hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2006. május 15. hétfő   12:56
nincsen hozzászólás

szerző: morzsa
World Jazz II. Dresch, Borbély Műhely, Tűzkő Quintetkoncert
2006 május 20. – Budapest - Almássy Téri Szabadidőközpont

  Az elnevezést Balázs Elemér találta ki az első ilyen típusú rendezvényt megelőzően. Úgy gondolta, amely ideát az Almássy is azonnal magáévá tette, hogy ha létezik World Music műfaj, aminek lényege, hogy különböző népek zenéiből építkező zenei produkciókat visznek színpadra, akkor bizony létezik World Jazz zene is, amikor ugyanezt az elvet követve a zeneszerzők és formációk népzenei ihletésű jazz szerzeményeket komponálnak és mutatnak be. A második alkalommal az Almássy a Dresch Quartetet, a Borbély Műhelyt és a Tűzkő Quintetet látja vendégül.
  
  Dresch Mihály évek óta ennek a típusú muzsikának talán legnevesebb és legismertebb magyarországi képviselője. Zenéiben a magyar népzenekincs gyöngyszemeit dolgozza fel, azok alapelemeit tölti meg saját ötleteivel.
  Zenéjével nem csak Magyarországon, hanem külföldön is óriási sikereket aratott. A világ jazz élete rácsodálkozott a virtuóz hangszeres tudás mellett az igazán eredeti, szokatlan hangzásvilágra. Zenekarában, a már régóta megszokott kiváló dobos Baló István, a bőgős Szandai Mátyás mellett a fiatal és nagyon tehetséges cimbalmos, Lukács Miklós segítenek formába önteni Dresch Mihály szerzeményeit.
  
  Az est következő sztárvendége a Borbély Műhely zenekar. Vezetője és névadója az a Borbély Mihály, aki talán az egyik legszínesebb egyénisége a magyar zenei életnek. Az ország egyik legjobb szaxofonosaként több mint 16 éve tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszakán. Leginkább mint jazz zenészt ismerjük, de Nikola Parov etno zenekarában, a tiszta népzenét játszó Vujicsics együttesben, különböző népzenei formációkban, de Szabados György együttesében is otthon érzi magát. Saját zenekarában a finom hangszeres tudásra építkező, a jazz alapelemek mellett etno zenei stílusjegyeket is felsorakoztató muzsikájában az etno zene, de a mai mainstream jazz kedvelői is sütkérezhetnek.
  
  Az este harmadik fellépője a Tűzkő Quintet. Névadó vezetője Tűzkő Csaba, a kiváló szaxofonos évekig zenélt klasszikus jazzt Magyarország mellett Ausztráliában, Franciaországban, az Egyesült Államokban. Hazatérése után egyre inkább a magyar és a balkáni népzenék felé fordult. Megjelent lemezei, a Zengő Kő valamint a tavalyi Tavaszköszöntő igazi példái annak, hogy a jazz zenében nem kizárólag az amerikai, vagy az angolszász eredetű muzsikákból, hanem akár a magyar, román, bolgár, macedón népzenékből is lehet építkezni. Az aktuális formáció, amellyel ezen az estén színpadra lép, még a szervezők előtt is titok, Csaba nagy meglepetésekkel készül erre a koncertre.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Sting újra Budapesten
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 greg bennick    kelet-nyugat    az ördög benned lakozik    heaven and hell    slaughter at the engagement party    kasabian    xentrix    freedom call    pure love    fezen    evanescence    sigur rós    good charlotte    george w. bush    scarred by beauty    pendulum    Új látásmód fúzió    death feast    ghost of shelter    guns n roses    beyond the black    municipal waste    heaving earth    guilhem desq    daniel radcliffe  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!