hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2002. június 5. szerda   14:35
nincsen hozzászólás

szerző: U. N./ Hammer Music Production
Kalapács: Ösztön
Hammer Records

   Kalapács József a 80-as években a Pokolgép énekeseként szerzett nevet magának a magyar rockszínpadokon. Azóta is a magyar fémzene legismertebb énekese Kalapács. A legendás zenekar legjobb korszaka után az Omennel is nagyszerű albumokat adott ki. A 90-es évek közepén megjelent első szólólemeze a dallamos rock rajongóinak tetszett igazán. Utóbb József különböző színházi produkciókban is részt vett, énekelt pl. az Attila Isten kardja rockoperában, jelenleg is szerepel a Macskákban, legújabban pedig a Kinizsi című musicalben ő az egyik főszereplő!
   Két évvel ezelőtt hívta életre Kalapács nevű zenekarát, melyben csupa jó nevű, tapasztalt zenész a társa. Sárközi Lajossal már az Omenben együtt játszottak. A Beloberk testvérek a 80-as évek végén, a kultikus Sámánban már bebizonyították, hogy mindent tudnak, amit egy power metal csapat ritmusszekciójának tudnia kell. Weisz Kicsi” László pedig a Dance-ből lehet a legtöbbeknek ismerős, bár számos bandában játszott ő is mellesleg manapság a mocskos rock & roll-t játszó Dirty Dance-ben is penget.
   A Kalapács zenekar első albuma 2000-ben jelent meg Az első merénylet címmel. Ez az anyag olyan Pokolgép dalokat tartalmazott a 80-as évek első feléből, melyek korábban nem jelenhettek meg. Természetesen mai hangzással, a kornak megfelelően átgyúrva adták ki ezeket a klasszikus dalokat, és a közönségsiker sem maradt el. Nem csak azok számára volt igazi csemege az album, akik már akkor szerették a gépet, amikor ezeket a dalokat írták, de a fiatal rockernemzedék is egyemberként állt a Kalapács mellé.
   Az első igazán saját albumuk azonban az Ösztön. A 13 számos album dalait az elmúlt másfél évben írták a csapat tagjai. Az Ossian erőteljes visszatérése, a Pokolgép izmos új albuma és a P. Box szenzációs újjászületése után már nem lehet meglepő, hogy egy sokat próbált rockveteránokból álló csapat minőségi, ütős lemezt ad ki azonban az Ösztön még így is képes lesz meglepni a rockra éhes hallgatóságot. A klasszikus heavy metal hagyományok maximális tiszteletben tartása és alkalmazása mellett sikerült egy igazán XXI. századi megszólalású albumot alkotniuk. Nem csak, hogy jól szól a törökbálinti P Stúdióban rögzített anyag, de dalai a jelennek megfelelő erőt, súlyt, és ami szintén nagyon fontos, mondanivalót hordoznak! A szövegeket Vadon János írta, a zenekar maximális bevonásával. Így sikerült olyan sorokat vésnie a nagyszerű gitárriffekkel telizsúfolt dalokhoz, melyek nem csak, hogy tükrözik Kalapács gondolatait, de mindenki azonosulni tud velük, aki nyitott szemmel jár a világban. Mégsem nevezhető politikusnak a lemez amint a cím is mutatja, itt nagyon is az emberi tényezőn van a hangsúly.
   Ahogy Kalapács egy Metal Hammer-es interjúban elmondta: Az album az Ösztön címet kapja, ami baromi kifejező. Ugyanis nagyon emberi lett a lemez. Az ösztön természetes, reflex-szerű dolog, amit az állatvilágból hozunk magunkkal, és az album mindenféle ösztönt bemutat. A zene lényegében tradícionális heavy metal, különösebb extremitások nélkül. Úgy érzem, kialakult a saját stílusunk, ami csak a Kalapács zenekarra jellemző. És ebben a zenében nagyon kijön a szövegek tartalma.”
   Az Ösztön tehát itt van, s nagyon valószínű, hogy évek múltán, ha szóba kerül majd, hogy mely albumok a legjobbak a magyar heavy metalban, ez is benne lesz az első ötben.
   „Ösztön: Mi szabadjára engedtük, Te állj az útjába!”
   Dalsorrend: 1.Nem az a harc 2.A Hold és a Nap 3.Vádirat 4.Felébredés 5.Vége a dalnak 6.Ne állj mögém 7.Válassz! 8.Lángolj! 9.Lidércfény 10.Itt leszek 11.Vérár 12.Ösztön 13.Angyal
   Felállás: Kalapács József - ének, Beloberk Zsolt - dob, Weisz László - gitár, Sárközi Lajos gitár, Beloberk István basszusgitár.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Kalapács

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 jason staham    ska-p    charlie benante    aetherius obscuritas    kispál    close your eyes    wass albert    libido wins    ana moura    holy moses    lizzy borden    dirkschneider    s dance    tara reid    mantra porno    deicide    the gentle storm    rdø    long road    maximo park    ági és a fiúk    haiti    powerwolf    villámtolvaj    gyilkos természet  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!