hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
kultúra [előadás]  2006. november 5. vasárnap   10:53
nincsen hozzászólás

szerző: Trafó.Hu
Eljött a képek ideje! - Temps d’Images Fesztivál 2006
2006. november 5−28. Budapest - Trafó és a MU Színház

  A Trafó és a MU Színház immár másodízben vesz részt a nemzetközi Temps Dimages fesztiválon. Az ARTE kulturális televíziós csatorna és a franciaországi Ferme Du Buisson művészeti központ kezdeményezése létrejött eseménysorozat a film, a videó- és az előadóművészet kapcsolatára és együttműködésre épül. A fesztivál egyben egy európai művészeti hálózat kiépülését is jelenti, hiszen a rendezvény-sorozathoz Brüsszel, Lisszabon, Róma és Düsseldorf után 2005-től csatlakozott Budapest, továbbá Tallin, Riga és Varsó is.
  
  A Temps dImages fesztivál fontos feladatának tartja, hogy minden lehető módon ösztönözze új alkotások, új művészi együttműködések, újfajta technológiák használatának, új művészi értékek teremtésének megszületését, támogassa az útkereső fiatal művészeket. Ez a magyarázata annak, hogy a fesztivál szerves részét képezi az ún. munkabemutatók megszervezése.
  
  Ezek az ingyenesen látogatható, 30-40 perces programok bepillantást engednek egy ötlet megvalósulásának, egy mű születésének, a produkció létrehozásának folyamatába. Itt nem kész produkciókat lát, sokkal inkább egy munkafolyamat állomását, ahol a honnan indul és hova tart kérdéseire még csak (meg)sejtheti a választ, ám kész feleletet biztosan nem kap.
  
  A fesztivál nyolc városában megszervezett munkabemutatók legjobbjaiból elkészült produkciókat az elkövetkező évek fesztiváljain láthatja a nemzetközi közönség.
  
  November 8. szerda, 19:00 és 21:00
  November 9-10. csütörtök-péntek, 17:00 és 19:00
  November 11. szombat, 21:00

  Trafó Kortárs Művészetek Háza
  
  Compagnie UBU (CAN): The Blind (A vakok) / Dors mon petit enfant (Aludj, kicsi gyermekem)
  Színház-videóinstalláció
  
  A Trafóban mutatkozik be Magyarországon először Denis Marleau kanadai rendező és társulata, az UBU. A két részből álló este egy felfedezőút, mely a színház határait kutatja és saját színházzal kapcsolatos előítéleteinket kérdőjelezi meg. Denis Marleau rendezésében szöveg és technológia, színház és installáció találkozik minden műfaji kategóriát félretéve. A színpadi jelenségre a társulat elnevezése a legtalálóbb: technológiai fantazmagóriákat láthatunk.
  
  Az UBU társulatot 1982-ben alapította Denis Marleau. Társulatával több, mint 35 francia színházi produkciót állított színpadra, melyek többségével Európában is turnézott. Videókísérletei már korábbi munkáit is meghatározták, azonban a Technológiai fantazmagória sorozatban teljesedtek ki. A vakokat az Avignon-i Fesztivál mutatta be, azóta óriási sikert arat világszerte. A kritikusok színtiszta Beckett-ként emlegetik ezt a magával ragadó, rejtélyes előadást.
  
  Dors mon petit enfant (Aludj, kicsi gyermekem)
  írta: Jon Fosse
  a technikai fantazmagória alkotója és rendezője: Denis Marleau with Céline Bonnier, Ginette Morin és Paul Savoie
  
  The Blind (A vakok)
  írta: Maurice Maeterlinck
  a technikai fantazmagória alkotója és rendezője: Denis Marleau, Céline Bonnier és Paul Savoie
  jegyár: 1500 Ft; Trafó bérlet
  
  November 14 -15. kedd- szerda, 20:00
  Trafó Kortárs Művészetek Háza
  
  Verdensteatret (N): Koncert Grönlandért
  koncert-színház-videó
  
  A Koncert Grönlandért egy audio-vizuális kompozíció, melynek alapjául a társulat grönlandi és más Észak-atlanti szigeteken tett utazásai szolgáltak. Benyomásaikat egy kompozícióban egyesítették, melyben a hang, a videó, a szöveg és a színházi előadásmód elemeit is felhasználták. Maga az installáció egy kiállító teremben önállóan is funkcionáló egység, transzformációs eszköz, polifonikus hangszer, történet-mesélő zenekar, sokrétűen életre kelthető gép, melynek használata során képek, hangok, terek, mozgások, nyelvek és történetek születnek.
  
  A norvég Verdensteatret társulat tagjai különböző művészeti ágak képviselői, akiknek célja, hogy e területeket a legmélyebb szinten olvasszák egybe munkájuk során. Ennek következménye, hogy előadásaik múzeumokban, galériákban, kortárs zenei fesztiválokon, színházakban is helyet kapnak világszerte.
  
  A Grönlandon hallott történeteket, élményeket, tárgyakat a társulat intuitív módon építette az előadásba, több szinten reflektálva az élményekre. A helyszínen felvett hangokat és képeket egy különös színpadi nyelven elmesélt emlékké gyúrják: rozsdás szerkezetek, videótechnológia, asszociációk az utazásra. Mindeközben egy jelen idejű, sajátos színpadi utazás részesei is lehetünk, hang-festményekkel, nyelvi és vizuális hatásokkal körülvéve.
  jegyár: 1500 Ft; Trafó bérlet
  
  November 17. péntek 20:00
  Trafó Kortárs Művészetek Háza
  
  Alexandre Castres (F): Monsieur Zero, Famous When Dead?
  
  A francia Alexandre Castres, aki korábban a Pina Bausch vezette Wuppertali Táncszínház tagja volt, most saját koreográfiájával mutatkozik be a Temps dImage Eljött a képek ideje nemzetközi fesztivál számos helyszínén. Szólójában Castres egy általa megteremtett különös figura, Mr. Zero bőrébe bújik, felidézi a fekete-fehér filmek hangulatát, hogy egyfajta párbeszédbe lépjen magával a halállal, pontosabban saját halálával, vagy annak tükörképével. A feladat, ami Castres-ra/Mr. Zerora (és egyszer majd mindannyiunkra) vár nem könnyű: szembe kell néznünk az elmúlással, az elkerülhetetlennel, el kell fogadnunk az elfogadhatatlant, meg kell értenünk, mi történik velünk. Castres ezt a felismerésekkel teli, különös utat próbálja végigjárni, s ehhez különböző műfajokat használ: a táncot, a filmet/videót, a színházat, valamint kivételes érzékenységgel vegyíti a különböző hangulatokat a lírai lágyságtól a drámai pillanatokon át a humorig.
  
  jegyár: 1500 Ft; Trafó bérlet
  
  November 18-19. szombat- vasárnap, 20:00
  Trafó Kortárs Művészetek Háza
  
  Charlotte Vanden Eynde (B): Map Me /test-kép-akció
  
  Charlotte Vanden Eynde jelen pillanatban az egyik legizgalmasabb fiatal koreográfus Belgiumban. Alkotói szemléletét, koreográfiáit erősen meghatározza a vizualitás. Test-kép? Kép-test? MAP ME című koreográfiájának ez a végtelenül izgalmas, vetített képekkel és emberi testekkel való kísérletező játék áll a középpontjában.
  
  Charlotte Vanden Eynde korábbi munkáiban is meghatározó volt az emberi test, mint végtelen számú csodálatos dolog megjelenítésére, művészi kísérletezésre szolgáló eszköz és alapanyag. A MAP ME-ben egy nő és egy férfi a rájuk vetített videó-installáció, valamint a folyamatos érintkezés révén szó szerint feltérképezi a saját és egymás testének zegzugait. A sokszor statikusan egymáson vagy egymás mellett fekvő meztelen testek filmvásznul szolgálnak a kinagyított testrészeket és bútordarabokat vetítő mozgófilm számára. Az egymást váltó képek újraosztják, újraszínezik, átértelmezik és új funkcióval ruházzák fel a lecsupaszított élő emberi testeket.
  
  Jegyár: 1500 Ft, trafó bérlet
  
  November 21. és November 23. kedd és csütörtök, 20:00
  MU színház
  
  Ziemowit Maj, Piotr Kowalski (Pl): The (inter)action space
  Virtuális tér valódi idő a Baltazár Színház közreműködésével
  
  Ziemowit Maj és Piotr Kowalski projektje grafikus interaktív projekt. Virtuális térben, valódi időben reagál a látogatók mozgására, akik ez alkalommal a Baltazár Színház tagjai. A performansz végén a nézők is csatlakozhatnak és megtapasztalhatják a különleges élményt. Látogatók interaktivitás nélkül nincs műalkotás.
  
  Koncepció-megvalósítás: Ziemowit Maj, Piotr Kowalski
  
  November 21. kedd, 21:00
  MU Színház
  
  Dont EAT Group (H): Landscape Videóáldozat
  flexibilis, mozgatható vetített környezetre épülő előadás
  
  A kísérlet középpontjában az ember áll. Az ember áldozata, az ember szégyene, az ember dicsősége, az ember félelme, az ember fénye. A test kitartása és ellenállása, alapvetően fizikai és szakrális áldozatisága áll kontrasztban a szellemi, köznapi kultúra könnyed súlytalan valóságával. A rezgések és a jelentéktelen mozdulatok óriásira nagyítása, párhuzamban a médiavilág hasonló jelentéktelen rezgésekre ugró és földrengést generáló mechanizmusával.
  
  A performance egy mélyen kulturális, szakrális eszmerendszerhez kötődik, a reneszánszhoz, mint az embercentrikus gondolkodás európai kezdetéhez.
  
  A színpadon egyházi attribútumok, jelképek média-transzformációi jelennek meg: ahogy mindennapjainkban az álvalóságot gyártó média és gazdasági hatalom kiszorítja az egyházi és kulturális eszmekör több ezer éves örök gondolatait.
  
  Koncepció: Juhász András
  Szereplők: Paizs Miki, Juhász András
  Zene: Bátki Viktor, Sőrés Zsolt
  Díszlet/Látvány: Diák István, Juhász András, Juhász Bandi
  Kamera design/jelmez: Juristovszky Tamara
  Videó: Juhász András, Péter Boldizsár
  Urbaniser: Bernáth Zsiga, Gábor Marci
  Konzulens: Beöthy Balázs
  Technika: Almási Csaba, Juhász Bandi, Till András
  Videó technika: High Media Kft., MKX kft., Populart studio
  
  November 23. csütrtök, 21:00
  MU színház
  
  Nagy Andrea: Éneklő ízületek
  
  Január végén kerül bemutatásra a Trafóban az Éneklő ízületek című táncelőadás, amelynek előkészületei jelenleg még az alkotói folyamat kísérletezési stádiumában tartanak. A már elkészült részletekből tekinthető meg egy fázisrajz a mostani munkabemutatón.
  A darabban komplex élményt szeretnék nyújtani, amelyben a vizualitásnak, a hangnak, a szövegnek és a táncnak egyformán hangsúlyos szerepe van. Azt látom, hogy abban a kultúrában, amelyben élünk, végletes, egészségtelen a viszonyunk a testünkhöz; vagy egyáltalán nem törődünk, vagy túl sokat foglalkozunk vele. Túlkompenzáljuk eredendő szégyenünket és gátlásosságunkat, azt, hogy testünket nem tudjuk olyannak elfogadni, amilyen, ezért plasztikázzuk, befestjük, felvarrjuk, mesterségesen megfiatalítjuk, kigyúrjuk, hormonokkal és egyebekkel domborítjuk vagy karcsúsítjuk, és ha már alaposan megmásítottuk, végül büszkék leszünk rá.
  A tánc lehetőséget kínál ahhoz, hogy felfedezzük testünk adottságait, elfogadjuk olyannak, amilyen, és feltérképezzük szabadságunkat, kreativitásunkat, mozgásterünket, lehetőségeinket.
  Előadásomban test, szellem és lélek egységéről, ezek integrációjáról szeretnék beszélni rezgések, hangok, kalligrafikus és írásjelek, animáció és szöveg segítségével.
(Nagy Andrea)
  
  Koreográfia, tánc: Nagy Andrea
  Dramaturgia: Kaposi Viktória
  Animáció: Tasnádi József
  Kalligrafikus jelek: Szarka Fedor Guido
  Táncjelírás: Fügedi János
  Látványterv: Terebessy Tóbiás (Medence Csoport)
  Zene: J. S. Bach, Maróti Emese,
  Hangmérnök: Német Márton
  Jelmez: Fekete Dóra
  Világítás: Nagy Zoltán
  
  
  November 24-26. péntek-vasárnap, 20:00
  November 25. 22:30. szombat

  Trafó Kortárs Művészetek Háza
  
  
  Árvai György / Természetes Vészek Kollektíva: Pre-Actio
  
  Árvai György és a Természetes Vészek Kollektíva Pre-Actioja a tömeggyilkosság, az öngyilkos merénylet evidensen elítélendő tényét dolgozza fel. Az előadás eredeti búcsúvallomásokat és más dokumentumokat felhasználva próbál meg kimozdítani a biztonságos hétköznapok világából, közel hozva az idegen, a más gondolkodásmódot, megkérdőjelezve a velem ez nem történhet meg látszólagos biztonságát.
  
  A Haláltrilógia előadásai szélsőséges, de mindenkit érintő témákkal foglalkoznak. Nem válaszokat adnak, hanem artikulált kérdéseken keresztül, különös színházi nyelvet használva, szabad asszociációkra késztetnek.
  
  14 éven aluliaknak nem ajánlott!
  
   Készítették: Árvai György, Lenz Tünde, Gergye Krisztián, Imre Zoltán, Parabryo, Szirtes Attila, Szűcs Edit, Trill Zsolt
  
  Jegyár: 1500 Ft; Trafó bérlet
  
  November 27-28. hétfő-kedd, 20:00
  
  Staring Into Space
  művészeti film- és videóantológia
  
  A Staring into Space című videóválogatás a korábbi, Peninsula című (2006) alapján készült, amely idén tavasszal az M1 Singapore Fringe fesztivál keretében a szingapúri Történeti Múzeumban került bemutatásra. Az eredetileg 5 órás anyagot a kurátorok kétszer nyolcvan percre szűkítették annak érdekében, hogy a nézők koncentráltabb élményanyaghoz jussanak. Olyan műveket választottak, amelyek egy tágan értelmezett kontextusban összekapcsolódhatnak, erősíthetik egymást vagy konfrontálódhatnak a tömegmédiumok toposzaival párhuzamos világot építve. A gyűjteményben szereplő videók számos hagyományos mozgóképes technikára hivatkoznak, a tévétől a filmen, dokumentumfilmen át a számítógépes művészetig. A tömegmédia kedvenc lerágott csontjai ezeknek a művészeknek a keze alatt alkalmassá válnak arra, hogy újraformálják, kihívják, felpörgessék a nézők belső moziját.
  
  kurátorok: Heman Chong & Rodney LaTourelle
  
  Résztvevő művészek:
  Colonel (FR/DK), Daniel K. & Rob Fowler (SGP/UK), Dellbrügge & deMoll (DE), Dorinel Marc (SE), Egill Saebjörnsson (IS), Esra Ersen (TK), Ho Tzu Nyen (SGP), Pepo Salazar (ES), Jannicke Lĺker (NO), Jereon Kooijmans (NL), Johanna Billing (SK), Jon Mikel Euba (ES), Jun Yang (AT), Köken Ergun (TK), Mai Yamashita + Naoto Kobayashi (JP), Maryam Jafri (USA/DK), Sriwhana Spong (NZ), Tsui Kuang-Yu (TW)
  
  Jegyár: 800 Ft; Trafó bérlet
  
  ARTE filmek a Művész moziban
  
  November 5-8. vasárnap- szerda, 19:00

  
  A kis színes rovatban pedig egy nagy visszatérés: november 9-én este újra kitárulnak a régi autószerelő műhely kapui a Trafó melletti kapualjban: a hely, amit régen Dinamónak hívtak, mostantól a Reaktor névre hallgat majd. Nyitóestéjén animációs filmeket sugároz belénk, de később is komolyan fertőz kultúrával.
  
  A Művész moziban indul az idei Temps dImages Fesztivál egy színes és izgalmas filmválogatással, amelyben a marionett-bábokról szóló dokumentumfilmtől a zeneszerző-portrén keresztül a táncfilmig sok érdekesség helyet kap.
  
  Program:
  
  november 5. 19.15 - tematika: báb
  Anima - L´esprit des marionnettes/Anima, a bábok lelke (108 min)
  Rendező: Marc Hureaux és Sylvie Martin-Lahmani
  
  November 6. 19.15 - tematika: cirkusz
  La Symphonie du Hanneton (76 min)
  Rendező: James Thiérrée
  
  November 7. 19h - tematika: tánc
  Noces (27 min)
  Rendező: Patricia Desmontiers, Angelin Prejlocaj
  
  99 Duos (26 min)
  Rendező: Dominique Thiel
  
  2 Iris (26 min) 1. rész
  Rendező: Philippe Decouflé
  26 min
  
  November 8. 19h - tematika: zene
  Ligeti györgy portré (64 min)
  rendezte: Michel Follin
  
  Kurtág és Bartók (12 min)
  
  Ingyenes vetítések!
  
  Támogatók: Festival Temps dImage , Culture 2000, NKA, Oktatási és Kulturális Minisztérium, Fővárosi Önkormányzat Kulturális Bizottsága, Flórián Műhely, Artus Stúdió, Gesztus Műhely Egyesület, Új Előadóművészeti Alapítvány, Műhely Alapítvány



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Temps d’Images

Trafó

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
Szervátiusz Jenő-díjasok 2003-2013.
Gyermelyi Művésztelep 30. (1994 - 2024)
Várják a jelentkezéseket a Cziffra Fesztivál Mesterakadémiájára
Tavaszi műsor a füsziben
„A Zongora” – Grigorij Szokolov zongoraestje - J. S. Bach, Chopin és Schumann művei
Nagy sikerrel mutatta be a Thália Színház az Egy a ráadás című új bohózatát!
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 fuwdo    world invasion    blind guardian    warner bros.    orden ogan    qss    audioplanet    jackass 3d    swashbuckle    dead kennedys    ana moura    hugo    anna& teh barbies    christina aguilera    ignea    brass against    jake e. lee    blythe    kylesa    harrison ford    dead can dance    over the rainbow    adni jó    poisonblack    skyforger  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!