hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
előzetes [fesztivál]  2006. július 29. szombat   12:48
nincsen hozzászólás

szerző: morzsa
Intersputnik - Interplanteráris weekend
2006. augusztus 4-5. Taliándörögd - Öcs - Művészetek Völgye

  Intersputnik Művészetek rozsföldje
  
  Az első Szputnyikot 1957-ben küldték Föld körüli pályára, két évvel később a NASA Explorer VI-osa készítette az első űrfelvételeket, de már évezredekkel azelőtt művészek fogalmazták meg különféle médiumokon a világűrről, bolygónkról és a rajtuk található életről, életformákról alkotott elképzelésüket.
  
  Ma bolygónk felszíne utcákra, mezőkre lebontva bárki által követhető a Google Earth segítségével, bár mint tudjuk, biztonsági okokból nem a legaktuálisabb felvételekkel dolgoznak. Egy ilyen nemrégiben még fokozott biztonságot igénylő objektum, az Űrtávközlési Állomás közvetlen közelében, a Művészetek Völgye falvainak spirituális középpontjában készülődik a rozsföldi földönkívüli tevékenység. A hivatalos médiumokon kívül eső természetes közeget használva fel alapanyagként, összművészeti weekend a természetfeletti iránti csillapíthatatlan tudáséhségünkre épít, és dokumentálja, ahogy újabb és újabb virtuális űrtörzsek ütik fel csápjaikat a gabonamezőn.
  
  Bolygóköz a mi földünk
  
  A földönkívüliek megjelénését övező hiedelmek földünkön régóta összefüggnek a gabonakörök misztériumával. Mindemellett a természet felhasználásával, művészi átdolgozásával, megmunkálásával készülő alkotás is vissza-visszatérő törekvés a művészetek történetében. Már az őskorból maradtak ránk valószínűsíthetően gabonaköröket ábrázoló rajzok, a természet felhasználásának legutóbbi művészi megfogalmazódása pedig a landartban nyilvánul meg, mely a hatvanas években a minimal art egyik irányzataként jelent meg. Elsődleges célja a művészet kiterjesztése a valódi környezetre, azaz a kiállító téren túl a természet, vagy akár a nagyváros bevonása a mű alkotási és befogadási folyamatába - kihasználva e terek korlátok nélküliségét. A landart alkotásai azonban általában elillanó művek, a természet erőinek kitéve, így a kezdetektől fogva átitatja egyfajta ősi, transzcendentális esszencia.
  
  Jelen projekt célja sem más, mint hogy a művészetet és az egyéb zárt térre szorítkozott kreatív formákat (digitális whitecube, parti-közeg), kiterjesszük egy hasonlóan az ősi formákat és az elvont fikciós környezetből ismert motívumokat magába foglaló természetben létrehozott digitális installációba.
  
  A gabonakörök a korai, klasszikus scifi regényekből is jól ismertek, hiszen C. Clarktól kezdve a nemrég elhunyt Lemig minden nagy scifi író alkalmazta ezt a formát mint idegen életformák szimbolikus szignóját. A mi alapformánk is ebből építkezik, hozzá téve a landart elvont szabadságtudatát, és a digitális kultúra legdinamikusabb audiovizuális formáját. Az így létrehozott komplex tér magában hordozza a haladó szellemű medialitás összes ismérvét, ugyanakkor segít abban, hogy az ember visszatérjen ahhoz a legősibb formához, amit úgy nevezhetnénk természet.
  
  Az eképp alkotott agrár graffitik a múlandóságnak kitéve - leginkább az alkotók és a szemtanuk dokumentálásában maradnak fenn. Eseményünk tehát egy felhívás a művészetek völgyében bolyongóknak a természet közeli, spirituális élmények rituális feldolgozására a természet és a technika adta lehetőségek kihasználásával.
  
  A kör bezárul
  
  A gabonakörök és a köréjük fonódó esemény a Krétakör programjainak színhelyet adó Űrtávközlési Állomás környéki rozsföldön öltenek illetve bontanak - többdimenziós formát. Az esemény elhelyezkedése ideális, hiszen a tervezett helyszínen a Balaton-felvidék legnagyobb egybefüggő gabonaföldjei találhatóak. Az űrtávközlési állomás hatalmas parabolaantennáival pedig hihetetlen vizuális kapcsolatot teremt a termőföldek és a világűr között. Az állomás mintegy 800 méterre található a tervezett helyszíntől, kivilágított díszletként szolgálva a rendezvényhez. A helyszínhez betonozott út vezet, amelyet a fesztivállátogatók használnak.
  
  A Kapolcsi fesztivál látogatóinak száma évről-évre nő, 2005-ben mintegy 250-300 ezer fő vett részt rajta, ezáltal a legnagyobb hazai vidéki fesztivál. Ebben az önerőt és a kreativitást szimbolizáló ősi, spirituális közegben az érzékelhetően növekvő igényeket szeretnének szolgálni intergalaktikus események beiktatásával.
  
  A nagyméretű, összefüggő gabonakörök kb. 200x200 m-es területen helyezkednek majd el. A látogatók mozgását úgy alakítjuk ki, hogy csak egy meghatározott útvonalon közelíthessék meg a helyszínt. A magaslatra érve megszemlélhetik a gabonaköröket, majd a gabonakörökbe lépve részesei lehetnek az intergalaktikus akciónak.
  
  A 4-i estén, naplemente után a gabonakörök különleges fény- és videoinstallációvá válnak, a 11 helyszínre telepített, 4 m magas ledfalelemeknek köszönhetően. A nagyméretű videoinstallációt kiegészíti a körökbe tervezett, speciális mozgó fényrendszer. Nagyon fontosnak tartják, hogy a képi összhatás érdekében a technikát elrejtve helyezzék el.
  
  A 40.000 m2-es területet táblák fogják jelezni az érdeklődők számára. Reményeik szerint a hang nem, hiszen a Csend Völgyében finoman megkomponált térinstallációként a ledfalak és hangfalak gyűrűjében bóklászó tömeget műszaki támogatóink által a környék nyugalmának megóvására technikailag legalkalmasabbnak ítélt eszközökkel igyekeznek szolgálni.

  Keletkezés-történetek: a zűr-forrás
  
  Az utóbbi évtizedekben megszaporodott gabonakörök keletkezésének titkát tovább bonyolítja, hogy a gabonakörművészek gyakran nem vállalják nyilvánosan alkotásaikat, tovább fokozva lehetséges földönkívüli vonatkozásuk rejtélyét.
  A média és a jelenlévők művészi megtévesztésének hagyományát követve nem félnek élni a zavarkeltés eszközeivel: a suttogó propaganda részeként földönkívüli tevékenységet jelző szalagok, álhírek, álrendőrök vetítik előre a rozsföldi akciót.
  
  A fesztivál ideje alatt az Űrtávközlési állomáson dolgozó Krétakör színházzal közösen tervezett akciók és performance-ok hozzák közelebb hozzánk a XXI.századot.
  
  A rendezvény folyamatosan légifelvételeken lesz dokumentálva, amelyeket szeretnének a helyszínen kihelyezett terminálokon és a rendezvény saját weboldalán állóképekként, élőben közvetíteni. A projektben dolgozó 20-25 fiatal magyar művész a rendezvényt hagyományteremtő szándékkal hozza létre. 2007-ben több híres külföldi gabonakörkészítő bevonásával, nagyobb területen szeretnék projektünket létrehozni, és reményeink szerint ez a Harmadik Típusú Találkozás hamarosan Európa legnagyobb LandArt eseményévé válhat.
  
  Tehát az idén még csak a technikát szállították ide a világűrből, de annyit azért üzentek: a gabonakörök a Butamiszi bolygóról érkeztek. Hát lássuk, mit ígér ez az utazás az UFÓk koponyája körül.
  
  Atmoszféra Space Programme
  
  Égbolt alatt a természetben, súlyos és súlytalan gondolatok, barázdák, űrdiszkó, és minden, ami még a jövő zenéje!
  Az audio és vizuális élményt DJ-k és VJ-k gazdagítják.

  
  2006. július 28-tól:
  
  Délutánonként BÁZIS permetparti.
  19:30-tól naplemente
  21:00-05:00 foton jeladás a világűrbe
  Üzenj az UFÓknak
  Fenn űrbéli nyugalom uralkodik,
  Tilos Rádió Space Orchestra, Kaszi és Jácint,
  Girls and Mathematics, Superman
  írányítják a hangforgalmat
  egészen a hétvégi UFÓ-landoltató buliig.
  Szabad lemezterület
  
  Helitaxi megállóhely sétarepülés a gabonakörök felett az időjárástól függően minden nap
  Ingyenes sátorverési lehetőség / zuhany
  
  Augusztus 4.
  
  Délelőtt párakéta Parti
  - a Krétapéta, a Krétakör gyerekprogramjának különkiadása
  utazás az űrmese-zónába, uticél: Űrbirka Panorámabár
  
  A péntek este az űr klasszikusaival veszi kezdetét:
  
  21:30 Sonovisor Part I a bolygó első emberfelbontású sonovisorja - zongorára, magnószalagokra, ledfalakra és zabra komponálva
  zongorán közreműködik: Suki András
  Debussy impresszionista, álomszerű, békés holdsütötte estét idéző Clair de Lune-ja, Kurtágh a Szputnyik-2 utasáról, az első interkozmikus ebről, Lajkáról megemlékező darabja, és végül Beethoven XIV., cisz-moll, azaz Holdfény szonátája.
  22:30 Agrár Beat Pedro (Tilos Rádió), Palotai (Tilos Rádió), Fine Cut Bodies (Chi Records)
  
  Augusztus 5.
  
  21:30 Sonovisor Part II - Karinthy Frigyes Utazás a Koponyám körül
  - multimédia performance
  Szereplők: Latinovits Zoltán, Naga, Monkey Presso, Karinthy Frigyes, Spacedevil
  22:30 Űrdixo Titusz (Family Crew) Naga (Hairy Records), Beta (Hairy Records), Wega
  
  Kövesd a művészi csapást, és bolyongj az űrmezőn interplanetáris irányítóink segítségével, és persze a törülközőt ne feledd!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Krétakör

 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Dan Patlansky Budapesten
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Gary Moore emlékest és Tommy Katona koncertek Budapesten
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 battle: los angeles    rocktogon    marian cosma    divine damnation    twenty-eight ways to bleed    gabriela cedillo    suhancos    iscream    chris columbus    arcturus    cattle decapitation    wolfsbane    hawthorne heights    faster    sylosis    takáts eszter    moon of soul    veréb fesztivál    forgotten tales    debustrol    surface festival    shrek 4    persefone    volt 2001    both miklós  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!