hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2005. december 20. kedd   16:49
nincsen hozzászólás

szerző: András
Gorgoroth, 1349, Witchcraft
2005. november 15., Kultiplex

  Multiszubkulturális szép estére alkonyult november 15-én Budapesten: a Városligetben tinédzserek kisebb serege oú-oúzott a Rasmus pecsás koncertjén, a Kinizsi utcában pedig black metalosok kisebb hadosztálya károgott a Gorgoroth és a 1349 Kultiplex-beli fellépésén. Illetve jó darabig csak szándékozott károgni, mire pedig lehetősége nyílt, már nem nagyon volt ereje, ugyanis a zenekarokat Lentinél szépen visszafordították a fővárosba vezető útról, így aztán jókora kerülővel csak az éjszaka kellős közepére toppantak be a klubba, rövidített programmal, kasztrált show-val, frusztrált hangulatban. Ergo messze nem volt akkora diadal ez a buli, mint a két csapat tavalyi közös fellépése.
  
  Az est egyetlen győztese a hazai Witchcraft volt, amely banda az eredetileg meghirdetett Gholgoth helyett állt színpadra, még emberi időben, de már jókora közönség előtt. Amit a csapat (sziámi) ikrének is nevezhető Ater Tenebrae-ről már leírtam anno, az mind igaz a Witchcraftra is, mindkét együttes egyformán eszméletlen erőszakossággal tálalja a necro black metalt vagyis úgy, ahogy azt kell. Illetve egész pontosan úgy, ahogy azt kéne, mert ilyen magas színvonalon széles e világban is csak kevesek játsszák a műfajt. A koncerten is elhangzott The Darkness is Bursting Out vagy az On the Land of the Shadows messze nem csak előzenekari szerepre predesztinálja ezt a zenekart, de itt egyáltalán nem ez a lényeg: a sokat emlegetett, de annál ritkábban megtapasztalt klasszikus black metal hangulat így is belengte a termet, ráadásul ez volt az egyetlen ilyen alkalom az egész este folyamán.
  
  Röpke kétórányi malmozás a Kultiplex folyosóján sok mindentől elveszi az ember kedvét a black metalra sem könnyű így (újra) ráhangolódni. Ilyenkor már nem hiányzik az embernek, hogy tüzet fújjanak a 1349 tagjai, a legjobb megoldás az, ha csak jönnek és gyalulnak. Ehhez képest a 1349 jött, a tagok tüzet fújtak, aztán megpróbáltak gyalulni egyet, de ez pont annyira nem sikerült nekik, amennyire a múltkor összejött. A hangzás gyatra volt, a bandáról pedig sütött, hogy inkább mennének már ők is: amikor úgy egy percnél belekavarodtak az egyik nótába, korrigálás helyett inkább rögtön elkezdték a következőt, amúgy pedig a tervezett setlistjükből szisztematikusan kihúztak minden második dalt, még csak nem is válogattak, hogy mit szeretnének eljátszani. Ez pedig már bőven elég volt ahhoz, hogy az ember tegyen arra, hogy Frost dobol a színpadon, meg hogy milyen jó nóta (is tud lenni) a Riders of the Apocalypse, a Chasing Dragons, az I Am Abomination vagy a Slaves to the Slaughter. Különösen dühítő ez annak fényében, hogy tavaly az év egyik legjobb koncertjét adta ez a csapat, és ennél fogva idén is valami hasonlót vártam volna.
  
  A Gorgoroth ezzel szemben érezhetően törekedett arra, hogy a siralmas körülmények dacára is hasonlóan teljesítsen, mint tavaly olyannyira, hogy a setlisten se sokat változtattak. Beharangoztak egyébként némi egyáltalán nem hiányzó disznófejes-szögesdrótos show-t is, de ez (megint) elmaradt. Egyszóval megkaptuk megint a háromszorosan sátánozós nyitányt (Procreating Satan, Forces of Satanstorms, Possessed by Satan), aztán a többi kötelező gyakorlat is (Profetenes Apenbaring, Destroyer, Revelation of Doom, stb.), és ha nem hajnali háromkor történik mindez, akkor bizony meginttetszett is volna a dolog, mert itt legalább a hozzállással nem volt gond. A hajnali háromórás időpontra való tekintettel azonban maradt csak a szilaj blastbeatekkel kísért szomorú (de nem a zenének szóló) ásítozás, meg a fulladozás a termet pillanatok alatt ellepő szárazjégtől. Mire a fények felgyulladtak, már a folyosón is vágni lehetett a füstöt, a terem közepén pedig megszólalt egy öblös hang: De aztán olyan helyre menjünk, ahol jó cefrét mérnek, mert éhes a májam. Ezzel aztán végleg Hunter Thompson-i vízióvá vált az este.
  
  A legszomorúbb az egészben az, hogy csak azok itták meg a levét ennek az egész hacacárénak, akik nem tehettek róla: jelesül a zenekarok, a közönség és a szervezők. Épp ezért nincs is nagyon miért duzzogni cest la vie, majd legközelebb.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Gorgoroth

1349

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 club ’68    valerian swing    goodbye darjeeling    exférj újratölve    sötét zsaruk    carach angren    cameron    baobinga    keep north    headbanger´s ball    hófehér és a vadász    hollow haze    combichrist    dreamrites    zinfield    pain of salvation    retarded fish    szex és new york 2.    xentrix    papp lászló aréna    black breath    deranged    isten kezében    evil invaders    pat metheny  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!