hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2006. május 27. szombat   13:18
nincsen hozzászólás

szerző: Tompi
Copy Con: Szolnok City
Chameleon Records

  Ha most elkezdeném tételesen felsorolni, hogy mennyi minden hallható ezen a kiváló lemezen, akkor a Tisztelt Olvasók egyik fele elrohanna nagyon messzire, a másik fele is útra kelne, de csak Szolnok City-ig. Tegyünk egy próbát. Van itt magyar nóta dancehall ritmusban, menetelő versike amerikai módra, esőűző afrikai módra, szar szám, rengeteg riddim, ragga, ragga, ragga, valamint többek között fény derül Mona Lisa mosolyának titkára is.
  
  Gondolom, vannak, akik puszta kalandvágytól fűtve, vagy fantáziájukat kemény próbatételnek kitéve igyekeznek elképzelni, hogy a fent vázolt elegy mitől is kiváló. Aztán biztos akad a bátrabb vállalkozók között olyan is, aki már hallotta Copy Cont a Tigrisben, vagy ismeri Bill Gates leghíresebb magyar kritikusának első albumát, a Raggazine-t. Egy gyors összehasonlítás erejéig álljunk is meg néhány szóra, már csak azért is, mert a cikk tárgyául szolgáló lemez számos dala erről a bizonyos első albumról származik, amely urbánus legendák szerint egy abakusznál éppen csak modernebb számítógéppel készült. Itt most lehetne egy jelentőségteljes gondolatot kifejteni, melynek annyi lenne csak a lényege, hogy hát, ahhoz képest, de az nem lenne adekvát, mert a Raggazine pontosan attól a helyenként már burleszkbe csapó infantilis és spontán amatőrizmustól volt tökéletes. Varázsa volt neki, na.
  
  Ehhez képest ez a lemez sokkal profibb, összeszedettebb, és talán még jobb is ugyan, de olyan varázsa nincs neki, na. Viszont úgy honosodott, és nagy szó ugyan, de megkockáztatom, magyarosodott meg vele, rajta, és általa kicsiny hazánkban a dancehall műfaj, hogy Copy Connak (most már talán) nincs is szüksége arra, hogy a szigorúan csak a maguk nemében kiváló, a stílusban Richard Clayderman-i tevékenységet folytató Shaggy és Sean Paul oldalvizein evezzen. Neki itt van ehhez a Tisza, és ugyan a zenei alapok jó része ismerős lehet mű- és szakértő füleknek, de pont e szervek tulajdonosai tudják a legjobban, hogy hogy is születik ez a muzsika, de ha mégis vannak fanyalgók, íme néhány reform. Ezeknek köszönhetően lesz klasszikus dancehall, a Lakodalom van a mi utcánkban kezdetű népi búfelejtőből, és így jut néhány Kingston-Alsóból importált oroszlánbőgés a már-már megmosolyogtatóan naiv szövegű és kissé RnB-szerű Szolnok Citybe, emiatt lehet menetelni egyet a Ganja Mama közepén, és ezért jut csürdüngölős tuc-tuc az önironikus Szar számba. A szövegek amúgy elég széles spektrumon mozognak,még ha a sorok minden egyes alkalommal kötelező közhelyből indulnak ki, vagy épp ezen a közhelyen érnek célba, akkor is hungarikum jellegük lesz, mert szerzőjük hallhatóan a magyar ugaron áll két lábon. Persze szerteágazó gondolatait úgy nagy általánosságban mégis csak egy dolog ti, de a politikai korrektség jegyében nem is írnám le, hogy micsoda, pusztán egy szolid és diszkrét kijelöléssel érzékeltetném csak, illetve azzal, hogy Mona Lisa mosolyának esetében Jamaika magyar hangja ebben a bizonyos valamiben véli felfedezni a Da Vinci kódot.
  
  Majd elfelejtettem a rímeket. Részletek és ajnározás helyett álljon itt egy idézett: a paplan alatt minden olyan szép idilli, hajnalban pattogjon Neo meg Trinity. Mindezt olyan ritmusban, amelyre garantált a pattogás. Talán még hajnalban is.
  
  1. Álljunk körbe
  2. Ébredj fel
  3. Jó buli van
  4. Szerelem tánca
  5. Ragga ragga ragga
  6. Mona Lisa
  7. Ganja mama
  8. Botrány
  9. Telepes
  10. Mit isztok?
  11. Szolnok city
  12. Boom sha
  13. Eső állj el
  14. Soha
  15. Hangzavar
  16. Szar szám
  17. Most kezdődik a ...
  18. Lagzi
  19. Jó reggelt



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Copy Con 1

Copy Con 2

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
Sabaton: The Last Stand
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 paul bettany    laibach    hegyalja    szesztay dávid    szarka tamás    ladánybene 27    transformers    stuck mojo    psycroptic    vices & virtues    sons of apollo    terror    emily blunt    lafaro    rollins band    jürgen von knoblauch    punnany massif    napokon    the last stand    joy division    catheine zeta-jones    brutal assault    kettős tamás és a vadszamarak    aerosmith    redheart  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!