hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2006. október 11. szerda   16:56
nincsen hozzászólás

szerző: Morello
Casketgarden: Open The Casket, Enter The Garden


  Bizonyára baromira elegük van a Casketgarden tagjainak abból, hogy unos untalan az At The Gates kerül szóba velük kapcsolatban. Elhiszem hogy fárasztó, kétségtelen, de a banda maga választotta ezt az utat, hogy a nagy példakép által vágott ösvényen haladnak tovább, és ha erről nem áll szándékukban kilépni, akkor bizony együtt kell élni a (korántsem szégyenteljes!) címkével.
  Aki nem ismerné a csapatot, az első hallgatásra tutira rátenné a fél kezét, hogy egy újabb svéd reménységgel áll szemben. Ez újfent bók a zenekar felé, mert azt mutatja, hogy sikeresen adaptálták, és tárták a hallgató elé a göteborgi death/thrash metal jellegzetes világát. Nagyon érett és összeszedett alkotás az Open The Casket..., erről megbizonyosodhatunk, bármelyik pontjába tekerjünk is bele a lemeznek.
  
  Rögtön tetszést aratott nálam, hogy az introként funkcionáló instrumentális The First Handful Of Soil nem egy semmitmondó akusztikus bevezetés, ahogy hasonló bandáknál sok esetben lenni szokott, hanem ebbe a 2 és fél percbe beleszövik mindazt, ami vár ránk a lemez folyamán: kemény, headbang-elős riffek, dallamos, melodikus témák és szólók, kétlábdob, zúzás. Bizony, ezekre készüljön fel, aki berakja a lejátszóba a korongot!
  A bevezetés után kíméletlen thrash-eléssel indul az album, az Open The Casket máris egy óriási koncertnóta. Itt máris megfigyelhető a későbbiekre is jellemző kiváló dalszerkesztés, és remekbeszabott, technikás játék. A vége felé még jön egy kis elmélázás, de amúgy a sebességé a főszerep. A Spirit Unseen, Body Unknown ott folytatja, ahol az előző nóta abbamaradt. Figyelemreméltó Cseh Attila dobjátéka: Tóth Balázs gitártémáival vállvetve ezek adják a zene sava-borsát.
  
  Nyaktörő, vérbeli skandináv témára épül a Why The Vultures Cry?, szintén óriási kedvenc lesz a koncerteken. A szélvész száguldást itt is megtörik a melódiák, andalító témák. Nem finomkodnak a srácok, végig a tempósabb játék dominál a lemezen, a One More Lie és az Alone As God lassabb, súlyosabb betonzása így kirí a sorból. De nem is baj, legalább van némi változatosság. A 6-os track, A Grief History aztán újból belecsap a húrok közé, és száguldunk tovább a lemezen. Újabb pihenőt csak a már említett Alone As God hoz.
  Kissé unalmasak lennének már ezek a számtalanszor hallott sablonokból építkező számok, ha nem ilyen hozzáértéssel, érzékkel összegyúrt dalokkal állnánk szemben. Aki a stílus nagy rajongója, az összességében mégis szívesen pörgeti az albumot a lejátszóban. Mindegyik nóta egységesen magas színvonalat képvisel, igazán kiemelkedő pillanatokat a To Relieve My Carnage és az Enter The Garden okoznak még, utóbbi a lemezkezdő Open The Casket-tel együtt méltó keretet ad az albumnak.
  
  Egyéniségtől, saját ötletektől mentes a Casketgarden zenéje, de amiből dolgoznak, azokat az elemeket profi és élvezetes módon vegyítik és rakják a helyükre, egyszóval nagyon jó dallamérzékük van. Ehhez már önmagában komoly felkészültség és tehetség szükséges, szóval a svéd mesterek utánérzése egyáltalán nem lebecsülendő. Nem mindenki tudná ezt ilyen jól és ízlésesen játszani. És ők legalább azt a zenét nyomják, amit imádnak.
  A hangszeres szekció kiváló munkát végzett, nálam egyedüli negatívum Cseh István ténykedése. Nekem már-már kifejezetten fülsértő és idegesítő az a fajta eszelős acsarkodás, hisztérikus üvöltözés, amit előad. Akkor már inkább egy karakteres hörgés, vagy befogadhatóbb vokál jobban illene a zenéhez. De ez lehet hogy csak az én problémám, a hasonszőrű göteborgi zenekaroknál úgyszintén zavar az ilyemi (bizony, az At The Gates-nél is).
  Tipikus göteborgi metal a Casketgarden zenéje, és tipikus göteborgi album az Open The Casket, Enter The Garden. A stílus szerelmeseinek mindenképp érdekes meghallgatni, és koncerten elcsípni a mosonmagyaróvári zenekart.
  
  
  Felállás:
  Cseh István: ének
  Tóth Balázs: gitár
  Musitz Péter: gitár
  Őri Gábor: basszusgitár
  Cseh Attila: dob
  
  Casketgarden: Open The Casket, Enter The Garden
  1. The First Handful Of Soil
  2. Open The Casket
  3. Spirit Unseen, Body Unknown
  4. Why The Vultures Cry?
  5. One More Lie
  6. A Grief History
  7. Poisonvein 1010011010
  8. To Relieve My Carnage
  9. Alone As God
  10. Enter The Garden



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Casketgarden

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 stagediving     halle berry    winterborn    vasko krapkata    david guetta    victor hugo    feltbeats    jarolics tamás    anne hathaway    talking heads    crimson shadows    sofitel    benedict cumberbatch    petter carlsen    frank blackfire    butal assault    kaltenbach open air    survivors zero    hellyeah    southern oracle    demi moore    beri ary    ten years after    dub fx    paradise lost  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!