hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
magazin [könyv]  2006. szeptember 17. vasárnap   12:26
nincsen hozzászólás

szerző: Sylvio
Hölzer Tamás: Szórakoztató Zenei Lexikon
Enciklopédia Kiadó, 2003, Budapest

  Végre valaki összehozott egy legalábbis főprofilját tekintve könnyűzenei lexikont. Előadókról még csak-csak találni a boltokban ilyesmit, egyes stílusokról főleg a jazzről és a bluesról pedig egész sokat írtak és zenetörténeti könyvekkel is el vagyunk látva rendesen (bár a könnyűzenével foglalkozó műveket úgy kell összekapirgálni az antikváriumokból), lexikonunk eddig nemigen volt (csak egy 1987-es Könnyűzenei Lexikonról tudok).
  
  Hölzer Tamás nyíltan felhagy a komoly- és könnyűzene megkülönböztetésével: miért nincs akkor komolytalan- és nehézzene is? kérdi. Hisz a könnyűzenének is vannak klasszikusai, és a komolyzene is lehet szórakoztató. Egyáltalán, a zene szórakoztató: Lehet rá táncolni, extázisba jönni, de kikapcsolódni, relaxálni is. Populáris, népszerű dalok, slágerek a zene minden területéről vannak. Szóval annakidején rossz helyen húzták meg a határokat. Így aztán e kötetben olvashatunk stílusokról, irányzatokról, korszakokról, táncokról, hangszerekről, zeneelméleti fogalmakról, zeneipari kifejezésekről a gregoriántól a goáig mindenről. Sőt, a társművészetek területéről is akad benne szócikk rendesen.
  
  Az ember két dolgot vár egy ilyen könyvtől: még többet megtudhat általa arról, amit ismer és szeret, és végre olvashat arról, amit nem ismer, nem hallgat, de érdekli a mibenléte. Így hát a lexikon megbízhatóságát lemérendő, föllapozza az általa ismert stílusokat: ha rendjén van, amit talál, és esetleg még valami újat is megtud, nyugodt szívvel olvasgatja azt is, amiről innen szeretne alapvető információkhoz jutni.
  
  A szerző dőlt betűvel a saját véleményét, néha viccesnek vélt gondolatait is hozzáfűzi az egyébként tárgyilagosságra törekvő szócikkekhez, de előfordul, hogy ezt írja le a címszavak magyarázataként, néha még tárgyi tévedésekkel is súlyosbítva azt. Vegyünk egy példát. A black metalnál például ennyit találtam: lásd death metal. Azt hiszem, egy hithű blacker ezután földhöz csapná a művet: nem illene egybe mosni a metal e két ágát. Átlapoztam hát a death metalhoz: A késő 80-as évek egyik, a thrash metalból kiinduló holtvágánya a „halál metál”. Az elmúlás, fájdalom, szenvedés hangos megzenésítői. Az unalmas, hétköznapi természetes elmúlás helyett a halál legiszonyatosabb formáit boncolgatják. Lásd még grindcore. Úgy gondolom, egy könnyűzenei lexikonban egy stílus ismertetésénél tisztázni kellene a gyökereket, a főbb zenei jellemzőket, és fel kellene sorolni a fontosabb előadókat, különös tekintettel a marginális irányzatokra, esetleg meg lehetne említeni az irányzatok ágazatait, poénkodás helyett. Lehet, hogy emiatt húsz oldallal hosszabb lesz a könyv. Számít? Aki ezen, féligazságokkal teletűzdelt sorok elolvasása után tudja, mi a death metal, annak még sok is ez a lexikon, ami a thrash metal legsikeresebb előadójaként a Suicidal Tendenciest tálalja, a nagy négyes helyett. A speed metalnál ezt találtam: A gyors speed metal bármit jelenthet, a Megadeathtől (!), akik kb. 200 km/h-val gitároztak, a Deathig. Sőt, a Napalm Deathig.[]
  
  Az olyan, gyakran előforduló szerkesztési tévedéseket is el lehetett volna kerülni egy kis figyelmességgel, mint amit többek között a black metallal hasonló elbánásban részesült doom metal esetében találtam: egyszerűen nincs benne a könyvben, hogy mi az. Ennyi van a címszó alá írva: lásd metal. Ott pedig annak egyik ágaként szerepel a fölsorolásban. De hogy mi az? Ezért kár volt külön szócikket szentelni korunk egyik legismeretlenebb muzsikájának (arról már nem is beszélve, hogy korunk egyik legkedveltebb stílusa, a nu metal sehol sem szerepel).
  
  Szóval Hölzernek nem a metal az erőssége (a disk jokeynél említi, hogy már készül a történetükről szóló könyv). Az általam ismert és kultivált egyéb műfajok esetében általában pontosabb, informatívabb a fent idézett példákkal ellentétben, de bármikor bele botolhat az olvasó valamelyik említett hibával büntetett szócikkecskébe: előfordul pontatlanság, szűkszavúság. Legyen szerencsétek. Megismerhetjük például a techno kialakulását a hetvenes évek synth-rock zenekaraitól (Kraftwerk) a nyolcvanas évek elekronic housera nyomuló Detroitján át napjainkig; a reneszánsz táncoktól a twistig, a bécsi keringőtől a pogoig a mozgáskultúráról is megtudhatunk egy s mást (bár ezalapján táncolni senki nem fog megtanulni), akárcsak a rocknrollról (két oldalban), diszkóról (ugyancsak két oldalban) és a rapről. Kifejezetten jó dolognak tartom, hogy zeneelméleti fogalmak is helyet kaptak a címszavak között, bár az ilyesmivel ismerkedő laikusoknak azt ajánlom, inkább nézzenek be a Rózsavölgyi Zeneműboltba, és vegyenek kifejezetten ezzel foglalkozó művet, mert abból jobban megértik, hogy mi is az a tonika, domináns, szubdomináns. Ami címszóként nincs benne (mert nem erről szól): előadók, dj-k sztorik, pletykák, szervezetek, kiadók, diszkográfiák, műszaki eszközök, stb.
  Fenntartással kezelendő.
  
  Ára: 2500 Ft



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Enciklopédia Kiadó - Szórakoztató Zenei Lexikon

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
A BFZ 2024–25-ös évada
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 mutiny on the bounty    demonlord    godsmack    emily blunt    moonspell    santa cruz    európa kiadó    resistance    null positiv    neokhrome    urne    a storm of light    lion twin    chronology    lady gaga    nyírség táncegyüttes    premonition 13    data animal    death valley screamers    ram-zet    antillectual    pankkk    jet    badacsonytördemic    jeszenszky istván  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!