hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2006. január 30. hétfő   14:25
nincsen hozzászólás

szerző: H.L.
Korog: Korog


  A KOROG zenekar 1995 óta nehezíti meg azon emberek életét, akiknek lételemük az underground zenei élet kiadványainak skatulyákba való belegyömöszölése (azt hiszem a nyitott zenebarátokkal szemben ez a többségi álláspont). Corpus Kriszti címmel 1997-ben roppant emlékezetes bortóval megáldott hangzóanyaggal debütált a budapesti zenekar, de a magyar underground színtérre jellemzően sokan csupán a bizarr borító kapcsán jegyezték meg nevüket. Ehhez az anyaghoz az „Elsiető ég alatt” című számhoz készült egy videoklip is. Ezen a demon valóban szerepeltek igencsak kifacsart témák, de talán olyasmik is amelyeket inkább az tett furcsává, hogy nem 100%-os magabiztossággal játszottak el a srácok. Ettől eltekintve azért még bőven minőségi volt az anyag, és kellően újszerű. 1999-ben a HSB stúdióban került rögzítésre, majd a BAHIA istálló segítségével megjelentetésre az Álmodj makkal. Innentől fogva akkor sem tudnák lemosni magukról a srácok a komplex, furcsa... stb. jelzőket, ha egyetlen hangból építenék fel a következő lemezüket. Ezen anyag megjelenésétől bármi, ami kikerül a kezük alól, az überagyas, elvont, összetett, nyakatekert és még sorolhatnám, hogy milyen jelzőkkel aposztrofált lehet, és aki nem ilyeneket írt a cuccaikról, és így nem szopogatta ölég fényesre a megálmodott makkocskát, az megkövezendő botfülű idiótaként könyveltetett el.
  
  A KOROG-nak rengeteg olyan zenei ötlete van, amely a hagyományosabb rock-zenekarok eszköztárában is helyet kaphatna, bár az tény, hogy ritkaság az olyan formáció, amely ekkora elementális erővel tudja telíteni a zenéjét. Nincs két ember, aki egy lemez hallgatása során ugyanazt hallaná, de úgy vélem, hogy a KOROG zenéje messze nem olyan krónikus, mint ahogyan azt beállítják. Azt pedig végképp nem tudom megérteni, hogy egyesek miért próbálják úgy beállítani a dolgokat, hogy az extremitás Csihar Attilával került bele a KOROG-képbe. Valóban Attila orgánuma roppant sajátságos és valóban extrém, de azt hiszem Simon Gábor sem az a tucat-énekes fajta, és a magam részéről úgy vélem, jobban passzolt a KOROG-ba, már amennyire ezt meg lehet ítélni így kívülről. Bár az azért valószínű, hogy nem véletlenül váltott a zenekar. Eme Csihar Attilával rögzített album számonként 4-5 témából építkezik, amely fantáziadúsan van egymásba ágyazva, de ettől még messze nem öncélú. Persze az, aki egy nyeletre akarja végigheadbangelni a koncertjeiket, annak kicsit megnehezítették dolgát a srácok.
  
  Ha magyar viszonylatok közt hasonlítani akarnám valamihez ezt a zenét, akkor azt mondanám, hogy olyan mintha a Fejhajlítós/Törésvonalas Leukémia zenekart megszállta volna a Gonosz. Talán túl nagy mértékben alkalmazkodtak zeneileg a KOROG-ék Attilához, és Attila pedig kissé rutinfeladatként kezelte ezt a produkciót, ami szarvashiba. A magam részéről mindenképpen megszereztem volna ezt a cuccot, hiszen Csihar Attila munkássága kapcsán igencsak elfogult vagyok, és a KOROG korábbi anyagait is kedvelem, de azért én lényegesen formabontóbbnak nevezném a Corpus Kriszti-t, mint a Korog-ot. 14 számra bontva pulzál végighullámozva hallgatója elméjén ez az anyag, mintha ősi rítusok sötétlő árnyai hasítanának korunk gépies képeibe, hogy megfosszanak bennünket exisztenciális illúzióinktól, feltárva ösztönlény-mivoltunkat.
  
  Az album mintha a borító szín-koncepciójának sötét tónusaival rajzolná, vésné, maszatolná, hintené lelki szemeinkbe egy mögöttes világ apró mozzanatait. Iszonyú kifinomultsággal szövik egymásba a jobbnál jobb riffeket, melyek alapjául szolgáló dob feszesen nyomja az ütemeket, de a basszusjáték totálisan háttérben marad. Jó, persze én amúgy is ilyen bass-fetisiszta vagyok, de itt tényleg lehetett volna egy kissé vaskosabb, karakteresebb a basszushangzás, már csak azért is, mert ez talán jobban alátámasztaná a lemez amúgy rendkívül sajátos atmoszféráját. Nagyon tetszik a lemezben, hogy páratlanul eleven. Mintha egy bazijó minőségű próbatermi felvétel lenne. Bánom, hogy nem készül még egy lemez Attilával, mert egy hanganyag elkészítése nem elegendő alkotási tevékenység ahhoz, hogy a legtöbbet kihozza egy adott felállásból.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Korog

 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 eredet    miloopa    julian sas    ac/dc    org4org    aerodrome    the lightning thief    tango underground    axl rose    justin timberlake    deafheaven    novembers doom    talking heads    jon oliva’s pain    rainbow    septicmen     etnoklub    thomas balmes    abracadabra    brain drill    wildbirds & peacedrums    after all    69 eyes    agent steel    tudósok  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!