hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
interjú [hazai hangok]  2007. január 10. szerda   15:46
2 hozzászólás

szerző: Morello
Interjú Kalapács Józseffel


  Kalapács József, jelenleg a Kalapács és a Hard zenekarok énekese az egyik legismertebb figura a hazai heavy metal életben. Előbbi zenekarának nemrég jelent meg 4. sorlemeze, amely az Életreítélt címet viseli. Ezen alkalomból tettem fel pár kérdést a Bivi becenéven ismert énekesnek.
  
  Nemrég jelent meg Életreítélt című nagylemezetek. Hogyan értékelitek az elkészült művet?
  
  Szeretjük, de nem könnyű belülről értékelni, hiszen mi csináltuk. Kívülről mindig könnyebb okoskodni. Szerencsére az eddigi visszajelzések szerint ez az eddigi legjobb album, elég egybehangzóan ez a rajongótáborunk véleménye. Reméljük, új barátokra is szert teszünk az album révén.
  
  A lemez nevére több variáció is volt. Miért döntöttetek az Életreítélt mellett?
  
  Jól hangzik maga a szó. Ebben a formájában nem is létezett eddig a magyar nyelvben. Így egybeírva, hasonlatosan a kiindulóponthoz, a halálraítélt szóösszetételhez az életet gyanús, nem annyira jó megvilágításba helyezi. Az emberi élet színeit, még inkább fonákjait énekeljük meg minden dalban, tehát ez a cím tudja leginkább összefoglalni az új album tartalmát.
  
  Miről szól az album? Van-e valamilyen általános koncepció mögötte, vagy a dalok „önálló életet élnek”?
  
  Lásd az előbbi választ!
  Az előző album direkt koncept lemeznek készült, de ez most nem. Ettől függetlenül összetartozónak érzem az album dalait tartalmilag is.
  
  Hogy zajlik nálatok a dalszerzés?
  
  Nálunk a hangszeres szekcióból mindenki zeneszerző és csak minimális a beavatkozás egymás dalaiba, ennek köszönhető talán az album sokszínűsége. Most az énekdallamokhoz is az alapot készen kaptam és formáltam saját képemre.
  
  A szövegekért ezúttal is akárcsak az előző Keresztes Háború lemez esetében a Junkiesból ismert Barbaró Attila felel. Hogyan jött az ötlet, hogy ő legyen a szövegíró? Láttok Ti (vagy akár a visszajelzések alapján a közönség) különbséget a Barbaró-féle, és a korábbi lemezeket jellemző Vadon János-féle szövegvilág között?
  
  Mikor Kicsi a Zorall-ba került, akkoriban az ő ötlete volt, hogy próbáljam ki, hogyan tudnék együtt dolgozni az Attilával. Innen visszanézve úgy tűnik, nagyon jól.
  Ha megnézed az összes Kalapács szöveget, mindig hasonló stílusú és üzenetű dalok születtek tartalom tekintetben, akárki volt a külsős. Mindig alapos közös munka előzte meg a végeredményt, hiszen fontos, hogy az új szöveggel teljesen azonosulni tudjak.
  A közönség egy része olykor képes több különbséget találni, mint amennyi van. Ez részben reális, hiszen ismerve Barbár munkásságát, adja magát, hogy akár a Junkies szellemiségét keressék a dalokban. Nem fogják megtalálni. Ez a Kalapács zenekar és itt minden alkotó egyformán ennek az alkotásnak a szolgája.
  
  Hogyan szoktátok összeállítani a koncertprogramotokat? Gondolok itt arra is, hogy milyen arányban játszotok Pokolgép és Omen dalokat?
  
  Szándékos arány csak ritkán van. Általában a nagy kalapból a pillanatnyi hangulataim és a közönség hangulatai alapján csapok le az újabb dalra. A koncert kezdése és befejezése azért jobbára kiszámítható, de az utolsó pillanatban volt már, hogy ezt is megváltoztattam.
  
  A honlapotokon a vendégkönyvben igen élénk élet zajlik. Figyelembe szoktátok venni az ott megjelenő kívánságokat, véleményeket?
  
  Odafigyelünk minden véleményre.
  
  Hogy tudod kezelni, hogy még mindig akadnak hangok, akik továbbra is a Pokolgép vagy az Omen élén szeretnének látni?
  
  Nincs ezen mit kezelni. Erre nosztalgikus esetekben lehet is mód, de nem máskor.
  Persze akik ezt végleg szeretnék, nyilván nem lehetnek igazi hívei a Kalapács zenekarnak, de a Pokolgép-nek, vagy az Omen-nek sem.
  Lássunk egy egyszerű példát: Most, hogy Rob Halford újra a Judas Priest tagja, nem valószínű, hogy akár a „Priest játszana Halford dalokat, akár a Halford túl sokszor énekelne a Ripper éra alatt született Judas” dalokból. Hogy a közönség mit veszthet ilyenkor? Egy ilyen kis ugrabugra után a rajongóknak le kellene mondaniuk több év, a Pokolgép esetében több mint egy évtized zenei termésének a rendszeres élvezetéről. Ráadásul abban sem hiszek, hogy egy ilyen újra együttélés igazán jó dalokra sarkallná az egyszer már szétvált tagokat.
  
  Úgy tudom, felléptél az Omennel a Zeffer Andrásnak szóló segélykoncerten. Hogy sült el ez a fellépés?
  
  A koncert eredeti célkitűzése a Zefi gyógykezelésének megtámogatása volt és ez várakozáson felül jól sikerült. Másrészt, amikor ennyi banda játszik egy kupacban és csak néhány dalt, ráadásul rövid hangbeállásokkal, akkor a koncertek legfeljebb jó hangulatúak lehetnek, de maximalisták sosem. Nagyon jó volt a hangulat.
  
  Neked most a Hard is nagyon beindult. Nem jelent akadályt a két zenekar összehangolása?
  
  Sajnos jelent. Sokkal jobb lenne, ha egy jó tündér elosztaná egész évre a lehetséges bulikat a beosztható energiáink arányában. Előfordul, hogy egy napra 5-6 érdeklődés is beérkezik valamelyik, vagy mindkettő banda felé, míg máskor a kutyát sem érdekeljük. Óhatatlan, hogy valamelyik banda időnként hátrányba szorul.
  
  A többieknek is vannak „külön útjaik”, Kicsinek a Zorall, valamint a Beloberk testvéreknek egy igen érdekes projekt, az EGO. Ejtenétek ezekről is pár mondatot?
  
  Erről lehet, hogy őket kéne inkább kérdezni.
  A Zorall-nak rengeteg bulija van idén is és tudtommal az Ego is kezd a célegyenesbe érni. Hamarosan nem csak demón, hanem nagylemezen is hallható lesz.
  
  Érdekes, hogy közben újraéledtek a korábbi zenekaraitok is (Omen, Sámán). Terveztek ezekben valamilyen szintű részvételt, vagy ez már a múlt, és most a Kalapács zenekar számít?
  
  Részemről, ha lezárok egy kapcsolatot, legyen az zenekari, vagy párkapcsolat, az le van zárva. Szerintem a többiek sem fogják előröl kezdeni azt, ami egyszer már elmúlt.
  
  Legközelebb mikor csíphet el Titeket (és az új dalokat) a közönség koncerten?
  
  Folyamatosan frissülnek az idei koncertdátumok, ezért legegyszerűbb a Web oldalunkon tájékozódni a bulikról. A Kalapács esetében a www.kalapacs.net , a Hard esetében a www.hardzenekar.com a tájékozódási pont.
  Bp-en legközelebb Hard lesz január 20-án a Wigwamban, míg ugyanitt Kalapács május 19-én lesz.
  Március 3-án játszunk még az Almássy téri Szabadidő Központban az Akela és a Stress társaságában.
  
  Köszi az interjút, további sok sikert!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 ismeretlen 2020. november 23. 18:45  #2
Minnél előbb szeretném megkapni ezekett a dolgokkat és szeretnék vissza menni a szigeti Ferihez ha ő nem virusos.

 ismeretlen 2020. november 23. 18:38  #1
Kalapács józsinak Én szeretem ,a te zenekarod,és az oldalad csak nem kaptam meg a\r\ncsuklópántod ha ismered Szigeti Ferit Karthagó gitárosát ő tőle autogramos posztert várok ha tudsz járj közbe.én értem A Varga Miki féltékeny a Szigeti Ferire szeretjük egymást\r\nÉn vidéken lakom senkiről nem tudok semmit \r\n

 kapcsolódó linkek: 

Kalapács

Hard

 programajánló: 
2024. március 22.
Sari Schorr Budapesten
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
2024. március 23.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Dübörgő lóerők és a lélek – interjú Dolhai Attilával
Interjú az Auraleak vokalistájával, Hex-szel
A Barba Negra új helyre költözik!
Interjú az Ǝ.N.D. zenekarral
Nest of Plagues interjú: Közös tetoválás és fűnyírás, mint hobbi
Megjelent a Lélekhelyek kislemez: interjú az Illetve zenekarral
Talk2night: új nagylemez, új videóklip és interjú
Interjú Petrás Jánossal az Europica zenekar születéséről
Drawing interjú: „Egy hardcore koncert maga egy sport, egy kemény meccs, ha azt akarod, hogy igazán üssön a dolog!”
”Egy sokkal érettebb, úgymond felnőttebb Punnany vagyunk” – interjú Meszes Balázzsal a PunnanyMassif énekesével
 kiemelt 
Crypta: brazil death metal démonok csapnak le a Barba Negrára áprilisban
  
Második lemezét mutatja be április 12-én Budapesten a Crypta

Március végén érkezik az U.D.O.
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 dean white    keith richard    krízis    mitch lucker    chris pine    the amazing spider-man    zaphod    gaudi-nagy tamás    kasabian    surface festival    paul di´anno    profane omen    gro fraas    kelet underground tehetségkutató    the southern oracle    táncoló talpak    vizet az elefántnak    imperfect harmonies    brainstorm    man in black iii    sentinels     lowest creature    ryan tedder    hordes of chaos    mission: impossible  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!