hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
magazin [mozaik]  2006. augusztus 17. csütörtök   15:22
nincsen hozzászólás

szerző: morzsa
Örömkoncert 2006 – Lajkó Félix és Vendégei
2006. augusztus 19. szombat este 9 óra, Budapest - Kossuth tér

  A negyedik Örömkoncert méltó folytatása a korábbi évek koncertjeinek: egy rendkívüli és egyedülálló művész kreativitásának összegzése próbál lenni.
  
  Lajkó Félix vendégeivel megmutatja zenei sokszínűségét, kiapadhatatlan stílusgazdagságát. A koncerten hallhatjuk őt szólóban, jelenlegi triójával, meghívott vendégzenészekkel.
  
  Fiatal kora ellenére már rengeteg muzsikussal kooperált Lajkó, de egyedülálló lesz ez a koncert abban az értelemben is, hogy soha egy koncerten belül ennyi zenei kultúrához nem nyúlt, holott szerves része az életének mindegyik.
  
  Az eseményen kizárólag Lajkó Félix szerzeményei csendülnek fel. Összegzés lesz a koncert abban az értelemben is, hogy vendége lesz a múltjában fontos szerepet játszó zenészek sokasága, így a szakmai újságírók által az elmúlt év magyar jazz zenészének választott Dresch Mihály is. Néhány dal erejéig együtt szerepel a színpadon Marko és Boban Markovič zenekarával, akikkel egy teljesen egyedülálló zenei hangzásvilágot szólaltatnak meg közösen. Megismerhetjük Félix citerajátékát és hallhatjuk őt közösen Rúzsa Magdival, a Megasztár idei győztesével.
  
  A zeném alapját a hangszerem érzékenysége és sokszínűsége adja. Nem játszom semmilyen új stílusú muzsikát, csak járom a magam útját, improvizálok és zenét komponálok. Nem teszek különbséget zenei stílusok és irányzatok között; játszok népzenét, klasszikus muzsikát, rockot, bluest, jazzt és improvizatív dallamokat.
  
  A budapesti Kossuth téren a 125 éves Országház főbejárata elé épül a közel 100 négyzetméteres színpad, s így az épület háttérül is szolgál a mindenki számára ingyenes másfél órás koncertnek, amelyet a Magyar Televízió és a Duna Televízió is közvetít.
  
  Lajkó Félix Topolyán (Vajdaság) született 1974. december 17-én. Első hangszere a citera volt, amellyel tíz éves korában ismerkedett meg. Hegedűt az általános iskola 6. osztályában vett a kezébe először. Az alsó fokú zeneiskolát három év alatt végezte el Kishegyesen. A szabadkai zenei középiskola második osztályát otthagyva indult el Budapestre kölcsönkért hegedűvel, ahol a Dresch Quartett tagja lett. Azóta ingázik Budapest és Szabadka között, egyformán képviselve és összekötve az anyaországot és a Vajdaságot.
  
  Sok neves együttessel és egyéniséggel dolgozott együtt. Tagja volt Szabados György együttesének, a Makúznak és Boris Kovač zenekarának, a Ritual Novának. Számos alkalommal fellépett a világhírű japán bhutó táncossal, Min Tanakával, a francia Noir Désir zenekarral. Számos koncertet adott a Londonban élő román hegedűművésszel, Alexander Balanescuval, Boban Markovič rézfúvós roma zenekarával. Több színházi előadáshoz írt zenét. Egyebek közt a Szabadkai Népszínház Közellenség című darabjának teljes zenei anyagát szerezte, de az Orléans-i Jozef Nadj is rendszeresen kéri fel zenei kíséret komponálására és szerzett már zenét Bozsik Yvette koreográfiájához is. A jugoszláviai Ljubiša Samardžič: Kerekek című filmjének teljes zenei anyagát ő szerezte. Nevéhez fűződik az 1998-as szarajevói kulturális fesztiválnak, a Sarajevska Zima himnuszának megkomponálása. Számos nagyjátékfilmben szerepelt és róla forgatta Jancsó Miklós: Játssz Félix, játssz! című kisfilmjét. Írt zenét a Velencei Biennálé Új Atlantisz felé című projektjéhez 2000-ben.
  
  Hegedűjátékával elbűvölte Tokió, Amszterdam, Berlin, Pozsony, Prága, Budapest, Brassó, Belgrád, Szarajevó, Ljubljana, Frankfurt, Lyon, Bordeaux, Velence, Verona, Edinburgh, London, Ulm zeneértő közönségét. Visszatérő vendége a párizsi Théâtre de la Ville színpadának, 2001-ben vendége volt zenekarával Pina Bausch wuppertali fesztiváljának és játszott 2000-ben a monacói Grimaldi Fórum kulturális és konferenciaközpont megnyitóján. 2001-ben, a franciaországi magyar év egyedüli fellépőjeként játszott a pápai palota udvarán az Avignoni Színházi Fesztiválon.
  
  Alkotói munkásságát 1993-ban a Dresch Quartettel közösen a Magyar Rádió Emerton Díjával tüntették ki először. 1999-ben Magyar Művészetért díjat kapott, 2000-ben Szabadka díszpolgára lett. 2005-ben megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztjét.
  
  Dresch Mihály a jazztanszak elvégzése után öt évvel, 1984-ben alapította első kvartettjét, amelyben a fúvóshangszeres Grencsó István, a bőgős Benkő Róbert és a dobos Baló István voltak partnerei. Több tagcserét követően 1995-re alakult ki a ma már klasszikusnak mondható felállás (Geröly Tamás - dob, Kovács Ferenc - hegedű). Ezt 1998-ban felváltotta egy új Dresch Quartett, amelyben a dobok mögé visszaült Baló István, Kovács Ferenc hegedül, a bőgőt pedig egy fiatal tehetség, Szandai Mátyás szólaltatja meg. Dresch Mihály a magyar jazz egyik legsokoldalúbb szaxofonosa. A hagyományos jazz iránti feltétlen tisztelet mellett számára a jazzben elférnek a magyar népzene elemei. Ugyanakkor a legtermészetesebb módon tud együtt muzsikálni olyan jazz nagyságokkal mint Archie Shepp vagy a magyar-cigány jazz nagyágyújával, Kovács Kálmánnal.
  
  Rúzsa Magdolna, a fiatal kishegyesi ápolónő megnyerte a TV2 harmadik tehetségkutató versenyét, a Megasztárt. Ígéretes tehetség, ugyanabból a faluból származik, ahol fiatalságának leghosszabb idejét Lajkó Félix is töltötte.
  
  A Boban és Marko Markovič Orkestar a szerb népzene és a világzene egyik legeredetibb és legnagyobb elismertséget szerzett csapata. Állandó vendégei a hazai és nemzetközi koncertsorozatoknak, filmzenéik világszerte ismertek és kedveltek. Részvételük az Örömkoncerten egy több évtizedes művészi együttműködés kiemelkedő eseménye.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
NOT_FOUND
Műfaji és földrajzi határokon átívelő élményeket hozott a negyedik Bartók Tavasz
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
Három Vámos – mesterségük: fényképész
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
Tavasz, muzsika, Európa
Női fókusz - Eve Arnold, Nanna Heitmann, Susan Meiselas, Inge Morath, Marilyn Silverstone
A Tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen újjászületett!
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 mel gibson    entombed ad    prometheus    coffins    esti kornél    tiga    emmure (usa)    evergrey    virrasztók    5 yards    kruder & dorfmeister    embers    tank    rabbits    charlie benante    zombie girlfriend    hang-súly    heart in hand    devil sold his soul    anna& the barbies    dvd film    iron maiden    psycroptic    nervosa    haydamaky  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!