánc néven futó előadásnak nevezett valami. Ez szerényen mondva is olyan hatást váltott ki bennem, mint a földrengés, a szökőár, és sáskajárás együttvéve, de pozitív erénye is volt ennek az előadásnak, hogy nem tudta felülmúlni az évek óta a Szigeten Sziámi védjegye alatt futó valamiket. Hozzá kell tennem, hogy az antipátia nem most alakult ki, hanem az évek alatt szép lassan. Több mint 5 éve még tiszteltem, becsültem, és még szerettem is a Sziámi-Sziámit vagy Sziámi Ultrarockot, vagy az utána szerveződött Sziámit, de ez az úgynevezett varázs elmúlt és a látott/hallott csupasz való nagyon kiábrándító volt. Nekem ezt elhitetitek. Tény, hogy nagyon kreatív ember, aki szakmailag a mai napig is a toppon van (Rendezései: Mária Evangéliuma, Isten pénze, Beszterce ostroma, Mária evangéliuma, Antigoné, Beszterce ostroma; filmjei: Mi jut eszedbe az énekesnőről, Megváltozási kísérletek, Ex-Kodex, Van -e élet a Földön?...; vagy éppen díjai: Erzsébet-díj - dráma kategória, Budapestért-díj, Nobel Békedíj) mind azt mutatják, hogy nagyon értékes ember, csak éppen a showbiz és a színpad fényei már nem neki valók. Kiöregedett. Sajnos a Sziámin már nem tud segíteni a legújabb albuma, a Fogjad már meg!, és régi harcostársa, Gasner János zeneszerző-gitáros és a vérfrissítésként zenélő ifjú titánjai sem. Csak egyetlenegy személy segíthet a bajon, ő a Zeneexpressz főatyja, Fásy Ádám. Vagy magára talál a kreatív Sziámi, vagy megkérdezhetjük a hajdani Müller Péterrel együtt: Van-e élet a földön a rock and roll-on túl?Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:
 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. július 27.
Ilyet még nem látott Keszthely! Edda Művek és Caramel koncert a legendás Kastélyparkban
2024. július 30.
Lenny Kravitz- Blue Electric Light Tour (Papp László Budapest Sportaréna)
2024. augusztus 3.
Frog Leap: ismét Budapesten a Youtube legőrültebb metal feldolgozás csapata
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Knosis, Fit for a King, Thy Art is Murder vs Barba Negra
Five Finger Death Punch, Ice Nine Kills, Malevolence
Felejthetetlen élmény Sir Rod Stewart MVM Dome koncertjén
Brujeria vs Analóg Music Hall
Bring Me the Horizon a Budapest Parkban!
A Coldplay frenetikus triplázása a Puskás Arénában
Hatebreed, Crowbar
Body Count vs Budapest Park
 kiemelt 
Starset: Immersion - The Final Chapter 2024 - Barba Negra Red Stage
  
A sci-fi ihletésű rockzenekar, a Starset lendületesen folytatja útját a 2024-es évben, új videókkal, turnéval és a lehetséges szupercsillaggá válással

ACCEPT: novemberben Budapesten újrázik a német csapat
Frog Leap: ismét Budapesten a Youtube legőrültebb metal feldolgozás csapata
Queensrÿche Budapesten: a debütáló EP-t és a Warning lemezt is eljátsszák a 2025-ös koncerten!
The Amity Affliction: klasszis lemezével tér vissza az ausztrál metalcore csapat
 friss hozzászólások 

Blind Myself, 27, Isis (1)
Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 disztraktor    axl rose    james hetfield    caliban    trixie whitley    boysetsfire    johnny depp    ned evett    guns n’ roses    cancer bats    semmiből a semmin Át    vágtató csodaszarvas    agnostic front    a dilemma    nemes nagy ágnes    client    dereng    asking alexandria    sziget 2012    edvin marton    lyuhász lyácint    batman    southern comfort    makám    balaton sound  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!