hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2006. április 20. csütörtök   16:30
nincsen hozzászólás

szerző: Live Sound
Gilby Clarke a Guns N´ Roses exgitárosa az A38-on
2006.április 24., 19.30 Budapest - A38

  Szóval ez a Gilby Clarke nevű arc a Guns N Roses tagja volt. Gitározott az MC5-ban és Nancy Sinatra zenekarában is. Sőt, a hirtelen új erőre kapott Heart-ot is sikerült igazi rock n roll varázserővel felruháznia. Producerként dolgozott a The Bronx nemzetközileg megéljenzett, szakadt punkjaival. Ami még fontosabb: készített jó pár lemez, amelyeket a tiszta rock n roll hívei világszerte nagy becsben tartanak, és néha vitatkoznak is ezekről.
  
  Ha ez nem referencia-értékű, akkor nem tudom, mi az!
  
  De hagyjuk ezt! Amit tudni kell: Gilby Clarke érti a rock n rollt; a szíve is erre a dögös ritmusra ver. Énekesként, gitárosként és dalszerzőként Gilby régi sulis elegye Keefnek, Johnny Thundersnek és B.B. Kingnek.
  
  A borzas fejű gitárhős nem volt más, mint egy 17 éves clevelandi kölyök, amikor belecsöppent Hollywood pezsgő, csillogó világába. Nagyon klisésen hangzik? Viszont Clarke a saját erejéből lett az, aki.
  
  Valósággal fejest ugrott a hamisan csillogó zenei életbe, és előrukkolt a Candy formációval (a banda egyetlen albumát, a Polygram-nál 1984-ben megjelent Whatever Happened to Fun? című gyöngyszemet a rock-kritikusok is a messzemenőkig elismerik, az Ebay-en pedig aranyárban mérik).
  
  Amikor a galádul mellőzött Cukorka megsavanyodott, Clarke az elbűvölően harsány riffbajnok Kill For Thrills kvartett élére állt (és oroszlánrészt vállalt náluk a dalírásból). A KFT-nek két óriási, ám sajnálatosan alulértékelt pop metal lemeze jelent meg az MCA-nél, a Commercial Suicide és a Dynamite From Nightmareland.
  
  Innen került Clarke a Guns N Roses cirkuszába Izzy megüresedett helyére; jöttek a magánrepülőgépek, a futball-stadionok, a diplomáciai védettség. Három évet töltött a gigantikus Use Your Illusion világturnén, amely 91 őszén indult. A GNR tagjaként Clarke a The Spaghetti Incident, a Live Era 88 91 és a Greatest Hits albumokon szerepelt. Ebben a ködös időszakban a mondjuk így csúcspontok között említendő a Michael Jacksonnal való munka, a Freddy Mercury emlékkoncert, a TV által is közvetített párizsi GNR koncert Lenny Kravitz, Steven Tyler és Jeff Beck vendégszereplésével , meg néhány GNR video klip. Megkapta továbbá az MTV Video Vanguard Award díját. Ja igen, mielőtt elfelejtem: az ő képe is rajta van a GNR játék-automatán.
  
  Amikor a W. Axl Rose irányította Guns-gépezet akadozni kezdett, Clarke elindult a saját útján egy Les Paul gitárral, na meg néhány dallal felfegyverkezve.
  
  Így kezdődött Clarke szólópályája, első állomásként a 94-es, a kritikusok által is felmagasztalt Pawnshop Guitars albummal (rajta a két hatalmas rádiós slágerrel, a Cure Me...Or Kill Me és a Tijuana Jail nótákkal), a folytatásban pedig a 97-es The Hangover-rel (melyről két számrészlet a Bruce Willis-féle The Story of Us-ban is hallható), s 98-as Rubber-rel, a 99-es 99 Live-val, és a 2002-es Swag-gel.
  
  Ezen kívül Clarke időnként az egykori GNR-es cimborákkal is koncertezett és készített felvételeket (lásd Duff McKagan 93-as szólóanyagát, a Believe in Met és a Slashs Snakepit formációt).
  
  A gitáros ugyanakkor a stúdiómunka terén is egyre több tapasztalatot szerzett saját Redrum felvevő-berendezésével. Számos produceri munkája között megtaláljuk az LA Guns, a Beat Angels és a már említett, a Rolling Stone által a Legjobb Új Előadónak választott The Bronx anyagai.
  
  Clarke, pusztán szórakozásból, jammelős bulikat is kezdett nyomni LA-ben. Muddy Waters-ihlette, csupa sztármuzsikusból álló Blues Mafia formációja hetente lép fel a világhírű Baked Potato jazz klubban. Másik csapata, a The Starfuckers a pornó-és TV-sztároktól hemzsegő Cat Clubot zúzza meg rendszeresen a Sunset Boulevardon. Mindkét eseményen állandóan csak állóhelyek vannak.
  
  Ja igen, Clarke és a Stray Catsből ismert Slim Jim Phantom alakított egy gyilkos bandát Col. Parker néven. A gyökerekig visszanyúló garázs-rock muzsikájuk a Rock N´ Roll Music albummal (a V2 kiadásában) debütált 2002-ben. A lemez megjárt néhány év végi összesített 10-es toplistát.
  
  2003-ban Gilby csatlakozott a Heart-hoz, akikkel egy országos turnét és néhány TV-szereplét tudhat magáénak. Nancy Sinatra California Girl lemezének nagy része viseli a keze nyomát, és Clarke az ő turnébandájában is gitározott.
  
  Amikor nem turnézik, vagy a stúdióban nyomja a rock n rollt, motoros-találkozókra vagy klasszikus autók bemutatóira járkál, lévén néhány nagy teljesítményű kocsi és motor büszke tulajdonosa.
  
  Nem meglepő hát, hogy Clarke-ot a motorosok is mélységesen tisztelik. Okkal teszik, mert jó ismerője a Harley-knak. Mindenütt látható, amint motorozik, Hollywood koszos mellékutcáitól egészen a Hot Bike Magazin címlapjáig. Ha már itt tartunk, Clarke 3000 mérföldet tett meg Fat Boy motorján a 2004. évi sturgisi motorversenyig ahol a Buffalo Chip Campgrounds-ban koncertezett a Heart-tal.
  
  Kisfiús arca divatbemutatókon is rendszeresen felbukkan. Ez sem csoda, hiszen Clarke mindig is sokat adott a rocksztáros kinézetre. Mi több, felesége, Daniella istennő vezeti a Frankie B. divatcéget (amelyet imádnivaló kislányukról nevezett el). Ez a divatteremtő cég egymaga változtatta meg a nők öltözködési szokásait. Ez is igaz, de ez már egy teljesen más történet.
  
  Bármi történjék is, Clarke egyre csak írja az erős refrénekkel büszkélkedő, zsigeri rock n roll nótákat. Továbbra is kitűnő bandákkal dolgozik producerként. Gitárjátéka és Lennont idéző énekhangja hallható a Blues Mafia-ban, a The Starfuckersben, és időnként világ körüli szólóturnéin is.
  
  Clarke egyben az egyik legkedvesebb fickó, akihez az embernek csak szerencséje lehet. Gitárhős, ehhez kétség sem férhet, de emellett jól nevelt rock n roll tanítvány is.
  
  - Brian Smith zenei újságíró



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Livesound Productions

 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Dan Patlansky Budapesten
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 bérczesi róbert    diane krüger    mátyás attila    black gives way to blue    demi moore    vanderbuyst    pretty maids    unleashed    kerecsensólyom    scar symmetry    jazzékiel    mózes réka    gyár    troldhaugen    lujuria    the new roses    sacha baron cohen    morning star     hugh grant    lucifer    status quo    death angel    the trade    what we all come to need    world war z  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!