hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2006. január 22. vasárnap   14:56
nincsen hozzászólás

szerző: A38
Másfél öttszázadik koncert Gaja Arutjunjánnal (RU/AR)
2005. január 27., péntek, 21 óra, Budapest – A38

  Tavaly novemberben készült el a Másfél legújabb, sorrendben hetedik nagylemez-anyaga, En garde! címmel. A lemezt az A38 Hajó adta ki, és a lemezbemutató koncertre is az A38 Hajón került sor. Ezúttal hatszázadik ötszázadik koncertjét tartja a zenekar, különleges vendégművésszel.
  
  A Másfélt igazán nem kell bemutatni: Magyarország egyik legnépszerűbb és legstabilabb zenekaráról van szó. Instrumentális muzsikájára a kortárs repetitív zene éppúgy hatott, mint a drum and bass vagy a funky. És emellett táncos groove-ok, metálos zúzások, pszichedélia és rockzene, sodró lendület és átható intenzitás - a Másfél minden egyes koncertje alapvető élmény. Az A38 Hajón tartott már quadro-koncertet, lemezfelvételt, lemezbemutatót - ezúttal a zenekar fennállásának ötszázadik koncertjére kerül sor. Az ünnepi alkalomból egyedülálló eseményre számíthatunk: a Másfél vendége ezúttal Gaja Arutjunján, az expresszív örmény-orosz énekesnő, aki a zenekar legutóbbi lemezén is közreműködött.
  
  A Másfél 1989-ben jött létre, és néhány tagcserét követően alakult ki a zenekar klasszikus felállása: Barnabás, Lukács Levente, Salamon Eszter (cselló), Kalocsai Tamás (dob), Hegedűs János (basszusgitár), illetve a „Csendes Bob” névre keresztelt dobgép. Első igazi anyaguk az 1993-ban kazettán megjelent Mese volt, ezt követően egy-két évente megbízhatóan hozták létre új produkcióikat, melyeknek a ritmusközpontú instrumentalitáson kívül egyetlen közös jellemzőjük volt: a folyamatos újdonságkeresés.
  Ennek köszönhető, hogy a zenekar filmzenét éppúgy írt, mint színházi kísérőzenét, CD-Rommal éppúgy kísérletezett, mint quadro-hangzású koncerttel.
  
  Lassan-lassan a budapest klubélet egyik központi zenekarává nőtte ki magát, illetve sikerrel jutott be az európai (különösen a francia) klub-vérkeringésbe. Aztán 2002 őszén törés következett be: Salamon Eszter és Hegedűs János távoztak a zenekarból (Kalocsai már korábban kilépett, őt Ujj Zoltán váltotta fel). Az új, immár négytagú felállás basszusgitárosa Sabák Péter lett. Tavalyelőtt jelent meg az A38 Hajón felvett koncert anyagából a Ballast című lemez, amely erős bizonyítéka, hogy a tagcserék csak átmenetileg ingatták meg a zenekart.
  
  Ahogy a tagok egyre tudatosabban álltak a zenéléshez, úgy alakult ki az A páratlanul változatos, mégis összetéveszthetetlenül egyedi zenei világ, Mely azóta is egyfajta Másfél-védjegy. Valószínűtlenül gazdag ritmusvilág, a gitár csilingelő, visszhangos futamai, a szaxofon staccatós, önmagával feleselő lüktetése - mindezek a jegyek a En garde! lemezen is megtalálhatók. Funkys gitár-sikálások és csattogós basszusmenetek, űrdiszkós puttyogások, repetitív szerkezetek, egy szám az orosz-örmény Deti Picasso felkavaró hangú énekesnőjével, Gaja Arutjunjánnal, időnként kőkemény, torzított metálriffek... Letsztult, elegáns, a különböző műfajokat és stílusokat magabiztosan és elegánsan, helyenként kifejezetten viccesen váltogató anyagról van szó, mely helyenként nem mentes az öniróniától sem.
  
  A több számban is közreműködő Gaja Arutjunján, Moszkvában élő örmény származású énekesnő. Bátyjával 1999-ben alakította Deti Picasso nevű zenekarát, amely az oroszországi underground rock egyik legígéretesebb együttese. Hol finom, hol brutális, de mindenképp hangsúlyos gitárok, hegedűk, fúvósok, pszichedélikus hangulatok, népzenei alapok jellemzik a Deti Picasso muzsikáját, de mindez szinte csak aláfestés Gaja Elképesztően hajlékony és expresszív hangjához. Hol kislányosan incselkedő, hol operai módon szentimentális, hol oroszul, hol angolul, hol örményül énekel, lenyűgözően széles tartományt átfogva. Gaja a kortárs orosz könnyűzene egyik legsokoldalúbb egyénisége, nem véletlen, hogy testvérével aktív tagja egy másik, a Deti Picassóénál sötétebb, elektronikusabb, kísérletibb muzsikát játszó együttesnek, a Noiz Orchestrának is.
  
  Gaja és a Másfél tagjai már jó ideje ismerték egymást, de a voltaképpeni közös munka a Moszkva-Szentpétervár expresszen kezdődött a magyar és orosz népdalkincs, valamint néhány pohárka szeszesital megosztásával. A végeredmény az lett, hogy Gaja közreműködik az új Másfél lemez negyedik számában, és a zenekar - a lemezen még nem szereplő - több új számot is írt, hagyományaitól merőben idegen módon, női énekhangra.
  
  A Másfél mostani, ötszázadik koncertjén Gaja több számban is közreműködik, így a Deti Picasso és a Noiz Orchestra korábbi magyarországi fellépései után ismét csodálhatjuk az elbűvölő énekesnő produkcióját.
  
  A zenekar felállása:
  Barnabás: gitár
  Lukács Levente: szaxofon
  Ujj Zoltán: dob
  Sabák Péter: basszusgitár
  
  vendég:
  Gaja Arutjunján: ének
  
  Diszkográfia:
  Mese (MC), 1993
  Kínai nátha (live CD), 1994
  Viperagarzon, 1996
  Villamos (EP, CD-ROM), 1997
  Katasztrófamámor (CD, CD-ROM), 1998
  Angyaltojás, 2000
  Rádióbarátnő (remix EP), 2000
  Moni (remix CD), 2001
  Ballast (live CD), 2003
  En garde! (CD), 2005
  
  Cadik, azaz Séfel Pál egykor az Anima Sound Systemmel kezdte a szkreccset, és azóta hazánk egyik vezető lemezlovasává küzdötte fel magát. Jungle, d´n´b, hiphop - főleg ezekben a műfajokban alkot nagyot, de a Palotaival közös B2B-akciók, a Rewindok és Sunday Sessionök gyönyörű eklektikus szetteket szültek.
  
  Belépő elővételben: 1400 Ft, a koncert napján: 1800 Ft.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Másfél

Deti Picasso

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
Dan Patlansky Budapesten
Új dallal jelentkezett az Esti Kornél - Semmi se ment meg minket egymástól
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Gary Moore emlékest és Tommy Katona koncertek Budapesten
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Megint Budapesten koncertezik Sting
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 endless main    suicidal tendencies    communic    kockásing revival    lunarsea    lujuria    susan tedeschi    scar symmetry    prince of persia    give it a name    attila    nasmith    manegarm    silenos    tintin kalandjai    teknocannibaal    sacra arcana    levi fantasy    green hornet    rage against the machine    kvelertak    and so i watch you from afar    nuclear beast    wintersun    the inspector cluzo  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!