hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
film [filmszemle]  2006. november 15. szerda   11:48
nincsen hozzászólás

szerző: morzsa
Verzió Filmfesztivál díjnyertesei


  Hogyhogy maga még él? kérdezi Eric Bergkraut rendező Anna Politkovszkaja orosz újságírónőt, a Koka - a csecsenek emlékezete című filmjében.
  Én magam is csodálom - válaszolja Politkovszkaja.
  A svájci rendező szombat este a Toldi moziban Anna Politkovszkaja emlékének ajánlotta a filmet, amelyet e szavakkal vezetett fel a közönségnek: Ez a budapesti vetítés az első azóta, hogy Annát meggyilkolták, ezért különösen fontos számomra a ma esti előadás.
  
  A vasárnap véget ért 3. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál november 8. és 12. között két másik filmfesztivállal, valamint hat premier filmmel versengett a nézők figyelméért. A minden eddiginél gazdagabb program minden eddiginél több nézőt vonzott. 54 vetítésen, 10 teltházas előadáson 3266 látogató volt kíváncsi a 60 merész hangvételű verziós filmre.
  
  A Tanár- és a Diák Verziók vetítéssel egybekötött beszélgetéseit neves előadók; Barotányi Zoltán újságíró, Bíró András szociológus, Kende Ágnes szociológus, Mink András történész, Tamási Miklós kutató és Weyer Balázs főszerkesztő, vezették.
  
  A Verzió díjat a közönség szavazatai alapján Aleksandar Manic filmje, a macedón cigányok legekre törekvéseit bemutató Sutkai bajnokok nyerte.
  
  Hat magyar emberi jogi témájú alkotás került a fesztivál programjába: Dobray György: Gólyamese, Kékesi Attila: A forradalom arca. Egy pesti lány nyomában, Lakatos Róbert: Moszny, Németh Gábor Péter: Végállomások, Szalay Péter: Határeset, Astrid Bussink, Trencsényi Klára: A komp nem üzemel című filmje.
  
  Idén először kapott díjat a Legjobb Magyar Verzió Film. A díjat Lakatos Róbert Moszny című portréfilmje kapta egy magányos férfi gyengéd és figyelmes ábrázolásáért, aki ragaszkodik értékeihez e változó világban.
  
  A Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon a Duna Televí¬zió a Duna díjat Hanna Polak és Andrzej Celinski: A pályaudvar gyermekei c. alkotásnak ítélte.
  A megrendí¬tő film felhí¬vja a figyelmet azokra a gyerekekre, akik Moszkva utcáin élnek. A figyelem felkeltésén túl azonban konkrét segí¬tő szándék is vezérli a rendezőt, miszerint alapítványán keresztül enyhíteni kí¬ván az utcagyerek sorsán. Ehhez a nemes célhoz nyújt segí¬tséget a Duna Televí¬zió azzal, hogy A pályaudvar gyermekei c. dokumentumfilmet műsorára tűzi bí¬zva abban, hogy a világban megérint olyan nézőket, akik a rendező szándéka mellé állnak. A Televízió fontosnak tartja az emberi jogok tiszteletben tartását, az emberhez méltó életet és elítéli az embertelen bánásmódot bárhol is legyen az a világban. Külön figyelmet érdemel a Televí¬zió számára a gyerekek sorsát befolyásoló mindennemű pozitív kezdeményezés, ezért támogatja Hanna Polak és Andrzej Celinski dokumentumfilmjét. áll a Duna Televízió indoklásában.
  
  A harmadik Verzión számos film alkotóját látta vendégül a fesztivál, akikkel kerekasztal-beszélgetésen vehetett részt a közönség. Hanna Polak: A pályaudvar gyermekei, Eric Bergkraut: Koka a csecsenek emlékezete, Janko Baljak: Vukovár a végső változat, Joachim Demmer: Tarifa Traffic Halál a Gibraltári-szorosban, Natasha Stankovic: Punam és Johanna Morselt az IDFAcademy szervezője.
  
  Nagyon örülünk a sikernek! Ez azt bizonyítja: Budapesten is van mozi közönsége a dokumentumfilmnek, a súlyos kérdéseket felvető míves alkotásoknak nyilatkozta Zádori Zsuzsa, a fesztivál igazgatója.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Carte Rouge - Vörös térkép
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
A dohánypajta
Történelem, társadalom, cukiság – ezek lesznek a JUNO11 Distribution tavaszi filmjei
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 esti    over the rainbow    gentleman    battlecross    blues b.r. others    fertőzés    mint gloria estefan    life of pi    kéknyúl hammond band    für anikó    deep inside    santa cruz    greg bennick    qss    the moog    little fockers    d.r.i.    the order of apollyon    alice in change    morning star    czébely csaba    hang-súly    rivers run dry    Északi támpont egyesület    cowboyok és űrlények  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!