hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
előzetes [fesztivál]  2001. június 2. szombat   11:10
nincsen hozzászólás

szerző: morzsa
Bartók+Verdi Nemzetközi Operafesztivál
2001 június 15-24, Miskolci Nemzeti Színház

   Az opera fővárosa lesz júniusban Miskolc. Ekkor rendezik meg először a Bartók+Verdi Miskolci Nemzetközi Operafesztivált. A szervezők szándéka szerint az évente sorra kerülő fesztivál olyan helyszíne lesz az operavilágnak, ahol egyszerre, egy helyen mutathatják meg művészetüket a kelet-európai operatársadalom kimagasló reprezentánsai és nagy ígéretei, valamint a ma mesterei: világsztárok a Scalatól, a Bolsojon keresztül a Metropolitanig. A rendezők szándékai szerint Miskolc - Bayreuth-hoz, Salzburghoz és Veronához hasonlóan - vonzó kulturális és idegenforgalmi célponttá válhat.
  
   A Bartók+ Verdi Miskolci Nemzetközi Operafesztivál megrendezésével, idén június 15-től kilenc napig az opera fővárosává lesz Borsod megye székhelye. A szervezők ezzel Miskolcot a Kelet kapujává kívánják tenni, fölélesztve a város kultúrkereskedő hagyományait. Olyan helyszínt kívánnak teremteni, ahol évről-évre kimagasló színvonalú előadások mutatják be Közép-Kelet Európa operaéletét. Az operaszerető közönség itt egyben, koncentráltan láthatja a környező országok legizgalmasabb, legsikerültebb friss produkcióit, itt vethet számot egy némileg terra incognitá-nak számító terület zenés színházi termésével, értékelheti azt és mint egy nemzetközi művészeti szakvásáron akár piacra irányuló produceri kötéseket is megvalósíthat.
  
   A magyar zenei kultúra megkérdőjelezhetetlen nemzetközi fémjele Bartók Béla neve. A fesztivál művészeti koncepciója szerint minden évben Bartók Béla művei adják a rendezvény alapját, és emellett évente más-más operaszerző műveit járják körül. Az idei, első fesztivál a 120 éve született - Bartók összes színpadi művét +Verdi operáinak legjavát mutatja be a térség legkiválóbb művészeinek valamint amerikai, olasz és német kiválóságok előadásában. Giuseppe Verdi választásának aktualitását adja az is, hogy a világ ebben az évben emlékszik meg halálának 100. évfordulójáról.
  
   A világon elsőként a miskolci Operafesztivál közönsége hallhatja Verdi összes románcát egyszerre a Liszt Ferenc Zeneakadémia és az olasz Conservatorio di Musica Monopoli hallgatóinak közös előadásában, amelyre 2001. június 21-én kerül sor.
  
   A Verdi románcok felkutatását és összegyűjtését Giulio DAngelo végezte, s ez nem is volt egyszerű feladat, hiszen az olasz Ricordi kiadó által összegyűjtött 15 darabon kívül a többi mű különféle kiadványokban, nyomtatásban vagy kézirat-másolat formájában volt fellelhető. A legregényesebb körülmények között az 1842-ben íródott Chi ai miei dě adduce ancora című románcot találták meg: az 1930-as években egy nápolyi használt könyv-piacon akadt rá egy angol turista. A darab a Verdi-család egyik barátjának, egy milánói bárónőnek naplójában, egyéb művek között porosodott. Fellelése után a Walker kiadó jelentette meg 1948-ban, a Musical Review egyik számában.
   A fiatal Verdi két gyűjteménye, a Sei Romanze (Canti Kiadó, 1838) és az Album di sei romanze (Lucca Kiadó, 1845) a kor divatos szalonstílusát tükrözi, és felcsillan bennük a zeneszerző melodikus virtuozitása is. A milánói szalonok romantikus eszmékre, az olasz hazafias mozgalomban kifejeződő szabadság-függetlenség ideákra fogékony kultúrája volt hatással ezekre a románcokra, s leginkább a Luigi Balestra által fordított két Goethe-vers megzenésítése mutatja ezt a szellemiséget.
   A többi románc alkalmi, epizodikus ihletésű. A LAbbandonée című művét Giuseppina Strepponinak, az ünnepelt énekesnőnek írta, aki később majd fél évszázadon át Verdi elválaszthatatlan társa. Ez a darab a szalonokra jellemző amatőr éneklési színvonalat meghaladó, komoly virtuozitást igényel.
   A Stornello rövid, ünnepélyes darab, több zeneszerzővel közösen Francesco Maria Piavénak ajánlotta Verdi.
   A Pietŕ signor az Arrigo Boito által költeménybe foglalt Agnus Dei parafrázisa olaszul, melyben egy kalábriai és szicíliai földrengés áldozatairól emlékezik meg. A művet más zeneszerzők alkotásaival együtt jótékonysági céllal adták ki.
   Verdi összes kamarazenei művét együttesen még nem adták ki. Giulio DAngelo a rendelkezésre álló forrásokra támaszkodva összegyűjtötte az összes létező anyagot, s most Miskolcon lesz Verdi valamennyi egybegyűjtött románcának premierje. Közönség előtt soha nem játszott
   Verdi-művek bemutatójára is sor kerül, megismerkedhetünk a kamaratermek, a szalonok Verdijével.
  
   A Miskolci Nemzeti Színház kiváló helyszínt biztosít az Operafesztiválnak. Az épület Magyarország legkorábbi, jelenleg is fennálló és működő kőszínháza, mely az átépítések és felújítások után is megőrizte eredeti karakterét. Az öt játszóhellyel és helyszínenként egyedülálló színpadtechnikával rendelkező épületegyüttes méltó helyszíne lesz az OPERAMI-nak, az OPERAfesztiválnak MIskolcon.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Bartók+Verdi Nemzetközi Operafesztivál

 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Dan Patlansky Budapesten
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 timo mass    Északi támpont egyesület    hall pass    stratovarius    beatles    dark funeral    thirty seconds to mars    jon oliva    pixies    black swan    septicmen     javier bardem    paul gray    panic radio    psycho mutants    revolution renaissance    skywalker    morgoth    smashed face    world invasion    dark of the moon    fábián juli    idoru    jonathan nolan    metal dayz  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!